Passiviteit betekent onze ondergang

De actieve verdediging van Israël is verwaarloosd

Titelfoto bij artikel Passiviteit betekent onze ondergang Victor rosenthal opiniez

Foto: Stadhuis Ashdod (6 november 2023)

Je land passief verdedigen met veiligheidsbarrières langs de grens en de Iron Dome om raketten te onderscheppen, klinkt mooi. Maar het is onbetaalbaar en beperkt weliswaar de schade, maar maakt geen eind aan de rakettenregen. Israël ontkomt niet aan actieve vergelding, zoals elk ander land ook zou ondernemen. Onze onevenwichtige defensieve houding, populair bij de internationale gemeenschap en de VS, heeft ons in een zeer gevaarlijke situatie gebracht, schrijft de Amerikaans-Israëlische publicist Victor Rosenthal. 

 

De verdedigingsstrategie van Israël was de afgelopen jaren vooral passief. Passieve verdediging richt zich niet op een vijand, maar plaatst obstakels op zijn pad. Onze passieve verdediging omvat veiligheidsbarrières aan onze grenzen, met een miljarden kostende barrière onder en boven de grond naast Gaza. We hebben een technologisch wonder van een gelaagd raketafweersysteem gebouwd. Zulke middelen kunnen – soms en tot op zekere hoogte – de schade beperken die een vijand kan aanrichten en zijn een belangrijk onderdeel van de defensieve strategie van een land. Maar zelfs als ze succesvol zijn, schrikken ze de vijand niet af en verzwakken ze hem niet. Sterker nog, ze moedigen hem aan om zijn technologie en tactieken te verbeteren en het opnieuw te proberen.

 

Actieve verdediging

In de begindagen van de staat Israël waren er geen ijzeren koepels of met sensoren uitgeruste omheiningen. We reageerden op terroristische aanvallen met venijnige vergeldingsacties – bijvoorbeeld door de beroemde Eenheid 101 onder leiding van Ariel Sharon. Dat is actieve verdediging. Actieve verdediging heeft ook een gebrek, vooral voor een land met weinig strategische diepte, namelijk dat een vijand veel schade kan aanrichten door een verrassingsaanval voordat er een reactie kan worden opgezet. Maar een actieve verdediging heeft een afschrikkend vermogen dat passieve middelen niet hebben. En, het belangrijkste: een passieve verdediging alleen heeft nog nooit een oorlog gewonnen. De RAF won de Battle of Britain, maar er waren landinvasies vanuit het oosten en westen nodig om de nazi’s te verslaan.

 

Passieve tactieken

Te veel vertrouwen op passieve verdediging kan gevaarlijk zijn. De Maginot- en Bar-Lev-linies werden omzeild en de omheining van Gaza werd doorbroken. Iron Dome kan worden overweldigd door massale lanceringen van raketten en is economisch onhoudbaar. Het succes van Hamas in zijn moorddadige aanval op Zuid-Israël werd in grote mate mogelijk gemaakt door onze jarenlange overaccentuering van passieve tactieken. Met elke gevechtsronde verbeterde Hamas zijn vermogen om raketten door de Iron Dome te krijgen. Omdat we niet serieus hebben geprobeerd om de infrastructuur te vernietigen, kon Hamas het tunnelsysteem bouwen en verbeteren, waarvoor we nu Israëlische levens betalen om het te vernietigen. En door onze arrogantie en overmoed bleek de astronomisch dure veiligheidsbarrière bijna waardeloos.

 

Psychologisch effect

En er is nog een ander aspect dat in overweging moet worden genomen: het psychologische effect, niet alleen in Israël, maar in de hele wereld. Het is algemeen aanvaard dat Israël een doelwit is, op een manier die Rusland bijvoorbeeld nooit zou kunnen zijn. Het werd begrijpelijk dat ‘gefrustreerde’ Palestijnen duizenden raketten op ons konden afvuren terwijl wij in ruil daarvoor lege gebouwen bombardeerden, of dat Houthi’s in Jemen van 2000 km afstand Iraanse raketten op onze steden konden afvuren. Waarom niet? We hebben niet serieus teruggeslagen.

 

Gewend geraakt

Passieve verdediging is populairder bij de internationale gemeenschap dan actieve vergelding. Je leest niet vaak in de NY Times of de Guardian over het leed dat de Qassam-raketten aanrichten die door Iron Dome aan flarden worden geschoten. De wereld is eraan gewend geraakt dat Israël op de meest afgemeten manier reageert op aanvallen die andere naties ertoe zouden aanzetten om venijnig toe te slaan, zoals de VS deed na 9/11. Hoewel de staat van dienst van Israël, als het gaat om gevechten in bevolkte gebieden waarbij zo min mogelijk burgerslachtoffers vallen, veel beter is dan die van welk ander land dan ook, inclusief de VS, krijgen we dagelijks waarschuwingen van president Biden om in dat opzicht beter ons best te doen. De onuitgesproken subtekst is dat hij elk moment de stekker uit ons land kan trekken.

 

Amerikaans beleid

Ik wil niet zeggen dat onze onevenwichtige defensieve houding iemands schuld is, behalve die van onszelf. Maar het lijkt te passen in het Amerikaanse beleid, dat er sinds 1973 op neerkomt dat Israël nooit een beslissende overwinning mag behalen en moet terugkeren naar haar omvang van vóór 1967. En de VS gebruikt de zeer krachtige hefboom van militaire hulp om dit aan te moedigen. Het is makkelijk om geld te krijgen voor Iron Dome onderscheppingsjagers, maar moeilijk of onmogelijk om bunkerbusters of tankvliegtuigen voor bijtanken in de lucht te krijgen. Op dit moment is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken weer op weg hierheen om ons de hand boven het hoofd te houden, en een Amerikaanse generaal zit bij onze stafchef om ons te ‘helpen’ de oorlog met Hamas in goede banen te leiden.

 

Eindspel

Onze afhankelijkheid van Amerikaanse militaire hulp en overmatige nadruk op passieve verdediging heeft ons in een zeer gevaarlijke situatie gebracht. Niet dat we Hamas niet kunnen verslaan, hoewel het aanzienlijk duurder zal zijn dan het in januari 2009 zou zijn geweest (toen Obama’s mensen ons vertelden dat we de IDF voor de inauguratie uit Gaza moesten halen). Het echte gevaar schuilt in het eindspel, waar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse regering denken dat ze eindelijk in staat zullen zijn om hun langgezochte doel van een verenigde soevereine Palestijnse staat in Judea, Samaria, de Jordaanvallei en Gaza, onder controle van de PLO, te implementeren.

 

Einde van de Joodse staat

Ik zal vandaag niet speculeren over de vraag of ze begrijpen dat dit een grote stap zou zijn in de richting van het einde van de Joodse staat, maar dat is in feite het geval. Israël moet er alles aan doen om te voorkomen dat deze ‘oplossing’ wordt opgelegd. De beste manier om de dreiging vanuit Gaza weg te nemen, om te voorkomen dat er een Palestijnse terreurstaat ontstaat en om een boodschap aan al onze vijanden te sturen dat we niet langer een passief doelwit zullen zijn, zou zijn om Hamas te vernietigen, om een groot deel van de bevolking van de Gazastrook te dwingen om te emigreren en om Israëlische controle over het gebied te vestigen.

Kan Israël het opnemen tegen de VS – of op zijn minst tegen machtige kringen in de Amerikaanse regering? Dat is ons geraden. Ons voortbestaan hangt ervan af.

 

Dit is een vertaling van het artikel Passivity is killing us, dat op 1 november 2023 werd gepubliceerd op AbuYehuda.com.

Over de auteur

Victor Rosenthal
Amerikaans-Israelisch publicist. Editor http://www.abuyehuda.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Uiteraard is passieve verdediging niet voldoende effectief. De tegenstander zal dingen verzinnen om die passieve verdediging te omzeilen. We moeten de essentie van de zaak onder ogen durven te zien.
In de islam werkt het zo:
1) de ongelovigen moeten onderworpen worden of anders bestreden worden tot de dood;
2) bij de strijd betekent succes dat allah de moslims gunstig gezind is; omgekeerd betekenen tegenslagen dat allah de moslim straft omdat die niet vroom genoeg is geweest.
3) het leven op aarde is slechts een voorbereiding op het ware leven in de hemel bij allah.
Deze set van regels betekent dat de moslims feitelijk permanent in oorlog zijn met de niet-moslims. Daar is geen passieve verdediging tegen mogelijk, omdat de niet-moslims niets kunnen doen dat de mindset van de moslims kan veranderen. Er is maar een oplossing voor deze situatie: zorgen dat de moslims zulke zware nederlagen lijden, dat ze volgens regel 2) de indruk krijgen dat allah hen straft, dat volgens regel 3) geen zin heeft en dat ze dus met regel 1) moeten ophouden tot er voor hen betere tijden aanbreken.
Wie dit systeem niet kent of begrijpt, begrijpt ook niets van hoe moslims reageren. En zal steeds weer dezelfde fout maken en zich steeds weer afvragen wat er niet goed gaat.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb Israël altijd gezien als de enige bloeiende samenleving in het midden oosten. Het is des te teleurstellender dat de wereldgemeenschap zich verliest in politiek gekrakeel in plaats van werkelijke steun om de dorre woestijn verder te bevruchten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u. Helder.
Het gezegde is toch: ‘de aanval is de beste verdediging..’?
Geen weldenkend mens wil natuurlijk duizenden slachtoffers, niet in dit conflict, en ook in andere conflicten niet. Maar een keer is de maat vol en een grens definitief overschreden. Elke oorlog is per definitie vuil. Maar ze vinden plaats.
Hamas heeft willens en wetens een oorlog ontketend waarvan ze konden weten dat die ook enorme gevolgen voor de eigen bevolking zou hebben. Daar hadden ze maling aan.
De schuld voor tienduizenden doden is dus uitsluitend daar te leggen.
Israël heeft m.i. inderdaad geen overlevingskans als het land nu niet doorpakt.
En trouwens, hoezo leveren wij allerlei wapentuig om de oostoorlog tegen beter weten in door te zetten ten koste van vele levens, maar zou Israël zich moeten inhouden?
Waarom roept zo’n VN puppet op tot een staakt het vuren door Israël, en doet hij dat niet in de oostoorlog? Het is allemaal zo hypocriet als de pest. Walgelijk.

Jos
Jos
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Men vroeg zich vaak en lang af hoe het toch kon gebeuren dat er zoveel Joden werden verraden en geofferd door de GOE gemeente toendertijd. Burgemeesters, politie en brave burgers.
Wel nu, de herhaling vind NU plaats.
De ‘burgervaders’ kiezen er veelal voor om een oogje dicht te knijpen als de huidige antisemieten met hun vlaggen en oproepen tot geweld door de straten gaan.
Dat ik Halsema nog ooit een compliment zou moeten geven!
De pers is zoekt naar woorden om de verkrachtingen en baby moorden van Hamas in context te plaatsen.
Joodse scholen gaan alweer dicht, Joden kunnen niet meer over de straat.
De Anne Frank school in DLD moet van naam veranderen, terwijl de Duitsers toch echt zeiden; Nie Wieder! Anne moet terug in de kast, werken aan alweer een dagboek. Wir Schaffen das?
Het Joods volkslied is volgens de NPO provocatie.
Gaat men binnenkort de Joden preventief uit het straatbeeld verwijderen? Of uit het land? Op de trein naar een veilige plek? Of gaan we lijsten overhandigen met adressen?
De fascisten van NU, noemen zich anti-fascist.

Laatste aanpassing 24 dagen geleden door Jos
Jos
Jos
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het hiermee eens. Actie en reactie. Israël heeft de gaza strook nota bene vrijgemaakt voor de Arabieren. Een groot gebaar van goede wil. Een paar dagen daarna vlogen de eerste raketten alweer richting Israël. Hamas werd met overweldigende meerderheid door de Arabieren gekozen en is sindsdien, hoe democratisch, aan de macht gebleven. Er zijn twee UN hulporganisaties, een voor alle vluchtelingen in de wereld en een voor de Arabische vluchtelingen uit het voormalig mandaat gebied Palestina. Miljarden en miljarden aan hulp, voornamelijk uit het zo verguisde westen en nog is het een grote doffe ellende. Werkelijk alle hulp wordt waar mogelijk aangewend voor de strijd. Buizen voor waterleiding als raketbuis. Cement en beton voor tunnels. Enorme bedragen voor de families van de zogenaamde martelaars. Gillende menigten, uitzinnig van haat die zich op kansloze gijzelaars storten. Inderdaad sommige beelden kan ook ik niet van mijn netvlies krijgen. Een walgelijke tentoonspreiding van menselijk verval. Het is zonder meer verschrikkelijk dat er ook aan de Arabische kant onschuldige burgers sterven. Alleen, en daar heb je het weer, actie reactie.

Marc
Marc
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Is ook door mij heen gegaan:
1. Israel is te klein om territoriale concessies te doen zonder de nationale veiligheid in gevaar te brengen.
2. Gaza is voor Palestijnen een te klein en daardoor onleefbaar gebied. Gaza ademruimte geven gaat ten koste van Israëlisch territorium en daarmee haar nationale veiligheid
3. het is buigen of barsten dan wel voor de Palestijnen in Gaza, dan wel voor de Israelis in Israel, met dit verschil dat
4. Israelis geen enkele ontsnapping hebben, terwijl de Palestijnen nogal altijd Jordanië bezitten.

Ditzelfde geldt waarschijnlijk ook voor de Westbank.

Dus inderdaad een corridor voor de Palestijnen. Maar dan wel richting Jordanië, niet richting Europa.

Martha
Martha
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend stuk, mijnheer Rosenthal.

Geheel mee eens.
Uitermate zorgwekkend!
Ik hoop op wonderen…

Hannah
Hannah
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Martha

Beste Martha,
Ik hoop met u mee. Mijn steun heeft u en met mij van veel andere Nederlanders die nu veel te weinig aan bod komen in de media.
Veel sterkte.

Kees
Kees
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig heb je ook nog de Republikeinen in de VS. Zij kunnen Biden dwars zitten als hij hulp aan Israël blokkeert. Over een jaar zijn er verkiezingen, dus Biden moet voorzichtig zijn met het pesten van Israël.

Rob Wu
Rob Wu
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Ik weet niet welk deel van de Republikeinen dit is, want het overgrote deel wil -geen- hulp aan de Oekraïne en Israel. Die zullen het niet erg vinden als Biden de stekker eruit trekt.
Op dit moment hebben ze het wel druk met Biden en Co. weer te impeachen enzo…

Laatste aanpassing 22 dagen geleden door Rob Wu
R Bil
R Bil
19 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou willen dat de mainstream media eindelijk eens eerlijk zouden schrijven over de situatie waarin Israel verkeert. M.i. is er geen sprake van objectieve berichtgeving en wanneer de mainstream media op de door hen ingeslagen weg zal doorgaan, dan zullen de Palestijnen ook hier in Nederland zich meer dan nu roeren en denken zij de macht te kunnen overnemen. Mijn wens en bede is dat Israel zo hard zal toeslaan dat geen Palestijn ooit meer zich durft te roeren. dat geldt ook voor de Palestijnen en moslims en helaas ook de linkse stroming in ons land die nu stelselmatig de schuld bij Israel leggen en grote demonstraties houden waar van ik het idee heb dat ze niet eens weten waar ze tegen protesteren.
Helaas zorgen de media incl. NO/NPO wel voor desinformatie.
Wij leven zoetjesaan in een raar land

Jos
Jos
20 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

M.I is onderstaand de volledige strekking van strijdkreet ‘from the river to the see’!
Het is nogal naief om te denken dat het alleen om een strookje gaat dat Gaza heet en dat alleen de Joden het veld moeten ruimen.

Toen de moslimimmigranten en -vluchtelingen kwamen, heb ik niet geprotesteerd, het waren toch hulpbehoevende mensen.

Toen ze moskee ’s en culturele centra bouwden, heb ik niet geprotesteerd, ze hadden het recht tot Allah te bidden.

Toen ze eisten dat op scholen alleen Halal voedsel aangeboden mocht worden, heb ik niet geprotesteerd, ze kunnen slechts eten wat de Koran het voorschrijft.

Toen ze criminaliteit, geweld, groepsverkrachtingen en terreur verspreidden, heb ik niet geprotesteerd, het was niet representatief voor de ware Islam.

Toen ze Sharia wetten wilden in hun eigen gebieden, heb ik niet geprotesteerd, ze hadden hun eigen ruimte nodig en we leven in een vrije wereld.

Toen de eerste Islamitische Staatshoofd geïnstalleerd werd, heb ik niet geprotesteerd, ze waren inmiddels bijna de helft van de populatie en hebben daardoor zo hun rechten.

Toen ze voor het hele land en alle inwoners de Sharia wet verplichtten, was het te laat om te protesteren.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x