Advertenties

OchtendHumeur: Rutte vraagt aandacht

Vandaag wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië herdacht. Premier Rutte gaat een toespraak houden. Daarin zal hij aandacht vragen voor het oorlogsleed dat dwangarbeiders en gevangenen in Jappenkampen is overkomen.

Aandacht voor het oorlogsleed. Dat klinkt mager en Teflon. Vaderlandse politici hebben na 1945 vooral de andere kant opgekeken. Het land opbouwen, babyboomen, de schouders eronder en vooral geen gezeur over het verleden.

Wat een mooi gebaar zou het zijn als de premier zegt: “Het spijt me namens de Nederlandse regering dat we de overlevenden van de Japanse oorlogsterreur 70 jaar lang zo kil hebben behandeld. Mijn excuses daarvoor.”

Reken er maar niet op: een zin met “spijt” of “excuses” is voor een Nederlandse politicus onuitspreekbaar.

Over de auteur

Asher
Asher
* Hoofdredacteur-Chief Editor http://OpinieZ.com * 🇳🇱 * Historicus * recht, kracht, democratie&vrijheid * volg @OpinieZMagazine *
Advertenties

Reacties zijn welkom. Graag kernachtig, niet meer dan 15 regels (ca. 200 woorden). Er wordt gemodereerd. De spelregels staan in de voettekst. De redactie gaat niet in discussie over geweigerde reacties.

  Abonneren  
Abonneren op