OchtendHumeur: Rutte vraagt aandacht

Vandaag wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië herdacht. Premier Rutte gaat een toespraak houden. Daarin zal hij aandacht vragen voor het oorlogsleed dat dwangarbeiders en gevangenen in Jappenkampen is overkomen.

Aandacht voor het oorlogsleed. Dat klinkt mager en Teflon. Vaderlandse politici hebben na 1945 vooral de andere kant opgekeken. Het land opbouwen, babyboomen, de schouders eronder en vooral geen gezeur over het verleden.

Wat een mooi gebaar zou het zijn als de premier zegt: “Het spijt me namens de Nederlandse regering dat we de overlevenden van de Japanse oorlogsterreur 70 jaar lang zo kil hebben behandeld. Mijn excuses daarvoor.”

Reken er maar niet op: een zin met “spijt” of “excuses” is voor een Nederlandse politicus onuitspreekbaar.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen