Oh oh, Den Haag!

We schrijven vrijdag 15 mei 2015. Van Aartsen, de – uiteraard ongekozen – eerste burger van Den Haag spreekt over de toekomst van deze stad. Hij heeft een visie. Een mooie visie. Niet volgens iedereen, wel volgens Van Aartsen. Dapper doet hij de volgende boude uitspraak: “Accepteer dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft.

En handel ernaar.” In eerste instantie klinkt dit zeer positief. Kijk Den Haag eens een gastvrije en vooruitstrevende stad zijn! Toch zit het mij niet lekker. “Handel ernaar.” “Accepteer het.” Waarnaar moet ik handelen? Wat moet ik accepteren? Moet ik accepteren dat mijn mooie stad meer en meer een stad wordt waar niet de Nederlandse vrijheid maar de niet-westerse intolerantie de scepter zwaait? Moet ik ernaar handelen door deze stad te verlaten? Wat verwacht u van mij, heer Van Aartsen?

Het probleem van de groei van het niet-westerse bevolkingsdeel is dat deze mensen grotendeels laag of niet opgeleid zijn, onze taal niet beheersen en opgegroeid zijn in een religieus-culturele omgeving die zich – op z’n zachtst gezegd – nogal moeizaam verhoudt tot onze Westerse normen en waarden. Een cultuur die niets opheeft met onze zwaarbevochten vrijheden.

Plat gezegd: het zijn veelal kansarme sloebers die niet klaar zijn voor onze manier van leven en waar helemaal niemand op zit te wachten. Ze dragen niets bij, nee, ze lopen ons slechts in de weg.

En daar wringt ‘m de schoen. Als burgemeester zet je je in om een stad mooier te maken, beter te maken. Je creëert omstandigheden om die groepen aan je te binden die een positieve bijdrage zullen leveren aan de stad. Die zorgen voor werkgelegenheid, die zorgen voor een gezonde middenstand. Mensen die goed verdienen en hun geld ook weer uitgeven. Je wil een stad die meer en meer leefbaar wordt. Een stad met lage lasten voor haar burgers. Hij moet kortom een liberale burgemeester zijn. En dat is dus precies wat Van Aartsen niet doet en wat hij niet is.

Door nu zonder slag of stoot te accepteren dat grote groepen, bij voorbaat kansloze immigranten hierheen komen, zadel je de stad op met een last die zij niet kan dragen. Je maakt dan kapot wat enthousiast is opgebouwd.

Het klinkt dan wel heel dapper om te zeggen “Accepteer het”, maar dat is natuurlijk volslagen achterhaalde retoriek die zijn eigen ongelijk ruimschoots heeft bewezen. Niemand die een beetje logisch nadenkt heeft behoefte aan dat soort gemeenplaatsen. We leven niet meer in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Das war einmal.

Met zijn uitspraken legt Van Aartsen zich onvoorwaardelijk neer bij het ontstaan van een niet-westerse meerderheid. Een groep die niets geeft maar slechts neemt. Een groep die de stad verstikt in plaats van leefbaar maakt. En in plaats van in te grijpen roffelt hij zichzelf stoer op de borst en roept: “Accepteer het!”

Welnu, ik vind dat volstrekt onacceptabel. Bovendien laat Van Aartsen door zijn buitengewoon merkwaardige optreden opnieuw zien volstrekt ongeschikt te zijn als burgemeester van onze mooie Wereldhoofdstad van Vrede en Recht.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x