Sociale media leiden tot meer segregatie

Technologie maakt de wereld steeds kleiner. Kinderen van 4 jaar spelen online-games met hun vrienden over de hele wereld en spreken met emoticons een modern Papiamento-Engels. Spelletjes spelen verbroedert.

Via het internet zijn ook volwassenen met elkaar verbonden.  Onderzoekers en studenten delen kennis, bedrijven delen ideeën en bereiken hun klanten en volwassenen kijken porno halen informatie uit andere landen. Alle ingrediënten voor een wereldwijde dialoog en begrip tussen verschillende culturen lijken er te zijn.

Programma’s van instellingen als de VN, de Wereldbank en talloze NGO’s denken dan ook dankbaar gebruik te kunnen maken van dit soort mogelijkheden: mensen worden nader tot elkaar gebracht. De praktijk blijkt echter anders uit te pakken. In de praktijk kunnen we zien dat mensen steeds meer de mogelijkheid krijgen om mensen te vinden die op elkaar lijken. Mobiele devices brengen je virtueel of fysiek in contact met mensen die dezelfde interesses, gevoel voor humor of achtergrond hebben.

een discussie tussen hen die het
in groten getale met elkaar eens zijn

On demand televisie en nieuws brengen een enorme mogelijkheid om meer en betere kennis tot je te nemen, maar vaak lijkt dit te leiden tot eenzijdige consumptie en een discussie tussen hen die het in groten getale met elkaar eens zijn. Dat is ongetwijfeld erg prettig, maar leidt in een samenleving tot grotere verschillen. Ik geloof helemaal niet dat dit per se erg is, maar we zullen er wel mee moeten leren omgaan.

Ook voor de integratie van nieuwkomers in Nederland (en Duitsland en de rest van Europa) voorzie ik dat nieuwe technologie niet gaat helpen. Het is veel gemakkelijker om mensen met eenzelfde achtergrond of situatie op te zoeken dan eerder. Het is ook veel gemakkelijker dan vroeger om niet meer met de buren te communiceren, maar toch ondertussen een rijk sociaal leven te hebben.

Eigenlijk niet anders dan de rest van Nederland die zich op vrijdag massaal in cafés verzamelt met mensen die steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Mensen met afwijkende kleding worden aangekeken. Op vrijdag in Amsterdam is dat op het Spui als je een bontkraag hebt, op het Rembrandtplein als je dat niet hebt. Digitaal zie je dat ook.

Door het massale gebruik van sociale media is er een enorme beweging onder vluchtelingen om elkaar te helpen met tips en truuks. Een geweldige ontwikkeling, vanuit praktisch oogpunt, maar het zou ook zo maar kunnen leiden tot nog minder contact met de lokale bevolking. De segregatie gaat in dat opzicht de komende jaren in een stroomversnelling komen. Facebook, What’s App, Snapchat, Instagram of andere sociale media bouwen groepen en communities georganiseerd rond een gemeenschappelijke interesse en filteren informatie uit die daar niet relevant voor is.

een samenleving waarin we ons
in onze eigen wereld kunnen verstoppen

Het leidt mijn inziens tot grote horden die elkaar vol blijdschap gelijk geven en een ieder met een kritische noot wordt al snel voor dom of onwetend uitgemaakt. Want, tsja, de grote meerderheid heeft gelijk. En hoe gaaf is het om jezelf bevestigd te zien door een horde mensen die hetzelfde wereldbeeld heeft.

We kunnen ons dan ook gaan voorbereiden op een samenleving waarin we ons in onze eigen wereld kunnen verstoppen. Segregatie zal het gevolg zijn en misschien is dat juist wel heel comfortabel voor veel mensen, maar integratie zal minder en minder goed lukken op deze manier. De communities van bijvoorbeeld Neo-nazi’s, Jihad-strijders of Salafisten zullen de komende jaren naar mijn mening blijven groeien zonder dat we het kunnen remmen.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen