Gelukszoekers zijn juist nodig in ons Nederland

In de afgelopen weken waren er bijna dagelijks beelden van de kampementen in Calais. Mensen uit vaak arme landen, die op reis zijn naar een land waar ze denken een beter leven te kunnen hebben. Op televisie wordt gesproken over gelukszoekers, in sommige andere media is de taal een stuk minder vriendelijk. In de commentaren op social media lees ik zelfs allerhande verwensingen voor het tuig, dat zelfs de basis zou zijn voor een nieuwe oorlog (vrij naar gelukszoekers-specialist Catherine Keyl).

Fanatieke commentatoren -hoog en laag opgeleid door elkaar- roepen over hekken die we nodig hebben om “ze” buiten te houden. Hekken om te zorgen dat Europa een onneembare vesting wordt voor mensen die hun geluk komen zoeken. Bij mij roepen de beelden iets heel anders op. Volgens mij is het vooral hoop van mensen die hun spaargeld (en dat van hun familie) hebben geïnvesteerd om naar een land te gaan waar werk en toekomst is.

Ik heb eindeloos respect voor deze mensen. Mensen die niet thuis gaan zitten labbekakken, maar op zoek gaan naar de beste mogelijkheid om een toekomst op te bouwen. Zoals Nederlanders naar Canada en Australië gingen om agrarische bedrijven op te zetten, zoals Italianen en Ieren massaal naar de Verenigde Staten gingen om werk te vinden en zoals ik, net als vele andere Friezen, naar Amsterdam ben getrokken omdat daar werk was.

En nu ik er zo over denk: Pake is vanuit Friesland het Amsterdam-Rijnkanaal gaan helpen uitgraven/baggeren, mijn broer is carrière gaan maken in de Verenigde Staten en mijn zus deed een postdoctoraal aan Cambridge. Ik kom uit een familie van gelukszoekers.

Dat de wereld tegenwoordig steeds gemakkelijker te bereizen is en dat economieën wereldwijd meer en meer met elkaar verbonden zijn, leidt er toe dat het gemakkelijker wordt om in andere landen je geluk te zoeken. Ik ben daar voor en het leidt volgens mij alleen maar tot vooruitgang en de mensen die er het hardste voor werken zouden een eerlijke kans moeten krijgen.

Heel anders dan het nu gebeurt: asielzoekers worden afgezonderd van de samenleving. Er wordt helemaal niet gekeken of er een wil is tot werken of meedoen in de samenleving. Wat mij betreft zouden we elk jaar een aantal, zeg 50.000, gelukszoekers de kans moeten geven.

Gelukszoekers die niet bij de pakken neer gaan zitten, maar hierheen komen, omdat er rijkdom en welvaart is. Bovendien hebben we een groot tekort aan mensen die zich dat realiseren en voor wie werk een voorrecht is en geen verplichting.

Die 50.000 gelukszoekers krijgen een jaar lang een baan en de mensen die hard genoeg werken of hun best doen mogen dan blijven. Dit land is groot geworden met gelukszoekers die zijn vertrokken, maar er morgen best weer wat bij. Nederland: het land waar je geluk kan verdienen door hard te werken. Ons Nederland.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick
Rick
4 jaren geleden

Wat een kutstuk. Is dat kernachtig genoeg? Wat een debiele gedachtengang.

Knutsel
Knutsel
7 jaren geleden

Grenzeloos naïef zou ik zeggen.

satuka
7 jaren geleden

Massale arbeidsimmigratie is maar voor één partij gunstig: werkgevers. Toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt verzwakt de positie van werkzoekenden wat betreft looneisen en arbeidsvoorwaarden.

En elk jaar 50.000 nieuwkomers een baan geven? Hoe zie je dat precies voor je? Nederland telt momenteel ruim 600.000 werklozen t.o.v. ca. 125.000 openstaande vacatures.

Freek van Beetz
7 jaren geleden

Niet mee eens: vergelijking met het verleden gaat mank, omdat toen geen sprake was van de verzorgingsstaat zoals we die nu kennen. Juist de toegang tot de bijna ongelimiteerde arrangementen van onze verzorgingsstaat maakt dat grote problemen niet uit kunnen blijven. Werkloosheidscijfers onder toegelaten asielzoekers!

Mowdes
Mowdes
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ger Baron

Ja, voor 3 of 4 € per uur of dagdeel, trouwens diegene die zwartwerken doen het tegenwoordig ook niet voor een habbekrtas, 20-25 € in uur komt eerst. Verder ie het gewoon geneuzel en niets anders.

J.Rademaker
J.Rademaker
4 jaren geleden

Dream on, als je jong en sterk bent bouw je je land op..
Rotterdam na de oorlog, aanpakken en geluk maken niet zoeken maar werken.

G.Deckzeijl
G.Deckzeijl
7 jaren geleden

Om voor eens en voor altijd duidelijk te maken: het is voor de landen van de
Europese Unie financieel en logistiek een totaal onhaalbare kaart alle inwoners van het Afrikaanse continent op te vangen, te voeden en te huisvesten. Wie het tegenovergestelde blijft volhouden moet maar naar de dokter.
http://fubar.mobi/2015/08/15/servische-burgermeester-zegt-waar-het-op-staat/comment-page-1/#comment-18546
(klik alle links aan)
Dan nog dit: het COA heeft gemeld dat er wekelijks 1700 “asielzoekers” onze landsgrenzen passeren. Meer via homepage/bijgaande website!

Fubar
7 jaren geleden

The testimony of two Calais residents, a mother and daughter, frightening in its harshness, in its horror, heart-rending in its sincerity, in the traumatic silence of an unfortunate Calais resident found one day holed up in her basement, terrorized by rioting illegals whom even the police are afraid to approach.

http://vladtepesblog.com/2015/08/15/the-shocking-testimony-of-a-calais-resident-surrounded-by-3000-illegal-immigrants/

verplicht
verplicht
7 jaren geleden

Nieuwe zieltjes, voor de partijen die ze naar binnen halen.

Asher ben Avraham
Hoofdredactie
7 jaren geleden

Tja. De crux van je stuk zit hem in je opmerking dat 50.000 gelukszoekers een jaar lang een baan krijgen. Van wie krijgen ze die baan? Van de overheid of van het bedrijfsleven? Worden die banen gecreëerd, hoe gaat dat dan en wie betaalt dat? En hebben deze gelukszoekers dan voorrang op Nederlandse werkzoekenden? Kan dat juridisch wel en is daar maatschappelijk draagvlak voor? En gaan ze na een jaar weer braaf weg als het geen succes is geworden? Allemaal vragen. Het lijkt me niet haalbaar.

trackback

[…] voor de mensen die het zich afvragen: ik ben een groot voorstander van het aantrekken van gelukszoekers. En daarvoor mogen we best een klein beetje extra risico […]

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x