Rechter snapt niks van eerwraak

Binnen het tijdbestek van nog geen maand heeft de Nederlandse rechtspraak laten zien dat islamitische vrouwen niet veel van hun polderzuster Vrouwe Justitia te verwachten hebben.

Begin januari verwees een Rotterdamse rechter een moslima door naar een shariarechtbank toen zij hem vroeg haar te bevrijden uit haar huwelijkse gevangenschap. En gisteren kreeg Adeel Dad, die zijn echtgenote (tevens moeder van zijn jonge kinderen) vermoordde, slechts tien jaar gevangenisstraf opgelegd.

Yasmeen was nog maar 25 jaar toen ze stierf. Haar man en zijn familie hadden besloten, dat ze te ver was gegaan door bescherming te vragen bij de politie tegen het geweld dat ze aanhoudend moest ondergaan. Zowel door haar echtgenoot als haar schoonfamilie werd ze geslagen, uitgescholden en opgesloten in huis en haar kinderen werden bij haar weggehouden. Dit alles in Rotterdam: die grote, moderne, Westerse stad, één van de grootste steden van Nederland. Met medeweten van velen, allemaal gevangen in dezelfde, collectief in stand gehouden eercultuur.

geslagen, uitgescholden, opgesloten in huis en haar kinderen werden bij haar weggehouden

Yasmeen mocht niet naar buiten treden met haar ellende. Yasmeen moest het als vrouw gewoon maar ondergaan. Dat was haar lot. Yasmeen was immers “maar” een vrouw. En toen Yasmeen de grens tussen haar eigen, met die achterlijke opvattingen van eer en schande doordesemde gemeenschap en de Nederlandse, vrije samenleving overschreed, maakte ze haar familie te schande en moest ze dood. Vrouwen horen zich te voegen en niet voor zichzelf en hun rechten op te komen.

De echtgenoot van Yasmeen doodde haar door verwurging, vervoerde haar lijk met een auto naar Drente en begroef haar daar met hulp van vrienden in een bos. Daarna ging de smeerlap naar de politie om aangifte te doen van vermissing. Hij loog er zelfs glashard over op televisie: hij had haar overal gezocht. Ach ja, zei hij, ze hadden wel eens een ruzietje, maar verder een goed leven… Zoveel mensen (inwoners van Nederland!) wisten hoe het zat. Ze speelden het vuige spelletje mee. Behalve Femmes for Freedom, met heldin Shirin Musa aan de leiding, die een aantal vrouwen uit de gemeenschap mobiliseerde en aanmoedigde te spreken over al het onrecht.

Als hij vrijkomt, heeft hij nog een heel leven voor zich

Het lichaam van Yasmeen werd gevonden. Er werd een stille tocht langs haar huis georganiseerd. De echtgenoot werd gearresteerd en voorgeleid. Het Openbaar Ministerie eiste 15 jaar wegens moord, maar de rechter achtte slechts doodslag bewezen en vonniste gisteren 10 jaar. De onrechtvaardigheid. Is die rechter op zijn achterhoofd gevallen? Eerwraak en andere vormen van eergerelateerd geweld zijn immers altijd met voorbedachte rade: er wordt geplot en gepland en de potentiële dader wordt juist opgehitst een daad te stellen in plaats van dat gepoogd wordt hem ervan te weerhouden.

Adeel Dad, de laffe, hypocriete moordenaar van Yasmeen is nu 27. Als hij vrijkomt, heeft hij nog een heel leven voor zich. Hij kan nog voor zijn veertigste een nieuw gezin stichten, nog meer kinderen krijgen, oud worden, kleinkinderen zien opgroeien. Yasmeens jonge leven is geknakt, haar kinderen zijn hun moeder kwijt. Misselijkmakend.

Ooit spraken rechters milde vonnissen uit, omdat ze meenden rekening te moeten houden met de religieuze en culturele achtergrond van de daders. Dat hebben we gelukkig gehad. Nu is het de hoogste tijd dat eergerelateerd geweld juist zwaar wordt afgestraft, opdat ook vrouwen uit gemeenschappen met een eer- en schandecultuur zich beschermd weten door het Nederlandse recht.

Bindende kijktip voor Nederlandse rechters, politieagenten en overige burgers die geen kaas hebben gegeten van eergerelateerd geweld:

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
edomoll
7 jaren geleden

Dat die vrouw bij de rechtbank niet kon scheiden, was niet de schuld van de rechtbank. Er was namelijk geen huwelijk in de Nederlandse zin van huwelijk. In Nederland worden kerkelijke huwelijken gelukkig niet erkend. Haar advocaat had de procedure misschien anders kunnen voeren.

ike
ike
7 jaren geleden

Zoals Cool Pete aangeeft moet de rechter de Nederlandse rechtspraak respecteren. Verwijzen naar de shariarechtbank is wat mij betreft een onhandige benaming is, maar de rechter heeft in de uitspraak (zie ook artikel waar u naar verwijst) slechts geconstateerd dat deze dame voor de Nederlandse wet niet getrouwd is en hij het huwelijk dus niet kon ontbinden. Hij is simpelweg niet bevoegd. In plaats van daar uit te concluderen dat mensen die in eerste instantie op basis van het islamitische geloof of de islamitische wet (niet van kracht in Nederland) niet op hulp van de Nederlandse rechters kunnen rekenen, is wel erg stemmingmakend. Kom dan met suggesties hoe Nederland hier een oplossing voor zou kunnen vinden.

Coby Verweij
7 jaren geleden

Blind voor de ellende van de slachtoffers of te schijterig om de zaak aan te pakken zoals het hoort.Bah wat een zooitje .

joris
joris
7 jaren geleden

In dit geval heeft de politie eerwraak ten minste nog afgehandeld als eerwraak. Bij de Zeister brandmoord op de Afghaanse Narges Achikzei (23) stelde rechercheurs daags na de moordaanslag dat de in brand gestoken vrouw slachtoffer is van eerwraak om vervolgens een maand daarna bij Opsporing Verzocht te bezweren dat er absoluut geen sprake is van eerwraak omdat haar familie dat heeft tegengesproken. Politie Zeist en het Openbaar Ministerie hebben eerwraak en afpersing van een bedrijf doelbewust gedoofpot omdat ophef over eerwraak in de media politieke partijen zoals de PVV in de kaart zou spelen. Op basis van Europese regelgeving moet het OM tot brede vervolging overgaan bij eerwraak. De daders-op-de-achtergrond ontspringen vaak de dans omdat in Nederland alleen de executeur voor de rechter wordt gebracht, soms ook nog met een verzonnen motief. In Nederland zijn er veel meer dodelijke slachtoffers a.g.v. eerwraak dan dat de officiële cijfers ons laten zien.

Guardiacivil
7 jaren geleden

Nogmaals je bent op Nederlands grondgebied en geld de Nederlandse rechtspraak, en een islamitisch geloofshuwlijk is niet wettelijk erkent, dus ben je niet getrouwd zo simpel is het, en kan je hier gewoon trouwen als je wilt en valt je onder de Nederlandse rechtstaat en wetten.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Een rechter moeten de NEDERLANDSE wet- en regelgeving naleven, en de NEDERLANDSE rechtsorde
handhaven. Elke afwijking daar van, is in strijd met de wet. Een rechter, die in strijd met de wet handelt,
dient direct ontheven te worden- en eigenlijk straf-rechterlijk vervolgd te worden !

Cale
Cale
7 jaren geleden

Rechters willen het gewoon niet snappen. Het zijn buitenstaanders, die niets met de Nederlandse maatschappij te maken willen hebben. Te min, te laag voor ze. Dus gewoon de bij de elite misselijk makende politieke correctheid doorvoeren. Ten koste van alles. We beschuldigen moslims van niet integreren maar hoe zit dat met deze elite? Carlton Heston heeft dat goed gezien.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x