Rutte, respecteer de uitslag van #GeenPeil!

Gisteren, woensdag 6 april 2016, was het een historische dag. Nederland ging naar de stembus om voor of tegen het Associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. Een bevestiging van onze democratie.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat 32,2% van de kiesgerechtigden heeft gestemd en dat de kiesdrempel dus is gehaald: de uitslag is geldig. Het Tegen-kamp, dat een zeer effectieve campagne heeft gevoerd, wint met een verpletterende 61,1% van het Voor-kamp (38,1%) dat zichzelf in slaap had gesust en te laat wakker werd.

Meer dan 4 miljoen mensen hebben een stem uitgebracht. De uitslag vervolgens naast je neerleggen staat gelijk aan minachting van het electoraat. Ook het argument dat het slechts om een raadgevend referendum gaat, geeft dan geen pas.

Overduidelijke uitkomst
Het doet er niet toe wat de reden is geweest van de kiezers om voor dan wel tegen te stemmen. Of het nu een stem is tegen het verdrag, tegen de EU, tegen Rutte of tegen delen uit het verdrag (bijvoorbeeld de politieke en/of militaire component), of het nu een stem is voor het verdrag of een stem om Poetin te frustreren: het doet allemaal niet ter zake. De uitkomst is overduidelijk en valt niet te negeren.

We leven in een democratie, waarin de meerderheid bepaalt welke kant we op gaan. En de meerderheid wordt bepaald door de mensen die gaan stemmen. De thuisblijvers hebben een kans gehad en die laten gaan, dus met die groep hoeven we geen rekening te houden.

Wat de achterliggende reden van de initiatiefnemers van het referendum ook was: er is iets in gang gezet dat we niet kunnen of mogen negeren. Sterker nog, we mogen dit middel wat mij betreft vaker inzetten.

Nationale parlementen
We kunnen ingrijpende beslissingen – zoals uitbreiding van de EU, het overhevelen van bevoegdheden van de lidstaten naar Brussel en in extremis het vormen van een federatie – namelijk niet overlaten aan de Brusselse apparatsjiks. Bij dit soort verregaande besluiten die door de EU worden genomen en door de nationale parlementen worden aangenomen moeten Nederlanders (en bewoners van de andere EU-landen) zich kunnen uitspreken en aangeven of ze het eens of oneens zijn met de voorgestelde plannen. Regeringen zullen die uitslagen moeten respecteren en Brussel moet ernaar handelen.

Het is van het grootste belang dat onze regering en de Tweede en Eerste Kamer de uitslag serieus nemen. Dat is een belangrijk signaal aan de bevolking van Nederland en ook aan de inwoners van andere EU-landen. Aanvaardt de politiek de uitslag en handelt zij daarnaar, dan laat zij zien dat het belang van de eigen bevolking dat van de EU overstijgt. Dat er besluiten genomen kunnen worden in Brussel, maar dat de lidstaten zich daar niet bij hoeven neer te leggen.

Geen smoesjes
Ondanks dat ik voor ratificering van het verdrag heb gestemd, is mijn oproep aan Rutte dan ook: maak je collega’s duidelijk dat het Verdrag in deze vorm geen doorgang kan en zal vinden. Draai er niet omheen, zoek geen uitvluchten, spreek eventueel een veto uit, maar handel naar de uitslag van dit referendum, naar de keuze van de Nederlandse bevolking. Geen excuses. Geen smoesjes. De uitslag liegt er niet om. De kiezer heeft gesproken.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Braam
Jan Braam
7 jaren geleden

Mijnheer Rutte heeft mijns inziens een bijzonder simpel denkraam.
Toen hij het had over “Een internetachtige constructie” heeft hij gedacht dat hij het referendum verzoek op basis daarvan kon diskwalificeren.
Nu heeft hij het over de motivatie van de tegenstem. Hij zal iets bij elkaar laten fabuleren, en dat als frame willen gebruiken om het alsnog te kunnen diskwalificeren of om “concessies” te doen.
Ook deze keer zal hem verteld moeten worden dat die vlieger niet op zal gaan.

Guardiacivil
Guardiacivil
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Braam

Volgens het laatste onderzoek door een gepromoveerde tot hoogleraar neurologie heeft hij een stel hersenen wat niet normaal functioneerd, het zal wel pap zijn geworden, ik vind hem een narcist van de bovenste plank.

Guardiacivil
Guardiacivil
7 jaren geleden

We willen altijd op beleefde wijze problemen oplossen, maar dat gaat met de elite die ons constant verneuken niet meer lukken. wordt de wil van de meeste burgers nu niet gerespecteerd dan volgt er wellicht een coup. Iets wat we in Nederland nog niet kennen, maar de Geuzen hebben de 80-jarige oorlog overleeft en gewonnen en zullen nu weer toeslaan om Nederland te redden van deze misdadige bende.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Op Geen Stijl lees ik net [ 8-4-2016 ], dat

RUIM 80 % van de mensen, VOORSTANDERS van REFERENDA zijn.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

correctie : 82 % wil DIT referendum handhaven.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

Het is wel zo, dat, onder de niet-stemmers, er meer tegen- dan voorstanders van het verdrag
zijn gebleken.

Eric
Eric
7 jaren geleden

Peter, respect voor je argumentatie in deze bijdrage. Hoewel je aangeeft dat je voor hebt gestemd, geef je ook aan je neer te leggen bij de meerderheid en dat de politiek die keuze dient te accepteren en ernaar moet handelen. Nogmaals, respect.

NemTudom
NemTudom
7 jaren geleden

3,5 % van de Nederlanders regeert over 96,5 % van de Nederlanders en maakt de dienst uit, door een regering te vormen. Nu 32.2 % van het volk zich uitspreekt en wint, wordt het beleeft verzocht te wachten op de uitkomst die de 3,5 % er van vindt, wat ze er mee gaan doen. Het is tergend dat deze rekensom een verkeerde uitkomst krijgt.

JJ de Ruiter
JJ de Ruiter
7 jaren geleden

Volgens mijn info is het verdrag al geratificeerd! dus wat nu? den Haag zal wel weer met een rotsmoes komen, waarmee ze het laatste vertrouwen verspelen

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x