Gekleurde berichtgeving in MSM over Spaanse verkiezingen
Links is goed, rechts deugt niet

Foto: Santiago Abascal, partijvoorzitter VOX
De verslaggeving over de recente Spaanse verkiezingen was sterk politiek gekleurd. Rechts is slecht en links is goed, zo was de onderliggende boodschap. Er werden schrikbeelden voorgeschoteld over een extreemrechtse regering bij winst van de Partido Popular en VOX. De uitslag leverde echter geen rechtse meerderheid op zodat Spanje aan een groot gevaar zou zijn ontsnapt, zo werd naderhand bericht. We moeten alert zijn op soortgelijke politieke beïnvloeding in de aanloop naar onze Tweede Kamerverkiezingen, schrijft Laura Oorschot.
Dat onafhankelijke journalistiek bij de reguliere media onder druk staat is niets nieuws onder de zon. Het laten doorschemeren van politieke overtuigingen in de berichtgeving lijkt vandaag de dag meer norm dan uitzondering te zijn. Met name in verkiezingstijd winden diverse mediakanalen er geen doekjes om: de links-liberale vooringenomenheid kan doorgaans al aan de kop worden afgelezen. Zo ook bij de berichtgeving over de Spaanse landelijke verkiezingen die recentelijk hebben plaatsgevonden. De loze term ‘extreemrechts’ – een term die moet fungeren als een suggestief schrikbeeld voor alles wat niet in het linkse straatje past – is weer eens veelvuldig gebruikt door verschillende redacties van zowel Nederlandse als Europese media-outlets.
via @nrc | De kop van dit artikel suggereert dat een conservatief-fascistische coalitie in Spanje na de vervroegde verkiezingen zondag een uitgemaakte zaak is, maar lees je door dan blijkt dat links goede kansen heeft de macht te continueren. https://t.co/gY8kG6r2tg
— Marcel Oosting (@Amphybrach) July 21, 2023
Ruk naar rechts
Opiniepeilers gingen er al bij voorbaat vanuit dat Spanje een ruk naar rechts zou maken. De media namen deze hypothese blindelings over. Nu.nl sprak zelfs over een mogelijke radicaal-rechtse regering, de eerste sinds dictator Franco in 1975 overleed en Spanje vanaf 1976 een democratische transitie doormaakte. Uiteindelijk bleken de exitpolls er flink naast te zitten: er volgde een spannende nek-aan-nek race tussen links en rechts. Snel werd de media-inhoud 180 graden bijgestuurd, maar aan het anti-rechtse sentiment veranderde nagenoeg weinig. De sturende beeldvorming leek zelfs een tandje te zijn bijgezet door plots te spreken over het fascisme, waarmee de media naar de rechtse partij VOX verwezen als verliezer van de verkiezingen.
‘Ultrarechtse meerderheid’
Verkiezingsavond in Spanje: links en rechts zitten elkaar voortdurend op de hielen. De strijd tussen links en rechts is Spanje niet vreemd. Alhoewel het land sinds 1975 geen rechtse regering meer heeft gehad, is het nagenoeg gelijk opgaan van twee partijen haast standaard geworden in de Spaanse electorale competitie. Eén van de linkerkant van het politieke spectrum en de ander vanuit rechtsere hoek. Desondanks waren opiniepeilers er vanuit gegaan dat de verkiezingsuitslag er dit jaar geheel anders uit zou zien. Steevast werd er gesproken over een overwinning van rechts. De Partido Popular onder leiding van Feijoo, een christendemocratische partij vergelijkbaar met het CDA, zou de grootste partij worden en zou dan samen met VOX een ‘ultrarechtse’ meerderheid vormen.
Koppen als ‘Maakt Spanje een ruk naar rechts?‘, ‘Slaat Spanje straks ook rechtsaf bij verkiezingen‘ en een ‘Spaanse regering met extreemrechts zou kunnen‘ getuigden ervan dat de media deze voorspelling van de opiniepeilers domweg hadden overgenomen. Hoe deze prognose tot stand is gekomen? Dat wordt op gedegen wijze achterwege gelaten. Grote kans dat het te maken heeft met de recente parlementsverkiezingen in Finland, Zweden en Italië waar de bevolking rechtser heeft gestemd dan voorheen. En waarschijnlijk ook omdat de linksgeoriënteerde media zo’n voorspelling uitermate goed konden gebruiken om de rechtse partij VOX in diskrediet te brengen.
VOX is marginaal
In het Spaanse politieke landschap is de rol van VOX, een jonge en conservatieve partij, afgezet tegen de grotere partijen als de sociaaldemocratische PSOE en de centrumrechtse PP ronduit marginaal te noemen. Deze marginaliteit was niet terug te zien in de mediaberichten over de Spaanse verkiezingen voor het Congres en de Senaat: de verslaggeving deed sterk vermoeden dat het bij deze verkiezingen allemaal om deze ene partij zou draaien. En niet in positieve zin. Anti-rechts discours domineerde in vrijwel alles wat er door de reguliere media over de desbetreffende partij is gepubliceerd.
“Achter façade gaat fascistisch gedachtengoed schuil.”
Maakt Spanje een ruk naar rechts? En zwaait radicaalrechtse partij Vox straks mee de scepter in Madrid? Bekijk de volledige reportage op https://t.co/xMI1T0xP5J #terzaketv pic.twitter.com/y4WLEr29TN
— Terzake (@terzaketv) July 20, 2023
Als VOX zou meeregeren zou Spanje in een nachtmerrie terechtkomen en zou het land in één klap teruggaan naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een nieuw Franco-regime zou zijn intrede doen, Dat het zeer misplaatst is om een democratische partij in een democratisch systeem te vergelijken met een dictatoriaal regime waarin met harde hard over de bevolking geregeerd wordt, gaat er blijkbaar niet bij iedere journalist in. Ongemotiveerd is conservatisme een synoniem geworden voor fascisme en voor een deel van de door het ‘wokisme’ geteisterde mensen zelfs voor autocratie. Ironisch is dat ze alleen niet kunnen uitleggen waarom die termen inwisselbaar zijn.
Rechts is kwaad en links is goed
Het is niet de eerste keer dat de media rechts wegzetten als zijnde het kwade en links als het goede. De actuele berichten rondom de Spaanse politiek zijn slechts een willekeurig voorbeeld van de politieke partijdigheid van de reguliere media. Toch is dit voorbeeld tekenend voor de volharding van de vooringenomenheid. Zoals in de lijn der verwachting lag is de Partido Popular (PP) de grootste partij geworden met 136 zetels. Zeker was deze overwinning op de dag van de verkiezingen allerminst. Regeringspartij PSOE wist meer stemmen binnen te slepen dan verwacht en een nieuwe ambtstermijn voor premier Sanchez was tot aan het tellen van de laatste stemmen toe een reële mogelijkheid. Ook met de eerdere verwachting dat VOX groot genoeg zou worden om samen met Partido Popular een tweepartijencoalitie te vormen bleken de media de plank compleet mis te hebben geslagen.
Eenzijdig
VOX verloor maar liefst 19 zetels en is daarmee goed voor 33 plekken in het parlement. Te weinig dus om samen met PP een rechts-conservatieve meerderheid te vormen. De media vond dit geen reden om de focus te verleggen van VOX naar de twee partijen die er meer toe deden: PSOE en PP. Het betrof een puur staaltje ‘zich niet laten kennen’: VOX bleef centraal staan in de berichtgeving, alleen dan in gewijzigde context. In enkele uren tijd gingen de media van ‘grote kans op meeregeren van extreemrechts in Spanje’ naar ‘Spanje rekent af met radicaal-rechts’. Er kan niet anders geconcludeerd worden dan dat deze mediaberichtgeving een zeer eenzijdige en onvolledige weergave van de Spaanse landsverkiezingen omvat.
Tweede Kamerverkiezingen
Kunnen we een dergelijk manipulatief discours ook verwachten in aanloop naar onze eigen Tweede Kamerverkiezingen? Bekend is dat in het verleden eenzelfde soort retoriek is toegepast om met name Forum voor Democratie een slecht imago te geven. Ook andere partijen die anti-globalistische ideeën erop nahouden zouden de komende periode dan moeten vrezen voor framing en gebruik van loze kretologie. Daarnaast is het afwachten hoe de media zich zullen uitlaten over de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks, nu zij serieus kans lijken te maken op machtsdeelname. Dit kan getest worden aan de hand van mediaberichtgeving over de nieuwe partijleider Frans Timmermans.
Bij de eigen achterban zijn de meningen over zijn aantreden als lijsttrekker gemengd. Waar de ene kiezer hem als de ‘redder van links’ ziet is zeker niet iedere PvdA/GroenLinks-stemmer onder de indruk van Frans als lijsttrekker en potentieel premier. Gezien de gemêleerde opvattingen over zijn optreden mogen we verwachten dat de mainstream media de komende tijd beide zienswijzen over Timmermans naar voren brengen in hun berichtgeving.
Politiek gekleurd
Dit opiniestuk ben ik begonnen met de veronderstelling, dat het al langer bekend is dat de politieke neutraliteit van de mainstream media soms ver te zoeken is. Desalniettemin hoeven we dit niet op zijn beloop te laten. We moeten er extra alert op te zijn, met name ten tijde van verkiezingen. Mijns inziens is de misleidende berichtgeving rondom politiek-Spanje een signaal. Een signaal dat we de komende vier maanden extra waakzaam moeten zijn voor politieke beïnvloeding vanuit de media.
Als er vaak loze containerbegrippen worden gebruikt als fascisme, ultrarechts of populistisch – net als bij de berichtgeving rondom de Spaanse verkiezingen – dan is het duidelijk dat de media hun verslaglegging bewust politiek inkleuren.
Over de auteur

inderdaad, het ergert mij ook dat alles wat niet doet wat linkse extremisten willen, meteen in de media als ‘extreem-rechts’ wordt afgeschilderd. Conservatief midden zoals in Hongarije bij dhr Orban, wordt als een ‘gevaar’ afgeschilderd, maar je moet kennelijk je jonge kinderen op de scholen blootstellen aan info die ze nog niet verwerken kunnen over gender en sexuele voorkeuren. DAT vind ik pas extreem. Dat hij dat soort voorlichting niet wil toestaan op scholen in zijn land onder jonge kinderen en jong volwassenen die nog bezig zijn met alles om hen heen tot zich te nemen, vind ik alleen maar verstandig. Dat is niet ‘extreem-rechts maar een wat conservatiever standpunt. Waarom mag dat niet als de meerderheid van de bevolking daar ook sceptisch tegenover staat. Want voorlichters van ‘links’ brengen extremen als ‘normaal’. En ik vind het prima als iemand op het zelfde geslacht valt, maar laat het daar dan ook bij. Met benoemen dat dit kan en dat die mensen niks verkeerds doen, maar dat in de natuur voor de voortplanting normaliter een mannetje en vrouwtje van de soort nodig is. En de ‘maakbaarheid’ van draagmoederschap en donor inseminatie en zo, voelen voor mij al als excessen. Want een mens met name, wil toch graag dromen over zijn/haar familie roots. En dat wordt dan toch verstoord. Dring dat soort vraagstukken niet op aan jonge kinderen en pubers. Je kan er normaal over praten als ze met vragen komen, maar laat het bij de ouders of gewoon bij de leraar en maak er niet een groot voorlichtingsthema van.
En zo gaat het met HEEL veel zaken die ‘links’ benoemt als progressief denken. Wat mij betreft is de mens niet zo progressief, maar eerder aan z’n ondergang bezig.
Heel goed gezegd.
Nou, op veel punten zijn die zg progressieven behoorlijk regressief hoor. Terug naar de 50er jaren zelfs. Ze willen dat mensen weer in 1 iets verwarmde kamer in de woning verblijven. Minder douchen. Zonder auto in een pod (kleine ruimte zonder eigen keuken of wasmachine e.d. eigenlijk alleen een zit-slaapkamertje dus) in een 15 minuten stad wonen, en ons lopend en/of fietsend verplaatsen.
Verder helemaal met u eens.
Met onze media is het duidelijk dat Timmermans met zijn gemixte partij haast moet winnen. De invloed op de gemiddelde kiezer is erg groot. Veel mensen kijken naar praatprogramma’s die vol propaganda zitten. Nu werd enkele keren Timmermans afgekraakt maar dat veranderd in september. De linkse invloed is in Nederland zo groot dat zelfs als rechts zou winnen zal linjdms geregeerd worden want alle instituties, media en scholen links gekeurd worden. De invloed op jonge mensen is zeer groot. Een aankomende ramp zou mij niet meer verbazen temeer omdat de verkiezingen lijken hier een democratisch speeltje die eigenlijk overbodig is.
Linjdms moet zijn
… zal LINKS geregeerd worden….
ik vind het ook heel zorgelijk dat veel jeugd zo links geïndoctrineerd wordt. Die linkse jongeren willen wel allemaal ‘studeren’ en ‘reizen’. En willen wel kunnen ‘uitgaan’ enz enz enz. Maar ondertussen worden wij, de ‘boomers’ afgeschilderd als achterhaald en dat we ‘hun’ toekomst verpest hebben. Nou, alles waarmee zij zo verwend zijn opgegroeid hebben wij niet gekend. Velen van onze generatie heeft echt nog een ‘vak’ geleerd en er was een gezonde mix van mensen die een theoretisch vak leerden of een praktisch vak. Maar nu willen ze allemaal met een laptop en een auto van de zaak iets onduidelijks leren als ‘communicatie’ of ’toerisme’. Overal tekorten aan omdat veel als ’te min’ wordt beoordeeld. Het is een verademing als je een jong praktisch, weldenkend mens tegenkomt. Dan denk ik ‘gelukkig’ ze zijn er nog wel, de normale ‘niet extreem’ opgevoede jeugd. Maar op TV en radio wordt ENORM gemanipuleerd.
Gisteren nog op de radio die naieve Gislaine Plag, die dacht de baas van Corendon de maat te nemen…… of hij niet de verantwoording moest nemen om zich MEER in klimaatverandering te verdiepen en ‘waarom was uw organisatie slecht bereikbaar’. Domme vragen. Hij legde het gelukkig heel goed uit.
Deze linkse vrijheid blijheid heeft veroorzaakt dat je geen vakman kan vinden als het nodig is en kleine klusjes zijn al helemaal uit de wereld. In onze socialistische staat zeiden wij vroeger dat als er geen werker meer te vinden is dat het socialisme voltooid is. Het lijkt er op dat wij die fase hier ook al bereikt hebben. De jeugd ziet alleen een grote feest voor zich als invulling van het leven. Die buitenlandse werkers zijn zelden goed voor de kwaliteit die wij hier gewend waren en zijn het ook alleen goudzoekers. Liever drie klussen op een dag dan een goede. Ik ben het eens met uw verhaal. En die uit Afrika werken al helemaal niet. Wie onderhoudt nog de verzorgstaat?
Ben met u helemaal eens.
Twee keer overkwam het mij in de afgelopen week dat een jonge kassamedewerkster problemen had met wisselgeld. B.v. bij een drogist bon 11,50, ik geef briefje van 20 met 1,50 los. Wist ze geen raad mee.
Bij een supermarkt ongeveer hetzelfde. Paniek, rood hoofd, lang zoeken, nog eens op bonnetje kijken….
Als dat zo’n beetje het niveau van het hedendaagse onderwijs is, dan hebben we in de nabije toekomst niet alleen een probleem om vaklieden te krijgen, maar moeten we ons ook achter de oren krabben v.w.b. de te verwachten kwaliteit van het geleverde.
Maar blijf gerust het onderwijs vooral leuk maken en aanpassen aan de zwakste schakels.
Precies. Is het nu en komkommer of courgette? Wat is een courgette? Of stel in je email maar een vraag tegelijk want men slaat in de war. Het onderwijs aanpassen aan de zwakste schakels zodat ook de analfabeten slagen is een linkse deugd. Mensen zonder visie. Zo eindigen wij in de oertijd. Met een knuppel i. p. v. taal.
Wat vele vragen betreft geeft het book van Martin Bosma: ‘De schijn-elite van de valsemunters’
goede verklaringen over hoe is het zo ver gekomen.
Voor geïnteresseerden:
https://gratis-boek.nl/martin-bosma-de-schijn-elite-van-de-valsemunters/
Beste, U hebt over gans de lijn dezelfde mening als ik. Bovendien vind ik het zéér angstwekkend dat de E.U. nagenoeg alles manipuleert. Het wordt dringend tijd dat er iets gebeurd met deze Ivoren Toren. Onder mom van natuur en klimaat vestigen ze een dictatuur. Het resultaat van de E.U., deze machtsgeile organisatie: Asielbeleid één grote flop, Energiebeleid één grote flop en in de toekomst ons voedselbeleid, onze boeren moeten er aan geloven; één grote flop, natuur moet hersteld worden, waar ons voedse vandaan moet komen nog NOOIT iets van gehoord!
Nee, ze komen nooit met oplossingen. De wereldbevolking groeit enorm, vooral in Afrika. Maar hoe het met de voedselvoorziening moet blijft onbeantwoord. En ik ga geen insecten eten.
Nu is het in de MSM mbt de Spaanse verkiezingen:
De verslaggeving over de recente Spaanse verkiezingen was sterk politiek gekleurd. Rechts is slecht en links is goed, zo was de onderliggende boodschap.
Maar normaliter kan onderstaande beoordeling bij elk artikel in de MSM;
De verslaggeving was sterk politiek gekleurd. Rechts is slecht en links is goed, zo was de onderliggende boodschap.
Terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Als dat zou kunnen. Slechts 1 kostwinnaar, betaalbare huizen, culturele eenheid en de grootste ergernis bestaat uit de verkeerde voetbalclub die kampioen wordt. De elektronische gadgets mag je hebben. We gaan weer naar de kroeg en drinken meer wijn dan verstandig is.
Overigens is Franco, met name rond Madrid, nog altijd verrassend populair. Misschien heeft hij toch ook een paar dingen goed gedaan. In Barcelona daarentegen kan men zijn bloed wel drinken.
Idd was weliswaar enkele tientallen jaren geleden (wel na Franco) voor mijn werk in Madrid en liep op vrijdagmiddag nog even door de stad om iets voor onze oudste zoon te kopen. Bij een speelgoedwinkel verviel ik in verbazing om daar twee figuurtjes te ontwaren met opgestoken klauwtjes en te herkennen als Franco en de voormalige fuhrer van onze oosterburen.
Naast de media beïnvloeding zijn ook de opiniepeilingen verziekend.
Vanaf 1 aug. zouden opiniepeilingen verboden moeten zijn.
Verder moeten de tellingen op ieder stem lokaal en de uitslagen streng gecontroleerd worden.
Het beste zou zijn volledige transparantie per verkiezingslokaal en gemeenten opdat niet met de totalen gerommeld kan worden.
Met u eens. De invloed op de zwevende kiezer is enorm en meestal gelooft deze wat hem in de media door de strot geduwd word door linkse partijen. Alternatieve media lezen zij niet. En dan krijgen wij rare uitslag van verkiezingen plus de machinaties na de verkiezingen.
Gezond wantrouwen is inmiddels wel gerechtvaardigd gebleken.
Wat we links en/of progressief zijn gaan noemen is tot veel in staat gebleken om resultaten naar hun hand te zetten.
Dus ook helemaal eens met @Harry, dat er streng gecontroleerd moet worden.
Veel mensen in Nederland gaan wat Spanje betreft aan de feiten voorbij: de verkiezingsuitslag levert voor de PP en VOX niet genoeg zetels op samen te regeren. De PSOE dacht de buit binnen te hebben, ze hadden echter niet gerekekend op de Catalaanse polítici die niet met de PSOE samen willen samenwerken, zolang de PSOE geen afstand neemt van de afscheidingspolitiek van Cataluña.
Dus het ziet er naar uit dat er nieuwe verkiezingen komen in de herfst of winter
Reageerders: lees zelfs de kritische Spaanse kranten. En loop niet blind achter de Msm aan als het over een ander Land gaat. Het is niet wat het vaak lijkt in Spanje, net als in Nederland.
Een beetje off topic, maar toch ook niet.
In een lokale krant las ik de volgende kop en een beschrijving onder een foto;
Marieke (52) wilde niet dat projectontwikkelaars de historie zouden verpesten en dus kocht ze zelf een rijksmonument in Roermond.
Het 125 jaar oude rijksmonument, waar appartementen in komen. — © Google
De kop van het artikel is nogal stemmingmakerij en suggereert het volgende;
Projectontwikkelaars zijn slecht, Marieke is vrouw alleen, dus goed.
Precies volgens het linkse narratief, vastgoed investeerders, projectontwikkelaars, kleine ondernemers die hun pensioen opbouwde via verhuur van een enkel pandje enz zijn per saldo slecht huisjesmelkers en dien zo behandeld te worden. Framing eerste klas.
Het blijkt echter dat Marieke voor projectontwikkelaar gaat spelen en dus het rijksmonument in potentie kan verpesten. Zeker als Marieke echt zo onervaren is als men/ze ons doet denken. Beïnvloeding dus.
ja, dit is niet of topic hoor. Het is wel wat zo selectief wordt gebracht. Die Marieke ruikt een kans om zelf als ‘projectontwikkelaar’ dit te doen. Gek dat mensen daar vergunningen voor krijgen. Dat is soms ook zo wisselend per gemeente. De een moet 10 x een nieuwe tekening voor een dakkapel laten maken en de ander (wellicht met betere connecties) krijgt extreme dingen voor elkaar.
De media doet niet anders dan bewust politiek in kleuren;hun kleur wel te verstaan!
In Spanje speelt de katholieke kerk nog een rol in de samenleving. De Nederlandse media hoor je daar weinig over want dan moet er ook over een andere religie geschreven worden. Zaken weglaten is ook doen.