Sigrid Kaag heeft echt lak aan vrouwenrechten

Feministe Lydia Daniël uitgejouwd op D66-congres

Titelfoto bij artikel Sigrid Kaag heeft echt lak aan vrouwenrechten ines van bokhoven opiniez

Titelfoto: Sigrid Kaag, publicatie onder copyright Europese Unie.

 

Sigrid Kaag heeft altijd de mond vol van vrouwenrechten, maar ze betekenen niets voor haar. Op het afgelopen D66-congres gaf ze daar weer eens blijk van. Feministe Lydia Daniël beschuldigde Kaag van verraad en zei dat dankzij D66 mannen hun weg hebben gevonden naar vrouwensport en vrouwenkleedkamers. Kaag serveerde haar snel af en de zaal vol met D66-mannenrechtenactivisten riep “Boe!” Voor Kaag heeft maar één ding waarde en dat is zijzelf en haar lobbypartij, die een pracht van een ondergang tegemoet gaat, schrijft Ines van Bokhoven.

Sigrid Kaag en vrouwenrechten. Tja. Een goede vriendin van me zou zeggen: ‘Het is een dingetje.’ Ze zou een ijzersterk punt hebben met die eenvoudige opmerking.

Opvallend: Kaag heeft dolgraag de mond meer dan vol van vrouwenrechten en gebruikt daar dan weer andermans woorden voor, zoals die van Madeleine Allbright die ooit opmerkte dat er een speciaal plekje in de hel is voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen. Kaag identificeert zich graag met de Groten der aarde, en dus vertaalde ze die opmerking gemakzuchtig als verkiezingsslogan. En ‘vrouwen’, in dit geval, betekent er maar eentje: Kaag.

 

Dolverliefd

Want zoveel is ons nu wel duidelijk: Kaag steekt vrijwel geen poot uit voor andere vrouwen naast zichzelf en de vrouwen in haar netwerk, waar ze zelf ook weer profijt van heeft. Verder dan dat strekt haar liefde voor het steunen van vrouwen niet en dat is al talloze keren gebleken. Vraag het anders eens aan Rina Schnerb – of haar rouwende familie. De enige vrouw die Kaag steunt is Kaag zelf, en dat doet ze met verve. Met overdrijving, zelfs. Want zonder Kaag was het in het Midden-Oosten allemaal nog een veel grotere puinhoop geweest en de chemische wapens die ze heeft opgeruimd zijn ontelbaar. Kaag is dolverliefd op Kaag – ach ja, iemand moet het doen, denk ik dan maar.

Of vraag het eens aan de prachtige jonge vrouw, Lydia Daniël, die het zaterdag aandurfde het podium van D66 te beklimmen om, in iets concretere bewoordingen dan de D66-slogans, Kaag om steun voor vrouwen te vragen. Het was een pracht van een incident, iets wat Amerikanen omschrijven als backfiring: het filmpje dat ervan gemaakt werd en nu rondgaat op de sociale media getuigt ervan.

 

D66-congres

Zaterdag was er een D66-congres en uiteraard was Kaag een van de sprekers, als een van de Grote Leiders van dit lobbybedrijf dat zich voordoet als politieke partij. Tijdens haar speech werd ze gestoord door een activiste die vanuit de zaal dingen riep die Kaag niet goed kon verstaan. En toen maakte Kaag een kapitale vergissing. Want ze zag een jonge, zwarte vrouw (zonder brandende fakkel) die ze acuut ‘lieverd’ noemde. Ze kon de vrouw niet verstaan, en zag tegelijkertijd een kans de wereld te laten zien dat Sigrid Kaag best wel bereid is te luisteren naar anderen, zeker als ze vrouw zijn, en zéker als ze een kleurtje hebben: de dame werd het podium op gevraagd zodat ze zich helder kon uitspreken. Acuut volgde er applaus uit de zaal: prachtige, menselijke actie van Kaag die door haar fans werd gewaardeerd. ‘We gaan eens luisteren in plaats van praten. Kunnen wij heus wel.’

 

Lydia Daniël

So far so good. Lydia Daniël kwam het podium op, Kaag verkneukelde zich al om het mooie persmoment dat dit zou opleveren, zich er blijkbaar niet bewust van dat deze vrouw al eens was geïnterviewd door een van de aartsvijanden van D66, Wierd Duk, en dat de aanwezige leden dit waarschijnlijk niet zouden waarderen. De dames schudden elkaar beleefd de hand en toen stak de ‘Insufferable TERF’ (‘onuitstaanbare Trans-Exclusionary Radical Feminist’) direct van wal. “Ik voel mij verraden,” sprak ze. “Door u specifiek en door de mensen hier in deze zaal. Want u, van alle mensen in de politiek, heeft de mond vol van vrouwenrechten, maar als u niet weet wat een vrouw is, kunt u ook geen vrouwen vertegenwoordigen.” Heldere taal, heldere aanklacht, heldere kritiek van een feministe die tegen een andere feministe zegt: maak je woorden eens waar, meid.

 

Mondige vrouwen? Liever niet

Op dat moment begon het boe-geroep in de oogverblindend blanke zaal al. Direct. De volgzame D66’er is niet gediend van vrouwen die zich uitspreken. De enige vrouw die ze willen horen is de Grote Leidster, en de rest dient te volgen en te zwijgen, geloof ik. Discussie en debat worden er niet gewaardeerd, in deze partij van zichzelf geweldig intellectueel vindende mensen. Andere belevingswerelden of meningen: niet tijdens ons congres, niet op sociale media, niet tijdens interviews, niet op de door D66 beheerste televisie, en liever eigenlijk nergens, dus.

Niets wil de gemiddelde D66’er horen naast een echo van de bekende dogma’s, die tot in den treure herhaald worden om de D66’er een superieur gevoel over zichzelf te geven. Weg met al die andere opvattingen en manieren van kijken en denken: er is maar één waarheid en die heeft D66 in pacht. Mondige vrouwen? Feministes? Liever niet, behalve goedgekeurde vrouwen die zeggen wat men wil horen. Bij D66 krijg je niet zomaar rechten – die moet je verdienen.

 

Mannenstemmen

Daniël liet zich evenwel niet door de negatieve reacties uit de zaal uit het veld slaan en zette haar kleine toespraak voort. “Dankzij uw partij hebben mannen hun weg gevonden naar onze sport, naar onze kleedkamers – mannenrechtenactivisten the lot of you,” riep ze, beschuldigend rond wijzend naar de hele zaal die steeds luider hun ongenoegen liet merken. Waarbij ik trouwens wil opmerken dat het vooral mannenstemmen zijn die ik in het filmpje fanatiek ‘boe’ hoor roepen, dus het punt dat Daniël maakte kwam op mij niet eens zo vergezocht over. En ze hield vol: ze legde Kaag uit hoe onveilig de ‘veilige’ ruimtes van vrouwen zijn geworden nu vrouwen verplicht worden mannen toe te laten die zichzelf voor het gemak ‘vrouw’ noemen.

 

Achteruitgang

“Dit is geen vooruitgang, dit is achteruitgang,” zei Daniël fanatiek. En ze heeft gelijk, wat mij betreft. Een groeiend aantal verkrachtingszaken, waarbij ‘vrouwen met een piemel’ de dader zijn, getuigt ervan: onze veiligheid is, dankzij de principes die Kaag met haar partij voorstaat, ernstig in gevaar. En niemand in die partij wil er iets van weten. Wie op sociale media D66-kopstukken erop wijst of probeert een normaal, menselijk doch bezorgd gesprek met ze aan te gaan, loopt steevast tegen een keiharde, afwijzende muur op. Voor D66 is vrouwenveiligheid een non-issue; vrouwen moeten zichzelf maar zien te redden. Daniël maakte een meer dan valide punt in haar kritiek op dat podium, en de respons uit de zaal maakte meer dan helder hoe D66 denkt over vrouwen, hun veiligheid, hun rechten en zelfs hun assertiviteit: “BOE!”

 

Paniek

Op dat punt raakte Kaag lichtelijk in paniek. Die zaal, besefte ze, zat vol met zo’n beetje de enige mensen die nog bereid zijn op haar steeds verder ten onder gaande lobbybedrijf te stemmen. Die mensen mocht ze niet ook kwijtraken: naar ik begreep is de livestream, die D66 van dit congres uitzond, door slechts enkele tientallen mensen bekeken. Daniël moest van dat podium af, en rap ook. En dus deed Kaag wat ze altijd doet als haar om steun voor vrouwen wordt gevraagd: ze viel deze vrouw keihard af. Niets wilde ze te maken hebben met een feministe die harder voor vrouwen en hun rechten vecht dan het zorgvuldig opgebouwde imago dat Kaag probeert te zijn, en waar geen mens meer intrapt.

“Oké, mooi, heel fijn.” Kaag wist zich geen houding meer te geven en deed er alles aan de regie over de ongewenste situatie weer terug te pakken, en blaatte paniekerig door Daniëls bedankje aan het einde van haar korte monoloog heen. Daniël moest maar een afspraak maken, zei Kaag, “want je had ook op een andere manier je verhaal kunnen vertellen.” Tuurlijk had Daniël dat: achter de schermen, waar niemand het had gehoord, waar het makkelijk onder een kleed had kunnen worden geveegd. Dat was Kaag veel liever geweest. Vrouwen die zich ongevraagd en activistisch uitspreken: het idee alleen al. Stuitend. Weg ermee.

 

Blokkeren

“Nee, dat is niet zo, want uw partij heeft me zelfs geblokkeerd op de sociale media,” wierp Daniël woedend tegen. Tja, dan wordt het inderdaad lastig om gehoord te worden, als je als partij bewust je vingers in je oren stopt en aangeeft niet gediend te zijn van tegengas. “Dát is hoe erg u vrouwen de mond snoert!” stopte ze er nog achteraan tegen een Kaag die, zoals we dat van haar gewend zijn, de persoonlijke kritiek weglachte: was wel een erg groot woord, blijkbaar. Welk woord ze bedoelde is me niet helemaal duidelijk, maar dat ze lachte omdat kwaad worden het alleen maar erger zou maken, met al die camera’s die dit gebeuren vastlegden, zie ik dan weer vrij helder.

Daniël werd van het podium af gebonjourd en Kaag kreeg er een staande ovatie voor van zowat een halve minuut. “Zo zie je maar: nooit te oud om te luisteren,” kakelde een trotse Kaag tegen een zaal die zo volgzaam overkwam dat ze alles wat ze deed een staande ovatie zouden hebben gegeven, al had ze in de microfoon geboerd.

 

Een dingetje

Sta er even bij stil: een staande ovatie voor een vrouw die van vrouwenrechten, het opkomen voor minderheden en de activistische strijd tegen racisme speerpunten heeft gemaakt – in slogans dan, hè, niet ‘voor eggies’ – omdat diezelfde vrouw zojuist een gekleurde feministe, na aanhoudend boe-geroep uit de zaal, van een podium heeft weten te werken nadat die vrouw aandacht vroeg voor vrouwenrechten. Had ik er al bij vermeld dat D66 zich opwerpt als de grote hoeder van onze democratie met al haar Grondrechten en inspraak? Dingen roept als “Laat niemand vallen”?

We weten het nu wel, en die vriendin van me heeft gelijk: voor Kaag is feminisme niets meer dan een dingetje, een onderwerp dat het hartstikke goed doet in oneliners, speeches en slogans, maar dat in de praktijk weinig inhoud heeft voor haar. Dat er nu eenmaal altijd useful idiots zijn die erin trappen is het enige wat haar drijft om te doen alsof zaken als democratie, vrijheid en rechtvaardigheid waarde voor haar hebben. Voor Kaag heeft er maar één ding werkelijke waarde, en dat is Kaag zelf. De rekening komt eraan, Sigrid: je lobbybedrijf is een lege huls aan het worden en de peilingen voorspellen een pracht van een ondergang.

Goed gedaan, meid. Wat een prachtvrouw ben je toch. Kuch.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dat D66 een hekel heeft aan Boeren, Vissers en het MKB., productiebedrijven, het vrije woord, eerlijke verkiezingen, Ongehoord, FVD en PVV ….dat wisten we al.
En dat ze een hekel hebben vrijgevochten vrouwen is ook geen verrassing, gezien de drang die D66 heeft om Nederland te islamiseren.
D66 is pas tevreden als iedereen ambtenaar is of anderszins uitkeringsafhankelijk.

Laatste aanpassing 24 dagen geleden door Jos
Marien
Marien
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Rake omschrijving van Destructie 66

Andre
Andre
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen bij Kaag is vrouwenrechten is dat alleen dient om de slogans te formuleren en aan de macht te raken.
Dat was al zo bij Den Uyl en de arbeiders.
Bij Lenin en de soldaten die de Oktoberrevolutie uitvoerden.
Macht is de fundamentele bestaansreden voor links dat altijd in opstand is tegen de bestaande structuren en daarvoor steeds weer nieuwe zielige groepen nodig heeft als stemvee, als electorale stoottroepen.
Voorheen revolutionairen, arbeiders, studenten, later vrouwen, feministen, nu LGHBT’ers, migranten. Het gaat maar door. En wij blijven er in mee gaan, in het geloof dat de mars der geschiedenis maar één eindstation heeft – de sociale samenleving, wereldwijd, met het WEF en VN als wereldleiders.
Wanneer gaan we inzien dat linkse politici alleen maar hun eigen belangen dienen?

Laatste aanpassing 24 dagen geleden door Andre
P.
P.
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Geheel eens André. Mooi artikel hoor, maar bijv. de gedachte dat D66 een lege huls ‘aan het worden’ is, slaat de plank helemaal mis.
Een lege huls was D66 nl. van den HAFMO’s beginne al. De alom vereerde HAFMO (bekend o.a. van zijn alcoholgebruik en zijn relatie met Gretta D.) was minstens net zo vol van zichzelf als Kaag. Misschien nog wel nét een tikkeltje voller: Hans dacht oprecht dat hij en zijn ‘nieuwe’ partij zuiver en alleen politieke verbeteringen nastreefden, terwijl Kaag wéet dat het niet zo is. Kaag wil gewoon ordinair de macht en heeft geen dekmantel nodig: ze steekt het niet onder stoelen, banken of tafels. Iedereen die zijn ogen open heeft ziet het.
Als ik D66 zou willen duiden dan zou ik eerder zeggen dat de politieke partij D66 vergeleken kan worden met een zich voltrekkende profetie: voor wie het wil zien, is het eerdere masker overduidelijk afgevallen, en daar staat de partij nu, naakt in de schijnwerpers – en vertoont exact, maar dan ook exáct de gestalte van dát waar de journalisten Hans van Mierlo en Hans Gruijters (ja, want D66 is het kindje van journalisten + reclamemannen) zo tegen te hoop zeiden te lopen: een puur op macht beluste groep bestuurders.
“Alle plucheplakkers oprotten, wíj willen daar zitten. En áls we er eenmaal zitten zullen wij eens laten zien wat pluche-plakken is!” – dat was hun streven, maar daar win je geen zetels mee. Holle reclameslogans als ‘wij zijn anti-autoritiair, progressief i.p.v. conservatief, pragmatisch i.p.v. dogmatisch, wij willen nieuw i.p.v. oud” – dáár trapt de meute wel in. Yes, we can!
En zo geschiedde.

Kareltje
Kareltje
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt voor je artikel Inez.
Een dikke pluim voor Daniël want wat heeft ze gelijk en wat is het schandalig wat er nu gebeurd. Vrouwenrechten, ooit zo bevochten, worden met voeten getreden door ‘vrouwen’ met piemels.
Te erg voor woorden!

Ni28
Ni28
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Goed op stoom opgewarmde zwarte schip botste tegen een kille koude witte ijsberg omringd door een grote school killer whales. Voor zover bekend vielen geen slachtoffers.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat het definitief gedaan is voor Kaag en haar partij.
Volgende verkiezingen overleeft ze niet en Mark Rutte vertrekt naar de NATO.
Ik vraag me alleen af wat de schade is die ze achterlaat.

Gussel
Gussel
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De schade is heel groot.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Vooral, waar zit hem die schade in?
De NPO zit er nog vol van. Dat zal door blijven vreten.

Gussel
Gussel
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Helaas niet alleen de NPO, maar ook in diverse bestuurlijke functies en NGO’s etc.
We zijn er voorlopig nog niet van af.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Overigens is Kaag sinds januari 2022 minister van financiën en ik lees net dat er vorig jaar 20 miljard is uitgegeven zonder toestemming van het parlement.
Over schade gesproken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Net zoals ze nu met gezwinde spoed omstreden wetten door de (oude) 1e kamer jagen, zou het mij niet verbazen dat ze gewoon doorgaan met heel NL onteigenen.

Marien
Marien
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, Kaag laat nogal eens een keer haar masker vallen. De ware aard was zichtbaar. Hulde aan mw Daniel die het goed voor elkaar kreeg dat we het hypocriete rot van Kaags innerlijk te zien kregen. Hopelijk leidt het tot de diepe val van Kaag en haar partij. Dank Ines, dat je het in een artikel beschrijft. Hopelijk besteedt VI er ook nog aandacht aan.

Martha
Martha
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Geheel met U eens, mevrouw van Bokhoven

Kaag is de verpersoonlijking van de arrogantie van de macht.
U schrijft, dat na het vertrek van Lydia, Kaag een staande ovatie kreeg van bijna een halve minuut.
Misselijkmakend en je vraagt je af “ wie zijn die mensen”….

Ni28
Ni28
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Martha

Typisch groepsgedrag, niemand komt tussen ons. Denigrerend gedrag (want, neem plaats, zei ze nog tegen dat meisje!) wordt dan beloond want zie ons samen hoe sterk we zijn. En wie zijn die mensen die iets tegen ons hebben, hoe durven zij?

Piet Karbiet
Piet Karbiet
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het viel nog mee dat Kaag niet zei: “Lieverd, ik kom mijn jas zo dadelijk bij je ophalen in de garderobe. Mijn bonnetje is 66.” (Vrij naar de vermeende anekdote van nep prof Gloria Wekker).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dank mw. van Bokhoven. De Destructiepartij66 kan wat mij betreft niet hard genoeg worden aangepakt. Vanwege niet alleen het ondermijnen van vrouwen, maar vanwege het ondermijnen van uiteindelijk geheel NL. Sociaal en economisch. Misschien met behulp van hun (grotendeels stealth) VN en WEF activiteiten zelfs van de gehele mensheid. Onder het mom van een betere wereld, wordt de wereld maar eventjes helemaal op zijn kop gezet.
Uiteraard zijn ook de kartelpartijen die hierin meegaan schuldig aan de neergang en het invoeren van de omgekeerde wereld, echter is Destructiepartij66 dé grote aanjager. Zij willen met bizarre maatregelen tenslotte elke burger in een onderdanige dwangbuis. Op letterlijk élk gebied. Monetair, qua onafhankelijke mobiliteit, qua huisvesting, qua vakantie invulling, qua pensioen….
Destructie66 moet weg, zij zijn voornamelijk erg duur en contraproductief op een waanzinnige schaal gebleken.
Eigenlijk moet deze hele stoelendans’regering’ zo snel mogelijk weg. Er wordt veel te veel schade aangericht.

Gussel
Gussel
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Onze vrouwenrechten, waar jarenlang voor gevochten is, worden door ondoordachte maatregelen aangetast.
Sta volkomen achter de woorden van Lydia Daniël en zeg tegen haar goed gedaan meid.

Ron
Ron
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag duidt haar aan met ‘lieverd’. Het doet denken aan mansplaining, alleen dan door een vrouw gedaan.
Kaag is toch wel een vrouw? Of ook omgebouwd?
Het was mij niet direct duidelijk wie nu de – staande – ovatie kreeg.
Heb het nog eens teruggekeken en kan alleen redeneren dat als dat voor die donkere vrouw is, waarom komen die mensen dan naar dat congres, waarom stemmen die dan D66 ?
Logischerwijs moet ik concluderen dat het voor Kaag is.
Trouwens, dat Kaag indertijd naar die fakkeldrager(s) toeliep was omdat ze de camera zag, en dat het een mooi – bedreigend – plaatje oplevert voor in het journaal. Niet om een discussie te voeren.
Voor een aantal standpunten van linkse partijen heb ik van ‘zo kan je er ook over denken’.
Ik begrijp werkelijk niet waarom iemand nog op D66 stemt.

jemaintiendrai
jemaintiendrai
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Als altijd scherp maar rechtvaardig.

Johan
Johan
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Klasse!dank voor dit geweldige artikel!!

Ni28
Ni28
23 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp Kaag niet dat zij moeite had met de keuze tussen drie universiteiten. Zij pakte precies diegene die bij haar past.

P. Puk
P. Puk
21 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Walgelijk mens van een nog walgelijker partij, die dood en verderf zaait in onze samenleving. Abortus, euthanasie, levensbeeindiging en noem maar op.
Destructief tot op het bot.

Elgoog
Elgoog
8 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag nieuwste troef: Zet je dochters in om je populariteit een boost te geven. Laat ze van jou een slachtoffer maken. Slachtoffers worden altijd geliefd door het volk. Kaag dacht dat haar dochters het over koetjes en kalfjes zouden hebben, maar niet over de dreigingen die ze ondergaat. Natuurlijk is de dreiging het eerste wat ze kwijt willen. En natuurlijk is het gewoon in scène gezet. Want Kaag stopt echt niet, ze heeft een missie. En ze heeft schijt aan haar kids let maar op. Kaag is niet voor niets een van de meest gehate ministers, zij gaat altijd voor de macht ten koste van alles, zelfs haar eigen kinderen dus. Maar ze bedoeld het goed natuurlijk, ze gaat de wereld redden.

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x