Mijn vooruitblik op 2016

We leven in roerige tijden, zoveel is wel duidelijk. Met het min of meer wegvallen van de Oost-West tegenstelling, is het zwaartepunt van de aandacht verschoven naar de Noord-Zuid tegenstelling. De verschillen tussen Noord en Zuid komen voornamelijk tot uiting in de verschillen in cultuur en religie. Verder was er een duidelijke geografische afbakening tussen Oost en West door het IJzeren Gordijn. De Noord-Zuid afbakening is veel vager, onder meer door de jarenlange migrantenstroom van Zuid naar Noord.

De verschuiving van Oost-West naar Noord-Zuid heeft grote gevolgen voor Nederland. Sinds de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh zien we steeds vaker dat censuur, zelfcensuur en een vergrote vorm van Nederlandse zelfhaat het wint van vrijheid van meningsuiting en de liefde voor de Nederlandse cultuur, iets dat door de zelfhaters steevast wordt weggezet als “nationalisme”. Deze censuur, zelfcensuur en zelfhaat zullen helaas ook in 2016 aan terrein winnen, waarbij de Publieke Omroep en de overwegend linkse pers wederom een leidende rol zullen spelen.

De laatste keer dat het electoraat strategisch stemde, kreeg Nederland een kabinet waar niemand op zat te wachten

Ik verwacht dat het kabinet in 2016 gewoon blijft zitten waar het zit, al zal de taal van de VVD en PvdA steeds meer op verkiezingsretoriek gaan lijken in de hoop de weggelopen kiezers voor 2017 weer aan zich te binden. Ik hoop van ganser harte dat het electoraat de rug recht houdt en in 2017 met het hart en niet strategisch zal stemmen. De laatste keer dat het electoraat strategisch stemde, kreeg Nederland een kabinet waar niemand op zat te wachten, maar dat toch in Den Haag werd bekokstoofd.  Het is niet voor niets dat de regerende partijen in de peilingen zwaar worden afgestraft.

De prangende vraag van 2016 zal zijn: krijgt Nederland te maken met een aanslag? Niemand kan koffiedik kijken, maar laat ik mij toch wagen aan een voorspelling, maar een die luidt als een Joop den Uyl-antwoord: “Aan de ene kant…… en aan de andere kant.” Aan de ene kant zou IS gek zijn in Nederland geen aanslag te plegen. Iedere terreurorganisatie heeft een land nodig met goede infrastructuur, om uit te rusten en om zich voor te bereiden. Nederland past in dat profiel. Aan de andere kant heb je te maken met een organisatie die er alles aan doet om spectaculaire aanslagen te plegen. Dat doet het goed bij het islamitistische grauw wereldwijd en helpt bij het rekruteren van nieuwe aanwas. Ik wil u niet bang maken, maar ik kan u ook niet geruststellen. Dat is de realiteit van 2016.

De prangende vraag van 2016 zal zijn: krijgt Nederland te maken met een aanslag?

Geopolitiek is het bijna onmogelijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. De internationale coalities wisselen vaak en snel. Zolang Obama aan het roer van de VS staat, zullen bij gebrek aan leiderschap de coalities zich vormen, omvormen en misvormen. De vriend van je vriend kan je vijand zijn en de vijand van je vijand is niet per se je vriend. Daarom: we leven in roerige tijden, maar ook in verwarrende tijden. De duidelijkheid in de vijandschap met het Warschaupact is ingewisseld voor de fog of war met de radicale islam. Van synchrone oorlogsvoering naar asynchrone oorlogsvoering waarbij de vijand in ons midden leeft.

Ondanks het bovenstaande een goede jaarwisseling gewenst, vrienden. Blijf veilig, let op elkaar en maak er een fantastisch jaar van.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
looweewoo
7 jaren geleden

Het ego van Frank Berkemeier moet bijkans niet te tillen zijn, gegeven het volgende citaat: ‘Ik wil u niet bang maken, maar ik kan u ook niet geruststellen’. De aanmatiging, dat hij de emotionele houding van de intelligente, betrokken burger zou bepalen! Een verplicht dieet is aangewezen – een jaar lang 1 maal daags het stukje van Bart Nijman over het gebruik van het woordje ‘ik’ door stukjesschrijvers.
Overigens liggen volgens mijn bescheiden geografische kennis Iran, Pakistan en Afghanistan (Indonesië – heel veel islam!) meer ten oosten dan ten zuiden van het vrije West -Europa en als ik het zuiden tot Afrika beperk: die tegenstelling is al een eeuw bekend als de have’s vs de have not’s. Maar ik geef toe: zo eenduidig is dat hedentendage niet meer.

trackback
7 jaren geleden

[…] OpinieZ is er op 2015 gereflecteerd, onder andere door Freek, Gertjan, Victor, Uri, Dennis, Joep, Frank en Asher. En Ger, onze linkse profeet, keek juist vooruit. Buiten OpinieZ vonden we mooie […]

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x