Van onze correspondent in Israël: Opa, waarom is er oorlog?

Zware tijden tonen je vrienden en je vijanden

Wat antwoord je als je kleinkinderen je vragen: “Opa, waarom is er oorlog?” Dat er mensen zijn die hen haten, die jou haten, die elke Jood haten en ze het liefst allemaal willen vermoorden? De straaljagers vliegen over. Zij gaan niet meer naar school. Inmiddels zijn er in elk land ter wereld onrustzaaiers geïmporteerd die een nieuw soort antisemitisme meebrachten: openlijk, zonder schaamte en gewelddadig. Ik geef ze maar gitaarles en vertel over de Beatles, schrijft Simon Soesan vanuit Israël in oorlog.

Zes van onze negen kleinkinderen wonen bij ons in de buurt. De drie oudsten zijn 12, 10 en 8 jaar oud. We laten ze geen tv kijken. Ook hun TikTok hebben hun ouders afgesloten, vanwege de gruwelijke video’s die daar getoond worden van de wreedheden die Hamas hier heeft begaan. Maar ze zijn niet gek. Ze weten dat het oorlog is, ze hebben al naar de schuilkelder gerend en ze zien onze bezorgde gezichten.

 

Gespannen

In hun aanwezigheid proberen we zo licht mogelijk over de situatie te praten. Maar de laagvliegende straaljagers, geruchten die ze horen van hun vriendjes en flarden van gesprekken zijn genoeg voor ze en ze zijn, net als alle leeftijdgenootjes, erg gespannen. De scholen zijn dicht en ze leren weer via Zoom, net als enkele jaren gelden onder heel andere omstandigheden.

 

Gitaarles

Na het leren komen ze bij ons langs: de koekjes van hun oma zijn te goed om af te slaan en ook heb ik besloten ze alle drie gitaarles te geven als afleiding. Hoewel ze nog niet genoeg Beatles-onderricht hebben gehad leer ik ze de simpelste akkoorden. Wanneer ik ze aantoon dat die akkoorden in feite de allerbeste Beatles- liedjes vormen kijken ze me verbaasd aan: ze kennen die liedjes nog niet. Onder het genot van de koekjes praten we later nog wat na.

 

Gehaat volk

Aarzelend kijken ze elkaar aan en de oudste neemt het initiatief: “Opa, waarom is er oorlog?”

Hoe leg je kinderen uit dat we een gehaat volk zijn? Dat er mensen bestaan die ons allemaal dood willen en dat ik daarom naar dit land kwam, een gezin en een bestaan opbouwde, omdat ik geloof dat er geen ander land in de wereld is waar we ons veilig kunnen voelen? Dat dat gevoel van veiligheid zwaar beschadigd is in de laatste week en dat we even tijd nodig hebben om op te krabbelen naar ons oude gevoel van trots en veiligheid? Dat onze eigen regering te druk bezig was met ego’s en politieke spelletjes, dat de veertig weken van demonstraties nu voorbij zijn en dat we weer onszelf moeten verdedigen?

Gelukkig is mijn levenspartner lerares en hebben we samen een goed gesprek met ze kunnen hebben. Belangrijker was hen te laten praten over hun angsten en onzekerheid. En dat hielp een beetje.

 

Raketten

We zijn nu een week na de vreselijke taferelen in het zuiden van ons land. Gisteren schoten de Libanezen drie raketten op onze stad Haifa, vannacht twee, die allemaal door ons interceptie-systeem neergehaald zijn. Het kan slechts een ouverture zijn voor de grote voorstelling, we wachten maar af.

 

Netanyahu

Onze hoofdschuldige – zoals we hem nu noemen – Netanyahu, liet een week lang zijn gezicht niet zien. Twee, drie opgenomen speeches waar niets werd gezegd en dat was het. Gisteren ging hij dan maar even naar het zuiden en wilde met soldaten spreken. Bij de meeste verzamelplekken wilden de soldaten hem niet zien. Op één plek werd hij weggevloekt en vluchtte snel in zijn gepantserde wagen weg. Later vond hij een kleine groep soldaten met wie hij wel op de foto en video kon.

Op tv komen de ministers eindelijk uit hun schulp gekropen. Allemaal krijgen ze dezelfde vraag: waarom nemen jullie geen verantwoordelijkheid? Slechts de minister van Onderwijs gaf toe en zei dat de regering te veel met onzin bezig is geweest. Mosterd na de maaltijd, maar toch belangrijk.

 

Hij is op

Een goede vriend in Tel Aviv neemt mijn telefoongesprek niet meer aan. “Ik ben op van de zenuwen, we rennen een paar keer per dag naar de schuilkelder en horen die raketten boven ons hoofd ontploffen, ik ben er effe klaar mee.” Ik bood aan gewoon lekker te babbelen, waarop hij reageerde met: “Ik ken jouw zionistische optimisme, ik kan dat nu niet horen.” Vijftig jaar zijn we hier samen in Israël. Hij is op.

 

Nergens welkom

En nee, we gaan niet weg, niemand denkt aan een ander land. Ik denk ook dat, wie er nog aan twijfelde, nu kan zien dat we nergens welkom zijn. De wereld importeerde deze onrustzaaiers naar bijna elk land en die brachten een nieuw soort antisemitisme mee: openlijk, zonder schaamte en gewelddadig. Maar daar hoef ik hier niet over te rapporteren, want u weet wat er zich bij u afspeelt: opportunistische politici die meteen mee schreeuwen tegen ons, Davidsterren op deuren van huizen waar Joden wonen, Joodse scholen en kantoren die dicht moeten omdat het ‘te gevaarlijk is’.

De aanval van Hamas op ons heeft niet alleen onze realiteit veranderd, maar ook de realiteit in de hele wereld. Men zegt dat je in zware tijden te weten komt wie je vrienden zijn. Ook zijn we te weten gekomen wie nou precies de antisemieten zijn. En drie kleinzonen zijn te weten gekomen wie de Beatles zijn.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wat we kunnen leren van de recente Hamas-aanval is dat de oproep tot ‘proportionaliteit’ en ‘vredesbesprekingen’ bijna uitsluitend gericht worden tot Israël.
Terwijl Hamas de aanvaller is en zich geheel richtte op ongewapende burgers.
Ook het spelletje ‘ja maar er is context’ wordt uitsluitend gespeeld met Hamas-argumenten. Voor joden is er kennelijk geen context.
Toen er na de Russische inval werd gewezen op ‘context’ (akkoorden van Minks, verbod op Russische taal) werden die mensen snel het zwijgen opgelegd.
Ook in de migrantenkwestie op de Middellandse Zee is het altijd zo dat alleen migranten ‘context’ hebben. Europeanen hebben geen context.
Er is dus een omkering van waarden aan de gang die in het voordeel werkt van hen die Israël, joden en de bestaande samenleving in Europa wil vernietigen.
Elke staat heeft als eerste prioriteit de belangen van de eigen bevolking. Als dat principe wordt losgelaten, heeft die staat bestaansrecht verloren. In Israël heeft men tenminste nog besef van de werkelijkheid wat betreft islam en handelt men dienovereenkomstig.
Hadden wij in Nederland en West-Europa ook maar zo een besef van die werkelijkheid.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Oh, wat ben ik het met je eens. Vwb die omkering van waarden die u terecht benoemt, dat is het gevolg van bewuste indoctrinatie en infiltratie door links en het uitsluiten, cancellen en demoniseren van realistische meningen. Links heeft zich in alle haarvaten van de maatschappij en op elk domein naar binnen gewurmd.

Martha
Martha
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet niet hoe te reageren op Uw column.
Is het genoeg om U te antwoorden, dat ik ten diepste, ten diepste met U en Uw familie, vrienden en bekenden meeleef en medewanhoop?
Mijn hart gaat naar U allen uit!

AAA
AAA
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

‘Zware tijden tonen je vrienden en je vijanden’
Het tumult van je vijanden vergeet je.
De stilte van je ‘vrienden’ blijft je bij.

De beste akkoorden laten je hart dansen 🎵😃.

Kee
Kee
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan alleen maar zeggen verschrikkelijk allemaal altijd die oorlogen voor wat is dat allemaal nodig .
Zoveel onschuldige mensen .
Het leven is al kort.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Kee
Rien E
Rien E
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Heel veel sterkte gewenst en dat is makkelijk van mijn kant. Het is verbazingwekkend hoe velen hier in nederland op reageren, heel anders dan 50 jaar geleden, Is gezond verstand vervangen door ongefundeerde haat? Is men alle gebeurtenissen van de de afgelopen decennia vergeten of zijn het allemaal gewone ordinaire linksche nitwits, Onbegrijpelijk is en blijft het.

H.J
H.J
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Nee heeft niet veel met gezond verstand te maken.
Nederland is ……. (het woord is verboden),
maar het is zoveel als, de bevolking’s samenstelling is door invloeden van buitenaf veranderd.
Vroeger gingen we op de koffie bij onze buren en nu gooien ze brandbommen tegen elkaars deuren.
Leve de Linkse gedachte.
Bedankt Mark.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Te vaak en teveel wordt hier bij OpinieZ afgegeven op links, of linksch zo u wilt. Alsof alles wat mis gaat de schuld van ‘links’ is. Maar links is een breed begrip. Het is beter om man en paard te noemen, dus partijen en/of hun voorlieden.
Wilders is in sommige opzichten links, maar hard in zijn oordeel over de islam, laat staan de slagers van Hamas.
Frenske is links, sommigen vinden Mark ook links. Aboutaleb is gematigd links, maar drukte nu wel zijn snor. Halsema is linkser maar liet nu wel Israëlische vlaggen toe.
Sommige dingen van leven en dood zijn te fundamenteel om in een ordinaire Nederlandse links-rechts discussie te betrekken.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Sommige Israëli’s zijn in onze of in hun eigen ogen rechts, anderen zijn wat ‘linkser’. Ik denk dat je Netanyahu rechts mag noemen. De heer Soenak, de schrijver van het artikel, is zeer kritisch over hem. Is Soenak daarom “links”? Kom nou.
Links of rechts, het zal hem (en mij) onder de huidige omstandigheden worst zijn. Het gaat nu om overleven en uitroeien van het kwaad.
Als grootvader van drie kleinzonen in ongeveer dezelfde leeftijd als die van Simon Soenak kan ik slechts meeleven en hem sterkte wensen. Eén ding is zeker: ze zullen je nooit vergeten, Simon!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Het is waar dat er niet meer scherp afgegrensd kan worden. Neemt niet weg dat je gerust kunt (blijven) stellen dat sommige domeinen, bv massa-immigratie, m.n. het ongebreideld doorgaan daarvan, een links stokpaardje is.
Het maakt ook niet zoveel uit denk ik, hoe je iets noemt.
En afgeven op een persoon of partij of stroming mag gewoon. Niet mee eens? Geef uw mening. Ook dat mag. Gelukkig op deze site meestal in normale taal.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Beste Niets…, ik ben ook tegen massa-immigratie, met name uit niet-EU landen. Net zozeer vanwege hun geloof, islam of wat anders (ik ben als conservatieve mannenbroeder voor godsdienstvrijheid), maar omdat ze hier steeds meer in parallelle samenlevingen onderduiken. De 3e generatie nog meer dan hun (groot)ouders.
De vorige week eiste een in NL wonende Marokkaanse familie op hoge toon dat het lichaam van een in Duitsland op zijn vlucht verongelukte geldautomaten-opblazer binnen de kortste keren naar NL gebracht zou worden.
Walgelijke kapsones, een maffia-familie waardig. Dat lichaam zal heus wel komen, maar pas als de Duitse autoriteiten hun onderzoek volledig afgerond hebben

Overigens liet het zg. rechts in NL (met name de VVD) die immigratie net zo toe als links. Uit slapheid of vanwege een behoefte aan goedkope (illegale) arbeidskrachten? Ik woon in het Westland, nou dan weet je het wel. In elke vroege morgen rijden er vele busjes vanuit Den Haag naar de kassen.

Ik weet nog niet wat ik in november ga stemmen. Ik aarzel tussen PVV, JA21, BBB en SGP. Tot voor kort ook 50PLUS, maar die hebben zich weer eens onmogelijk gemaakt. Bij JA21 is het helaas ook ruzie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Goedemorgen JdR.
De VVD is opportunistisch onderdanig gebleken aan D66, en dus al lang niet rechts meer. Maar goed, zoals we al zagen, die benamingen zijn onbelangrijk.
BBB gun ik een echte plek in het landsbestuur, maar voor henzelf is het ws goed wat bescheiden te blijven voorlopig.
PVV mag van mij de grootste worden, laat ze het maar eens proberen. Veel slechter dan nu kan het niet, en er is een fikse koerswijziging nodig.
De SGP verdient ook veel meer dan tot nu toe.
Het is inderdaad niet eenvoudig om te kiezen.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x