Vrijheid is kunst

Schoonheid en liefde. Het zijn, in ieder geval voor mij, de belangrijkste bestanddelen van het leven. Een voorwaarde om mens te kunnen zijn. Muziek, gedichten, bouwkunst, schilderijen, mooie foto’s, ik zie het als de positieve oogst van het mens zijn. Een oogst die alles van doen heeft met vrijheid van denken. Ik post op Twitter regelmatig voorbeelden van dingen die ik mooi vind, vol schoonheid. Ik doe dat met name om het belang te onderstrepen van onze vrijheid, onze verworvenheden.

Een vrijheid die gedachteloos wordt weggegeven door een elite, die ooit voortrekker was van die kunsten. O ironie, dat vrijheid-weggever Pechtold ooit veilingmeester was. Als mogelijk beledigend ervaren kunst wordt door weldenkers van muren en uit publieke ruimten verwijderd, uit tentoonstellingen en toneelstukken geschrapt. Vrouwen en meisjes wordt verzocht in de buurt van AZC’s zich gepast te kleden….de beeldenstorm is onder ons.

De verontwaardigde tweets over het feit dat Twitter zich drukker scheen te maken over de vernietiging van oude tempels, eeuwenoude kunst en standbeelden door kalifaat-zombies, dan over de moordpartijen van dat tuig, zijn onbegrijpelijk. ‘Het is toch maar steen’… Nee, DAT IS HET NIET! Het is ons gezamenlijk DNA wat daar wordt vernietigd of als losgeld wordt verhandeld aan superrijke criminelen. De vernielingen van gedachtegoed, van schoonheid en generaties groei is stuitend.

Zo verdwijnt langzaam maar zeker ook de vrijheid van de schoonheid

Is er iets mooiers en menselijkers te bedenken dan liefde verwoord en verbeeld in gedichten en schilderijen? Ook daar zullen steeds meer fijngevoeligen en hun slippendragers zich aan gaan ergeren. Want God vergiste zich kennelijk, toen hij die gaven aan de mens schonk. Ook muziek wordt nog een dingetje, want ist verboten in het kalifaat. Dat u het weet, verfijnde kunstminnaars. Alles wat met zelf denken, vrijdenken en kunst te maken heeft moet kapot.

Ik geef het gelijk toe: ik ben slechts een simpele nar. Ik weet niet veel van de grote gedachten achter schilderijen, beelden of muziekstukken. Ik weet alleen dat schoonheid mij ontroert. Ik ben er trots op dat wij als beschaving ooit zulke uitzonderlijke mensen als Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rembrandt van Rijn, Vivaldi, Mozart, Rodin of Vincent van Gogh hebben voortgebracht.

Wat ik ook zie is dat veel mensen die uren kunnen wauwelen over penseelstreken, contrapunt of compositie, zwijgzaam toezien dat de vrijheid tot creëren van dergelijke schoonheid wordt weggegeven. Zoals cartoons worden veroordeeld als beledigend en de tekenaars het leven onmogelijk mag worden gemaakt, want eigen schuld. Zo verdwijnt langzaam maar zeker ook de vrijheid van de schoonheid. Het vernederen van vrouwen tot wandelende, onzichtbare spoken hoort, wat mij betreft, daar bij.

Onlangs heeft het kabinet 80 miljoen toegezegd voor de aanschaf van twee schilderijen. Het gaat om ongevaarlijke huwelijksportretten, decent en keurig afgebeeld door Rembrandt. Ze worden nationaal bezit. En omdat iedereen heeft meebetaald gaan ze op tournee. Waarschijnlijk levert dat geen probleem op.

Je moet er toch niet aan denken dat het om Courbet’s L’Origine du monde zou gaan, het realistische schilderij uit 1866 van de Fransman Gustave Courbet, dat levensgroot inzicht geeft in de oorsprong van de wereld, de bron van het leven….

(Afbeelding: Jean Baptiste Mondino kijkend naar “L’origine du monde” van Gustave Courbet)

Over de auteur

Faulks
Jester, former 'Master of the Revels', Fool on the Hill, vrije ziel.... en wil dat graag zo houden.
Faulks @Revelsoffice

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x