Watch out….. De Schotten muiten!

Schotland is voor mij het mooiste land ter wereld en Schotten zijn een bijzonder volk! Ik raakte betrokken in de aanloop van het Indyref: het referendum voor de onafhankelijkheid van Schotland.

De politieke strapatsen van Cameron c.s. om Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk te houden, waren verbazingwekkend. Iedere truc werd uit de kast gehaald om de Schotten ervan te overtuigen dat better together beter was. Niets werd geschuwd: van chantage door het grote bedrijfsleven (o.a. een-tweetjes tussen BP en Westminster over de Schotse olievelden), machinaties door banken, angst aanjagen voor armoede, selectieve berichtgeving door de BBC, tot belachelijk maken van de Schotten (the Jocks) en vrijblijvende valse beloftes. Dit mondde uit in een nipte overwinning voor de NO-voters.

Inmiddels voelt een fors deel van de Schotten zich verraden door Westmonster. Scottish Labour heeft dat ondertussen pijnlijk begrepen. Toen werd ontdekt dat S-Lab geen zelfstandige partij is maar een statutenloze onderafdeling van Engels Labour, barstte na vele jaren van blind vertrouwen in ‘hun’ partij de bom. Ieder ontzag voor politici is weggevaagd. Alleen de Scottish National Party (SNP) kan géén kwaad doen. Nicola Sturgeon, Schotland’s Eerste Minister heeft de status van een heilige verkregen.

De verhouding tussen Engelsen en Schotten herinnert aan vroeger tijden: de muiterij van het Highlander Regiment Black Watch) in 1743. Dat regiment was opgericht om de elkaar bevechtende clans in toom te houden. Veel jonge mannen meldden zich voor deze politiemacht aan. Gegadigden moesten (in tegenstelling tot de Engelsen) voor hun eigen schoeisel zorgen én hun eigen wapens meenemen. De meesten van hen spraken alleen Gaelic, schrijven konden ze niet. Voor hun land zetten ze in goed vertrouwen een kruisje onder een formulier, waarvan de inhoud hen onbekend was.

Het nieuwbakken regiment kreeg marsorders voor Londen. De Koning wilde de troepen inspecteren. Onderweg verspreidde zich het gerucht dat de Highlanders naar West-Indië zouden worden verscheept. Bij het naderen van de hoofdstad werden ze blootgesteld aan de hoon van de thorough bred Engelsen. Het gerucht over misleiding werd nog versterkt toen men ontdekte dat de koning er helemaal niet was om ze te inspecteren.

Een groep, die oprecht geloofde dat ze was ingelijfd voor de dienst in Schotland, was zó verontwaardigd dat men besloot naar huis terug te keren. Bij Northamptonshire werden de muiters omringd door het Engelse leger en afgevoerd naar de Londense Tower. Daar werd hun doodvonnis uitgesproken. Echter – welk een goedheid – ze werden ‘gepardonneerd’. De drie leiders werden veroordeeld tot 1000 zweepslagen en daarna in aanwezigheid van hun regiment geëxecuteerd. Alle jongens en mannen werden ingescheept, en – geheel volgens plan – afgevoerd naar de (Engelse) slagvelden, o.a. in West Indië…..

Het verhaal is oud, maar de misleiding is nooit vergeten en de argwaan is gebleven. De Schotse schrijver Stevenson typeerde het verschil tussen beide landen als volgt: “For that is the mark of the Scots of all classes: That he stands in an attitude towards the past unthinkable to Englishmen, and remembers and cherishes the memory of his forebears, good or bad. And there burns alive in him a sense of identity with the dead even to the twentieth generation.”

Inmiddels wordt er hard gevochten om de politieke macht, met op de achtergrond de verzelfstandiging van Schotland. Echter: verbazingwekkend is dat de Schotten zeggen bij de EU te willen. Misschien als koevoet tegen Westminster? Want om nu de soevereiniteit terug te halen en die gelijk weer in te leveren in Brussel is wel wat vreemd…

Over de auteur

Faulks
Jester, former 'Master of the Revels', Fool on the Hill, vrije ziel.... en wil dat graag zo houden.
Faulks @Revelsoffice

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x