Terreurdreiging rond de Joodse Hoge Feestdagen

De Joodse Hoge Feestdagen Rosh Hashanah (Joods nieuwjaar) en Yom Kippur (Grote Verzoendag) naderen. Het blijkt bijna een traditie te worden dat rond deze tijd ook de terreurdreiging en bedreigingen aan het Joods adres een vlucht nemen. Dit jaar vormt helaas geen uitzondering. Maar er is meer gaande dan de vorige jaren.

Het lijkt al weer een eeuwigheid geleden dat ik met mijn opa en oma meeging naar de synagoge in Amstelveen-Zuid, een klein stukje rijden in de Buick Wildcat vanuit een dorpje onder de rook van Amsterdam. Hoewel ik sinds halverwege de jaren ’80 niet meer praktiserend gelovig ben, staan deze dagen me nog altijd bij.

De Yamim Noraim of “dagen van rouw” zijn traditioneel belangrijke dagen waarin we als familie veel bijeen waren. Het zijn de tien dagen waarin Rosh Hashana en Yom Kippur vallen, dagen waarin in Israël de meeste mensen vrij hebben en genieten van een vakantie aan de kust of bij familie in het buitenland. Een volk in ruste.

Hoewel ik me persoonlijk niets meer kan herinneren van dreigingen in Nederland, zie ik nog wel het hekwerk voor me dat altijd afgesloten was en bewaking bij de ingang van de synagoge. Als jochie vraag je niet waarom, het was haast normaal.

Wie tussen al het nieuws uit het Midden-Oosten en Europa de geluiden goed analyseert, zal vaststellen dat security professionals meer dan gebruikelijk onrustig zijn over de komende Hoge Feestdagen. Voor het eerst is door de Israëlische overheid een negatief reisadvies afgeven voor Europa. Het betreft de landen waar het afgelopen jaar al terreuraanslagen plaatsgevonden hebben: Frankrijk, België, Engeland en Scandinavië. Er is één constante factor: de aanslagen zijn allen toe te schrijven aan moslimterroristen die strijden in hun heilige oorlog.

Frankrijk laat gespecialiseerde legereenheden oefenen in urban warfare met als doel no go areas te heroveren op vijandige groepen. In België is de beveiliging van overheidsgebouwen en ambassades zwaar aangescherpt, specifiek van de landen die deelnemen aan de coalitie in Syrië, Irak en Mali.

Ook in Nederland is er een verhoogde dreiging. Geert Wilders heeft “iets” gehoord in het overleg van de “Commissie Stiekem”. Een opmerkelijk voorval dat, gezien de reacties van zijn opponenten, iets meer is dan alleen maar een beetje rook. Wordt Wilders normaal voorzien van het nodige commentaar op zijn uitspraken, nu houden zelfs zijn grootste tegenstanders zich angstvallig stil. Joodse instellingen krijgen extra beveiliging bovenop de dit jaar al aangescherpte maatregelen. Politie en marechaussee draaien overuren op deze objecten.

Religieuze feestdagen staan in elk geloof garant voor grote verplaatsingen en samenscholingen van mensen. Voor tegenstanders biedt dit een uitgelezen mogelijkheid om hun terreurdaden te plannen. Iedereen kan zich de beelden van opengereten bussen in Israël nog wel voor de geest halen en van eetgelegenheden met slachtoffers van een zelfmoordaanslag.

Of de huidige nervositeit van de overheden terecht is, zal achteraf blijken. Het wordt niet meer betwijfeld dat het aantal jihadi’s in Europa is toegenomen. Terugkerende Syriëstrijders, oproepen vanuit het Kalifaat en een ongecontroleerde toestroom van onbekende migranten zijn daar aanwijzingen voor.

Dat er ernstige redenen voor zorg zijn, blijkt uit de situatie in het huidige Scandinavië. In landen als Zweden en Noorwegen zijn broeinesten van haat, wraak en angst ontstaan. Onderstaande links verwijzen naar een Israëlische documentaire over de destructieve uitwerking van een door islamradicalisme ontspoorde samenleving. Kijk en huiver.

1) Israeli infiltrates European Muslim community, part 1
2) Israeli infiltrates European Muslim community, part 2
3) Israeli infiltrates European Muslim community, part 3
4) Israeli infiltrates European Muslim community, part 4

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x