Ik wil geen muur meer om mijn land

Gehoord op een verjaardagsfeest afgelopen week: “We zouden een muur langs de grens moeten bouwen. Dat houdt ze buiten!”. Instemmend geknik volgt. Heftig. Vroeger hadden we het gewoon over boeken, bier en billen of borsten (ieder z’n voorkeur).

In hoog tempo worden de grenzen in Europa dichtgegooid. Althans voor mensen die hier komen om “geluk” te zoeken door hun thuisland te ontvluchten. De roep om muren langs de landsgrenzen neemt toe en vindt steeds meer instemming. Muren houden terroristen en gelukzoekers buiten. Muren beschermen ons tegen.. tegen wat eigenlijk?

Die vraag had ik niet moeten stellen. Eerst hielp het nog tegen terroristen. Daarna tegen moslims. Daarna tegen andere culturen. “En zelfs tegen Duiters”. Gelach. De muur die we gaan bouwen houdt alles tegen. Wapens en verandering, moslims en terroristen.

Het binnenhalen van een andere cultuur wordt gelijk getrokken met ondermijnen van de bestaande

Het simplisme, tempo en gemak waarmee we in de Westerse wereld op dit moment onze eigen beginselen van gelijkheid en vrijheid overboordgooien is ongekend. Waar een jaar geleden het helpen van vluchtelingen nog als barmhartig werd gezien, wordt opvang van asielzoekers nu soms beschouwd als verraad aan de samenleving. Het binnenhalen van een andere cultuur wordt gelijk getrokken met ondermijnen van de bestaande. Het “minder, minder, minder  Marokkanen” van Geert Wilders heeft de salon bereikt.

U mag best weten dat ik dat eng vind, dat mensen die andere mensen minderwaardig vinden en zo behandelen de boventoon voeren en afgeven op mensen die dat niet doen. Gutmenschen zijn het kwaad. En de publieke omroep nog meer, omdat ze niet direct moslims overal de schuld van geven. Afgelopen week nog: een schietpartij in de VS waar iemand zich op IS beroept: Terreur! Schande!

Dat de vorige schietpartij om kabouterland ging en de keer daarvoor over White Pride en de 350 andere keren dit jaar met een andere aanleiding, is dan blijkbaar niet meer relevant. En dus mag de NYT niet iets over het inperken van wapenbezit schrijven. Een ontkenner, die hoofdredacteur. Ontkenner dat de Islam de moeder is van alle verderf.

Ik vind het eng dat mensen een muur willen bouwen die alles tegenhoudt en ik vind het eng dat mensen daadwerkelijk denken dat zo’n muur terroristen zal stoppen. Rechts en conservatief Nederland stellen de Westerse/Nederlandse – want onze – cultuur superieur ten opzichte van andere culturen. Op vele manieren hebben ze gelijk.

ik vind het eng dat mensen daadwerkelijk denken dat zo’n muur terroristen zal stoppen

In veel opzichten is onze samenleving een stuk prettiger om te leven, omdat we een hoop zaken goed hebben geregeld. Zaken als veiligheid en vrijheid. Zaken die we nooit in het geding laten komen. Maar ook zaken die niet kunnen bestaan met een muur om ons land.

Een muur die mensen die kansen zien in Nederland buitenhoudt. Mensen die vaak op zoek zijn naar geluk en dat is tegenwoordig een negatieve kwalificatie. Maar wij bouwen een muur. Omdat er enkele mensen zijn die kwaad in de zin hebben en we graag de illusie willen hebben dat een muur gaat helpen. Een muur die ons gaat beschermen.

Maar ook een muur die mij tegenhoudt als ik straks wil vluchten voor de rechtse, met hun vinger wapperende moraalridders die dit land kapen. Ik vind het eng dat er een muur komt, want muren werken nu eenmaal twee kanten op. En me laten opsluiten door mensen die hun eigen gelijk belangrijker vinden dan dat van een ander, dat gaat me een stap te ver.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ieznogoedh
ieznogoedh
6 jaren geleden

Een muur is prima, maar kennelijk heeft schrijver de mogelijkheid van deuren over het hoofd gezien. Deuren met bewakers die niet alles en iedereen binnen laten en die, jawel, iedereen laten gaan als het hem niet langer bevalt. Uiteraard moeten die laatsten zich er wel eerst goed van overtuigen dat het gras aan de andere kant van die muur daadwerkelijk groener is.

Overigens lijkt het me niet juist om te stellen dat onze cultuur per definitie beter is dan die van anderen. Maar, voor ons is dat wel zo, anders hadden we onze cultuur al jaren geleden aangepast. Diegenen die hierheen willen komen van hun cultuur die haaks staat op de onze, om vervolgens moeite te gaan doen om datgene dat ze nu juist ontvlucht zijn, hier dan op te bouwen, ja die mensen kunnen bij de deur beter door de bewakers worden teruggestuurd.
Zij hebben hun cultuur die voor hen kennelijk uitstekend werkt en die voor hen wellicht veruit superieur is. Laat ze daar vooral gelukkig mee zijn, maar dan wel in hun eigen gebied.
Zodra ik vind dat mijn cultuur me niet meer past, dan verhuis ik wel EN pas me aan, aan de daar geldende cultuur.

Johan
Johan
6 jaren geleden

Dit stuk is te dom om commentaar op te geven. Wat bezielt dit soort wapperende moraalschrijvers ?

trackback

[…] ik begrip heb voor je gevoelens, grijp je helaas in je artikel Ik wil geen muur meer om mijn land toch weer naar de bekende linkse […]

@DonBasco
@DonBasco
6 jaren geleden

Beste Ger,
De “met hun vinger wapperende moraalridders die dit land” zitten uitsluitend op links!
Verder wat Frank Berkemeijer zegt.

jungleelephant
jungleelephant
6 jaren geleden

Het probleem is dat er tegenwoordig hordes mensen binnen komen met de bedoeling zich juist niet aan te passen,maar het systeem in elkaar te laten donderen en chaos te scheppen.Door middel van agressie,intimidatie,criminaliteit en erger.Aangezien dat niet op hun voorhoofd geschreven staat zul je keuzes moeten maken en maatregelen nemen!En dan zul je het mij toch niet kwalijk nemen dat ik kies voor mijn gezin,mijn volk en mijn land!

Frank Berkemeier
6 jaren geleden

Ger,

In een ideale situatie is er veel voor Schengen te zeggen. Probleem is: we leven niet in een ideale situatie. Dus het sluiten van grenzen om de eigen waarden en normen te verdedigen is het geijkte middel om die eigen waarden en normen te behouden.

Lex
Lex
6 jaren geleden

Beste Ger,

Een goed stuk. Want het zet me aan het denken. Het geeft vooral een goed tijdsbeeld. De tijd van praten is voorbij. Het debat lijkt dood. Beide kanten zijn schuldig. Ik krijg termen als fascist te horen als ik op kom voor belangrijke waardes als vrijheid van meningsuiting. Moslims die kritisch durven zijn worden de mond gesnoerd.
Ik ben geen fan van Hollandse stampot cultuur en kan Muziek uit Volendam maar moeilijk verdragen. Ik hou van Jazz. Hét voorbeeld van een wereld die doorleeft dmv Invloeden van buitenaf. Maar deze wereld komt in gevaar.
Door een dominante cultuur die niet openstaat voor veranderingen aan de tijd of andere culturen. En die cultuur hou ik graag achter een dikke muur.

simonvangroningen
6 jaren geleden

Dit is op Deze Dagen herblogd.

pvanlenth
6 jaren geleden

Dit blog is typisch JOOP.NL en a-typisch OPINIEZ.NL. Vergeef me daarom dat ik niet inhoudelijk ga.

Asher
Hoofdredactie
6 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pvanlenth

We zijn niet monomaan bij OpinieZ. Gelukkig niet. En de rommel die bij Joop.nl staat, wil ik niet vergelijken met dit goed doorwrochte betoog. Een betoog waar ik het zelf niet mee eens ben, maar dat hoeft ook niet.

Mowdes
Mowdes
6 jaren geleden

Wat een Malloten verhaal!!

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x