Onder Ongelovigen

Het Humanistisch verbond komt op voor de rechten van atheïsten en vrijzinnigen wereldwijd en dat is nodig ook. Als voorzitter van het Humanistisch Verbond maakt Boris van der Ham zich hard voor deze zaak. Met documentairemaakster Dorothée Forma maakte hij voor de Human ‘Onder Ongelovigen’, een documentaire over de precaire situatie van ongelovigen in de islamitische wereld en in moslimgemeenschappen in het Westen.

Speciale aandacht is er voor de verslechterende situatie van ongelovigen in Turkije. Alleen al de vraag “Is de islam een religie van vrede?” is voor de Turkse autoriteiten reden genoeg om een website uit de lucht te halen.

OpinieZtv sprak met Boris van der Ham over deze documentaire; over dappere atheïsten die vaak met gevaar voor eigen leven zich durven uit te spreken voor de camera en over het belang dit onderwerp op de agenda te zetten. Ook in Nederland. Juist ook in Nederland.

Voor dit item mochten wij gebruik maken van twee quotes van de Turkse parlementariër Şafak Pavey en ex-moslim Nahla Mahmoud, opgenomen door Bread and Roses TV tijdens de Secular Conference 2014 in London. Dezelfde toespraken komen ook in ‘Onder Ongelovigen’ voor, maar het zijn andere opnames.

Voor wie meer wil weten zijn de volledige toespraken van Şafak Paveyen Nahla Mahmoud tijdens de Secular Conference zeer de moeite waard.

Maandag 31 augustus is om 20.00 de première van ‘Onder Ongelovigen’ in De Balie te Amsterdam.

‘Onder Ongelovigen’ wordt aanstaande woensdag, 2 september op NPO2, 23.00 door de HUMAN uitgezonden.

Over de auteur

Ruben Gischler
Ruben Gischler
Documentaire- en programmamaker.
Arabist. Afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Groenendijk
7 jaren geleden

Gemengde gevoelens hierbij.
De film is veel interessanter dan het verhaal van Van der Ham: die is mij -zeker voor een voormalig parlementslid- veel te veel puur ‘beschouwend’.
De krachtiger uitspraken komen van vrouwen.
Is het nu een goede zaak dat zo iemand enige invloed ten goede uitoefent binnen zijn partij of moet je hem zien als een excuus-atheist binnen D66?

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x