MiddagHumeur: Overdonderende Syrië-speech van Hilary Benn

Ik heb weer mijn kippenvel-moment van de week beleefd. Ik weet het nu zeker: er bestaan geen betere redenaars dan Engelse politici. Een nieuwe Churchill is opgestaan. Maar deze keer is hij lid van de Labour Party en heet Hilary Benn. Zoon van de radicaal-linkse politicus Tony Benn.

Op 2 december jl vond in het Lagerhuis tot in de late uren een enerverend debat plaats over inzet van Britse straaljagers tegen IS in Syrië. In dat debat nam Benn welsprekend, maar zeer beslist afstand van de non-intervention-lijn van zijn partijleider Jeremy Corbyn.

Shadow Foreign Secretary Benn pleitte in een indrukwekkende speech van een kwartier voor ingrijpen in Syrië. Na afloop kreeg hij een ovatie van zowel Conservative als Labour-parlementsleden, een unieke gebeurtenis in het Lagerhuis. Met de steun van 66 (!) Labour-stemmen kreeg de regering-Cameron toestemming voor luchtaanvallen.

Benn’s speech is een voorbeeld van perfecte retoriek: onderkoelde emotie, zelfverzekerdheid, ernst, een sterk betoog, een beroep op progressieve waarden en een juiste dosis krachtige oneliners.

Let wel: het zijn woorden van een linkse politicus, die in tegenstelling tot zijn weifelende sociaal-democratische geestverwant Bert Koenders niet terugschrikt voor militaire actie als dat nodig is. Vanwege de noodzaak van bescherming van onze vrijheden en onze democratie komt Benn tot de conclusie dat militaire actie in Syrië is geboden. Een paar citaten:

The threat is now. And there are rarely, if ever, perfect circumstances in which to deploy military forces.

We are here faced by fascists. What we know about fascist is that they need to be defeated.

We must now confront this evil. Is is now time to do our bit in Syria.

Kijkt u naar de beelden en feel the goose bumps. Zo hou je dus een speech. Let ook op de zure blik van Labourleider Corbyn, die na een paar minuten links achter Benn plaatsneemt. Ik weet zeker dat Winston Churchill ademloos zou hebben toegeluisterd en Benn na afloop had omarmd.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna
Anna
7 jaren geleden

En Assad de grootste terrorist in Syrie zijn gang laten gaan
ps is er ook een plan of alleen dom weg wat bommen gooien op ISIS

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x