Wereld wordt steeds ‘smarter’, maar waar blijft je privacy?

Big Brother is bigger dan ooit

Titelfoto bij artikel Wereld wordt steeds 'smarter', maar waar blijft je privacy? Ines van bokhoven opiniez

Foto:

Slimme apparaten maken ons leven steeds makkelijker, met camera’s en bijvoorbeeld robotstofzuigers op afstand te bedienen. Steeds meer apparaten hangen aan het internet. Het betekent tegelijkertijd dat Big Brother, wie of wat je daaronder ook verstaat, data opslaat over ons privéleven. Voelen we ons daar wel prettig bij? En wie garandeert dat deze data niet voor andere doeleinden worden gebruikt? Een column van Ines van Bokhoven.

Is het u wel eens opgevallen dat steeds meer apparaten zijn verbonden met een digitaal netwerk, zoals het internet? Zowel op ons werk als in ons huishouden? Van onze thermostaten tot onze televisies tot zelfs onze robotstofzuigers: alles is smart, slim, alles loopt via wifi of een ander netwerk, alles heeft op de een of andere manier een verbinding met het internet. Onze telefoons, onze navigatiesystemen in onze auto’s, de beveiligingssystemen die ons omringen: alles is met elkaar verbonden via een digitaal netwerk dat opslaat, onthoudt en leert.

 

Smart

Smart is een woord van onze tijd: alles wat smart is, is doorgaans digitaal en verbonden met een netwerk dat vooral zaken handiger maakt. Zo kan iemand met een robotstofzuiger vanaf het werk of waar dan ook, via de smartphone, het ding opdracht geven te gaan zuigen. Sterker nog: je kunt het apparaat exact vertellen welke vierkante meters wel en welke niet gezogen dienen te worden vandaag. Het ding heeft een camera waarmee het zelf allerlei obstakels kan zien en op tijd uit de weg kan gaan. Heel handig, dus. U wilt weten wie er bij u aanbelt terwijl u op uw werk zit? Geen probleem. Met de juiste voordeurbel, eentje die smart is, kunt u het zien en zelfs tegen de persoon praten en vertellen dat-ie het pakketje wel even achter het hek mag zetten.

Alles lijkt smart te moeten worden dezer dagen; alles moet samenwerken met andere apparaten, moet vanaf een netwerk toegankelijk zijn, moet om de een of andere reden een camera hebben vanwege sensoren die dus onmisbaar zijn voor de handigheid van zo’n apparaat. Camera’s overal dus. Op uw tv, op uw stofzuiger, in uw auto, op uw telefoon, bij uw voordeurbel – en overal in de openbare ruimte.

 

Slimme steden

Waar de ’15 minuten-steden’ op dit moment mensen in redelijke paniek brengen vanwege het controle-gehalte van die steden, en de mate waarin ze onze vrijheden ernstig beperken, lijken mensen zich amper bewust van het feit dat smart cities op dit moment sluipenderwijs overal worden ingevoerd. En waar ’15 minuten-steden’ een idee zijn van de C40-groep en omarmd worden door het gevaarlijke ‘praatclubje’ WEF, is de ‘slimme stad’ een concept dat door WEF-partner IBM is bedacht.

Amsterdam was een van de eerste ‘slimme steden’, en Londen staat bekend als de ‘slimste stad’ ter wereld. Maar wat is nou een ‘slimme stad’? Dit zegt de Nederlandse Wikipedia erover:

Een slimme stad (smart city) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het zowel om de administratie als om de voorzieningen zoals bibliotheken, ziekenhuizen, het transportsysteem en de nutsvoorzieningen. Doel van een slimme stad is de levenskwaliteit te verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Alle onderdelen van de stad zijn verbonden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologische apparaten met als motor het internet der dingen. Dit maakt niet alleen een beter bestuur mogelijk, maar laat het bestuur ook toe om de inwoners in de gaten te houden, wat meteen de keerzijde is van de smart city.

 

Geschenk uit de hemel

Het verhogen van levenskwaliteit en het verkleinen van de afstand tussen burger en bestuur – het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En zoals dat gaat met dingen die te mooi lijken om waar te zijn: meestal zijn ze dat ook.

Kort gezegd: voor overheden is het idee een geschenk uit de hemel, voor de burger is het ‘t einde van elke vorm van privacy. Alles kan nu worden geregistreerd – letterlijk álles. Elke beweging die u maakt kan worden vastgelegd, en niet alleen buitenshuis: zoals ik al schreef staat ons hele huis inmiddels allang vol met camera’s en microfoons die zijn aangesloten op een netwerk dat elke hacker met een beetje ervaring in een middag te grazen kan nemen. Het netwerk zit overal.

De smoezen waarmee het wordt verkocht spreken uiteraard weer van ‘gemak’ en ‘veiligheid’, en natuurlijk helpt het stukken bij een politieonderzoek naar een brute overvaller in een stille steeg, als een camera het geheel heeft vastgelegd. Natuurlijk doet het dat. Maar die camera staat die steeg wel 24-7 te registeren, en zo’n overval gebeurt op die plek misschien één keertje in de zoveel jaar. Oftewel: het overgrote deel van de tijd registreert die camera vooral gewoon dagelijks leven, net zoals bijna alle camera’s in de openbare ruimte. En wat er met die beelden gebeurt, van al dat dagelijkse leven van al die burgers overal, daar mogen u en ik naar raden.

 

Bedrijf kijkt mee

En dan heb ik het enkel nog maar over de camera’s. Want het strekt veel verder dan dat. Laat ik onze centrale verwarming eens als voorbeeld nemen. Veel mensen hebben inmiddels een ‘slimme thermostaat’ aan hun CV gekoppeld, eentje waar een app bij zit, en via die app kun je dan je verwarming programmeren en bedienen. Handig! Ik heb er ook eentje: twee jaar geleden werd het ding geïnstalleerd door het bedrijf waar ik mijn ketel van huur. Toen ik een jaar later een mailtje van dat bedrijf kreeg, om me er aan te herinneren dat er een update voor die app klaarstond en dat ik die nog niet had gedownload, drong het tot me door: dat bedrijf kijkt mee. Via die app. Via het netwerk waar die app op aangesloten zit.

En dat betekent dus dat het een peulenschilletje is om via diezelfde route mijn verwarming te bedienen. Lager te zetten, bijvoorbeeld, als men vindt dat ik teveel stook. Ik heb de app er tussenuit gehaald: dan maar geen programmering – ik zet de verwarming wel aan als ik beneden kom. Hetzelfde geldt voor stadsverwarming, iets wat veel mensen in onze steden in hun huizen hebben. De plannen om dat ook smart te maken zijn er allang. Uw gemeentebestuur heeft binnenkort volledige controle over hoe warm uw huis wordt, en anders uw energieleverancier wel.

 

Efficiënte data

Het gaat, zoals men nu claimt, om het grootscheeps opslaan van data, allerlei data, die dan later gebruikt kunnen worden om de wereld ‘efficiënter’ te maken. ‘Beter’ te maken. De bankencrisis van 2008 was er een grote aanjager van, zoals Sam Palmisano, destijds de CEO van IBM, het in een toespraak in datzelfde jaar uitlegt. En dan gebruikt hij woorden als global integration en data mining over de slimme systemen die hij voor zich ziet in de toekomstige wereld. En uiteraard wordt het klimaat erbij gesleept. En nee, niet alles wat hij zegt in die toespraak is slecht nieuws. Natuurlijk willen we allemaal schoon drinkwater, ook in de minder welvarende landen. We willen allemaal een zorgsysteem dat beter en vlotter werkt, en dat files sneller worden opgelost en als het even kan volledig worden uitgebannen.

 

Keerzijden

Het probleem zit ‘m in de keerzijden die Wikipedia ook al aanwijst: overheden hebben met deze slimme systemen, die ook nog eens wereldwijd geïntegreerd zijn, ongekende mogelijkheden tot het controleren van hun burgers en het verzamelen van allerlei data die eigenlijk onder allerlei privacywetten vallen. Wie controleert onze overheden? Wie controleert onze geheime diensten? In een land waarin we zelfs instanties als Jeugdzorg niet eens goed weten te controleren en het misbruik er tegen het plafond aan klotst, moeten we er maar op vertrouwen dat onze overheid integer met al die data om zal gaan? Echt?

 

Smarter planet

En ondertussen is het evident dat IBM sinds 2008 alle ruimte heeft gekregen om hun droom van een smarter planet werkelijkheid te doen worden: de hele wereld is inmiddels een gesloten netwerk geworden waar geen ontsnappen meer aan is. Geen uithoek is nog vrij – als het geen camera op elke straathoek is, dan is het wel het uitgebreide satellietnetwerk dat letterlijk de hele planeet in de gaten houdt. Big Brother heeft meer macht dan Orwell zich destijds, in de dagen voor die technologie, kon voorstellen. En ik ben geen fan van Godwins, maar deze kop ik toch maar even in: het is niet voor het eerst in onze geschiedenis dat IBM met een systeem komt waarmee de greep op en registratie van bevolkingsgroepen makkelijker gemaakt wordt – weet u nog?

Enfin. Een beetje minder ‘handig’ betekent in onze tijd een stuk meer privacy. Kiest u maar.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ton
Ton
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het is bizar dat ze in de EU aan de ene kant de AVG hebben ingevoerd, wat bedrijven enorme veel geld heeft gekost en aan de andere kant voeren ze zaken in waarbij privacy ineens niet meer van toepassing is. We leven in een gek land en in een gekke tijd met een groepje gestoorden die dit voor ons bedenken. Gevaarlijk!

Jan Smelik
Jan Smelik
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed om hier aandacht aan te besteden. Zelf koop ik niks huishoudelijks waar Wifi op zit, dus allemaal domme apparaten. En je hebt meestal ook de keus om als er Wifi in zit, dat niet aan te sluiten. Maar er blijft helaas nog genoeg apparatuur over dat noodgedwongen wel met de buitenwereld moet communiceren. Je wilt toch Netflix kijken, dus je TV heeft internet nodig. Wat diezelfde TV nog meer doet via die aansluiting is voor mij niet te controleren…

Bert van Zanten
Bert van Zanten
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Je kan het gewoon op je gasten-Wifi-netwerk aansluiten hoor. Tegenwoordig zit dat op de meeste modem-routers. Je hebt dan geen issues met malafide firmware.

Elgoog
Elgoog
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Je Smart TV deelt al jouw kijkplezier met zo’n 100 multinationals. Daarom zijn ze tegenwoordig al snel betaalbaar. Wifi is het probleem niet als je er een paswoord op heb zitten e.d. Met een Smart TV kan je net zo goed je Wifi aan zetten ze weten toch alles al.
Je moet bij elk apparaat aangeven met wifi dat je geen toestemming geeft voor de privacy deling. Wifi kan je uit zetten en op je router eventueel blokkeren. Ik denk overigens dat je Smartphone een veel groter risico is voor je privacy. Niemand weet welke apps daar allemaal meekijken en uploaden. Op een SmartPhone geeft bijna iedereen zonder na te denken acces tot privacy inclusief toegang tot alle financiën. Wifi is nog deels transparant je SmartPhone niet. Een ander probleem is dat heel veel apps noodzakelijk toegang moeten hebben tot je privacy zoals de camera en locatie. Dat gebruiken betekent al dat je een open boek bent voor de kwaadwillenden.
Ik zet na elke update alles altijd weer uit op mijn StupidPhone. Er is echt voor mij niets Smart aan een telefoon die door buitenstaanders gestuurd wordt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elgoog

Je kunt je locatie delen aan of uitzetten in je smartphone. Maar wie denkt daaraan. Er zitten voordelen aan om anderen je locatie te laten weten, maar inderdaad, multinationals en anderen kijken mee en berekenen aan de hand daarvan het gedrag van grote groepen mensen. Waar kijken ze naar? Wat kopen ze.
Wat is privacy en hoe baken je dat af? Een ding is om geen smartphone te hebben en nooit te internetten. Dan weet je het zeker, maar je kunt dan niet meer functioneren in de samenleving.
Er zijn mensen die hun hele hebben en houwen op hun facebook zetten en daar geen enkel probleem mee hebben.

Jack van Soest
Jack van Soest
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, big brother is watching you! Belangwekkend artikel, en een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Maar er zal (heel) veel moeten gebeuren om dit te stoppen. Het lijkt mensen nog niet te raken, c.q. te interesseren, tot het te laat is.

Frans Davids
Frans Davids
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een leuk weetje: kent u nog HAL, de computer uit de film 2001, a space odyssee? De opvolgende letters in het alfabet van H.A.L. zijn I.B.M. In de film nam HAL de controle over van de mens.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Frans Davids

In de film trok de astronaut de stekker er uit. Toen was er geen HAL meer.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens moet er nog bij vermeld worden dat het boek geschreven is door een bekende wetenschapper, Arthur C. Clarke.
De computer was ontworpen om astronauten bij te staan op een ruimtereis. Daarbij ontstonden onverwachte problemen waardoor de computer de astronauten ging tegenwerken. Inderdaad werd op het laatste moment de computer uitgeschakeld. Er was dus een logische verklaring voor het gedrag van de computer. Ik denk dat we dit in deze tijd van A.I. niet moeten vergeten.
In een vervolg op de film op de film, Space Odyssee 2010 werd de computer weer ingeschakeld met een nieuwe opdracht die volgens plan werd uitgevoerd maar tot de vernietiging van de computer zou leiden.

momusopus
momusopus
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dave, I’m afraid…

Ron
Ron
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Frans Davids

Wist ik niet. Kan ook toeval zijn, de wikipedia geeft “Heuristisch-geprogrammeerde ALgoritmische computer”.
Een beetje off-topic, maar er was een conflict in prioriteiten. Thema wordt vaker gebruikt in SF. De computer mocht niet worden uitgeschakeld want de missie was te belangrijk (hoogste prioriteit).
HAL : This mission is too important for me to allow you to jeopardize it.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ron

De schrijver van het boek, Arthur C, Clarke heeft zelf gezegd dat HAL een analogie is voor IBM.
Uiteraard mocht de computer niet worden uitgeschakeld, maar degene die hem uitschakelde, Dave, was de laatste overlevende. Dus die had niet veel keus.
Het was inderdaad een conflict in prioriteiten, maar dat was een fout van de mensen die hem een opdracht gaven waar de kunstmatige intelligentie niet mee uit de voeten kon. Dat HAL het nodig vond om daarvoor mensen te doden is wel raar.
Maar ja, we discussiëren nu ook om intelligente bewapende drones zelfstandig mensen te laten doden als dat nodig wordt geacht.
Hoe dan ook, de schrijver van het boek heeft ook aan de voet gestaan van satelliet technologie in de jaren 50 van de vorige eeuw, dus die wist echt wel waar hij het over had.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Vele goede ideeën en uitvindingen kunnen ook hun negatieve kant
hebben en de positieve doel missen. Persoonlijk leven wordt zo vergemakkelijkt dat u niet meer hoeft na te denken. Dat is ook meteen de keerzijde. U wordt voortaan geleefd want men denkt voor u. In een dictatuur wordt voor u ook alles bedacht en u mag daar alleen de regels volgen. In het communisme hadden wij het al
tegelijk met de totale controle over ons. Alleen de techniek ontbrak die er nu is en het bleef bij lelijke mond en handwerk. Die huidige techniek vinden wij zelf prachtig en opwindend en doen daar zelf volledig aan mee. Wat een verschil met de industrialisatie in de 19de eeuw. Toen maakten ze machines kapot terwijl wij ze kopen voor thuis. Alleen, die camera in de laptop of televisie wordt
tegenwoordig afgeplakt want de kwade mens kijkt daarmee bij u thuis. Het is dus niet alleen leuk maar ook gevaarlijk want er zijn genoeg kwade zielen die het niet goed met u menen. Geplunderde rekeningen zijn het resultaat. En straks misschien de totale controle over wat u thuis doet gevolgd door een rekening van opgebruikte CO2 en andere verkoopbare eenheden i.v.m. het klimaat. Big brother is watching over you.
En niet alleen voor uw veiligheid maar vooral om u helemaal te beheersen. In de 15 minuten steden waar alles op korte afstand aanwezig is en het doel dat u die ruimte niet verlaat. De auto is dus ook niet meer nodig. Zo kan het gaan in de toekomst en al die praatclubjes smeden daar stiekem hun plannen om de samenleving te beheersen en onze politici zwijgen daarover in alle talen. Het kan best een enorme potentie krijgen over onze levens terwijl wij met die spulletjes aan het spelen zijn. Maar de techniek op zich nu met de A.I. mogelijkheid is geweldig om mee te maken.

Elgoog
Elgoog
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een nieuwe (2022) Smart TV staat niet toe dat je de stekker helemaal uit het stopcontact trek. Dan krijg je de melding dat je TV het beeld moet kalibreren of optimaliseren aangepast op jouw gebruik (ja hoor…) elke keer dat je de TV aanzet, en dat geeft 10 minuten wachttijd. Volgens Sams**** is dat noodzakelijk voor het behoud van je scherm en dat proces loop pas wanneer je de TV op stand-by zet. Elke nacht is dat proces noodzakelijk en tegen het inbranden (nooit gehad met de vorige) zegt men. Ss vraagt toegang tot je privacy gegevens en die is noodzakelijk wanneer je het “Smart” gedeelte wil gebruiken. Dus linkjes naar Netflx enz. werken niet zonder deze privacy toegang. Ik heb op een toestel per ongeluk toegang gehad tot met welke bedrijven jouw privacy gedeeld wordt door Ss. Dat zijn er tegen de 100!!!. Googl t/m Pepsy allemaal willen ze weten waar jij naar kijk en hoelang en wanneer. Deze data kan gebruikt worden om jouw voorkeuren te leren. En vervolgens reclame aan te bieden die je niet kan weerstaan. En belangrijker om jouw toekomstige scores op het gebied van het brave burger zijn alvast in te kunnen schatten. Ben je makkelijk te manipuleren scoort de meeste punten en de meeste punten scoort de meeste vrijheid.

Het werkt in China, dus waarom niet hier?

NB: Ik deelde Netflx met familie buitenshuis (mag alleen in hetzelfde huis) en dat werd door de nieuwe smart meteen geblokkeerd zelfs op de PC en streamer.
Smart hè?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

S.M.A.R.T. Specifiek – Meetbaar – Acceptabel – Relevant – Tijdgebonden. Pas dit toe op de doelen die de (wereld-)leiders blijkbaar met de mensheid voorhebben. Trek uw conclusies.

AAA
AAA
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

‘Smart’ (lees ‘draadloos’) is ook een kwestie van geld, van afschrijving.
Ik bedoel: een product met een snoertje is binnen een jaar achterhaald. Een product met een accu/batterij is binnen een kwartaal gedateerd…

cor
cor
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

We worden als mensen beheerst en gecontroleerd door de digitale wereld. Ik ben van mening dat internet ingevoerd is als programma en opstap naar een gecontroleerde wereld. Wanneer er geen internet zou zijn zouden alle gecreeerde crisissen niet bestaan. Het internet voorziet ons van informatie, als men dat wil, om negatieve invloeden uit te zenden.
Bij geen digitale wereld ook geen modellen die gebruikt worden om de gecreeerde crisissen in stand te houden. En er zou veel minder polarisatie zijn.

Antoinette
Antoinette
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Heb je je al afgevraagd waarom KPN en Telfort spontaan, zonder vooraf te informeren of er genoeg mensen aangesloten willen worden, straat na straat vol leggen met glasvezel?
Omdat via de huidige kabels er alleen mondjesmaat data van internet naar onze huizen/computers/telefoons getransporteerd worden. En niet de andere kant op.
Maar glasvezel heeft zoveel “ruimte” dat er (tegelijkertijd) heel veel data beide kant op kunnen. Dus niet allen naar maar ook vanuit ons huis/computer/telefoon naar … tja, naar wie?

En als je daarbij weet dat ze AI al zover hebben dat die zonder camera’s kan “zien” of er mensen in een ruimte zijn door de minimieme wijziging in wifi-signalen als er iemand doorheen loopt te verbeelden. (zie https://www.independent.co.uk/tech/ai-wifi-artificial-intelligence-privacy-b2268882.html en
https://www.youtube.com/watch?v=OKLeOesgBNo)

Wie garandeert mij dan dat we over een tijdje, als dit verder ontwikkeld is, we in ons eigen huis met al die wifi signalen van al die “smart” apparaten nog veilig zijn voor een overheid die totale controle wil?

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw van Bokhoven , een artikel goed voor mijn 85 jarige hart. Ik ben een halve middag bezig geweest met euro’s over te maken aan de Hongaarse Staats Opera , aan de ICS mijn doopceel uitgelicht…. , en toen kwam de betaling , kon niet via mijn tablet , zo ook niet via mijn Nokia , ook niet rechtstreeks vanaf mijn bank , maar wel via de iPhone van de buurman die er een kwartier over deed en het bedrag voorschoot.
De vriendelijk helpdesk mevrouw van de ASN deed vruchteloze pogingen en besloot met “de voortschrijdende digitalisering houdt niet rekening met oudere mensen.” Ik besloot het gesprek met nu heb ik een glas wijn nodig , waarop zij zei na een half uur bijstand, ik ook, ik werk uit huis.

Ron
Ron
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik krijg van mijn antivirussoftware (Norton 360), die ik op mijn laptops heb, ook steeds het bericht dat ik op mijn telefoon geen antivirussoftware heb geïnstalleerd. Zij horen dat helemaal niet te weten. Ze horen helemaal niet te weten dat ik een smartphone heb.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ron

Eens!
‘Ze’ weten bv ook waar je auto is. Voordeel is dat je gewaarschuwd kunt worden voor verkeersobstructies op je traject. Of een automatische melding als je een ongeval hebt. Nadeel is dat ze je CO2 budget kunnen monitoren of je bewegingsvrijheid als de 15 minuten steden worden geïmplementeerd. Ze kunnen ook alle bezochte locaties uitlezen tot ver terug. Moeten we dat willen?
En zo is er nog veel meer, maar in dit tijdsgewricht kun je bijna niet meer zonder al die poespas. Een ramp voor veel ouderen.
Ik denk aan mijn moeder zaliger: ‘ik wil niet puntennellen!’

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het is opmerkelijk dat politici nooit kritiek hebben op smart techniek. De EU deelt wel mega boetes uit vanwege ‘schending van privacy’ maar eigenlijk is dit weinig meer dan het herverdelen van de mega winsten die deze bedrijven maken.
We leven in een neo-fascistische samenleving. Bedrijven leveren de technologie, politici verzorgen het wettelijk kader. Voor het goede imago naar de burger toe worden regels en boetes ingesteld – die eigenlijk niets veranderen.
De klassenstrijd is allang ten einde. Het socialisme is 100 jaar na Mussolini ideologisch één geworden met de ideologische uitwas die de socialisten in 1945 meenden overwonnen te hebben. Wie zei ook alweer dat de geschiedenis zich herhaalt? Inderdaad dat was Marx.

HenryN
HenryN
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het wordt pas lachen indien een of meerdere systemen uitvallen. Dan is het pas chaos
niets meer kunnen doen en afwachten maar tot het weer hersteld is. We gaan het zeker meemaken want helaas zijn er zeer veel kwaadwillende lieden die ons willen controleren.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen