OchtendHumeur: 17 stappen voor Erdogan

Schengen is dood, Dublin-afspraken zitten in de prullenbak en de Balkanlanden hebben hun grenzen afgegrendeld. Maar gelukkig hebben de Europese politieke leiders vannacht in Brussel een 17-stappenplan afgesproken. Het ging over de Westelijke Balkan Migratie Route. Oftewel de asielzoekerscorridor van Turkije via de Balkanlanden naar Duitsland en Nederland.

Ik word altijd achterdochtig als politici met een stappenplan op de proppen komen. Dat betekent meestal dat ze het allemaal oneens zijn, de onderlinge verhoudingen verziekt en dat ze geen idee hebben hoe het verder moet. En nu is er maar liefst een 17-stappenplan. Zeventien. Dan weet je dus echt zeker dat ze machteloos schuimbekkend in de Brusselse vergaderzaal hebben gezeten.
 

gratuite blabla-afspraken die niets doen aan de bron van de ellende

 
En als je die 17 stappen bekijkt, zakt de moed je in de schoenen. Er komen meer telefoonlijstjes voor ambtenaren, meer rapportages aan Brussel, meer noodopvang onderweg, meer politieagenten voor Slovenië, meer informatieuitwisseling en nog meer gratuite blablabla-afspraken die niks doen aan de bron van alle ellende: de massale, onbeheersbare asielzoekersstroom uit het Midden-Oosten.

Het venijn zit in de staart van het 17-stappenplan. Het komt er op neer dat de EU de controle over de buitengrens uitbesteedt aan Turkije. Dat is de vertaling van “Finalising and implementing the EU-Turkey Action Plan. Making full use of the potential of the EU-Turkey readmission agreement and the visa liberalisation roadmap”. Erdogan was eerder al miljarden voor opvang in de regio toegezegd. In ruil voor versnelde onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU en versoepelde visaprocedures.

Merkel’s diepe knieval voor de chantagepolitiek van Erdogan is dus vannacht ook nog eens officiëel EU-beleid geworden. Dat is de enige harde afspraak die vannacht in Brussel is gemaakt: Turkije moet zo snel mogelijk de EU in. Die 17 stappen vormen daarvoor een pseudo-kordate afleidingsmanoeuvre.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
7 jaren geleden

Erdogan is een grote maffiabaas in het MiddenOosten die met g-o-d zijn doelstellingen haalt, in dit geval de D = drugshandel. De andere letters staan voor; g=goud en o=olie. Egypte is denk ik het land die met Maroko de handel controleerd en beheerst. Daarnaast grote invloed probeert uit te oefenen door IS te ontzien en de Koerden te bestrijden en daarbij is Turkije het doorvoerland voor alles wat slecht is naar Europa.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x