MH17
17 juli 2014 is een datum die we niet snel zullen vergeten. Die dag pleegden zeer waarschijnlijk Russische, of door het Kremlin gesteunde, bandieten een aanslag.
Een passagiersvliegtuig werd uit de lucht geschoten. 298 mensen, onder wie 196 inzittenden met de Nederlandse nationaliteit, lieten het leven. Een drama zonder weerga, de gevolgen nog dagelijks voelbaar voor de vele nabestaanden.
Op het moment dat de eerste berichten over het neerstorten van MH17 de ronde deden op de sociale media was mijn gedachte: wat doet een passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne? Die vraag heeft me nooit meer losgelaten en is nog steeds niet volledig beantwoord.
In december 2014 kwam naar buiten dat een Nederlandse diplomaat op 14 juli was gewezen op de gevaarlijke omstandigheden in het luchtruim boven Oost-Oekraïne. De Nederlandse regering was aan een geheimhoudingsplicht gehouden en besloot deze informatie niet te delen met, bijvoorbeeld, de KLM. Al snel barstte de hetze tegen de verantwoordelijke ministers los.
Dat is mijns inziens volkomen onterecht.
In mijn optiek als liberaal is een luchtvaartmaatschappij zelf verantwoordelijk voor de route die zij haar toestellen laat vliegen. Daarbij worden zaken als efficiency, kostenbesparing en veiligheid meegenomen. De KLM besloot het luchtruim boven Oost-Oekraïne niet te mijden. Dat gold ook voor Malaysia Airlines, die op 17 juli 2014 mede namens de KLM passagiers vervoerde naar Kuala Lumpur.
Bij een luchtvaartmaatschappij als de KLM mag je ervan uitgaan dat zij haar passagiers geen onnodig risico laat lopen. Om dit soort risico’s in te schatten is de KLM uitgerust met een eigen inlichtingendienst. Die inlichtingendienst moet op de hoogte zijn geweest van de oorlog die in Oost-Oekraïne werd uitgevochten én moet op de hoogte zijn geweest van het feit dat er ook helikopters en vliegtuigen uit de lucht waren geschoten. Daar heeft zo’n onderneming de overheid echt niet voor nodig.
KLM partner Air France besloot al eerder om dit luchtruim te mijden en andere routes te kiezen. Blijkbaar schatte deze maatschappij de gevaren ter plekke wel op de juiste wijze in. De door wonderboy Camiel Eurlings geleide KLM koos er voor om die signalen in de wind te slaan en de goedkopere route aan te houden.
Nadat bekend werd gemaakt dat de Nederlandse regering op de hoogte was gebracht van de gevaren boven Oost-Oekraïne besloten de politiek en diverse media om een bizarre kruistocht tegen Rutte cs te houden. Rutte was en is volgens hen medeverantwoordelijk voor het neerhalen van MH17. De aanklagers vergeten vooralsnog gemakshalve ook de KLM daarbij te betrekken. Ik begrijp het wel.
Politici zijn makkelijker aan te pakken dan een luchtvaartmaatschappij. Zeker een kolos als Air France/KLM. Pak je zo’n grote speler aan dan weet je van te voren dat je terecht komt in een moeras waarin over en weer ontkennend met verantwoordelijkheden wordt geschoven.
Het wordt tijd om uit te zoeken wat de KLM wist, over welke info zij beschikte en waarom zij besloot te handelen zoals zij gehandeld heeft. Iedereen kon op de hoogte zijn van de incidenten in het luchtruim van Oost-Oekraïne. Air France handelde ernaar. De KLM niet.
Over de auteur
- Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken