Geldermalsen

Ik heb me enkele dagen kunnen inhouden om niet te reageren op de Twitterstorm die het land heeft getroffen. Een Twitterstorm over het dorpje Geldermalsen, 10.000 gezagsgetrouwe inwoners en nooit in het nieuws. Tot woensdagavond. Hel en verdoemenis werd er geschreven en gesproken.

Er komt namelijk een AZC in het mooie dorpje gelegen aan de oevers van de Linge. Bijna zonder uitzondering krijgt iedere stad en ieder dorp of buurtschap te maken deze uitdaging van onze gastvrije, westerse bestuurders. En, eerlijk is eerlijk, mensen die voor hun leven moeten vrezen, verdienen opvang, totdat het weer veilig is om terug te keren naar hun land. Om het op te bouwen, te voorzien van nieuwe inzichten en om familie en vrienden onbaatzuchtig te steunen. Waarom ging het dan toch fout?

het dorpje Geldermalsen, 10.000 gezagsgetrouwe inwoners en nooit in het nieuws

Als we de zaken in chronologisch volgorde zetten met inachtneming van de daaraan voorafgaande besluiten is het goed te verklaren. En met Oranje en Bommelerwaard nog vers in het geheugen kan men vervolgens niet anders dan concluderen dat er in Geldermalsen grove fouten zijn gemaakt door de overheid –inclusief CO – en de lokale bestuurders.

Vorige week vrijdag werden de inwoners per brief en krant geïnformeerd dat er een AZC zal komen op een stuk onverkoopbaar industrieterrein. Een groot AZC dat plaats biedt aan 1500 migranten. Vrijdag is geen enkele ambtenaar na de middag nog bereikbaar: een zeer strategische keuze van de gemeente dus. Voor de inwoners zijn er op dat moment nog maar een paar werkdagen over om iets te organiseren. Daardoor hebben zowel voor- als tegenstanders nauwelijks georganiseerd naar de informatieavond kunnen komen, waar bovendien alleen de eerste tweehonderd geselecteerde belangstellenden een plaatsje krijgen.

Een groot AZC dat plaats biedt aan 1500 migranten

Op deze wijze is burgemeester Miranda de Vries (PvdA) samen met politiechef Lute Nieuwerth begonnen aan een kansloze missie. Wetende dat er ongeveer 1000 inwoners buiten het gemeentehuis moesten wachten, besloot Nieuwerth toch geen ME in te zetten. Pas toen het rond 21 uur dreigde te escaleren, werd er met spoed een peloton uit een andere regio opgeroepen.

Als we de beelden van de rellen analyseren, zijn er telkens groepjes van ongeveer 9 à 10 ME’ers te zien, die moesten vluchten voor de overmacht aan inwoners. Voor de duidelijkheid: een peloton bestaat uit ongeveer veertig agenten – opgedeeld in vier groepen waarvan drie inzetbaar en een vierde ter ondersteuning. Onvoldoende opgewassen tegen 1000 personen en dus een grove inschattingsfout. Het hardhandig optreden van het peloton is hiermee gedeeltelijk te verklaren. In ieder geval begrijpelijk: men had het gevoel hebt te worden overlopen.

Nederland lijkt te verworden tot een politiestaat, die geen tegenspraak duldt

Drie uur na de rellen is tot overmaat van ramp een 39-jarige vrouw het ziekenhuis ingeslagen door dezelfde ME’ers, met hersenletsel als gevolg. Geen fraai resultaat van een avond die als uitgangspunt had dat mensen, die moeten vluchten voor geweld, in veiligheid moeten worden opgevangen.

Geweld moeten we nooit toestaan, noch van inwoners, maar zeker niet van bestuurders. Aan de belofte van Asscher en Dijkhof om geen overrompelingstactiek toe te passen, blijken lokale overheden geen boodschap te hebben. Met alle gevolgen van dien. Daaraan toevoegende de bezoekjes van de hermandad aan kritische bewoners, rest er nog maar een conclusie: Nederland lijkt te verworden tot een politiestaat, die geen tegenspraak duldt. In andere landen zijn dergelijke gebeurtenissen aanleiding tot een volksopstand of burgeroorlog geweest. G.d behoede ons.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
A. A. Verspronck
A. A. Verspronck
7 jaren geleden

Frits Bolkestijn zei al: Al te goed is buurmans gek.

Lex
Lex
7 jaren geleden

In Saudi-Arabië, in de directe omgeving van de brandhaard die in aller ijl dient te worden verlaten, staan permanente tentenkampen voor opvang van miljoenen (ja, u leest het goed: miljoenen) mensen. Tenten voorzien van airco, keukens en prima badgelegenheid, slechts enige dagen per jaar in gebruik om moslims from all over the world tijdens de pelgrimage naar Mekka te huisvesten. De rest van het jaar staan deze luxe opvangkampen leeg. Ook nu. Want het domme Europa knapt de problemen wel op. Mijn standpunt: geen Midden-Oosterse ‘vluchteling’ ( want dat is weer een ander verhaal) mijn Geldermalsen in zolang er ook maar 1 Midden-Oosterse opvangtent leeg staat.

Trier
Trier
7 jaren geleden

Het vat loopt nadrukkelijk vol… Zie ook: Hoogeveen. We staan op het randje van de door Wladimir Arn voorspelde burgeroorlog in ons land.

Lex
Lex
7 jaren geleden

De waarschuwingsschoten door de politie terwijl er hard vuurwerk te horen was. Wie hoort het verschil ?
Wat was de volgende stap geweest van de politie? Schieten op de eigen bevolking ?

ronnydeemobile
7 jaren geleden

Dit is op Ronnydeemobile's Blog herblogden reageerde:
Politiestaat ligt om de hoek. Het geweld ook. Een burgeroorlog is niet uitgesloten.

G.
G.
7 jaren geleden

Ook ik heb me, als inwoonster van Geldermalsen, in kunnen houden op de grote diversiteit aan reacties op hetgeen afgelopen woensdagavond hier is gebeurd. Tot nu toe. Want ik wil echt héél graag een correctie maken op wat de gemeente aan buitenstaanders doet geloven: de gemeente verkondigt aan hen die het horen wil dat zij keurig de bewoners vrijdags’ per brief heeft ingelicht; echter deze is slechts aan 1% (!!) verstuurd (alleen de mensen/bedrijven die er letterlijk direct naast wonen). Vervolgens, terwijl de bewoners nog in het ongewisse zijn, opent de gemeente op zaterdagochtend heel even een telefoonnummer waar mensen met hun vragen terecht kunnen; dat het op dat nummer geen storm loopt is geen wonder daar het nieuws nog rond moest gaan, maar de gemeente laat nadien wel weten dat zij verbaasd is over de weinige reacties (??) Waarschijnlijk vond de gemeente dat een slimme zet, ik wil het zelf liever sluw noemen.
Zo verbaasde het mij ook niet dat mijn voorgevoel dat de livestream op woensdagavond ten tijde van de raadsvergadering niet zou werken uitkwam. En waarom werd mensen die eerst 3 minuten mochten spreken op de vergadering kort voor aanvang verteld dat de spreektijd niet door kon gaan, terwijl anderen ineens spreektijd kregen zonder dat zij dit hadden aangegeven? Natuurlijk, het kan allemaal toeval zijn, maar misschien had de gemeente wat anders in petto: geselecteerde sprekers (van wie laten we zeggen 70% voor het azc is, en voor het geloofwaardige ook enkele tegenstanders) hun zegje laten doen voor een mooie beeldvorming op televisie.

Maar ik wijd uit…ik had me enkel bij de feiten willen houden. Alinea twee doet er eigenlijk niet toe, maar wilde ik u niet onthouden want het zijn zóveel toevalligheden dat het best op een slimme manier grappig lijkt, toch?

D. G. Neree
D. G. Neree
7 jaren geleden

Als de burgemeester en gemeenteraad respect hadden gehad voor de bewoners, dan was er een normale inspraakmogelijkeid en -periode geweest en had de burgemeester voor een (sport)hal kunnen zorgen voor de bewoners.

Maar partijbobo’s van de PvdA en andere partijen zijn al zo gewend dat ze via hun hocuspocus semantiek en achterbakse handelingen de burgers een oor aan te naaien, dat ze dit ook wel even dachten onderling te kunnen regelen.
Jammer dan. Die ‘vluchtelingen’instroom is de druppel die de emmer doet overlopen en de kruik doet barsten. Dit gaat geen pretje worden als de mentaliteit van politici (en media) zo blijft. Het enige wat ze anders kunnen doen is meer repressie en in feite de oorlog verklaren aan de Nederlandse bevolking. Ze hebben er al het gemilitariseerde politiekorps voor. Er worden ook al jaren oefeningen gehouden in het afsluiten van wijken en steden.

dennis
dennis
7 jaren geleden

Het belangrijkste punt is dat Geldermalsen een signaal moet zijn voor bestuurders dat de rek eruit is en dat men niet tegen de zin van de bevolking door kan blijven gaan met de opname van Islamieten. Paul Scheffer heeft het al gezegd: hoe kan je verantwoordt en sociaal vluchtelingen blijven opnemen als je nog worstelt met de integratie-erfenis van de jaren 80 ? We weten dat deze nieuwe instroom voor nieuwe Islam gerelateerde problemen gaat zorgen voor de komende decennia, dus waarom blijven we daar mee doorgaan? Waarom kiezen Zweden, Zwitserland, Denemarken en Australie voor een andere koers? Zelfs Duitsland keert op zijn schreden terug en begint aan een restrictievere toelating. Bestuurders moeten begrijpen dat een land als Nederland ook een absorbtie-grens heeft.

Cale
Cale
7 jaren geleden

“…totdat het weer veilig is om terug te keren naar hun land.” Daar zit hem dus de kneep. Niemand gelooft dit nog. Hoeveel Marokkanen herbergen onze grote steden? Waar zijn die vandaan gekomen en waarom? Geldermalsenaren en Oranje lieden willen geen Schildersbuurt, begrijpt U? Zo eenvoudig is het.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen