Palestijnse Kerst in Bethlehem

Kerstmis is het feest van drank, dineren en dennengeur. Van ballen, buikjes en broekriem los. Feestdagen waarop gelovigen gehuld in kerstlingerie, luipaard-leggings en andere luxueuze verpakkingen mopperend van boom of bed naar tafel of familie gaan. Een tableau dat schreeuwt om het kleed van de onschuld: sneeuw. Misschien dat het chronisch gebrek aan deze neerslag in de Palestijnse gebieden de oorzaak is van de nogal ongetemperde kerstgewoonten in die contreien.

Voor serieuze kerstgangers is Bethlehem hét bedevaartsoord. De bevolking van Bethlehem bestaat vandaag de dag voor het merendeel uit moslims. In het hart van het stadje ligt het Kribbeplein, omringd door de Geboortekerk, de moskee van Oman en het Palestijnse Vredescentrum. Het Kribbeplein wordt, buiten een incidentele gijzeling, sektarische krachtmeting of standrechtelijke executie, gebruikt voor kerstmarkten, biddiensten en samenzang. Aangezien toerisme de voornaamste inkomstenbron vormt, is het voor de inwoners van Bethlehem een meevaller dat het kerstfeest zowel via de gregoriaanse als de juliaanse kalender wordt gevierd. Dat betekent voor de ondernemers een dubbele omzet.

Het Kribbeplein wordt, buiten een incidentele gijzeling, sektarische krachtmeting of standrechtelijke executie, gebruikt voor kerstmarkten, biddiensten en samenzang

Dit jaar wordt de omzet van de middenstanders opnieuw bedreigd, nu door het oplaaiende messen-, hakbijlen- en autoram-geweld in Israël. De Palestijnse Autoriteit heeft de lokale overheid en religieuze instituten gesommeerd het kerstfeest sober en ingetogen te vieren uit respect voor de slachtoffers. De Palestijnse slachtoffers welteverstaan. Geen lichtjes en vuurwerk, muziek of andere uitbundigheden. De Palestijnse premier Rami Hamdallah komt wel langs om de kerstboom op het Kribbeplein te onthullen, maar hij blijft niet eten. Zijn mes en vork blijven ongebruikt tijdens het kerstdiner. Tot grote teleurstelling van de 2% Palestijnse christenen en andere neringdoenden in Bethlehem. Hoe de sobere boom op het Kribbeplein wordt opgetuigd weten we nog niet.

Opgetuigde kerstbomen zijn sowieso aan mode onderhevig. Buiten de romantische boom vol engelenhaar kennen we in Nederland ook de zilveren-, gouden- of duurzaam-groene-boom. De Palestijnen en hun Grieks-orthodoxe vrienden hebben dit jaar een compleet nieuwe kerstboom-trend bedacht: de terreurboom. Voor de ingang van de al Quds University, het kloppend hart van intellectueel Palestina, staat een kerstboom die elk links mens met eerbied gadeslaat. De boom is een academisch eerbetoon aan gevallen islamitische strijders. Een groen baken van internationaal recht.

Deze kerstboom werd, in aanwezigheid van het universiteitsbestuur, docenten en studenten, onthuld door de Grieks orthodoxe aartsbisschop Atallah Hanna en de moefti van Bethlehem, sheik Abdul-Majid Ata Armana. Nadat Hanna en Armana het doek wegtrokken werden de omstanders verrast op een boom vol terreurballen. Palestijnse kerstdecoraties voorzien van foto’s van omgekomen terroristen en andere islamitische criminelen. In de terreurboom hingen ondermeer ballen van de jurist Mohannad Halab, Hamas leider Ahmed Yassin en andere islamitische jihad-helden.

Een boom boordevol portret-ballen van gesneuvelde, Nederlandse jihad-strijders

Bij wijze van gedachte-experiment stel ik u de volgende kerstboom-trend voor. Denk aan een kerstboom op uw stads-, school- of universiteitsplein. Een uit de kluiten gewassen exemplaar dat, in uw verplichte aanwezigheid, wordt onthuld door een lokale bisschop, dominee en imam. Een boom boordevol portret-ballen van gesneuvelde, Nederlandse jihad-strijders. U buigt deemoedig het hoofd. Wat volgt is een plechtige ceremonie met een indringende speech van een arabist(e), BDS-strijd(st)er of EAJG-lid. U dient daarbij hard te klappen en vroom te lachen, dit alles gefilmd door Nieuwsuur en van empathisch commentaar voorzien door Jan Eikelboom.

Of gaat u liever met een kerstmuts op, in schurend ondergoed, ’n te strak pak of op te hoge hakken naar een door kaarslicht beschenen, rijkelijk gevulde kerstdis? Dat hoop ik van harte voor u.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Prima artikel. Dank.

Worden we allemaal wakker ?
————————————– voor het helemaal te laat is ?

trackback

[…] Lees verder>>> […]

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x