Misschien stem ik wel op Wilders

Zoals de oplettende lezer weet sta ik nogal kritisch tegenover het politieke fenomeen (zonder ironie) Geert Wilders. Die kritiek wordt mij over het algemeen niet in dank afgenomen. Maar die kritiek heb ik nou eenmaal. Niet omdat zijn boodschap mij niet aanstaat, niet omdat zijn vorm mij niet bevalt, maar omdat ik vind dat hij vrij weinig waarmaakt. En dat terwijl hij al ruim zeventien jaar lid is van de Tweede Kamer (een “plucheplakker”) en ruim tien jaar de leider van een politieke partij is, die een behoorlijk (de huidige situatie) tot groot electoraat (gezien de peilingen) vertegenwoordigt. Kortom, alles zit Wilders momenteel mee om zaken te veranderen.

Helaas is daar nu nog maar weinig van te merken.

Volgens mij wordt dit veroorzaakt, doordat hij niet de verantwoordelijkheid wil nemen die hoort bij zijn functie. Hij beweegt zich liever in de oppositie dan dat hij deelneemt aan een regering, waarbij hij boter bij de vis moet leveren.

alles zit Wilders momenteel mee om zaken te veranderen

Nu ligt dat uiteraard niet alleen aan Wilders zelf. Een groot deel van de politieke partijen sluit zijn partij al bij voorbaat uit als het op een eventuele samenwerking aankomt. Dat is een potsierlijke, zelfs kwalijke, situatie: daarmee maken die partijen (van CDA tot en met Groen Links) een heel groot aantal kiezers bij voorbaat monddood. Hun boodschap aan het PVV electoraat luidt: “Jouw mening willen wij buiten de politieke realiteit houden, jouw mening is niet gewenst, jij doet niet mee.”

Da’s bepaald niet democratisch, om het eufemistisch te zeggen.

Echter “it takes two to tango”. Het lijkt erop dat Wilders bepaalde uitspraken doet om juist dit resultaat te bereiken. Wie herinnert zich niet de avond van de laatste gemeenteraadsverkiezingen? De PVV leek in Den Haag op een forse winst af te stevenen en de grootste te worden. Door de uitspraken van die avond verzekerde Wilders zich ervan dat de PVV geen verantwoordelijkheid hoefde te nemen in de Raad van die stad.

Zijn electoraat accepteert dat; er wordt vaak gesproken over de signaalfunctie van de PVV. Dat is zeker waar. Mij maak je echter niet wijs dat je daarmee als PVV-stemmer genoegen neemt. De boodschap van Wilders is zodanig helder en krachtig dat je deze ook in regeringsbeleid terug wil zien.

van een fenomeen tot een detail in onze politieke historie

Zoals het er nu uitziet is de kans aanzienlijk dat ik bij de eerstvolgende verkiezingen, ondanks al mijn kritiek, op Wilders zal stemmen. Omdat ik achter een belangrijk deel van zijn standpunten sta. Omdat ik ook vind dat hij nu eindelijk de verantwoordelijkheid moet nemen die bij zijn functie én de (virtuele) omvang van zijn electoraat past. En als aanmoediging voor mijn eigen partij: ook zij mogen er best wat strakker inzitten. Ik weet het, het zal moeilijk zijn, zo niet onmogelijk. Gezien de situatie in de Eerste Kamer moet hij zeker drie zo niet vier coalitiegenoten meekrijgen. Toch moet hij ook die strijd aangaan. We leven op een breukvlak in de geschiedenis, hij kan ervoor zorgen dat Nederland weer een duidelijke richting kiest.

Maakt hij vervolgens waar waarvoor hij staat dan zal ik de eerste zijn om toe te geven dat ik – in al mijn kritiek die ik eerder leverde – voorbarig was en volstrekt ongelijk had. Blijft hij ook na een (forse?) winst in 2017 echter kiezen voor de oppositie dan is zijn rol uitgespeeld, dan wordt hij van een fenomeen tot een detail in onze politieke historie.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pvanlenth
7 jaren geleden

“Het lijkt erop dat Wilders bepaalde uitspraken doet om juist dit resultaat te bereiken. Wie herinnert zich niet de avond van de laatste gemeenteraadsverkiezingen? De PVV leek in Den Haag op een forse winst af te stevenen en de grootste te worden. Door de uitspraken van die avond verzekerde Wilders zich ervan dat de PVV geen verantwoordelijkheid hoefde te nemen in de Raad van die stad.”

Haal dat minder-minder-minder moment nog eens naar voren. Dan hoor je Wilders zeggen: “Dan gaan we dat doen!” of woorden van die strekking. Hij verkeerde op datt moment in de veronderstelling dat de PVV in Den Haag zou gaan BESTUREN. Immers, ze waren de GROOTSTE geworden.

Het liep er anders, omdat andere partijen een monster(lijk) verbond sloten met als geen andere bedoeling de PVV buiiten de bestuursbanken te houden.

trackback

[…] van Dijken schrijft in zijn column Misschien stem ik wel op Wilders dat hij de kans aanzienlijk acht dat hij op Wilders gaat stemmen. Dat is een bewonderenswaardige […]

Willem Jongkind
Willem Jongkind
7 jaren geleden

De standpunten van Wilders zijn niet of nauwelijks geschikt voor compromissen.
PVV in de regering heeft inderdaad tot gevolg dat Nederland duidelijk richting kiest. Dat is voor andere partijen helemaal niet de bedoeling. Zij zijn ingesteld op meewaaien met grotere krachtenvelden, bijvoorbeeld de EU (waaraan ze zich hebben overgegeven).
PVV moet dus de meerderheid van de stemmen halen om de ambities waar te maken. Zo’n grote partij lijkt me doodeng. En daarin zal ik vast niet de enige zijn. Zo groot worden ze daarom niet.
Conclusie: onder leiding van Wilders nooit een regering met PVV.

pvanlenth
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Jongkind

“De standpunten van Wilders zijn niet of nauwelijks geschikt voor compromissen.”

Ik denk juist van wel. Althans, het gaat momenteel hard die kant op. Het is zelfs zo dat Wilders’ standpunten momenteel het beste lijken aan te sluiten bij die van andere opkomende krachten in Europa én de VS. Ik hoorde het laatst Wilders zelf zeggen en hij heeft daarin volkomen gelijk: “Ik ben de politicus van nu en van de toekomst.” Het zal me ook niet verbazen als politici als Samsom en Pechtold hun langste tijd hebben gehad vanwege door de mand vallen. Teveel burgers hebben het helemaal gehad met de argumentatie van de nu nog heel even gevestigde politici.

Jos Arends
Jos Arends
7 jaren geleden

Prima, Peter.

Persoonlijk twijfel ik er niet aan dat Wilders de ambitie heeft om premier te worden, maar het is jouw goed recht om dat wél te denken.

En: hoe méér stemmen voor de PVV, hoe méér de PVV kan waarmaken. Dat hebben wij – als kiezers – dus zelf in de hand.

Mowdes
Mowdes
7 jaren geleden

VVD is zeker jouw partij, nou daar is niks liberaal aan!!!

Frank Berkemeier
7 jaren geleden

Stel dat de PVV de grootste wordt, dan wil Wilders zeker premier worden. Een VVD-CDA-PVV coalitie is, bij de huidige.peilingen goed voor 78 zetels. Daar dient zich meteen het probleem aan. Het CDA. Buma weigert er over na te denken.Vergeet niet dat de progressieve stroming in het CDA een belangrijke stem heeft. Het zou zomaar kunnen dat de PVV de grootste wordt. maar niet kan regeren. Dat is al eens eerder voorgekomen in Nederland dat de grootste partij buiten de regering blijft.

Mowdes
Mowdes
7 jaren geleden

Als het alleen maar was van boter bij de vis heb je een heerlijke maaltijd, maar het water bij de wijn doen en dan wordt het op het laaatst azijn en dat is niet fijn om te drinken. Zou Wilbers mee doen, dan wordt hij kapot gemaakt, zo ging het vroeger met Hans Janmaat en daar voor met de CPN.

De heren van D66, CDA,VVD en ga zo maar door, gan allemaal een keer of meer naar De Bilderberg en daar wordt hun wat in de oren gefluistert.

De PVV moet de grootste woren, met minsten 60 zetels, dan kunnen ze niet om de PVV heen en trouwens Wilbers moet geen premier worden, gewoon in de kamer blijven zitten en indien mogelijk is een zakenkabinet vormen.

dutchess43
dutchess43
7 jaren geleden

Misschien stem ik wel op Wilders????
Je moet beslist doen wat je niet laten kunt. Als je niet uit vólle overtuiging op de PVV kunt stemmen, doe het dan niet.
De PVV heeft geen behoefte ( lijkt mij zo) aan twijfelaars, vandaag wél en morgen niét.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x