Open brief aan Quinsy Gario

Beste Quinsy,

Ik weet dat de verleiding nu al ontzettend groot is om direct in te loggen op twitter om mijn profiel te blokkeren, zoals je vaak doet bij mensen die het wagen kritiek op je standpunten te uiten. Toch wil ik je vragen om tot het einde door te lezen, zodat je mij volledig gefundeerd kunt blokkeren.

Je bent bekend geworden door je rol als activist binnen de Zwarte Pieten discussie. Hoewel ik zelf totaal geen probleem heb met Zwarte Piet, kan ik me wel degelijk iets bij jouw weerstand voorstellen. Gisteren werd echter iets bekend dat ik ietwat te ver vind gaan. Het Amsterdamse festival “Valtifest” dacht dit jaar een ludieke naam gekozen te hebben. Het thema “Hottentottententententoonstelling” moest het worden. Maar wee de organisatie, zoiets kan natuurlijk niet!

Hoe haalden zij het in hun hoofd het woord “hottentot” te gebruiken? Dat woord is beladen, racistisch en kwetsend! Er werd actie ondernomen, onder anderen door jou, met als gevolg dat de organisatie met staart tussen de benen het thema dan maar veranderde in het tolerante en verantwoorde “Wie je ook Tent”. Een zege voor de multiculturele samenleving. Ik weet zeker dat de ongetwijfeld omvangrijke Khoisan gemeenschap in Nederland opgelucht ademhaalt nu dit grote onheil is ontweken.

Of niet?

Ik ben van mening dat je wat bent doorgeslagen in je zoektocht naar dingen die beledigend zouden kunnen zijn. Op deze manier kan alles wel worden uitgelegd als beledigend toch? Wat nu als de Nerd Community in opstand komt tegen feesten met “nerdy” als thema? De Gaypride kan binnenkort ook wel stoppen, er zijn vast mensen die er aanstoot aan nemen. Zelf woon ik sinds kort in Tilburg, waar de bewoners soms gekscherend als kruikenzeikers worden aangeduid. Ik zie al helemaal voor me hoe je daar in actie tegen komt; “In deze term zit het woord zeikerd, en die wordt van oudsher gebruikt om actievoerders zoals ik negatief aan te duiden. Dit kan zo niet langer!”

Dat lijkt me geen ideale situatie. Nee, ik vind dat een ludiek thema gezien moet worden zoals het bedoeld is: een ludiek thema. Daarnaast is Hottentottententententoonstelling een verzonnen woord dat eigenlijk nergens op slaat. Het vereist mijns inziens heel wat hersengymnastiek om daar iets racistisch in te kunnen ontdekken. Ik wil afsluiten met een citaat over belediging van ene Fjodor uit Rusland. Ik heb wel wat hulp gehad met de vertaling, aangezien mijn Russisch niet zo goed is. Hier komt ie:

“Iemand die niet eerlijk is tegen zichzelf is vaak de eerste die aanstoot neemt. Het voelt soms heel goed om aanstoot te nemen, nietwaar? Toch weet diegene wel dat niemand hem heeft beledigd, en dat hij zelf de belediging heeft verzonnen en omwille van het effect de zaken heeft overdreven door van een mug een olifant te maken. Dat weet hij, maar hij neemt nog steeds aanstoot. De belediging geeft hem eigenwaarde en zo bereikt hij het punt van vijandigheid.”

Het ga je goed Quinsy, maar sla alsjeblieft niet door.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert de Ruiter
8 jaren geleden

Waar komt het citaat van Fjodor vandaan?

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x