Wat Rutte NIET zei over het asielzoekersprobleem

Na een lange onzichtbaarheid ging premier Mark Rutte gisteren in zijn wekelijkse persconferentie eindelijk in op het vluchtelingen- en asielzoekersprobleem. Wat hij daar niet zei, was belangrijker dan wat hij wel zei. Gek genoeg werden over wezenlijke onduidelijkheden door de aanwezige journalisten geen vragen gesteld.

Die onduidelijkheden hebben te maken met hoe het vreemdelingenrecht in elkaar zit. Dat legt grote beperkingen op aan de mogelijkheden van het kabinet om de asielzoekerscrisis echt op te lossen. Een gegeven dat Rutte dan ook maar het liefst onder het tapijt veegt. Hieronder de zeven zaken die Rutte verzweeg.

1. Rutte zei dat vluchtelingen weer terug moeten als hun land weer veilig is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen die een verblijfsvergunning krijgen (statushouder worden), kun je na vijf jaar niet meer terugsturen. Tenzij de Vreemdelingenwet gewijzigd wordt. Zij hebben na vijf jaar nl. recht op permanent verblijf (art. 34, Vreemdelingenwet 2000)

2. Om de doorstroom te bevorderen gaan vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen van COA-locaties naar ZelfZorg Arrangementen(ZZA). De opvang in de ZZA werd uit kostenoverwegingen en leegloop in 2002 opgeheven door het COA. Deze ZZA wordt nu weer ingevoerd. Krijgen statushouders die in een ZZA verblijven alsnog voorrang bij de aanvraag van een woning? Dat wordt niet verteld. Als de ZZA vol zit, is er natuurlijk geen uitstroom uit de ook vol zittende AZC’s meer mogelijk. En daardoor is geen opvang van nieuwe asielzoekers meer mogelijk. Wat het kabinet zo graag wil blijven doen.

Nederlanders die op een sociale huurwoning wachten kunnen een wooncontainer aangeboden krijgen

3. Na de ZZA stromen statushouders uit naar de sociale woningbouw via de voorrangsregeling. Er gaan semi-permanente woningen gebouwd worden omdat er te weinig aanbod van sociale huurwoningen is. Deze woningen zullen zeer sober zijn. Volgens Rutte zijn deze semi-permanente woningen “voor iedereen die op de wachtlijst staat”, dus ook voor Nederlanders. Dit betekent dus dat er voor de duurste oplossing gekozen wordt (ZZA in plaats van langer in AZC houden), dat het tekort aan sociale huurwoningen blijft bestaan en dat Nederlanders die een huurwoning wensen een wooncontainer aangeboden kunnen krijgen. Vandaar dat hier zo vaag mogelijk over gesproken werd en Rutte snel weer over vluchtelingen en de ZZA begon.

4. Het kabinet spreekt van “terugkeer als het weer veilig is”. Dat wil zeggen geen permanent verblijf. Dan zou het logisch zijn om alleen nieuwe statushouders in niet-permanente woningen te huisvesten. Dat kan nu niet aangezien Nederlandse woningzoekenden dezelfde rechten hebben als statushouders. Het kabinet wil daar blijkbaar niets aan veranderen. Het CDA had een plan gelanceerd om via een ontheemdenstatus om de rechtspositie van vluchtelingen minder sterk te maken. Maar daar horen we het kabinet en de journalisten niet over. Vluchtelingenwerk is overigens tegen die ontheemdenstatus.

5. Rutte wil voorkomen dat asielzoekers gaan shoppen voor asielrecht in Nederland nadat ze al door andere EU-landen geweigerd zijn. Betekent dit dat we deze Dublin-claimanten uit gaan zetten? En hoe had Rutte dat gedacht te doen? Zijn deze mensen dan bekend als ze zich in Nederland aandienen?

6. Het kabinet wil inzetten op verdeling van de instroom. Het is wel duidelijk dat Europa (voorlopig) geen overeenstemming gaat bereiken over verdeling, de Oost-Europese landen werken daar niet aan mee. Blijven wij toch opvangen als zij niet meewerken?

Op welke juridische basis gaan wij nieuwe vluchtelingen weigeren?

7. Mark Rutte had het over een opvangcapaciteit in dit land van 5 à 6% van de volledige instroom in Europa. Als die bereikt is, blijven wij dan toch opvangen ondanks shoppende asielzoekers? Op welke juridische basis gaan wij nieuwe vluchtelingen weigeren? Alweer geen vragen of uitleg hierover.

De als verduidelijking van het asielzoekersbeleid bedoelde persconferentie van Rutte was een rookgordijn-operatie. De pers stond erbij en keek er naar. Er werden geen kritische vragen gesteld. Het enige dat Rutte duidelijk heeft gemaakt is dat het kabinet de wezenlijke problemen niet in de grip heeft en liever verzwijgt. Een triest staaltje windowdressing.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Wat Rutte NIET zei over het asielzoekersprobleem […]

want
want
7 jaren geleden

Heel goede duiding. Dit is illustratief voor de manier waarop de politiek en in het bijzonder de VVD met haar voormanen Rutten en Zijlstra politiek bedrijven. Eigenbelang en miscommunicatie zijn geoorloofd. Ik heb Pieter Omzight geattendeerd op dit artikel. Ik hoop dat hij de moeite neemt Rutte hierop aan te spreken.

Bob Fleumer
Bob Fleumer
7 jaren geleden

Wat Rutte niet zei over het vluchtelingen probleem is omdat hij niets te zeggen heeft, de man is een lege huls die alleen maar uitvoert wat Brussel wil.

carla janson
carla janson
7 jaren geleden

waar heeft die man ooit zijn diploma s gehaald? om ons als echte Nederlanders in een wooncontainer te stoppen en de asiel zoeker zeker in onze woningen? waarom neem jij er niet een paar in huis rutte of doe ze op de bilderberg je bent een schande voor heel Europa stop met je baantje want je bent niet geschikt

MART HOOGEDOORN
MART HOOGEDOORN
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  carla janson

Carla.. heeft er 8 jr overgedaan om geschiedenis er in te stampen…Zou dus moeten weten dat deze steeds herhaald word,zei het in wat andere vorm.

Drs.P.
7 jaren geleden

Rutte is net als dit gehele nsb-cabinet en bijna de gehele 2e slaapkamer een gore volksverlakker.
Eigen bevolking naaien met langzaam maar zeker gigantische belastingverhogingen en niet de grenzen durven sluiten of de uitkeringen van de asielratten willen verlagen tot 5,- zakgeld/week.
Nedrigland wordt binnenkort net als het Germany van gestoorde trol merkel onder de voet gelopen van wilde hordes met booslims.
http://depatriotten.weebly.com

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t Rob van Marle) […]

Petrossa
7 jaren geleden

Dit is op Petrossa's Blog herblogd.

Cor Spinhoven
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Petrossa

Door de vele fouten door Brussel(EU) is Nederland en Europa niet meer te besturen !!

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x