#Ophef

Het was weer een weekend vol #OPHEF!!! Iedereen en z’n moeder viel over elkaar heen om schande te spreken van een opmerking van Mark Rutte. Want wat had de ‘neoliberale’ snoodaard als voorbeeld genoemd in een reeks persoonlijke ergernissen?
“… mensen die als ze ontslagen zijn – en dat is vreselijk – meteen op zoek gaan naar het adres van het UWV in plaats van naar een nieuwe baan.” Een storm van verontwaardiging brak los. “Hij ontzegt daarmee de werknemers hun opgebouwde recht!” “Hij kent de wet niet!”

Als je ontslagen wordt, geldt er normaal gesproken een opzegtermijn. Deze kan een maand, twee maanden maar ook langer zijn. Krijg je de wacht aangezegd, dan kan je aanspraak maken op je WW rechten en dien je je hiervoor aan te melden bij het UWV. Hiervoor staat een bepaalde, beperkte, termijn. Gaan we uit van een gebruikelijke situatie dan rest bij ontslag een opzegtermijn van twee maanden. Die termijn gaat normaal gesproken in op het moment dat het ontslag wordt aangezegd. De kritiek op de uitspraak van Rutte: je moet je binnen een week melden bij het UWV, dus hoe kan je nu eerst denken aan het vinden van een nieuwe baan?

Dat is een onjuiste voorstelling van zaken. Je hebt de gehele opzegtermijn plus een week de tijd om je bij het UWV te melden. De termijn van een week gaat in op de eerste dag van werkloosheid, dus niet onmiddellijk nadat je ontslag is aangezegd. Degenen die roepen dat je je allereerst bij het UWV moet melden, vergeten voor het gemak even de opzegtermijn. Zij lijken ervan uit te gaan dat de toekomstige werklozen een beetje afwachtend op de eigen handen blijven zitten en pas in actie komen op de eerste officiële dag van werkloosheid. Daarmee wordt die groep ernstig onderschat. De meerderheid zal allereerst op zoek willen gaan naar een nieuwe baan. Niemand wil immers werkloos thuis zitten.

Een ander veelgehoord punt van kritiek was, dat Rutte het opgebouwde recht op een WW uitkering van een werkloze wil afnemen. Onzin natuurlijk. Wat hij zegt is dat het belangrijk is om in eerste instantie te denken aan het vinden van een nieuwe baan. Het aanvragen van een uitkering komt daarna wel (wacht daarmee overigens niet te lang, het UWV kent nog steeds een veel te lange verwerkingstijd). Dit is typisch Rutte. Zoals hij stelde dat jonge allochtonen zich moeten invechten op de arbeidsmarkt, stelt hij ook dat werklozen uit moeten gaan van hun eigen mogelijkheden. Denk eerst aan wat je kan; klop gerust aan bij de overheid als het moet, maar stel alles in het werk om een baan te vinden.

Had hij het anders kunnen zeggen? Natuurlijk, met meer omhaal van woorden bijvoorbeeld. Het was echter campagnetaal, zoals gebruikelijk bij de VVD. Zeg het kort en krachtig. Schud de boel maar lekker op en maak iedereen wakker. Dat is weer gelukt. De boodschap is duidelijk: zit niet bij de pakken neer, maar gebruik je mogelijkheden. Gek eigenlijk, dat daarover zoveel ophef ontstaat.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x