De catastrofe van 2023

Het begin van een lange, wrede strijd

Titelfoto bij artikel De catastrofe van 2023 Victor rosenthal opiniez

Titelfoto Wikimedia Commons

Ik heb geen woorden om de wreedheid en bloeddorstigheid van onze vijanden te beschrijven. Daar zou een Chaim Nachman Bialik voor nodig zijn, maar ik weet zeker dat je beschrijvingen, foto’s, video’s en opnames van onbeantwoorde hulpkreten op andere plaatsen kunt vinden. Minstens 1300 (update 14/10) van ons werden vermoord en duizenden gewond in een typisch Arabische, islamitische bloedwoede. Meer dan honderd mensen werden gegijzeld om de komende dagen, maanden en misschien wel jaren gemarteld te worden.

 

 

Hoewel de aanval zelf een verrassing was, had de gruwelijke aard ervan dat niet moeten zijn. Dit is wie ze zijn, wie ze altijd zijn geweest en wat ze doen. Er is veel geschreven over de motivatie van Hamas. Wilden ze de mogelijkheid van een Israëlisch-Saudisch akkoord schaden? Wilden ze Qatar aanmoedigen om hen meer geld te sturen? De waarheid is eenvoudiger: ze wilden Joden zo wreed mogelijk doden. Ja, ze zijn van plan om hun gijzelaars te gebruiken om Arabische gevangenen in Israëlische gevangenissen te bevrijden, maar dat is slechts een tussendoel. Het doel op lange termijn is om genoeg Joden te doden, zodat de rest van ons ofwel zal vertrekken ofwel gedwongen zal worden om de onderwerping aan de Arabische moslimoverheersing te aanvaarden.

 

Eercultuur

Er is ook een spiritueel/psychologisch doel. Door marteling en moord, door het bloed van hun slachtoffers en van hun “martelaren”, vergroten ze hun eer en verminderen die van de Joden. Dit versterkt hen en verzwakt ons. Hoewel de meeste westerlingen dit niet begrijpen, is eer een echt fenomeen, en het verlies van eer kan catastrofaal zijn. Het zal voor Israël niet genoeg zijn om het grondgebied van Gaza, Judea en Samaria te controleren. Om hier te overleven, moeten de Joden van Israël hun eer terugwinnen.

Ik heb ook niet de inside informatie om uit te leggen wie in Israël verantwoordelijk was voor de mislukkingen. Hoe komt het dat niets van de planning hiervoor door onze inlichtingendienst is opgepikt? Waar waren de helikopters toen de terroristen door de gaten in het hek stroomden? Waar was het leger de eerste vijf uur van de aanval? Wordt de grens niet 24/7 bewaakt door hightech sensoren en door menselijke soldaten? Hebben we niet geleerd van 1973 om niet iedereen naar huis te sturen voor de feestdagen? Ik kan nog wel even doorgaan.

Er zullen antwoorden komen op al deze vragen, en meer. Ervan uitgaande dat de staat Israël lang genoeg overleeft, zal er een onderzoekscommissie komen om een einde te maken aan alle onderzoekscommissies. Politici en militaire officieren zullen in schande hun baan verliezen. Er zal worden gezegd dat er lessen zijn geleerd. Er zullen procedures worden ingesteld. Maar we zullen hier niet blijven tenzij we als cultuur in staat zijn om een aantal concepten te leren en te internaliseren, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Westen verloren lijken te zijn gegaan. Bijvoorbeeld die van Eer, Vijand en Oorlog.

 

Eer

Eer en afschrikking zijn twee kanten van dezelfde medaille. Als je jezelf niet agressief verdedigt tegen de pogingen van anderen om je eigendom af te nemen, als je geen vergelding pleegt tegen verwondingen die je worden toegebracht, als je vrede probeert te garanderen door losgeld te betalen, dan stuur je een boodschap dat je een prooi bent en dat je het slachtoffer zal worden van roofdieren. Israël betaalt al tientallen jaren losgeld aan Hamas in verschillende vormen; dit is het resultaat. Eer en afschrikking worden bereikt door disproportionele vergelding, niet door pogingen om de economische toestand van de vijand te verbeteren.

 

Vijand

Een vijand is iemand die jou wil doden. De beste manier om je tegen een vijand te verdedigen (zoals de wijzen van de Talmoed opmerkten) is om “op te staan en hem eerst te doden”. Israëls benadering van zelfverdediging is vooral passief geworden, niet actief. We verschansen ons in onze veilige kamers en proberen de slagen van onze vijanden af te weren, zoals wordt gedemonstreerd door Iron Dome, een apparaat dat zowel onpraktisch is (het kan worden overweldigd door massale barrages van raketten en dronezwermen) als economisch onhoudbaar (elke interceptor kost 40.000 dollar terwijl raketten en drones een paar honderd dollar kunnen kosten). En dan komen onze vijanden op motoren en pick-up trucks en sleuren ons uit onze “veilige” kamers.

 

Oorlog

En tenslotte, oorlog is … oorlog. Het doel van oorlog is de overwinning, het opleggen van je wil aan wat er nog over is van de vijand, zoals dat gebeurde met Duitsland en Japan in WOII. Als er geen overwinning is, dan gaat de oorlog door. Een staakt-het-vuren dat de verliezende partij in staat stelt zich te herbewapenen, zoals na de vele eerdere oorlogen tussen Israël en Hamas, is een verloren strijd. Het beleid van de VS is er altijd op gericht geweest om Israël de overwinning te ontzeggen, om de een of andere reden die voor mij nog steeds onbegrijpelijk is, maar op een gegeven moment – zoals Menachem Begin zich realiseerde toen hij de luchtmacht opdracht gaf om de Iraakse kernreactor te bombarderen – moet Israël de VS trotseren.

 

Overwinning

Als het doel van oorlog de overwinning is, dan is het beleid om een militair doelwit niet aan te vallen vanwege de aanwezigheid van burgers irrationeel: de vijand zal zijn bezittingen gewoon tussen de burgers plaatsen. De oorlogswetten houden hier rekening mee en staan aanvallen toe, waarbij de nevenschade in verhouding staat tot het militaire voordeel. Ik hoef niet te vermelden dat zelfs deze mate van terughoudendheid niet werd nageleefd door de geallieerden in WOII, toen strategische bombardementen doelbewust burgers als doelwit hadden. Israëls buitensporige bezorgdheid over de “optiek” van haar acties wordt uitgebuit door haar vijanden – en vijandige media en NGO’s beschuldigen Israël hoe dan ook van oorlogsmisdaden.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er grote volksverhuizingen als gevolg van de politieke veranderingen die de oorlog teweeg had gebracht. Honderdduizenden “onschuldige” etnische Duitsers in landen ten oosten van Duitsland werden verdreven. Onnodig te zeggen dat miljoenen Joden die de Holocaust hadden overleefd niet konden terugkeren naar hun vroegere huizen. Toen Jordanië in 1948 Judea en Samaria veroverde, werden Joden gedwongen te vluchten. Een overwinning op onze vijanden en op Gaza en Judea/Samaria moet ook leiden tot de emigratie van velen, die de Joodse staat onverbiddelijk vijandig gezind zijn.

 

Vergelding

Dus wat zijn de kansen dat Israël haar beleid van verzoening en het betalen van losgeld zal veranderen in een beleid van agressieve en noodzakelijkerwijs brute vergelding? Eén positief teken is dat Israël de toevoer van elektriciteit en brandstof naar Gaza heeft afgesneden (maar nog geen water). Het is onmogelijk om te voorspellen, maar één ding om in gedachten te houden is dat degenen die de beslissingen nemen, zowel in de politieke als in de militaire echelons, degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor het huidige beleid, en het is niet waarschijnlijk dat zij op korte termijn zullen worden vervangen.

 

Harde aanpak

Ik beschouw mezelf niet als een religieus persoon, maar het is moeilijk om niet te vermelden dat de Torah een zeer harde aanpak van Israëls historische vijand, Amalek, voorschrijft. Koning Saul werd uit zijn functie ontheven omdat hij het bevel van de profeet Samuel om de Amalekieten uit te roeien, allemaal, inclusief hun kinderen en dieren, niet uitvoerde. Ik ben geen voorstander van het doden van kinderen of dieren, maar het beleid van onze vijand om menselijke schilden te gebruiken – een oorlogsmisdaad – zal natuurlijk resulteren in meer bijkomende schade. En we moeten dit begrijpen en er niet voor terugdeinzen om te doen wat nodig is om te winnen, ondanks het lijden dat dit de vijandelijke bevolking zal berokkenen.

We leven in het Midden-Oosten en niet in Europa of Amerika. Morele overwegingen naar Europees model zijn hier niet aan de orde, evenmin als rationaliteit naar Europees model. In het Midden-Oosten geldt dat als iemand je pijn doet, je wraak neemt – of ze zullen je opnieuw pijn doen. Als je dit niet begrijpt, zul je de gebeurtenissen hier niet begrijpen.

 

Lange strijd

We staan aan het begin van een lange en waarschijnlijk wrede strijd, die kan eindigen met de vernietiging van Hamas, de dood van zijn leiders en een massaal aantal vluchtelingen uit Gaza. Of het kan doorgaan en overgaan in een nog bitterder conflict met Hezbollah en uiteindelijk de “kop van de slang” in Iran.

Mogen we de kracht ontvangen die we moeten hebben voor de overwinning in al deze conflicten, om de Joodse staat en het Joodse volk te behouden.

 

Vertaling van artikel The Catastrophe of 2023, gepubliceerd 9 oktober 2023 op abuyehuda.com

Over de auteur

Victor Rosenthal
Amerikaans-Israelisch publicist. Editor http://www.abuyehuda.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Citaat;
Het doel op lange termijn is om genoeg Joden te doden, zodat de rest van ons ofwel zal vertrekken ofwel gedwongen zal worden om de onderwerping aan de Arabische moslimoverheersing te aanvaarden.
Einde citaat.

Helaas zal het daar niet stoppen, Christenen, Hindoes, Ongelovigen, afvalligen Boeddhisten, Lgbhtiq enz enz komen dan nog prominenter in beeld. Daarnaast is een zwarte mens voor de Arabier minderwaardig.
Nu al vernemen we elke dag al van een steekpartij of iets dergelijks, waarbij de dader voldoet aan alle stigma’s. Dat kunnen die daders alleen vanwege hun diepe haat.
ALs dan iedereen dood of onderworpen is gaan ze nog eens goed kijken wat alweer de verschillen zijn tussen soennieten en sjiieten enz. Haat, wraak, moord zal altijd blijven bij de fanatieke Islam en de ‘gematigden’ horen, zien en zwijgen!

De ‘palestijnen lovers’ die we in voornamelijk links kringen tegen komen krijgen ook een speciale behandeling, juist vanwege hun ‘progressieve’ nativiteit.

Als we de Joden laten vallen, verklaren we ons zelf vogelvrij!

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Jos
HTM ter Beek
HTM ter Beek
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Zineb El Rhazoui, Vernietig Het Islamitisch Fascisme,: “Islam is haat, op zoek naar een slachtoffer”

Walter
Walter
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Zoals voorheen een welvarend Libanon is gezuiverd van ongelovigen en morele overwegingen naar Europees model zijn hier niet aan de orde, zie Egypte die vluchtelingen de toegang weigert een taak voor het Internationaal gerechtshof.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Hamas heeft als doelstelling de verspreiding van islam en het kalifaat over de hele wereld. Net als Moslim Broederschap en Hezbollah en nog tientallen organisaties. Alle moslims steunen dit direct dan wel indirect. In Gaza steunt 75 % van de Gazanen de organisatie Hamas, maar een deel van hen is het niet altijd eens met de specifieke werkwijze in specifieke situaties. Volgens de islamitische leer betekent dat eenvoudig dat het ze niet kan schelen wat er gebeurt met de ongelovigen, als het maar geen negatieve gevolgen heeft voor moslims. Zoals represailles door het Israëlische leger.
Dat is de realiteit sinds het ontstaan van de islam.
Al het overige is wensdenken.
Veel Europeanen stellen zich voor dat Hamas maar weinig steun geniet en dat de overgrote meerderheid van Gazanen ‘vreedzame’ mensen zijn. Een dergelijke visie is uitermate onnozel en toont vooral dat die Europeanen geen benul hebben van wat islam is.
De visie van islam en Hamas kan niet veranderd worden door invloeden van buitenaf – zoals diplomatie, geld, landbouwprojecten, enzovoort. Want de mening van ongelovigen betekent niets voor moslims. Het zal juist het tegenovergestelde bewerken: Hamas en moslims zullen zich gesterkt voelen en verder gaan op de ingeslagen weg. Ze leggen dat namelijk uit als de wil van Allah, die hen kennelijk wil helpen op de weg naar het kalifaat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

‘We leven in het Midden-Oosten en niet in Europa of Amerika. Morele overwegingen naar Europees model zijn hier niet aan de orde, evenmin als rationaliteit naar Europees model. In het Midden-Oosten geldt dat als iemand je pijn doet, je wraak neemt – of ze zullen je opnieuw pijn doen. Als je dit niet begrijpt, zul je de gebeurtenissen hier niet begrijpen.’
Dit zou ook hier in NL al lang een overweging moeten zijn bij het berechten van de geïmporteerde criminelen. Als ‘eer’ het enige is waar ze respect voor hebben, waarvoor die mensen zelfs hun eigen kinderen en/of partners ombrengen, zullen we ook onze rechtspraak aan moeten passen.
Net als het denken in termen van proportionaliteit. Alsof de terroristen dat doen.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Beste NIWHL,

Verwezen wordt – naar ik aanneem – naar de innig overtuigden die met blij gemoed en heldere blik (vaak op jonge leeftijd) met raad en daad het aards paradijs naar bepaalde, zeer bevindelijke islamistische inzichten zijn gaan ondersteunen in Oost-Syrië en N-W Irak?

Eendrachtig en bij navraag buiten enige wetenschap van de sociaal-maatschappelijke innovaties, die toen opgeld deden? Slavinnenmarkten, publieke executies bij wijze van volksvermaak, mysterieus overleden partners die meededen aan de heilige strijd?

Die?

Die nu een mooi verhaal hebben, dat op basis van de verleende rechten binnen een NL-nationaliteit dat Nederlandje op basis van die garanties verplicht is hen en het inmiddels veroorzaakte nageslacht terug te nemen. Op basis van datzelfde normen- en waardenstelsel waar zij eerder helemaal niets mee te maken wilden hebben en maar zondig en verdorven vonden?

Tja, en dat zijn dan ook nog eens de gansjes die zich hebben laten pakken. Kun je nagaan hoe de glippers er in staan. Gezien de asielrelazen van vele Syriërts uit die streken (die overigens in de regel ook nooit niets gezien of meegemaakt hebben en die er nu allemaal fris geschoren bijzitten) is de reis terug misschien wat gedoe maar zeker niet moeilijk of ondoenlijk.

Eerdere internationaal gemotiveerde Spanje-strijders zijn keurig netjes aan hun lot overgelaten / stateloos gemaakt. En wat is er mis om lokaal de keerzijde van je bloedutopie mee te maken, anders dan dat het onderdeel winnen wat op de achtergrond is geraakt?

De NL-maatschappij (en de rest in het Westen ook) is niet in staat om binnen zijn eigen rechtstatelijkheid hier mee om te gaan. Dus lekker laten zitten, alsof een NL staatburgerschap ooit iets voorstelde. Maar we hebben Tanja N. nog in de wachtkamer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Dank u voor weer een mooie beschouwing, en uiteraard is onze ‘rechtsstatelijke’ uiterst begripvolle behandeling van de gansjes en glipperds mij een doorn in het oog.
Er is echter nog veel meer wat in NL m.b.t. moslimculturen niet meer in evenwicht is als het gaat om de rechtspraak, het onderwijs, de politie, de media, asyl. Ik bedoel het dan ook veel breder.

Anna
Anna
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Daarom zegt Elon Musk ook dat het westen aan hun eigen beleid ( open grenzen ) ten onder zal gaan

Frits
Frits
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor dit bijzonder verhelderend artikel.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

voor wie de koran heeft gelezen is er niks nieuws onder de zon , indertijd , 1981 , was ik meer dan verbaasd over het verbieden van Mein Kampf en het wel toestaan van de koran.

Cees van Herpen
Cees van Herpen
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk verhaal, mijnheer Rosenthal. En waarschijnlijk de enige “menselijke” manier om als land te kunnen blijven voortbestaan. Vooral de info over het verschil tussen ons Europees denken, en de denktrant van het Midden-Oosten, over eer, de vijand en oorlog, is zeer verhelderend. Als christen sta ik achter Israël, Gods uitverkoren land en volk, en bid ik voor de vrede van Jeruzalem, in de verwachting van de komende Messias, Yeshua haMaschiach. Dit is niet alleen een aardse strijd, maar ook een geestelijke strijd, God tegen de satan(de slang)..

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Bizar blijft, vanuit westers perspectief, dat wanneer een volk met een ander volk strijd, niet dat doorslaggevend blijkt te zijn, maar de verbondenheid van een ‘religie’ over etnische en nationale grenzen heen.

Dat laat maar één conclusie: de islam is in permanente staat van oorlog met alles en iedereen die niet-islamitisch is.

Wil iedereen dit alsjeblieft tot zich door laten dringen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Eens. Ben echter bang dat u een roepende in de woestijn blijft.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

ja, men maakt zich nu zorgen om de burgers van Gaza. Kan ik uit enig menselijk gevoel nog wel begrijpen. De burgers van Gaza worden ook gegijzeld.
Maar hoorden we in WO2 mensen zich beklagen over burger doden in Duitse steden? Nee. Daar gaat het nooit over. Het duurde ook decennia voordat er Duitsers welkom waren bij herdenkingen. Maar nu wel de mond vol over Israel. Terwijl Israel de burgers van Gaza tevoren waarschuwt.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Laat me niet lachen over de ‘morele overwegingen naar Europees model’. Denk even aan Irak, Libië, Syrië, Servië, Vietnam.

Kees
Kees
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Thierry Baudet is inmiddels ook door de mand gevallen. Hij steunt Israël niet meer en vindt dat Israël zich niet moet verdedigen. Vanuit de hoek van FvD zal Israël dus geen steun meer krijgen.
Baudet is overigens niet meer zo helder. Hij gelooft zelfs niet dat mensen op de maan zijn geweest in 1969. De maanlanding is echter eenvoudig te bewijzen, want er is daar een laserspiegel geplaatst. Die werkt nog steeds.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kees

ja, die is zo vreemd geworden. Echt onbegrijpelijk. Wij zijn notabene lid geweest omdat we eerst dachten ‘het moet echt anders’. En in elk geval VOOR de Nederlanders. Wij betalen die politici immers? Maar FvD is ook door het ijs gezakt toen eerst met die Henk huppeldepup en Baudet die niet meer door 1 deur konden en daarna die rare fratsen.

Gerrit
Gerrit
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik onderschrijf de stellingname van de auteur in alle toonaarden en aspecten.
Als je te maken hebt met een belager wiens enige doel is je te vernietigen, dan mag-nee moet- jouw actie zijn hem volledig, maar dan ook volledig, uit te schakelen.
Het gezever van al diegenen die vanuit hun veilige omgeving schande roepen, moet je negeren. Pas als zij zelf in zo’n situatie zitten, zullen ze begrijpen waarom je doet wat je moet doen om te overleven.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Victor,

Een bladzijde uit het boek van ‘oog om oog, tand om tand’ en volledig terecht, met als enige opmerking dat dit natuurlijk niet gaat werken.

Ten eerste blijven de perspectieven over en weer elkaar wederzijds uitsluiten, waardoor de bedwongen partij – en er is geen enkele redenen om aan te nemen dat dit niet Hamas, Hezbollah en andere bestrijders van de kleine satan gaan zijn – zijn boeltje opraapt en nog verder verteerd door haat weer zal gaan bouwen aan de volgende bloedorgie. Kan kort duren, kan lang duren, maar je weet dat je ‘m gaat pakken, ooit.

Lees terughoudendheid ten aanzien van de full-nazi optie, en dat lijkt mij met een hele bubs aan overwegingen de enig goede. Niet in de laatste plaats, in praktische zin omdat de oorspronkelijke echte nazi’s na hun nog niet eens 7 vette jaren ruim binnen de 7 volgende magere jaren op Stunde Null uitkwamen. En hoewel er aan Hamas-zijde het nodige nihilisme is te herkennen heb ik de Rode Zee wandelvereniging daar nog nooit op kunnen betrappen.

De onoplosbare puzzle is dus hoe je de getalsmatig kop over kont groeiende Palestijnse bevolking – niet alleen in Gaza en de Westbank, maar in Israël zelf – met een veelal lagere sociaal-economische omstandigheden gaat accomoderen met een deels post-moderne samenleving met een veel hogere welvaart en een overdadig gevulde hoorn des overvloeds aan muizenissen m.b.t. DEI, equity, schuld en boete, gendertralala en slachtofferdenken in het algemeen.

Een maatschappij die ten strijde trekt is dan wel een effectieve aanpak om één van de partijen op lijn te krijgen. Maar wat zit er aan de overkant? Nihilistische bloedkruisers en een corrupte opa met sycophante achterban, die geveegd zullen worden bij de eerste democratische toets.

Derk
Derk
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Moslims en vele anderen hebben nog niet door dat geloof gewoon een geloof is, en geen werkelijkheid. Geloof gedijt onder ellende, en angst is de manier om het geloof te sterken. Zodra er welvaart is verdwijnt het geloof, ook de Islam. Dat zie je in het westen. De christelijke kerk in Nederland stelt niets meer voor. Men gelooft liever in het kapitalisme en liberalisme als in een 1 of andere God. Geloven is prima, maar niet op basis van eeuwen oude geschriften die door mensen geschreven zijn toen, en door mensen geïnterpreteerd worden nu. Dat lijdt tot vreemde conclusies en foute denkbeelden. Elk persoon op de wereld moet zelf nadenken, en onderzoek doen naar datgene wat hij/zij gelooft.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x