Van onze correspondent in Israël: oorlog is verschrikkelijk

Een nachtmerrie waaruit je niet kan ontwaken

 

Israël verkeert in staat van oorlog en er is een enorme mobilisatie gaande. Het dagelijkse leven is vrijwel stilgevallen, op de straten rijden bijna geen auto’s, de scholen zijn dicht, iedereen is op zijn hoede. Er zijn helden en horrorverhalen. Wanneer worden we wakker uit deze nachtmerrie, vraagt Simon Soesan in Israël zich af?

Jarenlang ging ik als reservist mijn plicht doen. Niet alleen de verplichte 35 dagen per jaar, ik deed vele jaren negentig dagen reservedienst omdat ik in een speciale eenheid diende. Het afscheid van vrouw en kinderen was altijd moeilijk. In tijden van rust en in tijden van oorlog, of wanneer ik voor een nacht werd opgeroepen voor een speciale actie. Nooit heb ik kunnen begrijpen hoe mijn vrouw, met baan en drie kinderen, zich door zulke tijden heen sloeg. Wonderbaarlijk.

Onze jongste zoon, 34 jaar oud, is nu vader van twee lieve kinderen en woont bij ons in de buurt. Ook hij is opgeroepen en vroeg of ik hem naar het verzamelpunt kon rijden. Een surrealistische ervaring: je zoon als reservist en jijzelf wordt niet meer opgeroepen vanwege je leeftijd.

 

Aanmelden

Als parachutist deed ik reservedienst tot ik 43 was. Dan word je eervol ontslagen. “Alte kakker” ben je dan. Ik deed vrijwillig reservedienst tot mijn 55ste, toen ik vriendelijk, maar dringend werd verzocht ermee te kappen door het leger en mijn vrouw. Nu, bijna 68 jaar oud, jeuken mijn handen en weet ik niet wat ik moet doen. Ik belde de eenheid, waar ze mijn naam toch nog kennen. Ik wilde me weer vrijwillig aanmelden, maar de huidige leiding legde me uit dat dat op dit moment nog niet nodig was. Vrij vertaald: “Don’t call us – we’ll call you.”

 

Nachtmerrie

Mijn vrouw en ik kijken elkaar vaak met ongeloof aan. Alsof het een nachtmerrie is waaruit je wakker wil worden: 1200 doden tot nu toe en dit aantal blijft maar stijgen. Horrorverhalen over veertig baby’s die onthoofd werden, een deel van hen werd zelfs verkracht. Beelden van jongeren, ouderen, baby’s die allemaal ontvoerd zijn.

Maar we worden niet wakker – we zijn wakker. Het is allemaal echt gebeurd.

De schokkende details kunt u zelf vinden op de diverse media. Ik kan het niet eens (be)schrijven.

 

Blood, sweat and tears

President Biden gaf een speech die het beste vergeleken kan worden met de “Blood, sweat and tears”-speech van Churchill. Historisch, nog nooit heeft een Amerikaanse president zich zo geuit. Niet dat we nu op Amerika gaan vertrouwen, maar het is fijn dat er een bondgenoot is die ons steunt. Uiteindelijk komt het allemaal op onszelf neer. De vraag is wat de kosten zijn. Meer soldaten zullen sneuvelen en, wanneer Hezbollah zich erin gaat mengen, zullen we grote schade zien en meer slachtoffers onder de burgerbevolking.

 

Verschrikking

“We zijn er klaar voor”, hoor ik velen zeggen. Ik begrijp dat iedereen over de grootste schok heen is, maar weet uit ervaring dat niemand ooit klaar is voor oorlog. Oorlog is een verschrikking, of je nu wint of verliest. De afschuwelijke gebeurtenissen van een oorlog, het ontiegelijke lawaai van bombardementen, de vele lijken, het verliezen van kameraden – nee, niemand is klaar voor een oorlog. Wat niet inhoudt dat we het niet aankunnen. We hebben geen keus, we moeten wel want we willen nergens anders heen en – eerlijk gezegd – we kunnen nergens anders heen.

 

Helden

Heldenverhalen over mensen die in hun eentje terroristen tegenhielden. Een vrouw die haar kibboets redde en zelf 17 terroristen neerknalde. Een man die zijn familie beschermde toen de terroristen zijn huis binnenvielen en zeven terroristen doodschoot. Enzovoort, enzovoort.

 

Supermarkt

De wegen zijn stil in onze stad Haifa. Bijna geen auto’s. Iedereen blijft zoveel mogelijk thuis, in de nabijheid van de schuilkelder of safe room. Gisteren zijn we naar de supermarkt gegaan. Ondanks zorgelijke verslagen was alles aanwezig en was er meer dan genoeg. Lange rijen bij de kassa’s, voornamelijk mensen van onze leeftijd – alle jongeren zijn in het leger.

 

Zoon

Zoonlief belde uit het leger. Dat we niet moesten geloven dat er zoveel dingen ontbreken, het leger doet alles om voor iedereen te zorgen. Een generaal herkende zijn smoeltje en vroeg of ik zijn vader was. Kende mij van vroeger, toen ik zijn commandant was. Zoon was apetrots.

Enkele van onze buren zijn over de tachtig. Ik ga dagelijks bij ze langs om te controleren of alles ok is. “Heb je niks anders te doen, luilak?”, vraagt Gideon, die 88 is en alleen woont. Lachend nam hij de vers gebakken koekjes aan, die mijn vrouw had gemaakt.

Mijn levenspartner maakt elke dag het huis schoon, alsof we dat een maand niet hebben gedaan. “Ik moet toch iets doen”, verontschuldigt ze zich. Onze grotere kleinkinderen gebruiken Zoom om te blijven leren. De oudste stuurt me zijn Engelse huiswerk, of ik kan helpen.

 

Vermoord, verkracht, onthoofd

De burgemeester van Haifa, een persoonlijke vriendin, belde. Twee van haar familieleden zijn vermoord, verkracht en onthoofd. Ze moest het even kwijt. Ik kan me niet herinneren wat ik haar heb gezegd, maar ze bedankte me later. Je luistert en gelooft het niet. Je kijkt tv en denkt dat het een film is. Maar het is waar: we zijn verrast, we zijn in slaap gevallen en we zijn de dupe van een conceptie die het beste als hoogmoed omschreven kan worden.

 

Broer

Een van mijn broers woont in een kibboets hier in het noorden en is aan een rolstoel gekluisterd. Geen idee hoe hij een schuilkelder in kan, maar hij lacht en zegt dat er toch niets gebeuren kan. Vijftig jaar geleden zat hij bij het Suezkanaal en verloor bijna al zijn kameraden, raakte zelf gewond maar redde het leven van iemand die een vriend voor het leven werd. Hij dacht dat niemand ons nog ooit zou verrassen.

 

Wij zijn met ons

Er komen betere tijden, maar er is geen datum of tijd aangegeven. Ik zou bijna zeggen: God zij met ons, maar het was dezelfde God die dit liet gebeuren, dus ik vermoed dat Hij/Zij andere prioriteiten heeft.

Wij zijn met ons en dat is meer dan genoeg.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Voor allen die na de aanslag van Hamas zeggen ‘Maar de Israëli’s zijn ook geen lieverdjes’: twee gegevenheden staan onomstotelijk vast.

1. In de jaren dat de PLO de boventoon voerde heeft Israël aan de Palestijnen zeer vele malen buitengewoon significante tegemoetkomingen gedaan om de vrede tussen beide volken wél te bewerkstelligen. Alle zijn door de Palestijnen afgewezen.
Ter vergelijking: na de verovering van de Sinaï op Egypte na de Zesdaagse oorlog in 1967, heeft Israël ditzelfde gebied opgegeven in ruil voor vrede met dat land.

2. Hamas heeft in zijn handvest duidelijk de vernietiging van de staat Israël voorop staan.
Daarnaast kenmerkt Hamas zich door een buitengewoon tiranniek bestuur over Gaza.

Waar het uiteindelijk op aan komt is dat Palestijnen bestaansrecht van een joodse staat als zodanig erkennen, vervolgens de staat Israël zelf. Doen ze dit dan komt die Palestijnse staat vanzelf. Daarvan hebben de Israëli’s in het verleden keer op keer blijk van gegeven.

Niemand moet uit het oog verliezen dat Israël ongeveer de helft van Nederland beslaat. Elke territoriale concessie van Israël aan de Palestijnen vergroot de kwetsbaarheid van die staat voor vernietiging. Welke garanties kunnen en willen de Palestijnen geven dat dit niet gebeurt?

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Oorlog is verschrikkelijk is de stelling van dit artikel.
Klopt. Maar er zijn twee soorten oorlogen. Die verschrikkelijk zijn om verschillende redenen.
De oorlog die je wordt opgelegd door een vijand die jou wil uitmoorden.
En de oorlog die je moet strijden om te overleven.
De eerste is verschrikkelijk omdat het je herinnert aan het feit dat er mensen zijn die absoluut niet met anderen kunnen leven in deze wereld.
De tweede is verschrikkelijk omdat je weet dat het er op of eronder is. Omdat je weet dat je zelf er een ander wereldbeeld op na houdt.
Als je de eerste verliest, hoef je daarna nooit meer een andere oorlog te verliezen. Want je zult er gewoon niet meer zijn.
Als je de tweede wint, zal die ander, die jou wil uitmoorden, nog steeds zijn en opnieuw de eerste oorlog kunnen beginnen.
En dat gebeurt nu al tientallen jaren daar.
De eerste oorlog wordt gesteund door alle moslims, direct of indirect, die in het verleden hebben overleefd omdat de joden zo menslievend waren om regels te hanteren ten aanzien van joden die de moslims zelf nooit zouden hanteren ten aanzien van joden.
En dan zijn er toch nog mensen die beweren dat het niet mogelijk is om geheel te kiezen voor de ene partij of de andere.

AAA
AAA
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is de laatste oorlog met Gaza, hopelijk.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door AAA
Theo Prinse
Theo Prinse
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik volg alles van meneer Soesan op Twitter net als Caroline Glick. Hamas is ISIS. Dit gaat niet om de arabierse palestijnen maar onder dat mom om een gruwelijke Jihad van Iran tegen de voorpost van het westen Israël. Als Israël valt, valt het Westen.
De joodse slachtoffers hebben een immens offer voor ons gebracht. Ben Shapiro bekritiseerd Nikki Haley, Lindsey Graham, Tucker Carlson et al die min of meer zeggen dat Gaza moet verdwijnen tot en met het zwakke Iraanse regiem.
Schande voor Donald Duck ‘intellectuelen’ als Baudet, Vlaardingerbroek, Blommestijn enz. die toch niets begrijpen van alles wat er in Israël vanaf 1948 tot het weekend is gebeurd en geloven in een palestijnse staat maar niet begrijpen dat Arafat heel Israël in zee wil en Hamas heeft het zelfs staan in hun manifest.
Ehud Barak bood de palestijnen 95 % van de Westbank maar ze weigerden want ze wilden heel Israël wat zo veel wil zeggen dat de joden de zee in moeten.
Zo is het b.v ook geen religieuze oorlog ondanks het abraham akkoord.
Islam is geen religie dat een morele leidraad is tussen goed en kwaad maar een ideologie tot onderwerping van de wereld en gelet op de vele instructies van het doden van afvalligen, joden en christenen.
Israël is in die regio een baken van licht en een verdedigingsmuur voor het westen tegen de islam.
Mijn diepe medeleven met Joop Soesan voor alle verschrikkingen zo dicht in zijn vriendenwereld wat allemaal in de afgelopen dagen is gebeurd

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Daarom ook stemmen op Geert Wilders. Dat is de enige die beetje begrijpt dat sommige volkeren een strenge hand nodig hebben. We kunnen niet toelaten dat de immigratie uit die gebieden al maar doorgaat, want dan duurt het niet lang meer dat de Nederlanders een minderheid worden en dan zijn de rapen gaar. Zal ik niet meer meemaken en ik heb gelukkig geen kinderen en kleinkinderen, maar ik verbaas me over leeftijd genoten die wel nazaten hebben en die dit gevaar totaal niet willen zien.

Geert Jager
Geert Jager
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wat hier te zeggen? Woorden als ‘sterkte’, hoe goed bedoeld, vallen in het licht van alle verschrikkingen als dooie mussen op de grond. Wat blijft is een rauwe werkelijkheid. Tranen hopen zich achter m’n ogen op, maar huilen komt later wel. Nu moet eerst die vervloekte oorlog gewonnen worden en dat gaat gebeuren, maar de prijs is hoog, veel te hoog. Dan, wat mij betreft, komt de afrekening met de direct verantwoordelijken van het verschrikkelijke falen in het zien van wat er in Gaza op stapel stond. Maar, ook dat zal het verlies van alle gevallenen nooit goedmaken.
En ik, hier in het veilige Nederland, kan alleen maar bidden tot God en zacht mompelen:”Sterkte”.

Elgoog
Elgoog
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals alle oorlogen, oorlog is politiek. Een oorlog dient nooit het welzijn van de burger. Praktisch alle oorlogen om anderen te “helpen” waren bloedbaden die voor de lokale bewoners niets anders waren dan verschikkingen en slechts vervanging van hun onderdrukkers voor nieuwe. De terroristen, of HAMAS, moorden er op los vanuit hun geloof en haat. Geloof is een veel gebruikt middel voor het vergoelijken van geweld, een middel voor onderdrukking. Politiek en geloof zijn de aanjagers van oorlog en geweld die worden ingezet door de echte machthebbers. De werkelijke macht is geld. De terroristen kunnen niets zonder geld. En duizenden raketten betekent echt heel veel geld. Geld zoals alleen de technocraten kunnen uitgeven, omdat ze onbeperkt geld hebben en blijven krijgen. Het W$F is hun secretariaat. Deze oorlog in Israël gaat niet over Israël, het is slechts een middel volgens mij.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Hartverscheurend. Ik leef met de fam Soesan en hun landgenoten mee.

HansVar
HansVar
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

“President Biden gaf een speech die het beste vergeleken kan worden met de “Blood, sweat and tears”-speech van Churchill. Historisch, nog nooit heeft een Amerikaanse president zich zo geuit.”

Biden die recent miljarden heeft vrijgegeven aan het misdadige Iraanse regime, waarvan aangetoond dat het voor terreur is aangewend en recent Berkowitsch (Democrat en zo ongeveer de grootste staatsrechtsgeleerde van de VS) hoorde zeggen dat hij hiervoor strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden. Bedoelt u die Churchill?
Biden die leiding geeft aan een totaal verwookt regime dat uitpuilt van anti-Joodse en pro-Palestijnse sentimenten. Bedoelt u die Churchill?
Biden die als VP deel uitmaakte van het pro-Palestijns Obama regime, laatstgenoemde die bij een bezoek van Netanyahu aan de VS hem BEWUST op uiterst vernederende wijze heeft laten wachten in een voorportaal van het Witte Huis. Bedoelt u die Churchill?
Biden die het mogelijk heeft gemaakt dat Iran zijn kernbomprogramma kon voortzetten. Bedoelt u die Churchill?
Biden die het perfect door Trump op machiavellistische wijze gerealiseerde evenwicht in het MO vanaf dag één van zijn regime vernietigde. Een evenwicht dat ook bestond uit het totaal afknijpen van Iran van financiële middelen en de wenselijk afstand tussen Iran en Saoedi Arabië op slimme wijze in stand houdend en toenadering tot Israël bevorderend. Ook dat werd door diezelfde Biden in één klap ongedaan gemaakt, waarna China direct in het gat sprong en de positie van Israël ernstig werd verzwakt. Bedoelt u die Churchill?
Bovenstaande opsomming is nog verre van compleet, ook nog even los gezien van het feit of het waar is dat eerdere Amerikaanse presidenten zich in het verleden minder sympathiserend en/of solidair over Israël zouden hebben uitgelaten.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Heel veel sterkte! Wat ik niet helemaal snap. Israel hield zich op de vlakte toen de oorlog in Oekraine begon. Reden zou zijn dat er veel Russische migranten in Israel wonen. Toch steunt Rusland het moorddadige regime in Iran. Dat ook openlijk uit is op de vernietiging van de Joodse Staat. En het sjiitische Iran steunt de soennieten van terreurgroep Hamas, normaal blazen soennitische terroristen de moskeeën en markten van sjiiten op. De vijand van mijn vijand is mijn vriend? Israel moet maar lid van de NAVO worden. Of is dat een slecht idee?

HansVar
HansVar
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Als het over de meest algemene standpunten van beide partijen gaat kunnen Sjiieten en Soennieten het prima met elkaar vinden. Komt er op dat niveau schot in de zaak, dan gaan ze elkaar weer uitmoorden, zo werkt het want alles is gericht op HAAT, zo simpel ligt het. Het zou fijn zijn als we dat een keer door kregen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  HansVar

Ja dat dacht ik al Haat. Een ideologie van louter haat. Ziekmakend.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x