De PVV moet knopen doorhakken
Naar aanleiding van mijn laatste artikel ontving ik veel reacties: zowel positief als negatief. Positieve reacties zijn altijd welkom, negatieve reacties uiteraard ook. Eerlijk gezegd vind ik die laatste groep het meest interessant.
Diverse kwalificaties werden mij toegedicht: van PVV-hater en morbide denker tot landverrader aan toe. Wat ik natuurlijk al wist, werd hiermee weer bevestigd. Er is een groep PVV’ers (een kleine groep, maar toch) die erg moeilijk met kritiek om kan gaan. Het is dus duidelijk dat een vervolg op het eerdergenoemde artikel gewenst is.
Zoals het er nu uitziet zal de PVV onder Wilders een monsteroverwinning binnenhalen. Aan mij zal het niet onmiddellijk liggen, zoals de trouwe lezer weet. Zo’n enorme overwinning is één. Iets anders is om de winst te verzilveren. Mind you, dat wordt nog wel een dingetje.
van PVV-hater en morbide denker tot landverrader aan toe
Zoals onder Rutte2 duidelijk is, is de Tweede Kamer (TK) enorm afhankelijk van de samenstelling van de Eerste Kamer (EK). Heb je de EK niet mee, dan begin je niet veel met een meerderheid in TK. Om een slagvaardige regering te formeren zal Wilders (laten we ervan uitgaan dat het primaat bij hem komt te liggen) een coalitie moeten vormen waarmee hij in beide Kamers een meerderheid heeft.
De PVV heeft 9 zetels in de EK, hij heeft dus minimaal 29 extra zetels nodig voor een meerderheid in deze Kamer. Wat ze ook zeggen, de VVD en het CDA zijn de meest voor de hand liggende partners. Deze partijen hebben samen 25 zetels. Dat is niet voldoende. Er moeten dus een 4e én een 5e partij aanschuiven. Dat zouden de SGP en 50 Plus kunnen zijn. Blijven alle kippen in het hok, dan heeft hij tot 2019 geen problemen in die Kamer.
Bovenstaande verhoudingen zorgen ervoor dat Wilders deze partijen nodig heeft in zijn regering. Laten we weerstand van Rutte en Buma even links liggen en ervan uitgaan dat zij en de anderen genegen zijn mee te werken. Volgens de laatste peilingen levert Wilders die coalitie van 5 partijen in totaal 85 zetels op. Dat is dus ook ruim voldoende voor een meerderheid in de Tweede Kamer.
De volgende vraag is dan: krijgt hij deze 4 partijen op één lijn én zover om in te stemmen met een uittreding uit de EU, het loslaten van de Euro, een actief remigratiebeleid voor Marokkanen en andere omstreden plannen?
Om te regeren zal Wilders dus afstand moeten
doen van zijn belangrijkste punten
Zoals het er nu uitziet is die vraag heel eenvoudig te beantwoorden: nee, dat gaat niet gebeuren. Door vast te houden sluit Wilders zich bij voorbaat uit, laat diens achterban in de kou staan (vanuit de oppositiebankjes bereikt hij niets) en geeft dus ruimte aan een regering die hij niet wil.
Om te regeren zal Wilders dus afstand moeten doen van zijn belangrijkste punten, iets dat hij niet wil. Daarmee kom ik dan weer terug op de door mij gesuggereerde richtingenstrijd: een PVV die minder strak in de leer is, kan meer bereiken. Zo’n partij sluit zichzelf bij voorbaat niet uit, zal daardoor meer kunnen binnenhalen dan tot nu toe het geval is geweest en kan dus daadwerkelijk iets betekenen voor haar achterban.
De PVV (Wilders) staat dus voor een existentiële keuze: blijf ik hardnekkig kiezen voor de uitsluiting (het zogenaamde “cordon volontaire”) of neem ik nu eindelijk eens mijn verantwoordelijkheid?
De klok tikt stug door, de partij zal snel de knoop door moeten hakken.
Over de auteur
- Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken
gezien de kwaliteiten van zijn reeds gevoerde debatten zal het voor de heer Wilders een geruststelling zijn dat hij al zo een grote achterban heeft en dit zal ongetwijfeld nog verder uitbreiden. Wacht maar tot er een of twee hele grote aanslagen in Nederland plaatsvinden. Ten eerste is dit nodig om de rest van het naïeve volk wakker te schudden en ten tweede is het nodig voor het ruimen van deze krankzinnige regering.
Ik vraag me af of Wilders hier gaat in stappen met eurofiel neoliberale partijen..het zou niet slim zijn..
Laat die hele anders georienteerde massa maar optreden..om iets voor elkaar te krijgen zijn en worden ze afhankelijk van de PVV
En als die ieder keer aanzetten zou geven voor referenda, dan wordt ie echt leuk…
Dan gaat het CDA ook niet meedoen want Buma verdraagt geen grote invloed van de PVV..:)
GL mag braken, de VVD een taalcosmetische crisis krijgen en Pechthold braken..
PVV zou dan nog steeds de beslissende factor zijn en heel dwingend kunnen w erken richting democratische principes.
Wilders moet nog meer uitzuiveren..meer intelligentie, geen zieligheden en kleine jongetjes/streken..
Wellicht wat meer cosmetische taal en het is kat in het bakkie voor hem..als hij dan ook nog het stemgedrag afstemt op het volksbelang en m.n. de lage economsiche klasse.
==Diverse kwalificaties werden mij toegedicht: van PVV-hater en morbide denker tot landverrader aan toe. Wat ik natuurlijk al wist, werd hiermee weer bevestigd. Er is een groep PVV’ers (een kleine groep, maar toch) die erg moeilijk met kritiek om kan gaan.==
@Peter van Dijken, nergens wordt je een morbide denker of een landverrader genoemd. Verder blijkt uit niets in die reacties dat die ‘groep’ niet met kritiek om kan gaan, zo het al een groep is. Dat jij er niet mee om kan gaan, lijkt me wèl evident, door er zo over te schrijven. Afijn, dit wilde ik even kwijt. Dan ga ik nu verder met lezen, onbevooroordeeld (nou ja, zal ik pogen).
Ik kreeg deze kwalificaties toegebeten via twitter.
Okay, mij onbekend. Gaat te ver natuurlijk. Ik hoop dat je er geen slapeloze nacht van had. Een beetje brede rug is wel zo handig voor wie op Twitter en andere sociale media actief is. 🙂
Bedankt. Uiteraard niet, ik slaap uitstekend.
Dat is toch allemaal niet zo vreselijk moeilijk?
In het gedoog akkoord destijds gaf de PVV de AOW leeftijd van 65 op in ruil voor wat er toen ook nog maar weer door VVD en CDA ingebracht werd. Heel de MSM loeide triomfantelijk “kiezersbedrog”, maar Wilders kwam er keurig mee weg ook al zijn er ook nu nog SP-ers die een en ander op sociale media delen alsof het eigenlijk vorige week nog onder Rutte-Ascher gebeurde.
Ketelmuziek.
Ik denk dat Harm Beertema een heel bekwame onderwijsminister kan worden, dat van Roon eindelijk het Minervaclubje op V & J aan kan pakken en dat Fleur Agema ook best iets moois op sociale zaken kan doen.
Kunnen boeiende tijden worden dus en ja, dat gaat gepaard met compromissen waar je het nou eenmaal voorafgaand aan de verkiezingen in het openbaar niet over hebt.
Eerst met 45 plus zetels de kamer in en dat bereik je niet door nu alvast ‘en plein publique’ de formatie te gaan doen.
What else is new?