Steek de 5 miljard belastingverlaging in veiligheid

Eerder dit jaar werden we lekker gemaakt met de aankondiging van een meer dan verdiende belastingverlaging. In ieder geval, het kabinet zou zich daar hard voor maken. Die belastingverlaging lijkt er – vanwege politieke spelletjes van D66 – niet te komen. Als alternatief wordt nu geopperd om een flink deel van de beschikbare 5 miljard euro te investeren in onze veiligheid.

Kijken we naar de belastingverlaging, dan zou deze maatregel voor heel veel werkenden lucht scheppen. Na jaren van kromliggen zou de balans eindelijk de andere kant uitslaan. Met een meerderheid in de Tweede Kamer en een normaal functionerende (niet politieke) Eerste Kamer zou de wet ook gewoon doorgang vinden.

Helaas is de politieke realiteit een stuk weerbarstiger en heeft dit kabinet te maken met een Eerste Kamer die een verlengstuk is van de Tweede Kamer en aan de hand loopt van de Tweede Kamer. Dat ook toekomstige kabinetten, zoals het door zovelen gewenste kabinet Wilders I, hiermee te maken zullen krijgen, staat buiten kijf.

Er kan meer geld naar de inlichtingendiensten, politie en de krijgsmacht

Anyway, er bestaat een grote kans dat de belastingverlaging niet door de Eerste Kamer komt. Dat betekent dat vele Nederlandse gezinnen in 2017 een forse naheffing kunnen verwachten over hun inkomstenbelasting van 2016. De oorzaak is dat de wetgeving al is geïmplementeerd en niet meer door de Belastingdienst kan worden gecorrigeerd. Daarvoor ontbreekt simpelweg de tijd. U kunt uw bedankjes sturen naar Alexander Pechtold.

Het mooie is dat elk nadeel z’n voordeel heeft. Er komen miljarden beschikbaar, miljarden die in onze veiligheid kunnen worden geïnvesteerd. Er kan meer geld naar de inlichtingendiensten, politie en de krijgsmacht. Dat is een buitengewoon belangrijke ontwikkeling. Dit zal geen onmiddellijk effect hebben, het is meer iets voor de middellange termijn, maar het is in ieder geval iets.

We zullen ook wel moeten. We zien wat er gebeurt indien inlichtingendiensten geen goed werk (kunnen) verrichten. De recente aanslagen van Parijs zijn daarvan een schrijnend voorbeeld. Daarnaast moet er meer in onze veiligheid worden geïnvesteerd omdat het ook een sterk psychologisch effect heeft. Zoals terreur bedoeld is om mensen te doden en, niet onbelangrijk, veel meer mensen angst aan te jagen; zo is investeren in onze veiligheid een middel om die angst – gedeeltelijk – bij de mensen weg te halen. Om hen gerust te stellen. Voor wat dat waard is.

een blik veiligheidsdeskundigen, politieagenten en militairen

Waar moeten we nu in eerste instantie in investeren? Het antwoord op die vraag zal moeten worden gegeven door experts op het gebied van veiligheid en terrorismebestrijding. Heel erg eenvoudig zal het niet zijn, we kunnen immers niet zomaar een blik veiligheidsdeskundigen, politieagenten en militairen opentrekken. En ook de benodigde materialen zullen niet zomaar beschikbaar zijn, dat kost tijd. Dat mag echter geen reden zijn om deze stap niet te zetten.

Alexander Pechtold opent met zijn opportunistische gedram dus een deur. Een deur naar investeringen die met spoed gedaan moeten worden. Investeringen in onze veiligheid zijn op dit moment de belangrijkste investeringen die je als overheid kunt doen. Niet op Europees niveau, zoals D66 graag wil, maar juist op nationaal niveau.

Ik vind van alles van Pechtold, maar ik moet erkennen dat hij – zeer waarschijnlijk volkomen onbewust – een politieke en financiële ruimte heeft gecreëerd die ons land keihard nodig heeft.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen