Juncker houdt alleen zichzelf nog voor de gek

Ik ben de kritiek op de Commissie beu. Wij doen genoeg. Het probleem ligt hem bij de uitvoering van de afspraken door een aantal landenAldus Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Weet u zeker dat de afspraken zélf niet het probleem zijn, meneer Juncker? Of nog fundamenteler: de manier waarop die afspraken gemaakt worden? Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen dat we er een Europese uitvoerende macht op nahouden die nagenoeg ongecontroleerd zweverige wetten voorschrijft aan lidstaten? Het EU-credo “bestuur op maat” heeft door de zich immer doorzettende Europese centralisatie een wel heel sarcastische ondertoon gekregen.

Eerst ontnam de Commissie lidstaten de rechten en de middelen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Dat zou de Europese Commissie zelf wel even regelen. Het Italiaanse Operatie Mare Nostrum werd vervangen door het Europese Operatie Triton. Weg met de natiestaat, lang leve Europa! Vanzelfsprekend gingen we er van Operatie Mare Nostrum naar Operatie Triton bepaald niet op vooruit. Integendeel.

ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die
zichzelf zonder lollig te doen “Europeaan” noemt

Daarnaast bleef de Europese Commissie ondanks een boel lawaai verder ook akelig passief in de vluchtelingencrisis. Het maakte alleen een paar zweverige afspraken over de herverdeling van 160.000 vluchtelingen. Honderdzestigduizend?! En de rest dan? Alleen Duitsland geeft op dit moment toch al bed, bad en brood aan meer dan een miljoen vluchtelingen? De commissie doet het nog slechter dan Louis van Gaal bij Manchester United. Er wordt van de aanpak van de vluchtelingencrisis zo’n ongelofelijke puinhoop gemaakt, dat zelfs EU-paradepaardje Schengen dreigt te vallen. En zélfs het radicaal tolerante Zweden vindt inmiddels dat het nu wel genoeg cultureel verrijkt is.

Buiten dat: ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die zichzelf zonder lollig te doen “Europeaan” noemt. Desondanks blijft de Commissie geloven in het hersenspinsel dat hun achterkamerclubje daadwerkelijk meer dan een half miljard Europeanen vertegenwoordigt. Om die illusie verder kracht bij te zetten maakte zij onlangs nog met veel Merkel-tamtam afspraken met Turkije. De Europese Commissie heeft de vluchtelingencrisis zo goed onder controle dat ze aan ome Erdogan moet vragen of hij er misschien alsjeblieft even naar zou kunnen kijken als hij toevallig tijd heeft. Voor drie miljard en een vage belofte.

Een vage belofte die inhoudt dat een land dat nu dissidenten monddood maakt en vervolgt versneld lid mag worden van de EU. De EU kennende zal deze belofte wel gehouden worden. De EU doet namelijk gewoonlijk de meeste moeite voor zaken waarvoor maatschappelijk draagvlak ontbreekt.

Ik dacht altijd dat de EU sterk zou moeten overkomen door het fenomeen “gemeenschappelijke buitenlandbeleid”. In de praktijk blijkt echter dat de Europese landen collectief hun soevereiniteit hebben ingezameld en deze nu aan ome Erdogan verpachten, terwijl ze hem nog geld toe geven ook. Alsof een stel kleuters hun krachten bundelen om een pestkop te lijf te gaan. De krachten eenmaal gebundeld gebruiken ze deze echter niet om de pestkop te lijf te gaan, maar om aan de peetvader van de pestkop te vragen of hij het alsjeblieft effe kan regelen. Voor drie miljard.

Schengen faalt en als we de heer Juncker moeten geloven
zal dat het einde betekenen van de Europese interne markt

En helemaal onderaan de streep wacht de absolute ironie. Schengen faalt en als we de heer Juncker moeten geloven zal dat het einde betekenen van de Europese interne markt zoals we die nu kennen. Economische groei zal stagneren. De werkeloosheid zal stijgen. Het leed zal amper te overzien zijn.

De verantwoordelijke? Alles en iedereen, behalve het orgaan dat continu vastbesloten alle nationale verantwoordelijkheden langzaam maar zeker naar zich toetrekt. Wie houdt wie hier nu voor de gek?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dicksy
Dicksy
7 jaren geleden

Vorige maand verklaarde nog een eu-bobo dat de grondleggers van de eu zich zouden omdraaien in hun graf mocht de eu een mislukking worden.
Wat deze klojo echter niet weet is dat deze grondleggers zich al 1000x hebben omgedraaid in hun graf bij zien van het zootje dat deze zelfverklaarde politiekers/intellectuelen ervan gemaakt hebben, dat mag natuurlijk niet gezegd worden.

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

Als de hele boel in mekaar dondert in Brussel zal dat een verademing zijn;slechter dan het nu gaat kan niet,we zullen het alleen maar beter krijgen.Eindelijk!

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen