Raketten uit Gaza zijn geen nieuws

Dinsdagavond 26 mei 2015. Terwijl inwoners van Israël hun kinderen naar bed brachten, aan tafel zaten, gingen sporten of naar het journaal op kanaal 2 keken, ging plotseling in Ashdod, Ashkelon, Kiriat Malachi het luchtalarm af. En daarmee gelijktijdig een signaal op miljoenen smartphones in Israël.

Onmiddelijk weet je dan waar raketten mogelijk kunnen neerkomen. En hoeveel tijd je hebt de veilige safe room in je huis of schuilkelder op straat te bereiken in de regio waar raketten worden verwacht. Inderdaad was er een raketaanval. Volgens inwoners van verschillende plaatsen in het zuiden zijn er meerdere neergekomen. Net voor de grens met Israël. Maar wat maakt dat uit? Het gaat om het feit dat opnieuw mensen in paniek raakten, kinderen in huilbuien uitbarstten of in hun bed plasten en mensen weer een slapeloze nacht hadden. Of het nu Hamas of een van de andere Jihad-groepen is, maakt ook niet uit. Feit is dat zonder enige aanleiding weer raketten werden afgeschoten op Israël.

Dan kijk ik op Twitter, zie alle berichten, kijk in Nederlandse kranten en…. je raadt het al: niets nada over de raketaanval, althans niet het noemen waard. Pas toen Israël woensdagochtend vroeg vier doelen in Gaza via de lucht aanviel, was dit nieuws voor de Nederlandse media. “Israël valt doelen in Gaza aan” was de kop. Heel klein daaronder het feit dat eerder raketten uit Gaza op Israël waren afgeschoten zonder schade aan te richten.

Met andere woorden: het was eigenlijk helemaal niet nodig dat Israël reageerde. Er is immers niemand gedood, geen raket op een appartementengebouw terechtgekomen. Waar hebben we het dus over? Trouwens, Israël is militair erg sterk en dat zielige Hamas probeert alleen maar “zijn land” terug te krijgen. Typerend voor de Nederlandse media. Die pretenderen objectief nieuws te brengen, maar kiezen in het geval van het Israëlisch-Palestijnse conflict duidelijk de kant van Hamas, Fatah en andere groeperingen.

Ik vraag mij af of op die redacties van Nederlandse kranten en nieuwsmedia echte journalisten of redacteuren werken. Of zijn het gewoon copy/paste stukjesschrijvers zonder enig besef wat journalistiek betekent?

Dan heb ik het nog niet eens over de NOS, de onvolprezen “staatszender” die het altijd weer lukt nieuws over Israël een zodanige draai te geven, dat Israël de agressor is. Niet iets negatiefs melden over Hamas. Niet iets negatiefs melden over al die andere terroristengroepjes die vanuit Gaza opereren. En stel je voor dat de NOS eens iets positiefs over Israël zegt, dat zou toch echt niet kunnen. Ik vraag mij trouwens af hoeveel redacteuren bij de NOS en nieuwsredacties weten dat er meer terroristengroepen zijn in Gaza dan alleen Hamas.

Het wachten is nu op de volgende raketaanval vanuit Gaza, of van Hezbollah vanuit Libanon. De headlines liggen ongetwijfeld al klaar. Je kan ze zelf verzinnen: “Israël beschiet Gaza” of “Israël valt Hezbollah aan”. Want aan orginaliteit ontbreekt het niet bij de meeste Nederlandse nieuwsmedia.

 

Over de auteur

Joop Soesan
Ondernemer te Netanya, Israël

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Eliezer Yair
Eliezer Yair
8 jaren geleden

Geen aandacht in de Nederlandse media voor palestijnse raket-aanvallen op Israel. Op twitter @eliezeryair heb ik uiteraard wel onmiddellijk melding gemaakt maar in het Nederlandse taalgebied was dat inderdaad vrij uniek. De volgende dag was er in diezelfde media wel direct aandacht voor de Israelische reactie op de palestijnse raket-aanvallen. Palestijnse raket-aanvallen overigens gericht op Israelische burgercentra (en daarmee dus een oorlogsmisdaad).
Maar ach, daar staat men op de redacties niet bij stil.

De Molay
8 jaren geleden

Het bloed begint bij mij alweer te koken.
De MSM doen alles voor de beeldvorming ‘Israël is de agressor’ en voor de sensatie.
Die zogenaamde ‘vuurpijltjes’ van hamas die geen schade aanrichten, dat verkoopt niet. De reactie van Israël is pas interessant voor de MSM.
Daarover berichten zij, dat leest men en dat blijft hangen bij de massa.
Wie is hier nu de agressor?
Die vraag moet levend gehouden blijven want de MSM / de krachten en machten daarachter, willen de massa een bepaalde kant opsturen/op een bepaalde manier laten denken; hamas prikt met een stoker pennetje en Israël slaat terug met een hamer.
Over de reden van die reactie gaat het maar zelden; Israël wil dat het stopt.
En als het er wel eens een keer over gaat weten ze het wel weer zo te verdraaien dat uiteindelijk de schuld toch nog bij Israël ligt.

Gelegenheden genoeg voor dat de NOS om eens iets positiefs over Israël te zeggen.
Zie bijv. dit filmpje over Israëlische hulpverleners in Nepal.

(ingekort door de redactie)

Uri
Hoofdredactie
8 jaren geleden

Niks onnozel. Men weet op al die redacties maar al te goed wat men doet: antisemitisme hartstochtelijk omvormen tot antizionisme en Israël waar het kan afranselen en kastijden. Antisemitisme is nooit verdwenen. Het was gewoon korte tijd ietwat beschamend om er rond voor uit te komen. Maar nu kan het weer. Tegenwoordig noem je jezelf anti-zionist, pro-palestina en racisme bestrijder en zie, plots sta je moreel aan de goede kant. En dat is, ook met terugwerkende kracht, een enorme opluchting voor antisemitisch Nederland.

arjan
arjan
8 jaren geleden

Ja, dat “het mag nooit meer gebeuren” telt alleen op 4 mei. Met de vlag van de verkrachtende Marokkaanse ‘bevrijders’ fier wapperend. Onnozelen.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x