Over mijn lijk!

Ik wil het met u hebben over mijn organen. Over mijn lever, longen, hart en nieren. Er zijn mensen die vinden dat die dingen gemeenschappelijk bezit zijn, dat anderen er recht op hebben als ik ze toch niet meer nodig heb. Maar ze zijn dus van mij.

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) heeft een wetsvoorstel ingediend: iedereen krijgt vanaf zijn achttiende een donorformulier met diverse opties. Als je niets doet, ben je na twee maanden automatisch donor geworden. Dat heet Ja-tenzij. Je bent donor, tenzij je binnen zes weken ingrijpt. De Tweede Kamer is verdeeld: Nee-tenzij versus Ja-tenzij.

De onaantastbaarheid van het lichaam (art 11 Grondwet) versus het tekort aan donoren en het belastende gesprek van een dokter met nabestaanden.

elk jaar tijdens de donorweek
bestijgen de moraalridders hun witte paard

In het huidige systeem van Nee-tenzij moet gebedeld worden om registratie. Alleen al hierom zou je het Nee-tenzij in stand moeten houden. Want elk jaar tijdens de donorweek bestijgen de moraalridders hun witte paard en gaan ze op jacht. Mensen met een missie die mij de maat komen nemen.Heb ik nee gezegd? Schaam ik me niet? Egoïst dat ik ben! Elke dag sterven er mensen en ieder weldenkend mens zegt toch zeker JA? Nou, néé.

Ik vind dat niemand, noch de overheid, noch een stichting of welke organisatie dan ook zich met mijn organen mag bemoeien. Mijn lijf is géén gemeenschappelijk bezit, ook niet als ik dood ben. Ik ben geen fiets met recyclebare onderdelen, ik ben geen openbaar bezit. Maar daar denken de moraalridders heel anders over. “Dein Körper gehört Deiner Nation”, scanderen ze in de kolommen van Twitter en Facebook.

Ja-zeggers willen dat jij net zo wordt als zij. Zij helpen geheel belangeloos de zieke medemens en laten dat graag weten. Zij zijn altruïstisch. Ik ben egoïstisch. Ik ben een bruut. Ik laat anderen in de steek als ik mijn organen voor mezelf hou. Ik deug niet als mens. Men vindt mij ‘typisch iemand die een ander langs de weg zou laten doodbloeden.’ (ik verzin dit niet). Ik zou wel anders piepen als het mijzelf zou overkomen, want dan moet ik ook niet zeuren als ik zelf geen orgaan krijg. Wie niet geeft, die niet krijgt, hè. Altruïstisch, hoor.

gericht altruïstische nierdonor

Hoe de Kamer zal stemmen weet ik niet. Ze zullen elkaar wel met grondwet, bijbel, kernwaarden en moraal om de oren slaan. Terwijl ze dat doen, gaan de nierpatiënten gewoon zelf de boer op. Op zoek naar een levende nier. Niet zoals in 2007 met een grote fake Donorshow, maar serieus: “Steeds vaker verschijnen in de media de noodkreten van nierpatiënten die zelf actief op zoek zijn naar een donor” zegt de site van de donorweek.

Tijd om het in goede banen te leiden, zeggen de ziekenhuizen, want de Ja-zeggers bloeien helemaal op. Ze kunnen immers tijdens hun leven al ‘gericht altruïstische nierdonor’ worden, bijvoorbeeld voor iemand die ze recentelijk via Facebook of Instagram hebben leren kennen. Daar hoeven ze niet eens meer voor dood te gaan! Met een beetje geluk komt er binnenkort een reality soap over. Veel succes ermee! Ik meen het. Doe wat je nodig vindt.

Laat het Nee-tenzij bestaan, maar laat mij erbuiten. Hopelijk laten ze me nu met rust en helpen ze zoveel patiënten aan een nier, dat Pia haar wetsvoorstel door de shredder kan halen. Hebben we dat ook weer gehad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] indringende artikel van Yorienvdh over orgaandonorschap deed Arnoud Veilbrief in zijn toetsenbord klimmen om haar van […]

trackback

[…] deze site schreef Yorien van den Hombergh dit weekend een stuk tegen het nieuwe voorstel van D66. Het bevatte de vertrouwde elementen, maar bevatte daarnaast de […]

Paul
7 jaren geleden

Ik heb (sinds het huidige wetsontwerp hangende is) mijn donorschap opgezegd omdat het mij in extremis tegen de borst stuit, dat na mijn heengaan mijn organen gebruikt zouden kunnen worden om het leven van één of andere moralistische vingerwapperaar te verlengen, zodat hij/zij in die extra (dankzij mij organen) verkregen jaren nog kan doorgaan om ieder ander ongevraagd de maat te nemen. Sterf maar gerust met je eigenwaan, die je ongevraagd aan iedere anders denkende wilt opdringen. Aan die zelfverheerlijkende rotmentaliteit zullen mijn organen tenminste zo min mogelijk hun medewerking verlenen. Er zal mij niet verweten kunnen worden dat ik na mijn heengaan nog over mijn graf medewerking verleen aan die gutmenschterreur.

wally
wally
7 jaren geleden

in principe heb ik geen bezwaar maar dat de totaal onbetrouwbare overheid dit wil opleggen is te gek om los te lopen .ook wat hier al aan gegeven wordt hoe betrouwbaar is het om je als donor te laten gebruiken wie beslist op het moment .in duitsland is hier over al een rechtzaak geweest waar de moeder haar zoon als donor gebruikt was
en onterecht omdat hij nog levens kansen had en dit ter zijde is geschoven .
daarom heb ik me niet als donor gemeld wie geeft me de garantie dat er geen misbruik gemaakt wordt .
Van de overheid en d 66 hoeven we dat niet te verwachten

Sayiuki Peterson
7 jaren geleden

Ik vind dat iemand die niet wil doneren ook als laatste toegang moet krijgen tot donor organen the end. Eerst kijken of een donor een nier of bloed nodig heeft daarna de niet donoren. Niet donoren helemaal uitlsuiten van nieuwe nieren en dergelijke. Je wil niet geven dan ook niet ontvangen doei. Dit mag wat mij betreft zelfs doorgetrokken worden naar de kinderen van niet donoren. Eerst de kinderen van donoren helpen daarna pas de kinderen van mensen die niet willen doneren.

Dicksy
Dicksy
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sayiuki Peterson

Doneren volledig afschaffen, laat de natuur haar werk doen. Wil je doneren aan je eigen familie en kind doe maar en verder stoppen. Stervenbegeleiding ok maar voor de rest…. Is je tijd gekomen ! ” so be it, over and out. “

Nicky
Nicky
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dicksy

Wat een onzin! Ik ben al sinds mijn 18e donor, zonder mitsen en maren (dus ook iemand die geen donor is, zou mijn organen mogen krijgen). Toevallig heb ik een relatie gehad met iemand die het geluk heeft gehad om wel een orgaan te mogen krijgen en die tijd zie ik als enorm waardevol en ik ben blij dat iemand wel die keuze heeft gemaakt. Waarom zou je iemand geen extra tijd gunnen, zou dat dan niet voor alle medische zorg moeten gelden, want waarom zou je dan nog kankerpatiënten helpen, daar zou je dan ook “de natuur zijn werk moeten laten doen”.

Ik ben het niet eens met D66 dat er een wet moet komen die iedere Nederlander automatisch donor laat zijn, maar ik snap echt niet dat mensen niet de moeite willen nemen óm een keuze te maken. Of dat nu wel of geen donor is of dat ze de beslissing hiervoor aan nabestaanden willen overlaten. Bij dat laatste vind ik wel dat je het de nabestaanden extra moeilijk maakt in een tijd die al zwaar is, maar goed, als men dat wil…

Dicksy
Dicksy
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dicksy

Beste Nicky,

De bedoeling was om de redenatie van Peterson even door te trekken. Mensen of hun kinderen die op een wachtlijst staan op een sub- wachtlijst zetten omdat ze geen donateur zijn is pas klinkklare onzin.
Iedereen is volgens mij vrij om te kiezen en te doen met zijn lichaam wat hij wil en daarom dat er een keuze is tussen wel of niet donateur zijn men moet gewoon de moeite nemen om die keuze klaar en duidelijk te kennen te geven.

Hier in België is iedereen automatisch donateur als hij niet expliciet zijn wens te kennen heeft gegeven. De wet bepaalt dat ook informele wijzen van verzet door de ‘mogelijke donor’ moeten worden nageleefd voor zover dat verzet aan de betrokken artsen werd meegedeeld. De artsen moeten informeren naar dit mogelijke verzet.

Als men mensen gaat uitsluiten ( verder op de wachtlijst zetten ) omdat ze geen donor willen zijn stop dan met de mensen de mogelijkheid te geven om te kiezen of stop helemaal met dit donorschap.

Mijn post was cru gesteld en hiervoor mijn excuses.

wally
wally
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sayiuki Peterson

wat zou je er van denken als je naasten gebruikt zou worden als donor terwijl er nog levens kansen zijn
en dat de stekker er gewoon uit gerukt wordt voor een belangrijker iemand .

Nicky
Nicky
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  wally

@Dicksy
Men kan nooit eisen dat mensen met een donorcodicil voorrang hebben op diegene met geen codicil, want mijn lief had nooit voor een orgaan in aanmerking gekomen, aangezien hij nooit donor zou kunnen zijn vanwege zijn ziekte. Dat betekent dat je heel veel mensen uit zou sluiten die van jongs af aan aan een ziekte lijden en op den duur een orgaan nodig hebben. Echt, klinkklare onzin.

Wat ik dus steeds niet begrijp is dat mensen niet laten registreren dat ze geen donor willen zijn. Dat is nl. ook een optie op die site of zelfs dat je je naasten laat beslissen (of dat enkel bepaalde donoren mogen worden gebruikt). Het plan van D66 is erop gebaseerd dat mensen te laks zijn om te laten registreren dat ze wèl donor willen zijn (waar ze die cijfers vandaan halen weet ik niet). Dat mensen te laks zijn, daar ben ik het best mee eens, want waarom zou je niet melden dat je dat niet wilt? Een keuze is altijd te wijzigen, dus kom je er later op terug, dan kan dat gewoon.

@Wally
Mijn lief was echt niet belangrijker dan (de naasten van) diegene die zo lief is geweest om hem een tweede leven te gunnen. Sterker nog, als je zou kijken naar zijn sociale omstandigheden toentertijd, zou je eerder verwachten dat hij er geen recht op had en toch heeft hij (en ik en zijn familie en vrienden) geluk gehad.

josie
josie
7 jaren geleden

Ik laat me organen niet roven want lig je op sterven dan heb je ene grote kans dat ze jouw verwaardelozen ivm dat ze je organen willen. Ook heb ik gehoort dat ze je het liefste nog net niet dood willen, om dan op dat moment je organen al te willen eruit halen, omdat dit beter is voor de nieuwe eigenaar. .

NemTudom
NemTudom
7 jaren geleden

Misschien kan de begrafenis ondernemer er mee betaald worden. Uiteindelijk kun je het bij leven ook verkopen.

Hans
Hans
7 jaren geleden

Ik ga er zelf over beslissen en ook wie ze krijgt en dat gaat zeker geen D66 doos beslissen …

trackback

[…] zie ook Over mijn Lijk op OpinieZ […]

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

Ik ben geen donor en zal dat ook niet worden,maar dat heeft ook te maken met de toestand van mijn organen!Ware het anders zou ik niet anders beslissen,tenzij ik er een van mijn kinderen mee zou kunnen redden!Ik vind dat niemand,maar dan ook niemand,het recht heeft over mijn lichaam te beslissen,in welk opzicht dan ook!

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x