#Geenpeil: Mijn emotionele nee

Zou het referendum van GeenPeil een bindend referendum zijn, had ik zonder meer voor gestemd. Een dergelijk associatieverdrag is prima.

Afspraken zijn immers beter dan geen afspraken, als het gaat om goed bestuur, rechtsorde en bestrijding van corruptie. Een boost voor de mensenrechten in de graanschuur van Europa. We hebben het hier echter niet over een bindend referendum. We hebben het over een raadgevend referendum. Ons wordt eigenlijk gevraagd: “Stel dat uw mening over het EU-beleid er ook maar in de verste verte iets toe deed, wat zou u dan vinden?”.

Opiniepeiling
Het lijkt als een paal boven water te staan dat een onverhoopt ‘nee’ van de Nederlandse bevolking weinig invloed zal hebben op het al dan niet doorgaan van het verdrag. Daar heeft u direct een van mijn redenen om in deze veredelde opiniepeiling tegen te stemmen. Ik kan mijn ongenoegen over de timing van dit verdrag en verdere Europese centralisatie uiten zonder vergaande gevolgen.

De timing? Ik kan alleen redeneren vanuit mijn eigen perspectief, en voor een zo goed mogelijk perspectief heb ik de gebeurtenissen in Oekraïne afgelopen jaren zo goed mogelijk gevolgd.

Opstand
Ik zag een deel van een volk dat in protest kwam, omdat de president liever banden met de ene partij (Rusland) wilde aanhalen dan toenadering te zoeken met diens rivaal (EU). Ik zag een ordinaire opstand met als resultaat het afzetten van een democratisch gekozen president, gevolgd door een bloedige burgeroorlog. Ik zag milities in delen van het land de macht grijpen, ik zag mannen met Kalasjnikovs politici onder druk zetten, ik las over politici die op mysterieuze wijze verdwenen, ik zag propaganda van alle partijen.

Leest u zonder voorkennis de bovenstaande alinea, dan zou u kunnen denken dat het om een of ander Afrikaans land gaat waar warlords de dienst uit maken. Het gaat echter over het land waar wij het verdrag mee aangaan, Oekraïne. En de aanleiding van dit tumult is, hoe je het ook went of keert, toch datzelfde associatieverdrag met de EU, míjn EU.

Handtekening
Het verdrag moet standhouden. Dit referendum is echter een kans om mijn vertegenwoordigers te laten weten dat ik verdragen die resulteren in een burgeroorlog aan onze buitengrenzen een slecht idee vind. Dat kan en moet beter. Het is tenslotte wel voor één-zevenhonderddrieënveertigmiljoenste mijn handtekening onder dat verdrag.

Tot slot is het ook prima te verantwoorden dat sommigen, waaronder ik, dit referendum aangrijpen als middel om een druppel op een immer groeiende gloeiende EU-plaat de deponeren. Zoveel kansen krijg je daar immers niet voor, en de kansen die je wel krijgt worden door EU-bonzen doorgaans vrolijk aan de laars gelapt.

Ondemocratisch
Dat een immer meer gecentraliseerde en groeiende macht in Brussel iets is waar je je als bezorgde burger prima druk over mag maken hoef ik vast niemand uit te leggen. Ik zie dit verdrag namelijk als een symptoom van de langzame, maar zekere verschuiving van macht van nationale regeringen naar een relatief ondemocratische Europese regering.

Daarom stem ik tegen, rekening houdende met een vermoedelijk lage opkomst en het uitblijven van drastische gevolgen. Een mooie gelegenheid om de Hoge Heren van de EU zich eens achter de oren laten te krabben. Opdat zij zich eens afvragen of hun manier van tot beslissingen komen wel de juiste is.

Het is net als feedback geven bij een klantenservice. Ze doen er toch niks mee, maar klagen zal ik.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dicksy
Dicksy
7 jaren geleden

Stemming op woensdag, officiële uitslag op dinsdag 12 april en nog eens 3% foutenmarge !
5 dagen tijd om een Nee-winst om te buigen naar een JA-winst of het plan B uit de kast te halen, denk maar niet dat ze er in Brussel of Den Haag geen hebben klaarliggen. Alles komt goed en het Nederlandse volk zal wel weer een verstandige keuze gemaakt hebben. ( sarcastische reactie )

VarAway
VarAway
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dicksy

@Dicksy.
Helemaal eens!
Gedenken wij die EU grondwet in 2005.
Etiketje wijzigen van Grondwet naar Verdrag en alles gaat gewoon door….

Den Haag gaat dus lekker poetsen, die 38% JA gaan ERG belangrijk worden.
Daar gaan ze de thuis gebleven 72% JA stemmers tellen, zodat uiteindelijk
100% JA heeft gestemd!
Kortom MOOIE dictatuur uitslagen.

Leve de DEMOCRATIE!

VarAway
VarAway
7 jaren geleden

Kostelijk Victor W!
“Het is net als feedback geven bij een klantenservice. Ze doen er toch niks mee, maar klagen zal ik”

Helemaal mee eens, dit stukkie!
Ik heb me ook behoorlijk ingelezen in het hele Oekraine probleem, want een PROBLEEM is het.
Wij, de EU hebben daar niets te zoeken, niets te willen, niets te verlangen, niets te veranderen en ook
niets te GEVEN. ( in dit geval te lenen aan hen ) Ik krijg die brallende vette v.Baalen en geflipte Verhofstad
maar niet van mijn netvlies gewist, daar op het balkon in Kiev.
Wij moeten deze corrupte facisten lekker laten aanmodderen in de vette vruchtbare klei.
Als ze wat willen, moeten ze eerst maar eens de gasrekening betalen aan Poetin.
Over en uit.
Ik stem morgen NEE, met plezierrrr.
Op naar de 30% opkomst!

Prosaldo
Prosaldo
7 jaren geleden

“De hoge heren” zullen zich van een tegen niets aantrekken. De strijd tegen machtsverschuiving naar Brussel hebben we allang verloren.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x