Ik stem voor!

Op het moment dat vorig jaar de roep om een referendum ontstond, in verband met de stilzwijgende invoering van het Associatieverdrag met Oekraïne, heb ik gebruik gemaakt van de door GeenStijl ontwikkelde mogelijkheid om op een eenvoudige wijze de petitie mede te ondertekenen.

Mijn beweegredenen waren tweeledig: ik had zo mijn twijfels over het verdrag zelf en ik ben geen fan van de EU. Dat we nu een mogelijkheid kregen om te laten weten hoe wij over de gang van zaken met betrekking tot de invoering van het verdrag dachten, was voor mij reden genoeg om de petitie te ondersteunen. Dat het slechts om een raadgevend referendum zou gaan, een symbolisch referendum, was me om het even.

Verdachtmakingen
Nadat duidelijk werd dat het referendum er daadwerkelijk zou komen, was ik stevig geworteld in het Nee-kamp. Omdat je een keuze niet alleen op gevoel kan maken, besloot ik me ook in te lezen in de materie en de argumenten van beide kampen aan te horen. Dat was niet altijd even makkelijk.

In de aanloop naar het referendum probeerden beide kampen elkaar immers te beïnvloeden en te overtuigen. Dat lukte uiteraard niet en al snel ontstond er een schreeuwerige sfeer met verdachtmakingen over en weer en het eindigde met doemscenario’s. Of je nu Ja of Nee zou stemmen, we zouden fors de pineut zijn:
volgens het Ja-kamp zou bij een Nee de oorlog in Europa uitbreken, volgens het Nee-kamp zou bij een Ja de oorlog met Rusland uitbreken.

Larie
Dat beide stellingen volkomen larie zijn, is natuurlijk overduidelijk. De Europese landen zullen niet onderling in een militair conflict geraken en Rusland zal Europa (in casu de NAVO en de overige niet bij de verdragsorganisatie aangesloten Europese landen) nooit aanvallen. Poetin is immers niet gek. Het geeft echter de armoede in het debat weer: als de argumenten niet werken, dan dreigen we met hel en verdoemenis.

Hiermee wil ik overigens niet alle deelnemers aan de discussie over één kam scheren, er worden gelukkig ook nog goede, inhoudelijke en informatieve discussies gevoerd. En dié discussies en de argumenten die in dat debat gebruikt werden hebben voor mij uiteindelijk de doorslag gegeven.

Cynisch
Wat “de initiatiefnemers” in dit ontluisterende artikel ook mogen beweren, dit referendum gaat over het Associatieverdrag en niet over de EU. We zullen van alles van de EU vinden, zoals u weet ben ikzelf bepaald geen fan van de EU. Dat betekent echter niet dat ik daarom maar tegen moét stemmen. Dat vind ik te cynisch.

Als we ons willen uitspreken over de EU, dan moeten we dit verdrag daarvoor niet gebruiken. Dan hadden we ons moeten uitspreken bij bijvoorbeeld een daadwerkelijke uitbreiding van de lidstaten, een verdere integratie van de lidstaten of het formeren van een Federaal Europa.

Het Associatieverdrag zelf kan geen kwaad. Het gaat over handel en samenwerking (niet over een lidmaatschap) tussen Oekraïne en o.a. Nederland en kan voor beide partijen voordelig zijn. Daar heb ik niets op tegen. Dat een belangrijk deel van de inwoners van Oekraïne zich liever op de EU richt dan op Rusland is hun goed recht. Het is immers een soeverein land.

Ik gun de Oekraïners een mooie toekomst. Dit verdrag kan hen daarbij helpen. Over de EU spreek ik me bij een volgende mogelijkheid wel uit.

En daarom stem ik woensdag 6 april vóór!

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Iedereen naar de stembus ! Dat is democratie.

Ik stem NEE – tegen de dictatoriale en destructieve EU.

Guardiacivil
6 jaren geleden

De Naïevelingen onder ons denken de heer Poetin met een NEE-stem in de kaart te spelen. Denk eens heel goed hier over na voordat u stemt. Het is een goed recht een ander land ivm handel en economie te willen helpen. Echter uw NEE-stem zal maffia Brussel sterker maken bepaalde zaken door te drukken. Poetin zal dan op financiële markten de tweede viool spelen want straks gaan deze nee stemmen ook nog naar het ja-TTIP verdrag met Amerika die dan alles in Europa inpikken en opkopen. Weet dat hierachter de Bilderberg en NWO zitten om die doelstelling te halen. Nog een belangrijk punt is dat zolang Ukraïne geregeerd wordt door de alles overheersende maffia kunt u het schudden met zaken te doen, want diezelfde maffia zal er alles aan doen om uw zaak in te lijven in hun systeem, daarvan zijn al genoeg zaken bekend bij de ambassade en Kamer v Koophandel. Ja-stemmen is MaffiaBrussel en MaffiaUkraïne steunen, niets meer of minder maar harde realiteit.

Guardiacivil
6 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Guardiacivil

NEE-stem moet JA-stem zijn. Was een foutje.

Ivy
Ivy
6 jaren geleden

Goed stuk. Heb dezelfde gedachtengang gemaakt. Bovendien zou dit verdrag in aale stilte ondertekende zijn als Poetin geen druk had uitgeoefend op Jatsoensjek. Dan was er geen burgeroorlog geweest. Dan was de MH 17 ook niet neergeschoten. Wie nee stemt speelt Poetin in de kaart.

Harrie Vaes
6 jaren geleden

Men kan de Oekraïners
wel een mooie toekomst wensen maar als medelijden een rol gaat spelen zoals ik hier bespeur is het einde echt zoek.
Zeker moeten we doen wat we kunnen maar dit verdrag maakt het alleen maar nog erger en speelt in de kaart van het corrupte Oekraïne.

Djuul
Djuul
6 jaren geleden

Wie voor stemt, stemt voor de maffia en heeft geen enkel moreel besef meer. Een ezel stuikt zich geen 2 keer aan dezelfde steen, maar blijkbaar zit de politiek vol ezels. Bovendien rijst de vraag in hoeverre er rekening wordt gehouden in geval vaneen nee-stem. Democratie is reeds lang tot een hol begrip verworden bij de huidige “machtshebbers”.

JooJootje
JooJootje
6 jaren geleden

In 2005 hebben wij gestemd het was nee,toch zijn we er in gerommeld en we klagen er nog steeds over we zijn er niet beter op geworden.
Nu krijgen we de kans een ander te helpen uit de klauwen Brussel te blijven,gebruik je gezond verstand.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x