GEENPEIL: de week van de waarheid

GEENPEIL heeft nog één week om iets meer dan honderdduizend handtekeningen te verzamelen. Wanneer GEENPEIL dat voor elkaar krijgt, komt er in Nederland een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Over dat verdrag is u als Nederlandse burger nog nooit iets gevraagd.

Ik ga er vanuit dat u weet wat GEENPEIL inhoudt en waar het voor staat. Weet u dat niet: dan vindt u hier de link naar een uitleg. Leest u de tekst even rustig door en kom dan weer terug naar dit artikel. GEENPEIL gaat over meer zeggenschap in de EU. En meer zeggenschap over de besluitvorming in Den Haag, waar al groen licht is gegeven voor het associatieverdrag.

Meerdere politieke partijen beweren dat zij, door het mandaat dat de Nederlandse kiezer hen gegeven heeft, kunnen doen en laten wat zij willen, want dat is democratie volgens hen. In het Haagse beeld mogen kiezers een keer per kabinetsperiode hun stem uitbrengen op een partij en moeten zij vervolgens alles wat in Den Haag wordt besloten voor zoete koek slikken.

GEENPEIL wil Nederlanders juist weer laten participeren in het democratische proces

Een vreemde en verwrongen situatie. Het huidige kabinet is hét voorbeeld van iets dat de kiezers niet wilden, maar wel kregen. Wat er in Den Haag wordt gedacht en wat er in het land wordt gevoeld ligt vaak mijlenver uit elkaar. Een referendum is dan het enige alternatieve wettelijke middel om politici op andere gedachten te brengen.

En daar wringt nou juist de schoen. Nederlanders klagen vaak en veel, maar zijn geen doeners. GEENPEIL wil daar verandering in brengen en van Nederlanders juist weer doeners maken, Nederlanders na laten denken en laten participeren in het democratische proces. Toch is het in zes weken nog niet gelukt om de vereiste driehonderdduizend handtekeningen te vergaren. Ondanks oproepen van de PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50+ en VoorNederland.

Het Nederlandse electoraat is murw geslagen door politieke elites in Brussel en in Den Haag

Politieke partijen als D66 en GroenLinks dragen het initiatief van GEENPEIL op zijn zachtst gezegd geen warm hart toe. En dat is vreemd, omdat het om een democratisch middel gaat. Democratie gaat ons allen aan, dus ook die partijen die het GEENPEIL-initiatief niets vinden.

Stel dat GEENPEIL de 300.000 handtekeningen niet haalt. Wordt dat dan als een overwinning gezien door partijen als GroenLinks en D66? Wanneer GEENPEIL de drempel niet haalt, kan je rustig stellen dat het democratische proces in Nederland op een doodlopend spoor terecht is gekomen, iets waar geen enkele partij bij gebaat is.

Het Nederlandse electoraat is murw, zo lijkt het. Murw geslagen door politieke elites in Brussel en in Den Haag, die het prima vinden om aan zelfpijperij te doen, maar te vaak belangen en wensen van burgers verkwanselen. Om vervolgens weer verbaasd te zijn, dat de opkomst bij verkiezingen zo laag is.

GEENPEIL heeft nog tot 28 september om honderdduizend plus handtekeningen op te halen. Wanneer u nog niet hebt getekend, doe het dan nu. Tevens wil ik alle politieke partijen oproepen GEENPEIL te steunen. De democratie is een groot goed waarvoor langdurig en moeizaam strijd is geleverd. Laat de democratie dan ook niet verder eroderen en teken digitaal of op papier.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjef Smeets
7 jaren geleden

Jos, ik vrees dat je gelijk hebt. Maar men is petitiemoe in Nederland want wie of wat of welke organisatie ook een actie onderneemt, het zet geen zoden aan de dijk.

Ook deze actie wordt nu al door de tweede kamer genegeerd, zoveel is helder.

Er moet in Nederland een groep op staan en in elke wijk,dorp of stad een ploeg mensen vormen die voor een enkel ding gaan en dat is een BINDEND REFERENDUM.

Hoewel ik tegen het oprichten ben van weer een partij is het wel de enige mogelijkheid om het huidige stelsel onderuit te krijgen. Die groep mensen ontbindt zich weer als het resultaat van dat BINDEND REFERENDUM is behaald.

Dan moet dat systeem van een BINDEND REFERENDUM vorm gegeven worden door een groep mensen die rechtstreeks door de kiezer gekozen zijn.

Ga binnenkort de site http://www.burgersvoorbindendreferendum.nl openen.

Doe je mee ??
http://www.ziekvandepolitiek.nl
Sjef Smeets

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x