Sinds 6 april staat de democratie op non-actief

De Romeinse dichter Juvenalis schreef bijna 2000 jaar geleden: “Vroeger verkochten we onze stem aan niemand. Al een hele tijd heeft het volk de macht afgestaan. Het volk benoemde vroeger militaire bevelhebbers, hoge ambtenaren, legioenen, alles. Nu beperkt het volk zichzelf en hoopt alleen nog op twee zaken: brood en spelen.” *

Vuilnisbak
De geschiedenis blijft zich herhalen. De huidige regeringspartijen VVD en PvdA hebben niets van de geschiedenis geleerd. Ze schofferen het deel van de bevolking dat wel de moeite nam om naar de stembus te gaan om gebruik te maken van hun democratisch recht. De voor deze regering slecht uitkomende uitslag werd vervolgens door minister-president Rutte lachend in de vuilnisbak gedonderd. Een grotere fuck you richting democratie en electoraat is er sinds het kabinet Balkenende in 2005 niet geweest.

Met een uitgestreken gezicht trachtte Rutte het overduidelijke NEE om te zetten in een Ja-maar-misschien. De oppositie, in dit geval onder leiding van Harry van Bommel (SP), vond dat maar onzin en vertelde de minister-president dat de wet voorschreef dat er zo spoedig mogelijk een intrekkingswet moest komen. Er werd over de motie Van Bommel gestemd en van de regeringspartijen had alleen de PvdA’er Jacques Monasch het morele besef en plicht om met de oppositie mee te stemmen. Niet voldoende om de motie te doen aannemen.

Rubberen ruggengraat
Bukken voor Brussel is dus een dingetje bij de regeringspartijen VVD en PvdA in het algemeen en bij Rutte in het bijzonder. Want toekomstige EU-baantjes in combinatie met een rubberen ruggengraat creëren mensen die de democratie aan de duivel verkopen. Ik vind het vooral onvoorstelbaar van de – alleen in naam – eurokritische VVD dat zij massaal tegen de motie van Bommel heeft gestemd. Wat een onliberale slappe hap is die partij geworden. Iedere VVD’er die zegt dat de VVD nog een Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is, mag wat mij betreft vol in het gezicht worden uitgelachen.

Fractiediscipline
De grondwet, artikel 67 derde lid, verklaart dat de leden van de Staten-Generaal zonder last mogen stemmen. Het is handig wanneer de VVD-fractie deze kennis weer eens opzoekt en oppoetst. Maar het kan ook zo zijn dat de VVD-Tweede Kamerleden de fractiediscipline gewoon belangrijker vinden dan de wens van het electoraat dat met 60% nee stemde en daarmee een duidelijk mandaat afgaf.

Hoe nu verder nu de democratische lakmoestest die door dit borderline kolonelsregime is afgeserveerd? Zoals ik reeds in mijn OpinieZ-artikel: Schrijf geschiedenis met #GeenPeil schreef “De Tachtigjarige Oorlog werd niet in een dag gewonnen. In die tijd werden we bezet door Spanje, zoals we nu zijn bezet door Brussel. Wanneer u nu de strijd al opgeeft, dan bent u geen knip voor de neus waard.”

Alternatieven
De oplossing is simpeler dan u misschien denkt. Straf de eeneiige tweeling PVVDA genadeloos af bij de volgende verkiezingen af. Laat deze bange eurofiele partijen zien dat hun minachting voor onze democratie u een doorn in het oog is. Er zijn echt alternatieven voor beide partijen te vinden. Voor de PvdA meerdere opties: D66, GroenLinks en SP of PVV en voor de VVD bijvoorbeeld D66 (hoewel beide partijen één pot nat zijn tegenwoordig) en mocht u een rechtse VVD’er zijn, dan kunt u zeker terecht bij VoorNederland , een klassieke liberale partij.

Gebruik uw stemrecht in ieder geval bij de komende parlementsverkiezingen. Stem niet op partijen die zo openlijk onze democratie tot een perverse parodie hebben weten om te buigen.

*Vertaald uit het Latijn: iam pridem, ex quo suffragia nulli / uendimus, effudit curas; nam qui dabat olim / imperium, fasces, legiones, omnia, nunc se / continet atque duas tantum res anxius optat, / panem et circenses.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
G.
G.
7 jaren geleden

VVD, D66, GL, CDA, PvdA zijn uitwisselbaar. Het is eigenlijk één partij.

Cool Pete
7 jaren geleden

Helemaal mee eens.
Deze regering maakt de democratie kapot.

Forum voor Democratie voert een proces tegen de regering.
Laten we hen steunen.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x