Betweters

Geen land ter wereld is zo vaak in het nieuws als Israel. Geen land ter wereld heeft zoveel internationale journalisten als Israel en geen land ter wereld heeft zoveel kritiek te verduren van mensen uit andere landen als Israel. Hoe komt dat toch?

Israël bestaat 67 jaar en is een voorbeeld van hoe een multiculturele samenleving eruitziet. Uit alle vijf continenten zijn mensen naar Israël gekomen om er te leven. Joden, christenen, moslims, atheïsten. Joden die met moslims zijn getrouwd, christenen getrouwd met joden. Het woont en leeft hier. Samen. En toch is er altijd kritiek op alles wat er in Israël gebeurt. Vaak door mensen die nooit in Israël zijn geweest en hun bezwaren halen uit wat ze lezen in de krant of zien op televisie. Ik ben niet tegen kritiek: het is soms nodig, maar zorg dan wel dat je enige kennis van zaken hebt.

In Israël is er vrijheid. Vrijheid om te zeggen wat je wilt, om te leven hoe je wilt, te geloven wat je wilt, om je te kleden zoals je wilt. Niemand kijkt er raar van op als moslims hun gebedskleedje op straat gebruiken om hun gebed te zeggen. Vrachtwagenchauffeurs die hun auto parkeren om hun gebed te zeggen: heel normaal. Een processie van christenen? Heel normaal! Gays die hand in hand lopen? Leef zoals jij wilt en be happy.
Israël is een land met een goed werkend rechtssysteem, dat geen onderscheid maakt in wie of wat je bent. Welk ander democratisch land stuurt zijn president, minister-president, minister of business tycoon de gevangenis in als ze de boel hebben belazerd? In Nederland heb ik dat nog niet gezien. Daar wordt hooguit een geldboete opgelegd.

Israëlische Arabieren hebben hier dezelfde rechten en vrijheden als iedere andere Israëlier. Daar zijn ze zich terdege van bewust en ze maken er graag gebruik van. Ook Palestjnen in Oost-Jeruzalem weten dat. Ieder onderzoek wijst uit dat een overgote meerderheid van de inwoners van Oost-Jeruzalem graag wil dat zij hun rechten behouden en niet onder Palestijns bestuur willen leven, een enkele extremist uitgezonderd. Zij hebben namelijk recht op dezelfde sociale zekerheid, medische voorzieningen en scholing als iedere andere Israëlier. Kunnen reizen door het land en trips naar het buitenland maken. Deze mensen zitten er echt niet op te wachten dat zij onder een president moeten leven die twaalf jaar geleden voor een periode van vier jaar is gekozen, maar toch nog steeds president is.

De aanhangers van BDS en de fanclub van Gretta en Dries zijn maar wat blij dat ze hun kritiek en laster kunnen spuien door gebruik te maken van Israëlische uitvindingen: ruim 80% van de componenten in smartphones, laptops en computers. Facebook, Twitter, etc. zouden nooit bestaan zonder in Israël uitgevonden programma’s. En toch altijd weer kritiek hebben. Prima, BDS, Gretta en Dries, spui je kritiek, maar wees dan wel zo sportief geen Israëlische programma’s op je laptop te gebruiken. Dan kun je niet communiceren? Tja, je moet er wat voor hebben als je anti-Israël bent… Hetzelfde geldt voor ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waar inmiddels ontelbaar veel ontdekkingen zijn gedaan door Israëlische onderzoekers. Voedselvoorziening? Het door Israëliers lang geleden uitgevonden drip system wordt overal ter wereld gebruikt, zelfs in veel Arabische landen.

En toch is er altijd weer die kritiek. Op een land dat zich constant moet verdedigen tegen honderduizenden raketten die aan de noordgrens staan, tegen tienduizenden raketten die vanuit Gaza op Israël staan gericht en worden afgeschoten. Tegen terroristen die het fijn vinden om middels een zelfmoordaanslag naar de 72 maagden te gaan.
Israël is een land met net even wat meer vrijheden dan in veel Westerse landen en enorm veel meer vrijheden dan in welk ander land in het Midden-Oosten. Zou het dan toch jaloezie zijn wat al die betweters er toe drijft hun ongefundeerde kritiek op Israël te spuien?

Over de auteur

Joop Soesan
Ondernemer te Netanya, Israël

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x