Basisinkomen? Niet doen!

De laatste tijd is de discussie over het basisinkomen weer opgelaaid. Er zijn inmiddels een paar gemeenten die menen dit basisinkomen aan een deel van haar inwoners te moeten verstrekken. Dat dit een volstrekt ongewenste gang van zaken is die zo snel mogelijk de kop moet worden ingedrukt, staat buiten kijf.

Op papier klinkt het zo lekker, een beetje als een slogan van De Tegenpartij (u weet wel: Geen Gezeik, Iedereen Rijk): gratis geld voor iedereen, de overheid betaalt wel. Wil je niet werken, dan ontvang je een basisinkomen. Eenvoudig, overzichtelijk.

En onbetaalbaar.

Voorstanders van het basisinkomen onderbouwen hun hersenspinsel financieel met de bewering dat deze uitkering in de plaats komt van het huidige ingewikkelde uitkeringsstelsel. Het ene systeem wordt een op een ingeruild voor het andere. Wat zij “vergeten” erbij te vermelden is dat in een stelsel met het basisinkomen veel meer mensen zo’n uitkering ontvangen dan in de huidige situatie.

Immers, werknemers, huisvrouwen, jongeren vanaf 18 jaar, bejaarden: iedereen heeft er recht op, iedereen ontvangt hetzelfde netto bedrag. De groep basisinkomenontvangers is veel groter dan de huidige groep uitkeringsgerechtigden.

Gaan we uit van 13 miljoen 18+ers (het zullen er iets meer zijn) en een basisinkomen van € 1.000,– netto per maand (het basisinkomen heeft een verzorgingskarakter, dus dit is een realistisch bedrag) dan kost dit maandelijks € 13.000.000.000,– netto. Dit bedrag moet natuurlijk verdiend worden door de werkende beroepsbevolking.

Laten we ervan uitgaan dat dat zo’n 7,5 miljoen werknemers zijn en dat iedere werknemer hetzelfde bedrag aan belasting moet afdragen om deze 13 miljard euro maandelijks te financieren. De werknemers moeten in dat geval maandelijks elk ruim € 1.700,– netto inkomen bijdragen (d.m.v. belastingafdrachten) om het basisinkomen te financieren.

Iedere werkende moet dus een hoger bedrag afdragen dan hij/zij zelf ontvangt. Dat is volstrekt logisch omdat er meer ontvangers zijn dan werknemers. Een werknemer met een netto maandinkomen van € 1.700,– zal in dit voorbeeld zijn gehele inkomen moeten inleveren en daarvoor alleen het basisinkomen terugkrijgen. Deze werknemer moet dus een forse inkomensverlaging accepteren en houdt uiteindelijk evenveel over als iemand die niet wil werken en genoegen neemt met een basisinkomen. Een volkomen idiote situatie.

In dit vereenvoudigde voorbeeld wordt geen rekening gehouden met een eventuele belastingvrije voet oid. Tevens worden belastingen ingehouden over een bruto inkomen en wordt het basisinkomen bruto uitgekeerd. Dat maakt de berekening ingewikkelder, het resultaat zal echter ongeveer hetzelfde zijn.

De invoering van het basisinkomen zal daarom als neveneffect hebben dat een aanzienlijke groep stopt met werken, omdat werken simpelweg niet loont. Het onvermijdelijke gevolg is dat de groep werkenden die het basisinkomen moet opbrengen steeds kleiner wordt, waardoor de afdracht hoger wordt en werken ook voor een volgende groep mensen niet meer aantrekkelijk zal zijn.

Alsof dit niet voldoende is, heeft het basisinkomen ook een desastreuze uitwerking op de economie. De groep mensen voor wie werken loont, wordt alsmaar kleiner. Nederlandse bedrijven kunnen geen of niet voldoende personeel vinden, kunnen afspraken niet nakomen en kunnen derhalve de concurrentie met het buitenland niet meer aan. Het gevolg hiervan laat zich raden.

Daarom luidt mijn conclusie: Basisinkomen? Doe mij maar een vlaktax!

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
jof
jof
8 jaren geleden

Iedereen schijnt te vergeten dat we de facto al een basisinkomen hebben: de bijstand. Sollicitatieplicht en co stellen niks voor.

Rob Fransman
8 jaren geleden

Ik ben een warm voorstander van een basisinkomen voor iedereen. Geen wonder dat ik het totaal oneens ben met dit stuk. Robin Fransman (ja inderdaad, familie), verwoordt veel beter dan ik ooit zou kunnen, de voordelen van het basisinkomen. Daarom in plaats van mijn tegen-argumenten deze link: http://www.cafeweltschmerz.nl/cafe-weltschmerz-erik-de-vlieger-en-robin-fransman/

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen