Peilingleed

Inmiddels staat de PVV alweer een aantal weken fors aan kop in de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond. Tevens is Geert Wilders, wederom, uitverkozen tot Politicus van het Jaar, waarvoor van harte proficiat. Veel PVV’ers zien de winst bij de volgende verkiezingen – misschien eerder dan verwacht – al aan de horizon gloren. Geert Wilders neemt alvast een voorschot op die winst door twitter in te zetten om kandidaat-Kamerleden te werven. Hij handelt voortvarend, dat moet gezegd.

Het probleem met peilingen is dat het peilingen zijn en blijven. Momentopnames met geen enkele andere waarde dan het informeren van de burgers en de politiek over de mogelijke sentimenten die er spelen en de vertaling in een uitslag, indien er nu verkiezingen zouden zijn. Dat de peilingen er nogal eens naast zitten toon ik u hieronder aan met een paar aansprekende voorbeelden.

TON
Trots op Nederland, wie kent de partij nog? Opgericht in 2008 door de gewezen VVD’er Rita Verdonk die in de strijd om het partijleiderschap het pad had moeten ruimen voor Mark Rutte. De partij stond er aanvankelijk virtueel uitstekend voor, maar wist bij de verkiezingen in 2010 geen zetel te behalen.

PvdA
Onder Wouter Bos steeg de partij in 2006 tot grote hoogte in de peilingen. Een zetelaantal van 60 behoorde tot de mogelijkheden. Uiteindelijk bleven er maar 33 van over.

SP
De SP deed het vaak goed in de peilingen. Bijvoorbeeld in 2002 en meer nog in 2012. In dat jaar steeg de partij in de peilingen tot een virtuele 38 zetels (Peil.nl). Hoe zuur was vervolgens de uitslag: de partij behield het zelfde aantal zetels (15) als in 2010, maar kreeg minder stemmen dan dat jaar.

PVV
Ook de PVV moest dat jaar een forse teleurstelling incasseren. Daarvoor verwijs ik weer naar het vorige staatje. Van 25 virtuele zetels (in week 21) naar uiteindelijk 15 zetels op 11 september. Een enorme tegenvaller.

Wat betekent dit voor Wilders?
Als hij verstandig is zal hij zich niet rijk rekenen. Uit bovenstaande voorbeelden blijkt maar weer dat peilingen onbetrouwbaar zijn. Het is natuurlijk leuk om goede resultaten in de peilingen breed uit te meten, maar vooralsnog zijn deze van nul en generlei waarde. Het gaat erom wat de kiezer doet.

Veel kiezers zijn geneigd om in peilingen “extremer” te stemmen dan bij echte verkiezingen. Het gaat immers niet “om het eggie”, zij doen dit om een signaal af te geven zonder dat daar consequenties aan vastzitten. De PVV en de SP kunnen dat bevestigen. De gedroomde uitslag, in de aanloop naar de verkiezingen van 2012, verdampte compleet. Diegenen die tijdens de peilingen nog hun voorkeur uitspraken voor deze partijen kozen op het laatste moment – op het moment dat het er écht om ging – massaal voor de PvdA en de VVD. Ze kozen voor zekerheid (dachten ze).

Wat moet Wilders doen?
Hij zal terdege rekening houden met de laatste verkiezingsuitslagen, zowel landelijk, gemeentelijk, provinciaal en voor het Europees Parlement. Bij al die verkiezingen moest hij verliezen incasseren of genoegen nemen met minder stemmen dan uit de peilingen bleken. Hij zal terdege beseffen dat peilingen eerder manipulatief zijn dan de werkelijke verhoudingen weergeven.

Ondanks dat hem op dit moment alles mee lijkt te zitten zal hij dus hard moeten werken om zijn achterban tijdig te activeren. Doet hij dat niet dan is de kans op een forse teleurstelling nog steeds zeer reëel.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

Omdat,zo lang we in de Eu zitten en daardoor geknecht worden,en zo lang we wijdopen grenzen hebben,de situatie alleen maar zal verslechteren,op alle fronten!En aangezien geen enkele partij wil overwegen om uit de Eu te stappen en de grenzen dicht te gooien is de Pvv de enige die het waard is om op te stemmen.Zelfs illegalen worden niet uitgezet!Onschuldige mensen worden door de ME in elkaar gebeukt!Alles,maar dan ook alles moet wijken voor stomme EU-wetten en asielparasieten,die allesbehalve vluchteling zijn!

Remco
Remco
7 jaren geleden

Dat vind ik nogal een boute uitspraak jungleelephant! Hoezo??

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

Wie bij de eerstvolgende verkiezing op iets anders stemt dan de Pvv graaft zijn eigen graf!

pvanlenth
7 jaren geleden

“Diegenen die tijdens de peilingen nog hun voorkeur uitspraken voor deze partijen kozen op het laatste moment – op het moment dat het er écht om ging – massaal voor de PvdA en de VVD. Ze kozen voor zekerheid (dachten ze).”

Als de mensen een redelijk geheugen hebben, dan zullen ze niet een tweede keer zich aan dezelfde steen stoten. Maar inderdaad, Wilders zal wel aan de bak moeten. Dat wil zeggen, hij zal dat geheugen moeten stimuleren, door de mensen aan die dagen te herinneren en hij zal – net als Marine Le Pen deed – erop moeten hameren dat hij het origineel is en anderen (denk aan Zijlstra vandaag) slechts een vale kopie van onderdelen.

Toch raad ik hem ook aan wel degelijk in achterkamers te gaan praten met mensen als Buma en Zijlstra. De PVV heeft straks gewoon te weinig ervaring aan boord om alle ministeries te bedienen. Da’s geen probleem als bijv. een coalitiegenoten er een aantal nemen. Zolang de PVV maar buitenlandse zaken, justitie en de ministeries van migratie en deislamisering krijgt.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x