AIVD, hoe kun je geen kwaadaardige elite zien?

Kritische burgers zijn geen anti-institutionele extremisten

Titelfoto bij artikel AIVD, hoe kun je geen kwaadaardige elite zien? Rene dercksen opiniez

Foto:

 

De AIVD beschuldigt hen die de rechtsstaat en de staat van de democratie bekritiseren, van anti-institutioneel extremisme. Toe maar. Hiermee bevestigt de AIVD echter juist het gelijk van wie zij hiermee in een kwaad daglicht willen stellen. Want als je de verschillende thema’s langsloopt, hoe kun je daar dan géén kwaadaardige elite in zien, vraagt René Dercksen zich af.

De AIVD is dezer dagen zeer actief op Twitter met hun strijd tegen anti-institutioneel extremisme, zoals zij dat noemen. ‘Extremistische’ kritiek op onze instituties en dat bedreigt de democratie. Maar laten we eens wat thema’s langslopen, te beginnen met corona.

 

Netwerkcorruptie en onkunde

Het is intussen volstrekt helder dat onder andere de netwerkcorruptie tijdens die periode keihard heeft toegeslagen. Sywert van Lienden kon doordringen tot de macht vanwege zijn lidmaatschap van het CDA, maar is natuurlijk klein bier bij wat er nog allemaal is misgegaan onder het toeziend oog van Hugo de Jonge (CDA). Een minister, één van de velen, die geen enkele kennis van zaken heeft, noch op de thema’s van zijn oude, noch op de thema’s op zijn huidige ministerie. Uit onderzoek bleek dat de kiezers dit als één van de grootste manco’s ervaren bij de politiek van vandaag. Onkunde. Zou daar wellicht wat institutioneel wantrouwen vandaan komen?

 

En breder getrokken: tal van banen bij overheid en semi-overheid worden uitgedeeld aan de hand van lidmaatschap van politieke partijen in plaats van competenties en ervaring. Mensen zijn niet blind, dames en heren van de AIVD. Zou het wantrouwen jegens de overheid zijn oorzaak vinden in het feit, dat zij tijdens deze corona-periode eerzame burgers liet volgen? Dat alle kritiek van deskundigen op het beleid in een kwaad daglicht werd gesteld? Het waren kwakzalvers. Ze moesten hun BIG-registratie eigenlijk inleveren. Complottheorieën. Zou het wellicht komen omdat de uitspraken van zowel het RIVM als het kabinet aantoonbaar onjuist bleken?

 

Wetten aan de laars lappen

We hebben een kabinet dat wetten en zelfs de Grondwet met regelmaat aan de laars lapt. Het wenst de Kamer, ondanks zijn grondwettelijke plicht, met regelmaat niet te informeren. WOB/WOO-onderzoeken worden weggewoven, boetes die daaruit voortvloeien betaald. Van ons geld. Hoe denkt u dat de burgers dat duiden, AIVD?

 

Politieke processen

We hebben een OM dat politieke processen voert. Een OM dat aangiftes van smaad en laster wel behandelt als de aangifte van D66’ers komt, maar niet als de aangifte uit een andere politieke hoek komt. Dan is de constatering dat het wel een strafbaar feit betreft, maar dat men geen tijd heeft. Waarom heeft men wel tijd voor de aangiftes van zo’n dubieus figuur als Sydney Smeets? Zou de weerzin tegen de instituties hier wat mee van doen hebben, AIVD?

 

Kwaadaardigheid

Rechters doen om de haverklap politieke uitspraken. Zij die strijden tegen windmolens komen bij de Raad van State, waar rijen linkse politici hun baantje vonden, altijd van een koude kermis thuis. Totdat het Europese Hof met het arrest van Nevele al die beslissingen van de Raad van State tot broddelwerk degradeerde en van tafel veegde. De windmolens in Nederland bleken eigenlijk allemaal illegaal te zijn geplaatst. Toen dit arrest aan een rechter in Nederland werd voorgelegd om die illegale molens dan voorlopig maar stil te zetten, durfde de rechter dat niet aan. En recentelijk is men gewoon weer doorgegaan, met dit soort politieke uitspraken, totdat zo’n zaak weer aan het Europese Hof wordt voorgelegd, maar dan draaien die ellendige dingen al en durft een rechter dat niet meer terug te draaien. Kost het heel veel moeite om hier kwaadaardigheid in te zien?

 

Terroriseren en intimideren

Hoe denkt u dat al die bezwaarmakers denken over onze instituties, AIVD? Heeft u de documentaire “Tegenwind” gezien? Hoe de overheid de burgers terroriseerde en intimideerde. Hoe zouden die over de instituties denken nu? Bij de Urgenda- uitspraak halen de rechters het verdrag van de rechten van de mens erbij, wat daar helemaal niet voor bedoeld is en interpreteren zij dat verdrag vrijelijk langs hun linkse denkbeelden.

 

Kritiek niet toegestaan

We hebben een overheid die zelfs een omroep wil verbieden, terwijl de verwijten die de ombudsman maakte volledig uit de lucht gegrepen bleken. Uitspraken die tot het verbod zouden moeten leiden bleken aantoonbaar nepnieuws. Verzonnen. Onwaar. Terwijl bij de NPO, en ook bij een belangrijk deel van de media, kritiek op wezenlijke onderdelen van het beleid helemaal niet meer wordt toegestaan. Waar propaganda de boventoon voert. Corona was zo’n voorbeeld, maar wat denkt u van het klimaatbeleid? Zowel in de keuzes van de onderwerpen als op de wijze waarop die behandeld worden. Integere mensen als Marcel Crok worden gecanceld. Ziet u nog wel eens criticasters van het onzinnige klimaatbeleid in de MSM, AIVD? Of het disfunctioneren van Brussel? Neem de massa-immigratie. En dat terwijl de ellende van die politieke keuzes voor iedereen zichtbaar is, gaat het bij de NOS vooral over het gegeven dat mensen buiten moeten slapen. Denkt u echt dat de mensen gek zijn, AIVD?

Het onderwijs is gekaapt, de pensioenfondsen verliezen bakken met geld omdat links-activisten zich in het bestuur hebben gewurmd en met het geld van gewone mensen politiek bedrijven in plaats van te zorgen voor een waardevast pensioen.

 

Dodelijke slachtoffers

De grootste fout van zijn minister-presidentschap noemde Rutte het niet afschaffen van de dividendbelasting. Terwijl er dodelijke slachtoffers vielen als gevolg van zijn beleid. Dodelijke slachtoffers. Het stikstofbeleid, de toeslagenellende, de Groninger gaswinning. Niet de verwoeste levens van velen raakten de minister president, maar de dividendbelasting. Wat zouden gewone mensen hier van vinden, AIVD?

 

Kwaadaardige elite

En zij die kritiek hebben op deze ontluisterende feiten worden ontmenselijkt, gedemoniseerd. Door de Sander Schimmelpennincks van deze wereld. En terwijl zij lieden met een niet linkse mening dagelijks voor rotte vis uitmaken, ligt de rode loper uit voor hen: bij de NPO, bij D66/VVD, bij de Volkskrant, bij het NRC. Hoe kan dat? Zou er een kwaadaardige elite zijn die dit faciliteert en stimuleert?

Of iets milder gesteld: kunt u het mensen eigenlijk wel kwalijk nemen dat mensen de conclusie trekken dat de elite het niet goed met hen voor heeft? Zou u dat hen en mij dan eens kunnen uitleggen? Pim Fortuyn demoniseren en je krijgt de ene na de andere overheidsbaan, toch Paul Rosenmöller, Thom de Graaff? Je komt er niet alleen mee weg, je wordt er voor beloond.

Hoe kunnen geïnformeerde burgers hier eigenlijk géén kwaadaardige elite in zien, Erik Akerboom? Hoe dan?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
38 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Om een vreedzaam protest van oudere gelijk de kop in te drukken met geweld door een politiemacht die alle onherkenbaar er op los sloegen tijdens de corona demonstratie gaf men al aan dat hier een heel andere beweging steekt ,uitgewezen asielzoekers die de boel terroriseren,of een groep Marokkanen die de mensen lastig vallen die met hun kinderen op de stranden zijn ,dan zie je ze niet ,dat mag allemaal ,waarom niet dan een politiemacht met onherkenbare helmen die de boel even op orde brengen ,en rust in de tent brengen ,nee ,ik zie het meer als dat ze dit rustig laten escaleren om straks iedereen onder het mom veiligheid een chipkaart te geven en het geld uit de omloop halen ,deze regering is maffia ,alles wordt afgekapt,niks openbaar gemaakt ,papieren zwart gelakt,corona 5 miljard zoek ,toeslage schandaal ,honderden kinderen dood ,en door wat??? oppositie zit er voor spek en bonen ,het is om misselijk van te worden ,

Dino51
Dino51
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Excelente analyse en goede toevoeging van Peter, chapeau! Het is een grof schandaal wat in ons land gebeurt. Ik zie het met lede ogen aan en zou het liefste willen vertrekken uit dit “gave” land. Wat een bagger.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Zeer mee eens.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

En wat dacht u van ene meneer Karakus omhoog gekatapulteerd als hoofd politie in NH? Ongeacht wat vlekjes?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Vanochtend WNL: Ruben Brekelmans heeft het over de veronderstelde ‘apathie’ van de Russische bevolking ‘omdat ze Putin nooit wegkrijgen’.
Goh, zou zoiets ook in NL spelen? Dat de bevolking apathisch geaccepteerd heeft dat ze Rutte nooit wegkrijgen?

Jos
Jos
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De mars door de instituties is inmiddels voltooid.
Het marxistisch beleid word nu over ons uitgerold. De democratie is nu slechts een sta in de weg.
De AIVD is ook een institutie!
AIVD’rs die niet linksom draaien maken geen carrière.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, Rosenmoller bij ABP vind ik heeeeel erg. Wat doet die man daar. Nul kennis van de materie, nul kennis van besturen…….en het ergste….het demoniseren van Pim Fortuijn en het vrij baan maken voor de moord op hem door die linkse activist.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die man doet daar wat zijn opdracht is, nl. het laten wegvloeien van pensioengelden naar de klimaatprofiteurs.

jaak
jaak
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als kritiek op de werking van de staat niet toegestaan wordt, wordt een essentieel element uit de democratische praktijk onderuit gehaald. Zien veiligheidsdiensten echt niet in dat zij zichzelf op die manier opstellen als de vijand van de democratische staat?

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  jaak

Ze zijn precies de Stasi, of andere dictatoriale stromingen.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is ook wel wat naïef om te denken dat organisaties die door de staat betaald worden en wiens leiders door de staat worden aangewezen, onafhankelijk zullen zijn van diezelfde staat. Dat geldt net zo goed voor de AIVD als voor de Rechterlijke Macht, het RIVM, klimaatwetenschappers, of eender welke staatsclub.

Henri
Henri
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Klopt, als Akerboom een afwijkend of een te genuanceerd geluid zou laten horen, zou hij door het immer alerte trollenleger worden gebombardeerd met haatmails/apps/twitters.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Welnee, je wordt gewoon vervangen. Maar je komt niet in een dergelijke positie terecht zonder eerst je volgzaamheid bewezen te hebben. Dat is wat er getest wordt bij een politieke loopbaan, je vermogen om de partijlijn te volgen, wat die ook is. Zo zijn alle ‘rechtse’ VVD-ers inmiddels verwijderd gelijk Pieter Omtzigt bij het CDA. Daarom is Klaas Knot de directeur van de Centrale bank en niet Lex Hoogduin, die er afwijkende meningen op nahoudt. Het selecteert zichzelf uit.

Gussel
Gussel
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Inderdaad zo werkt onze “ democratie “. Hopelijk gaan bij meer mensen de ogen open.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Maar hoe is dat systeem te stoppen? Want het is duidelijk een systeemfout, die zichzelf versterkt ten koste van realisme.

Yvonne
Yvonne
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Klasse geschreven:de harde waarheid!

Chris
Chris
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi overzicht van de huidige staat van ontbinding van de NL-overheid. En dit is nog maar het zichtbare topje van de ijsberg. Ik ben zoooo blij dat ik NL op tijd verlaten heb !

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

Waar woon je nu Chris?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u wel. Spijker-kop. Een onweerlegbare en nog lang niet volledige opsomming van wat er momenteel mis is met NL. In naam een democratisch land, maar ondertussen in de greep van een kongsi die de samenleving omver werpt en elk realisme tart.
Gisteren weer een voorbeeld van hoe ‘men’ in de kongsi met succes iedereen wegwerkt die dreigt de muren van hun speciale keizerrijkje te doorbreken.
Wiersma moest dus weg, want kritisch op onderwijsbestuurders die graag zelf over de lumpsum blijven beschikken, kritisch op wat kinderen aangeboden wordt op (sommige) islamitische weekendscholen….

Milo van der Linden
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De AIVD is een instituut dat al jaren beta intellectuelen via een stevig selectieproces uitkiest om geavanceerde vraagstukken bij elkaar te puzzelen. Dergelijke complexe uitdagingen vereisen kritisch denkvermogen. Ik zou mijzelf enorm in mijn zak getrapt voelen wanneer ik mijn intellect op deze manier zou verspillen aan politiek gewenste vraagstukken, ondertussen de werkelijke crimineel en/of staatsgevaarlijke mensen vrij baan gunnend. Ik wens de medewerkers van de AiVD veel wijsheid en kracht om zich in deze idioterie staande te houden.

gekke henkie
gekke henkie
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Milo van der Linden

De huidige nieuwe lichting politie agenten worden zorvuldig middels testen geselcteerd op “herdershond gedrag”, dwz luisteren naar de baas en geen vragen stellen!
Geef dom volk macht en een uniform en je hebt de ideale herdershond zeg maar… Een zekere Ernst Rohm had dat in de jaren dertig al door, geschiedenis herhaalt zich! Boa, ook zon voorbeeld…zinloos om mee in discussie te gaan….

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zal eens iets leuks vertellen. In 1988 ben ik op de motor naar Tsjechoslowakije geweest op uitnodiging van een kinderarts die de Kinderkliniek van het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden had bezocht waar ik op de beenmergtransplantatie-afdeling werkte. Het IJzeren Gordijn bestond toen nog en na deze motorreis vatte ik het idee op om de USSR te gaan bezoeken op de motor. Dat was verboden op een motor maar gek genoeg niet met een auto. Afijn ik had een doodsimpele truc verzonnen en die werkte perfect want ik mocht er gewoon in toen ik mijn visum liet zien aan de grens bij Brest/Polen-Rusland. Tijdens het aanvragen van het visum voor de USSR ging mijn post echter heel erg raar doen. Alle post die altijd op bepaalde vaste dagen kwam die kreeg ik ineens veel later en ik ontdekte ook piepkleine tekentjes op enveloppen.
Dit was overduidelijk een actie van de Binnenlandse VeiligheidsDienst (zo heette de AIVD toentertijd) en ik heb er achteraf hartelijk om moeten lachen. Hoe zielig ben je dan wel niet als je serieus denkt dat ik dat niet door zou hebben. Ik reis nog steeds de hele wereld over op mijn motor en laat me door niets of niemand tegenhouden.

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Daan van der Keur
Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Toen ik terug keerde van een motorreis door Rusland en Kazachstan naar Kirgizië kwam ik op de terugweg in Zuid-Polen in een piepklein Pools dorpje een ex-AIVD-agent tegen in het kleine gezellige pension waar ik sliep. ’s Ochtends in de ochtendzon genoot ik van het heerlijke door de Poolse gastvrouw bereidde zeer rijkelijke ontbijt. Aan het tafeltje naast mij zat een naar later bleek Nederlandse man. Toen hij hoorde dat ik een Nederlander ben raakten we aan de praat. Ik vertelde over al mijn motorreizen naar Rusland ook achter het toenmalige IJzeren Gordijn en mijn contacten met wetenschappers en dissidenten. Hij had al snel door dat ik veel meer wist dan de gemiddelde reiziger en durfde toen zijn verhaal te vertellen. Hij vertelde dat hij een AIVD-agent was en uit de school had geklapt over geheime missies. Ik zag letterlijk de doodsangst in zijn ogen toen hij mij vertelde dat hij bang was vermoord te worden door iemand in opdracht van de Nederlandse regering. Ik geloofde hem en toen we afscheid namen was ik voor de zoveelste keer dolblij een doodgewone burger te zijn en geen top-politicus, geheim agent of noem alle mensen maar op die weet hebben van geheime missies en geheime documenten.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zo ik iets ben, dan wel anti-institutioneel extremist: liquideren, die staat!

Iemand die zich beroept op de wet, faalt als mens!

Rutte maakt meer kapot dan je lief is!

Peter
Peter
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“De illusie van vrijheid zal blijven bestaan zolang het winstgevend is om de illusie voort te zetten. Op het punt waar de illusie te duur wordt om te onderhouden, wordt gewoon het het landschap neergehaald, worden de gordijnen teruggetrokken, worden de tafels en stoelen opzij geschoven wordt de bakstenen muur aan de achterkant van het theater zichtbaar.”
Frank Zappa

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Frank had altijd mooie poëtische teksten maar o zo keihard waar!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik stond 8 jaar ten onrechte in de databank FSV van de Belastingdienst. De Fraude Signalering Voorziening. Meermaals een excuusbrief ontvangen. Mijn privacy geschonden, Jan en Alleman konden in mijn gegevens kijken. Onwettig. Ik ontving niet eens toeslagen. Ik heb die data opgevraagd en kreeg wat zwartgelakte formulieren. Heb mij aangemeld voor updates en ik ontvang nu wekelijks berichten. Met een verwijzing naar de website maar zonder link. Armoedig. En natuurlijk nog geen cent schadevergoeding. Wel verdacht dat de overheid in deze nu opeens heel actief maar niet open is op dit dossier. Geef geen enkel vertrouwen. Het is allemaal niet zo wreed als het Toeslagenschandaal maar zegt genoeg.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Even lezen Piet – https://www.geenstijl.nl/4647532/burgerleed_in_de_mail_waarom_z/ – ik heb gewonnen maar na lang vechten. Het was het waard maar oh oh wat is onze overheid totaal corrupt tot op het bot!!!!!!!!!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Merci !

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Graag geDaan!

Isaiah2022
Isaiah2022
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze heren zijn net als hun tegenhangers in de VS bij de CIA en de FBI totale regime aanhangers en hebben geen besef van de liberale ideeen die ons staatsbestel overeind houden sinds begin 19e eeuw. Het gaat hen uitsluitend om het overeind houden van de macht van het zittende regime (en henzelf) en de mogelijkheid deze te steunen via het censureren van de vrije meningsuiting. Dat de bevolking daarvan het slachtoffer wordt doet er niet toe, zolang de junta maar aan de macht blijft. Het staatsechtelijke besef is volledig kwijt bij deze veiligheidsmaffia die er niet voor terugdienst om elke dissidente mening in een kwaad daglicht te zetten om het kabinet te steunen. Zie de situatie in de VS waar Hunter Biden wordt beschermd en Trump wordt aangeklaagt voor kwesties die Hillary Clinton werden vergeven (door de FBI). Het is een walgelijke vorm van nastreven van institutoneel eigen belang, machtsvergroting en machtswellust. Hoog tijd om deze geheime parkeerwachten te vervangen door een hoogwaardiger soort mensen.

Cornelia
Cornelia
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Na het klimaatbedrog, het migratiebedrog, uithuisplaatsing bedrog, het Groninger gasveldbedrog, het coronabedrog, stikstofbedrog, boerenbedrog en huisvestingsbedrog komen ze nu met het institutioneel extremist bedrog.
Wat moeten wij als burger met een overheid waar onze eigen premier keer op keer op leugens wordt betrapt, onze onkundige ministers en onze lügenpresse?
Dit is wat de burger er van vindt!

Gerrit Kassies de Vries
Gerrit Kassies de Vries
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Sorry, Herhaaldelijk hoor ik het woord Democratie hier vallen? Welke democratie hebben jullie het hier over?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gerrit Kassies de Vries

De democratie die vurig met de mond beleden wordt, en vrij stilzwijgend naar believen met de daad opzij wordt geschoven.

Red
Red
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Gerrit Kassies de Vries

Die van de helft plus 1

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zag een debatje waarin Baudet een goede vraag stelde over dit onderwerp.
Heb daar zelf een reactie onder gezet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

By the way, let op de grijze ambtenaar die naast de minister zit.

Joke
Joke
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor deze heldere uiteenzetting hr. Dercksen, ik kan mij er helemaal in vinden!

38
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen