Het is hoog tijd voor een Deltaplan Journalistiek

Journalisten moeten zich met feiten en cijfers bezighouden

Waarheidsvinding, objectieve (feitelijke) verslaglegging, context weergeven, misschien zelfs een beetje duiding: volgens mij taken van een goede journalist. Selectief informeren, moreel oordelen, opinie en mening, misschien zelfs een beetje visie: superbelangrijk en taak van de rest van de wereld.

Opinie
Het laatste is goed ingevuld. Denk alleen maar aan deze website, de enorme stroom tweets (500 miljoen per dag) en Facebook-posts (5 miljard per dag) en de ruimte die columnisten krijgen in elk blad van Nederland. Er is voldoende opinie om elk denkbaar standpunt verdedigd te zien. En als dat niet voldoende is, dan is de Nederlandse politiek gevuld met betweters die precies weten hoe het zit.

Forum voor Democratie is daar wellicht de nieuwe representant van: ze laten zien dat hard werken, community building en een campagne elke boodschap kan laten landen. Helemaal als je er zelf bij zegt dat je Neerlands grootste intellectueel bent, zijn er altijd mensen die je geloven. Kortom: aan opinie is in Nederland geen gebrek. Gelukkig maar, want ondanks dat veel mensen zich volgens mij zichzelf te serieus nemen, is dat een prachtige basis voor vrijheid.

Brij aan informatie
Waar het op dit moment volgens mij misgaat is de journalistiek.  Journalisten lijken minder en minder geëquipeerd om hun werk goed te kunnen doen. Waar de enorme brij aan informatie via internet voor opiniemakers (sommige mensen vinden dat hun vak, ik vind dat grappig) een zegen is, kunnen journalisten er slecht mee uit de voeten. Er is namelijk altijd iets dat iemand anders wel kan vinden en de journalist niet. Hoe anders is dat dan 30 jaar geleden, toen persconferenties en –berichten vaak alleen voor journalisten toegankelijk waren.

Subjectief
De huidige grote dagbladen en omroepen zijn er groot mee geworden. Kranten en omroepen die wegkomen met volslagen subjectieve verslaglegging – onder het mom van journalistiek – over de Amerikaanse politiek, conflicten in het Midden-Oosten, eenzijdige berichtgeving over de rol van de islam, maar ook amper over de grote gotspes van dit land schrijven.

Fact based
Want hoezo is er nog armoede in Nederland? Hoezo ontduiken bedrijven miljarden belastinggeld? Hoezo heeft de politie geen tijd om aangiften voor mishandeling aan te nemen? Hoezo wordt de zorg zo duur? Hoezo vertrouwt men “de” politiek niet meer? Er zijn amper analyses te vinden, relatief nieuwe media zoals Follow the Money (lid worden, doen), De Correspondent (hoe pedant en subjectief ook), Vice (voor al uw drugs-tips), Sargasso (hoi, krakend Nederland) en Das Kapital proberen fact based journalistiek te brengen, maar vinden nog te weinig gehoor. Hoewel FTM met het dossier van “Taxi Hennie” heeft laten zien dat het werkt.

Bubbel
Een democratie kan niet functioneren zonder een fatsoenlijke journalistiek. Veel huidige journalisten kunnen zelf geen fatsoenlijke data-analyse maken, niet de goede vragen stellen en hebben vooral netwerken in hun eigen bubbel. Het is knettergek dat altijd dezelfde beroepsopiniemakers over elk onderwerp hun mening (betaald) mogen geven alsof het experts zijn (hoi Peter R, Ebru, en vele anderen), mensen met een mening zijn niet de facto ook journalist.

Facts and Figures
Het wordt hoog tijd om te investeren in een betere journalistiek. De opleidingen zouden mijns inziens wat minder om “leren stukkies schrijven” moeten gaan (hoewel ook dat vaak bedroevend is – meestal door tijdsdruk), maar meer om fact en figures. Ik denk dat er meer behoefte is aan data-experts en analysten die kunnen zorgen voor content. En leren werken met data doen je niet in twee dagen. Er zou misschien ook een steviger peer-review-systeem kunnen komen.

Ik realiseer me de kosten, maar waarom geen samenwerking tussen verschillende dagbladen waar elkaars stukken worden gechallenged. Dat kan eventueel ook door trusted abonnees/users. Er zijn vast meer interventies denkbaar, maar het feit dat kijkers en lezers van NOS, NRC of Telegraaf achteraf nog moeten gaan kijken hoe het feitelijk echt zit of wat de andere kant van het verhaal is, gaat me eigenlijk veel te ver.

Het is tijd voor een Deltaplan Journalistiek om onze democratie te redden.

NB: Dit blog is overigens genderneutraal geschreven. Is het echt zo erg?

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.