VVD kraakt onder het gewicht van een bonnetje

In 2000 sloot toenmalig officier van justitie Fred Teeven een deal met crimineel Cees H. Waarom die deal exact werd gesloten is niet bekend. Er zijn wel speculaties: zo zou het gaan om de persoonlijke veiligheid van Teeven; het kon gaan om informatie over de onderwereld; noem maar op.

Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat dit soort deals werd gesloten tussen het OM en criminelen. Teeven was zeer succesvol als OvJ en kreeg al snel de titel crimefighter.

We maken een sprong in de tijd. Fred Teeven is staatsecretaris bij het ministerie van V&J onder minister Opstelten. De Teevendeal, zo staat de deal met Cees H. inmiddels bekend, wordt een politiek item. De deal staat ter discussie, er zou teveel geld mee zijn omgegaan en de Tweede Kamer springt er in al haar enthousiaste opportunisme bovenop.

De affaire heeft de VVD zwaar beschadigd

De minister kan niet tijdig de gevraagde informatie geven, vindt het bonnetje na heel veel zoekwerk alsnog, maar moet vanwege deze zaak aftreden. Teeven volgt in zijn kielzog. Rutte moet een loodzwaar Kamerdebat voeren over deze affaire. Inmiddels hebben de VVD-kamerleden Van der Steur en Dijkhoff het duo opgevolgd als minister en staatssecretaris en moet tussentijds een toch al geplaagde VVD-Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg (een beetje dom)mede vanwege deze zaak aftreden.

Het gedonder rondom “het bonnetje” toont aan dat in het ministerie chaos heerst. De affaire heeft de VVD zwaar beschadigd. Er wordt gesproken over een doofpotcultuur en er wordt gesuggereerd dat de VVD-bewindslieden daar zelf achter zitten.

Dat laatste lijkt vreemd: waarom zou je je eigen positie op het spel zetten en je eigen partij beschadigen? Was het bonnetje snel gevonden, dan was er niets aan de hand geweest. Opstelten had de Kamer kunnen informeren over het bedrag en that’s it. De aantijgingen van onderzoeker Oosting dat de deal van geen kanten klopte waren potsierlijk. De deal werd gesloten in een andere, rumoerige tijd en kan niet door de bril van nu worden beoordeeld.

Ergo, niemand zou dan door deze kwestie beschadigd zijn geraakt.

Helaas, zo liep het niet. Met de normale middelen die Opstelten ter beschikking stonden werd het bonnetje niet gevonden. Pas nadat hij een externe ict’er op de zaak zette kwam het bonnetje alsnog boven water. Toen was het al te laat.

Nu hangt het zwaard van Damocles alsnog boven het hoofd van Van der Steur. Want onder zijn bewind komt plots een e-mailconversatie boven water drijven waaruit zou blijken dat de ict’ers van hogerhand de opdracht kregen niet verder te zoeken naar het bonnetje terwijl ze al wisten waar zij moesten zoeken.

Nu hangt het zwaard van Damocles alsnog
boven het hoofd van Van der Steur

Die opdracht heeft z’n verwoestende werking gedaan. Het heeft een ministerie, meerdere bewindspersonen, de minister-president en de VVD ernstige schade toegebracht. Als de mail bestaat en er is inderdaad een dergelijke opdracht gegeven, dan is de kans aanwezig dat de opdracht kwam van een ambtenaar die hier belang bij had. Wellicht gedreven door een persoonlijk wrok tegen de hardliners Opstelten en Teeven, wellicht gedreven door een aversie tegen de VVD, wellicht met het oogmerk het ministerie in diskrediet te brengen en ervoor te zorgen dat de verantwoordelijkheid voor de politie weer terugkeert naar het ministerie van BZK.

De Commissie-Oosting wacht nu dus de schone taak uit te zoeken van wie de opdracht – zo deze er was – het bonnetje niet te produceren kwam. Wie erachter zit is dus nog de vraag. Dat dit muisje nog een staartje krijgt staat echter volledig vast.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Eric
Eric
7 jaren geleden

Heeft iemand onlangs nog iets gehoord van de ethische commissie van de VVD, opgericht na de affaires van Rey, Verheyen, Verver etc. Of hebben leden van die commissie inmiddels een paardenhoofd in hun bed gevonden.

Harrie Vaes
7 jaren geleden

De Vvd probeert er alles aan te doen om het maar in de pot te houden.
De opdrachtgever om de zoekactie te staken moet bij de Vvd bekend zijn.
Als het iemand zou zijn geweest met een lagere functie dan was die persoon m.i. al lang geofferd.
Vandaar mijn veronderstelling dat het iemand moet zijn met een hogere functie.
Ik heb Rutte genoemd omdat die meerdere keren heeft beweerd…..dat er niks onder de pet is gehouden.
Maar…nogmaals…het is maar een veronderstelling.
En het zal niet de eerste keer zijn dat we zijn misleid.

Guardiacivil
7 jaren geleden

Kankergezwel met uitzaaiïngen op ministerie vn Justitie.
Als een minister al streken uithaalt en in het algemeen het Ministerie van Justitie telkens ter sprake moet komen, het OM zaken niet naar behoren behandelt in het voordeel van het slachtoffer, waar in het verleden talrijke blunders zijn aan te voeren, dan werkt dit diep door in het hele justitieapparaat inclusief de werkwijze van de rechters en hun uitspraken. Hiermee is Justitie de kop van Jut geworden die ze zelf hebben opgericht. Tijd dus voor een hele grote schoonmaak waarbij de rotte appels er dringend uit moeten worden gehaald, ze steken de hele fruitmand aan.

Harrie Vaes
7 jaren geleden

Het zou me niet verbazen dat het Rutte zelf is geweest die de opdracht gegeven heeft.
Het begint er wel op te lijken.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x