Vijf mei was wat mij betreft de Dag van Nationale Schaamte

Onze land lijdt aan onderlinge haat, aangewakkerde angst en falend bestuur

Titelfoto bij artikel Vijf mei was wat mij betreft de Dag van Nationale Schaamte Ines van bokhoven opiniez

Foto:

Elkaar krankzinnig haten leidt tot onvoorstelbare onmenselijkheden, zoals de Holocaust die we de afgelopen dagen herdachten. Maar van de geschiedenis hebben we nog steeds niets geleerd. Weer wordt ons leven beheerst door angst, het haten van andersdenkenden en het eindeloos opstoken van dit vuur, ook door een kwaadaardige elite die verdeelt en heerst opdat zij aan de macht kunnen blijven. En wij trappen er als kleuters weer in met z’n allen. Daarom was voor mij 5 mei geen Bevrijdingsdag, maar een Dag van Nationale Schaamte, schrijft Ines van Bokhoven.

Ik zocht een manier om deze column te openen en vond ‘m in het schrijven van mijn collega-auteur Frederik van Beetz. Zijn column van 4 mei, over zijn in kampen vermoorde familie, raakte me zo hard dat ik af en toe niet eens verder kon lezen vanwege de tranen in mijn ogen. Want wat hij beschrijft is een van de vele redenen dat ik me zo bezorgd maak. Huilend en met een hand voor mijn mond las ik zijn verhaal. Voor wie het nog niet las: doe dat eerst, en lees mij dan verder, alsjeblieft. Want ik ga persoonlijk worden.

 

Onmenselijk

Ik denk dat het makkelijk is niet echt te beseffen hoe belangrijk de boodschap van die column is. Hoe we die allemaal ter harte moeten nemen, en dan écht ter harte moeten nemen. Waar hij het over heeft is over hoe diep en krankzinnig fanatiek sommige mensen anderen kunnen haten, en tot welke onvoorstelbare (zoals de Holocaust in elk geval) misdaden en onmenselijkheden dat kan leiden. De Joodse geschiedenis is er helaas een meer dan pijnlijk helder voorbeeld van, van hoe onmenselijk mensen kunnen zijn.

Toen ik ooit, vanwege een fikse depressie, in therapie ging, belandde ik al snel (u kent me ondertussen) in discussies met mijn sympathieke therapeut over de fundamenten van zijn vak. Aanhanger van Freud als de man was, hield hij bij hoog en laag vol dat de grootste drijfveer van de mens de seksuele driften zijn; koppig als ik ben ging ik er steevast tegenin. Want ik geloof er geen snars van: de grootste drijfveer van de mens is angst. En ik word doorlopend in die overtuiging bevestigd.

 

Angst

Het verhaal van Van Beetz is er een gruwelijk voorbeeld van: niets anders dan xenofobische angst ligt ten grondslag aan antisemitisme, welke andere excuses er ook voor worden gegeven – of die nou religieus of geopolitiek zijn. Het is angst, en niets dan angst, die mensen elkaar doet afwijzen en haten. En we leven op dit moment in een absurd angstig tijdperk. Werkelijk absurd.

We lijken de afgelopen jaren een training te hebben gehad om bang te leren zijn, om kwaad te zijn, om negatief te zijn. Doemdenken is de heersende mode van het moment. En het toont ons wat voor simpele, primitieve wezens we nog steeds zijn: we trekken ons terug in groepen van gelijkgestemden, van waaruit we die andere groepen gaan zitten haten. We leven en denken weer in stamverband, want we zijn bang. En iedereen die iets snapt van dieren (en ja: we zijn nog steeds dieren) weet dat een angstig dier geregeld voor een agressieve verdediging zal kiezen: de tanden bloot en de haren overeind, ongeacht de gevolgen. Of hou het anders bij de waarheden op de beroemde tegeltjes: angst is werkelijk een hele slechte raadgever. Geloof me, ik weet waar ik het over heb.

 

Wat willen we?

Wat willen we? Dat is op dit moment een vraag die niemand stelt, en die juist centraal zou moeten staan. Wat willen we, wij bange en emotionele wezens, kwetsbaar als we zijn? Willen we echt, en voor de zoveelste keer, uitproberen hoe ver haat en angst kunnen gaan, en wat er voor verse zwarte historische hoofdstukken nog geschreven kunnen worden? Willen we onszelf nou echt zo graag bewijzen dat we stukken dommer zijn dan we denken, omdat we maar niks weten te leren van de fouten van onze voorouders?

Terwijl ik dit schrijf zit ik in mijn tuin, in de zon, en de vogels fluiten. De nare wereld lijkt ver weg in mijn piepkleine dorpje. Mijn buren, enthousiaste D66’ers, kwamen gisteren thuis van een korte vakantie: ik gaf hun kat eten terwijl ze weg waren. We kletsen altijd gezellig over de heg, de buren en ik. Zij weten dat ik niks met hun partij heb en ik weet dat zij OpinieZ nooit zullen lezen – maar het is niet moeilijk om normaal en beschaafd met elkaar om te gaan en zelfs beschaafde discussies over politiek te hebben. Waarbij we het verrassend vaak met elkaar eens zijn, trouwens. Want de overeenkomsten tussen mensen zijn altijd groter dan de verschillen. En ik heb hele sympathieke buren.

Dus wat willen we? Willen we vervreemden van elkaar en straks niets meer in elkaar herkennen van onszelf? Ik herken mijn land niet meer, als ik om me heen kijk. Deze haat, deze afschuw die mensen van elkaar hebben, zag ik nog niet eerder.

 

Fout gaan

We lopen allemaal op de toppen van onze zenuwen en zijn allemaal moe, wanhopig, bang en wantrouwend. We kijken allemaal vol angst naar de toekomst; sommigen omdat ze denken dat het klimaat naar de knoppen gaat, anderen omdat ze het heden al amper nog volhouden en het in de toekomst alleen maar erger lijkt te worden.

Iedereen die wel eens een geschiedenisboek las weet: dit kan ontzettend fout gaan. Dit kan leiden tot zaken die we later niet uitgelegd gaan krijgen aan onze (klein)kinderen, omdat je erbij had moeten zijn om het te begrijpen. Decennialang vroegen de kinderen van hen die WOII meemaakten zich af: hoe kon zoiets gebeuren? Zeker in Duitsland was het een vraag waar de volgende generatie een antwoord op wilde, om herhaling te voorkomen. En ik ben geen liefhebber van Godwins, maar ik denk dat we de laatste tijd ruimschoots van een antwoord zijn voorzien op die vraag.

 

Kwaadaardig

De AIVD mag dan sceptisch spreken over een groep mensen die zich in het hoofd haalt dat men zucht onder een ‘kwaadaardige elite’ – maar hoe moeten we dit bestuur dan anders omschrijven? De kwaadaardigheid ervan zit ‘m nog niet eens in het feit dat ze een geweldige puinhoop van dit land hebben gemaakt. Dat kan ook aan domheid liggen – een factor die in dit verhaal ook geen geringe rol speelt, naast arrogantie. Maar de kwaadaardigheid zit ‘m in de afstand, die elke dag groter wordt, tussen de burgers van dit land en de mensen die zeggen hen te dienen, maar die zich inmiddels gedragen alsof dit land hun privébezit is, en wij hun horigen zijn.

De kwaadaardigheid zit ‘m in het feit dat men dit bewust doet, bewust onze rechten verkleint of ze ons zelfs ontneemt, bewust de haat en de chaos voedt: alles voor hun persoonlijke macht. Je komt het niet vaak veel kwaadaardiger tegen in een land dat niet eens in oorlog is of iets dergelijks, maar een alledaagse democratie moet voorstellen. Een democratie die doorlopend in een staat van crisis wordt gehouden, en burgers die doorlopend in een staat van stress en angst worden gehouden. Bewust. Omwille van de macht van de bestuurlijke elite. Als dat niet kwaadaardig is, wat is het dan wel?

 

Opstoken

En het is zonneklaar waarom men het prima vindt dat wij elkaar haten, elkaar op sociale media de huid volschelden, dat we ons niet meer verbonden voelen met elkaar, dat we de verschillen uitvergroten tot je niks anders meer kunt zien. Waarom D66 een beroepshater als Piet Lekkerkerk uitnodigt voor een prominente plek op een bijeenkomst en hem zo het idee geeft belangrijk te zijn – hopelijk gaat-ie dan nog harder tekeer. Of waarom een inhoudsloos scheldkanon als Dolf Jansen nog steeds zoveel ruimte krijgt: ik heb de man maar zelden op een werkelijk argument kunnen betrappen de laatste jaren. Maar hij is een lichtend voorbeeld als het gaat om creatieve scheldwoorden waarmee op sociale media weer knus aan de gang kan worden gegaan. Zodat de andere kant ook weer even kwaad en onredelijk zal reageren: olie op het vuur. Doorlopend. Opstoken die hap.

 

Verdeel en heers

Het is duidelijk waarom onze bestuurders dat allemaal lekker hun gang laten gaan, geen verbindend woord spreken, geen open debat aanmoedigen. Want zolang wij elkaar haten, zolang wij naar elkaar zitten te loeren in achterdocht en angst, kijken we niet naar waar we naar zouden móeten kijken: naar een kwaadaardig bestuur dat er helemaal niet zit voor het welzijn van de rechter- of de linkerkant, maar voor zichzelf en het eigen netwerk. Dan zouden we samen op kunnen trekken naar de werkelijke daders van de ellende waar we in zitten, en da’s wel het laatste wat men wil. Dus is het nodig dat wij elkaar haten en elkaar de kop afbijten. ‘Verdeel en heers’ – en wij trappen er als kleuters wéér in met z’n allen. Want echt geen biet geleerd van onze geschiedenis.

 

Dag van Nationale Schaamte

Afgelopen vrijdag was het 5 mei. Bevrijdingsdag. En ik vind niet dat we erin zijn geslaagd ons waar dan ook van te bevrijden, als het gaat om de herinnering aan wat Van Beetz zo pijnlijk aangrijpend opschrijft in zijn column: het (on)menselijke lijden dat we zelf veroorzaken. Gitzwarte pagina’s zoals de Holocaust.

Een afwijkende mening over iemand als Zelensky, en hoe de Dodenherdenking ingevuld zou moeten worden, leidde alweer meteen tot een heksenjacht op de sociale media; we zijn geen spat verder dan alle oorlogen en onmenselijkheden die we de afgelopen millennia hebben weten te achterhalen middels historisch onderzoek – om er dus iets van te leren. Tja.

Wat mij betreft was 5 mei dit jaar een dag van Nationale Schaamte. Voor iedereen.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
74 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij persoonlijk heeft v.d. Plas volkomen gelijk. Het getuigt niet bepaald van goede smaak, om het maar voorzichtig te formuleren, om 1 van de hoofdrolspelers in een afschuwelijke oorlog op precies die dag uit te nodigen. Uit te nodigen, zoals hij zelf zei. Dus niet toevallig op die dag omdat er geen andere mogelijkheid was. Het is zo in scene gezet. Dat er op de dag dat we ‘onze’ oorlogsslachtoffers herdenken op verschillende plaatsen een oorlogvoerend staatshoofd meer meer meer wapentuig komt eisen waardoor die slachting nog langer kan aanhouden.
Om vervolgens door te reizen naar de USA voor o.a. een afspraak met Blackrock. Blackrock? Mhhh, even achter de doren krabben…..
Geen aanleiding dus imho om v.d. Plas te demoniseren, kijk eerst eens in de spiegel.

Bernardo A.
Bernardo A.
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Voor zover je nog een dodenherdenking kunt doen, terwijl je zware wapens stuurt naar een land dat de oorlog de facto al verloren heeft. Zodat nog meer jonge mannen (ook oudere mannen, want de jonge mannen beginnen op te raken) zich dood kunnen vechten in een nutteloze oorlog.

In plaats van zich in te zetten voor een staakt het vuren.

Jan Smelik
Jan Smelik
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

De volgende stap zal zijn dat de dienstplicht gereactiveerd wordt en wij onze kinderen kunen laten afslachten in het nazistische Oekraine, ’ter verdediging van de democratie’…

Bernardo A.
Bernardo A.
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Dat zou –eindelijk– bij een hoop deugers de ogen openen. Vooral als hun kids, of hun neefjes als kanonnenvoer worden weggevoerd.

Truus
Truus
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is zo raak. Die intense haat die door goed geformuleerde, integere meningen of mededelingen gegenereerd wordt is ook voor mij verbijsterend. Dat kan en moet anders. We kunnen het ook oneens zijn en elkaar blijven respecteren. En ja, het zijn m.i. toch echt D66-aanhangers die uitblinken in haat en verbale agressie.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

“Verdeel en heers”, het uitspelen van hele bevolkingsgroepen tegen elkaar is een uitermate effectieve manier om je macht te kunnen vestigen en handhaven. Het is een concept wat de oude Romeinen 2.000 jaar geleden al goed hadden begrepen (Divide et imperator). Het is heel sneu en verdrietig dat mensen er nog steeds zo massaal intrappen, tot groot genoegen van de immer grijnzende Rutte en zijn adjudant Kaag, de vleesgeworden definitie van arrogantie.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

imperator = impera

H.J.
H.J.
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Als je de twee stukken door elkaar heen lees moet ik zeggen, het problemen is giga groot, de wig die door de een groep in onze samenleving is gedreven is groot.
Als oudere Nederlander van net voor de oorlog, met een Vader en Opa die via een razzia, ruim 3 jaar in Duitsland te werk gesteld zijn geweest, is voor mij de dag van 4 Mei gekaapt door de Ruttes van Nederland, schaamteloos in een woord schaamteloos.

Jos
Jos
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Zojuist een duco gezien op de NPO. De politieke motivatie van NSB’rs was grotendeels socialisme en communisme.
Maar AIVD blijft maar waarschuwen voor extreem rechts.
De mars door de instituties is een ‘fluwelen’ revolutie van socialisten en communisten, en is inmiddels voltooid.
Het Europese parlement zit in Brussel, maar werkelijke macht is voor het overgrote deel Duits.
Hun helpers zijn wederom socialisten en communisten.
Tegenstanders van de linkse machthebbers en hun helpers kunnen rekenen op uitsluiting, broodroof, spreekverboden, vrijheidsbeperking, verbod op vereniging enz…

MrPercussionPete
MrPercussionPete
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jos

“De mars door de instituties is een ‘fluwelen’ revolutie van socialisten en communisten, en is inmiddels voltooid.”
Klopt helemaal… Die mars begon in 1968 en is nu, 55 jaar later, inderdaad voltooid.
Op alle sleutelposten in alle geledingen van de maatschappij trekken universitair opgeleide Marxisten aan de touwtjes. Terecht heeft u het over een fluwelen revolutie. Er is immers geen schot gelost. Het duurde weliswaar ruim een halve eeuw, maar het eindresultaat mag er wezen. Karl Marx zou er trots op zijn.

H.J.
H.J.
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Even voor de goede orde er zijn zelfs meerdere schoten gelost (Media park).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad, die schoten hadden ook alles te maken met de angst van diegenen die de maatschappij met hun linkse utopieën geïnfiltreerd hadden, dat dit aan de kaak gesteld zou worden. Welbespraakt en onderbouwd. De totale degeneratie van de samenleving.
Omdat ‘ze’ geen afdoende weerwoord hadden, moest het gevaar uit de weg worden geruimd.
De degeneratie raast op hoge snelheid voort. De demonisering ook.
Iemand opperde: laten we de ‘complotdenkers’ omtalen naar ‘waarzeggers’.

Jos
Jos
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

De hippies van toen, zijn de regenten van nu.
En ze noemen zich antifascisten. Zoals dat al eerder was voorspeld.
Wat een gotspe!

"Gerrit Kassies de Vries
"Gerrit Kassies de Vries
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jos

AIVD, RIVM, T.O.OI., ( politie inlichtingendienst)
allemaal overheids instellingen. “Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Andre
Andre
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien moeten we ons ook afvragen hoe het komt dat wij politici kiezen die ons tegen elkaar uitspelen en geen open debat aanmoedigen.
Nationaal-socialisten en communisten waren tenminste nog zo open en transparant dat ze niet eens deden alsof ze democratisch waren.
Veel gevaccineerden handelden kwaadaardig ten aanzien van hen die niet gevaccineerd wilden worden en dreigden met dwang of uitsluiting, terwijl ook al in het begin van de ‘epidemie’ voldoende informatie bestond over de ernst van de ziekte: ’niet meer dan een griepje”.
Moslims haten joden en christenen en atheïsten en ook nog veelgodendienaren (hindoe’s) en voelen zich daar prima bij. Ze zijn er vast van overtuigd dat ze hun god dienen door te haten en de niet-moslims te onderwerpen.
D66 wil maar wat graag de democratie verdedigen door bijvoorbeeld Forum te verbieden (en welke partij is de volgende?)
Helaas is politiek een soort bezigheid die bij uitstek geschikt is voor gewetenloze, narcistische mensen die alleen een studie die geen concreet object heeft. Politici worden nog maar zelden gekozen omdat ze bepaalde problemen en belangen verwoorden, maar meestal omdat ze mooie idealen verkondigen en ons voorhouden dat de ideale samenleving binnen handbereik ligt. We zouden moeten inzien dat zulke voorstellingen flauwekul zijn en nergens toe dienen. Het leidt er vooral toe dat er onredelijke verwachtingen ontstaan en dat is de situatie waarin we nu zijn beland.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het misbruiken van de NL’se dodenherdenking(-en) middels een uitnodiging voor een pr bezoekje op juist die dag van een oorlogvoerend staatshoofd is gewoon een uitgekookt rattenplan. De bedoeling is waarschijnlijk geweest om reacties uit te lokken en die dan vervolgens te gebruiken voor negatieve focus op de onwelgevalligen.
Zie de bloeddorstige hyena aanvallen op met name Mw. v.d. Plas.
Ook is het bezoek ws bedacht om alvast F-16 levering in te masseren en op den duur zelfs NL’se boots on the ground. Luister maar naar wat Ollongren zegt.
Het staatshoofd vloog door naar de USA voor o.a. een meeting met Blackrock……

Marien
Marien
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ik ben wel voor Caroline van der Plas, maar ik denk dat het niet nodig was dat zij weigerde aanwezig te zijn bij het bezoek van Zelensky omdat dat overdag was. en de dodenherdenking op 4 mei in de avond wordt beleefd, zal ik maar zeggen. W.A heeft hem in de middag ontvangen en was toch ook op de Dam in de avond? Ik denk dat het beter was geweest als Caroline hier tactischer mee om zou zijn gegaan. Nu krijgt DAT weer de boventoon door de kritieken. Ik denk wel dat we kritisch moeten gaan worden op het handelen van Zelensky zelf. Hij heeft ook wel heel veel levens geofferd waar even terugtrekken en hergroeperen beter was geweest. En het gaat maar om stukken land waar pro russische mensen wonen. Dat had beter later bij onderhandelingen onderwerp van gesprek kunnen zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Je hoeft niet voor Mw. v.d. Plas of BBB te zijn om in te zien dat het bezoek een rattige pr stunt was.
De F16’s, meer munitie…. het ging de hele dag voornamelijk daarover, terwijl overal vanaf de ochtend herdenkingen waren, die dus genegeerd werden. Het 2 minuten pump and circumstance om 20.00 uur is alleen de officiële afsluiting van een dag van herdenkingen. Zou dat moeten zijn.
Ik blijf er dus bij dat het ongepast was op juist die dag een oorlogvoerend staatshoofd, verdorie ook nog in zijn onvermijdelijke loopgravenoutfit, uit te nodigen.
Zelensky is heilig verklaard blijkbaar. Ik hoor zelden of nooit kritiek op zijn opstelling. En niemand hoor je er over dat Rusland wel degelijk al decennia door NAVO en EU wordt geprovoceerd. Daarmee keur ik het beginnen van een oorlog zeker niet goed. De eenzijdige berichtgeving echter is stuitend.

Ni28
Ni28
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Beste Marien, niemand is verplicht om aanwezig te zijn bij zo gelegenheid tenzij je in een dictatuur leeft. Caroline heeft duidelijk niet gekozen voor de stunt van Rutte die duidelijk de show wou stelen om in de avond met strakke gezicht zich vertonen op de Dam als vader des vaderlands. Iedereen is hier vrij(nog) om vrij te denken en handelen al heb ik steeds vaker het idee dat ik niet naar het Westen ben geëmigreerd maar naar Rusland.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Je hebt daar een punt met betrekking tot het voor de gek houden van mensen, door voor een politieke partij een naam te bedenken, waarbij mensen niet door hebben dat het eigenlijk communisten zijn.

CPN werd GroenLinks de manier om hun daadwerkelijk agenda te verbergen.
SP = Socialistische Partij, in hun hart zijn het ook communisten.

Helaas trappen mensen in mooie woorden, zoals die in VN Agenda 2030, zonder te weten dat deze mooie woorden uiteindelijk uitmondt in socialisme en daarmee armoe, onvrijheid en geveinsde veiligheid.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Oorlog en genocide in de nabije toekomst zijn alleen te voorkomen wanneer oorlogshitser Rutte en dat hele oorlogshitsende ‘kabinet’ van hem het veld ruimen.

Evenals die oorlogshitsende idioten bij de NAVO en EU.

Wat mij betreft linksom of rechtsom.

Johannes Calvijn
Johannes Calvijn
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor al uw waardevolle columns. Hier toch ook een kritische vraag: is antisemitisme echt alleen maar een vorm van xenofobische angst? Waarom telkens de Joden, waar men zo bang voor is? Is het angst voor Joden, die Iran ertoe drijft om Israël van de kaart te willen drijven? Is het echt de angst geweest van tientallen miljoenen Duitsers voor een paar miljoen Joden, die geleid heeft tot de holocaust? Is het angst, die ervoor gezorgd heeft dat er in de meeste landen tussen Marokko en Iran haast alle Joden zijn weggewerkt? Er is hier meer aan de hand, voor mijn gevoel haar die vooral levensbeschouwelijk en godsdienstig gemotiveerd is

Realist1966
Realist1966
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Johannes Calvijn

Ik denk dat er in elk geval ook sprake is van afgunst. Daarnaast natuurlijk het excuus van de erfzonde en als je dan toch een groep te grazen wilt nemen, dan liever een succesvolle, welvarende groep die ook niet te groot is. Zoals veel criminelen ook graag vermogenden en zwakkeren aanvallen, bij voorkeur met een overmacht.

AAA
AAA
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Succesvol, welvarend? De meeste die vermoord werden uit Amsterdam, die waren arm.

Jan Smelik
Jan Smelik
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Johannes Calvijn

Ik vermoed dat de basis van jodenhaat ligt in de begaafdheid van het volk. Joden zijn vaak zeer slim en getalenteerd wat jaloezie opwekt. Kijk maar naar het aantal Nobelprijswinnaars onder Joden. Ook omdat Joden in Europa vrijwel overal werden uitgesloten van het werken in gildes bleef vaak over om de financiele kant op te gaan. En dan volgen meteen de verwijten van woekeraar zijn, en erger. En op religieus vlak werden de Joden gezien als degenen die Jezus verraden en vermoord hebben. Door de eeuwen heen resulteerde dat in antisemitisme.

Catooo
Catooo
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Johannes Calvijn

Bekijk de film The Conspiracy eens, over de Wannsee Conferentie. De Endlosung was vooral praktisch: met het veroveren van Oost Europa kregen de nazi’s er miljoenen ‘monden’ bij in de ghetto’s. Deze film is de engste film over de Tweede Wereldoorlog, die ik ooit gezien heb. Jodenhaat is helaas al eeuwen aanwezig in Europa. Het vernietigen van miljoenen joden was voor de nazi’s ook een ‘praktische’ zaak.

Realist1966
Realist1966
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Catooo

Het betrof een relatief rijke groep (dus veel buit) die kwetsbaar was (niet populair) en te hanteren (grootte). Daarnaast was een religieus excuus aanwezig (erfzonde), altijd mooi om gelovigen die toch al minder kritisch zijn, te motiveren. Er moest gewoon een zondebok zijn waar de rest van het volk zich tegen kon verenigen, eendracht maakt macht en daadkracht. Ik denk dat er heel koel en berekend voor is gekozen om deze groep te demoniseren en uit te roeien. Net als er nu wordt gekozen voor massale immigratie om Europa te ontwrichten door middel van ‘verdeel en heers’.

Johannes Calvijn
Johannes Calvijn
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

A

Laatste aanpassing 25 dagen geleden door Johannes Calvijn
Johannes Calvijn
Johannes Calvijn
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Catooo

Er moeten toch diepere redenen zijn dan angst, jalousie of afkeer, om er toe te komen om anderhalf miljoen Joodse kinderen te vergassen. Sebastian Hafner zegt in zijn biografie over Hitler, dat die vrij consistent gedacht heeft, alleen zijn drang om Joden te doden valt haast niet rationeel te verklaren. Ik denk dat haat tegen de God van de Joden de diepste oorzaak is van antisemitisme.

Frits Neijgh van Lier
Frits Neijgh van Lier
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend verwoord! Geen woord aan toe te voegen.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik zo onderhand zie, is dat het erop lijkt dat vooral linkse mensen rijp zijn in om in een “luxe” gevangenis te leven, een beetje zoals de Belgische TV-serie Arcadia, een 15 minuten stad. Mensen die er andere gedachte op na houden die worden buiten de muur gezet en ouderen die teveel zorg nodig hebben krijgen een dringend advies voor D66-euthanasie begeleiding.

Maar hoe gaat dat dan met de miljoenen immigranten. Mogelijk dat ze gebruikt worden om voor marxistische verarming (verelendung) van de bevolking te zorgen, zodat de bevolking veiligheid boven vrijheid en strenge controles eist. Daarnaast zal de verarming ervoor zorgen dat immigranten hun heil elders gaan zoeken. De marxistische VVD-regering heeft haar Agenda 2030 doel bereikt.

Eigenlijk een beetje zoals ‘De Verleiders’ dat laten zien in hun laatste optreden “Door de bank genomen – 10 jaar later’ https://www.de-verleiders.nl/doordebankgenomen/

Martha
Martha
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Zo heb ik 5 mei ook ervaren, mevrouw van Bokhoven.
Exact zoals U beschrijft.
Dank voor dit uitstekende artikel!

Daan van der Keur
Daan van der Keur
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Haat…… oh wat haten inwoners van landen (of bevolkingsgroepen binnen landen) elkaar soms intens. Maar als je ze nou vraagt waarom en vervolgens aan ze vraagt of ze wel eens iemand gesproken hebben aan de andere kant van de grens dan is het antwoord: “Nee!” Hoe vaak ik dit niet heb meegemaakt op al mijn vele motorreizen. Van Kosovo naar Servië vice versa, van de Westelijke Jordaanoever naar Israël vice versa, van Rusland naar Georgië vice versa, van noem welk land – meest buiten Europa – dan ook maar op. Mensen (ja ook wetenschappers) hebben dus een op totaal niets gebaseerde mening over elkaar zonder elkaar ooit in levende lijve gesproken te hebben. Als buitenstaander zie je dat scherper – je moet er overigens wel oog voor hebben! – dan wie dan ook. Ik heb me daar altijd over verbaasd en blijf me erover verbazen. Ik weet wel 1 ding en dat is dat ik niets met politici heb, beter gezegd niets met mensen die macht hebben. Ze kunnen er niet mee omgaan, ze waaien politiek met alle winden mee omdat ze bang zijn om alleen te staan. Dicht bij jezelf blijven is dan ook iets dat politici als eerste verliezen en juist dat is het allerbelangrijkste dat er is. Zodra je niet meer dicht bij jezelf blijft ben je gezien.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Een doodsimpel voorbeeld om het mooi te verbeelden. Sinds begin dit jaar wandel ik met gehandicapten op mijn vrije dinsdag. En daar constateerde ik na een aantal weken iets vreemds.
Eerst even iets over de 2 gehandicapten meneer F. (wandel ik altijd ’s middags mee) en meneer P. (wandel ik altijd ’s ochtends mee). Meneer F. is zwaar geestelijk gehandicapt (en hij heeft soms ook dagenlange zware psychoses) en hij krijgt nooit meer bezoek van familie. Soms duurde het wel 10 minuten voor ik hem over de drempel heen had gepraat bij de ingang van de bewoners-unit. Maar het lukte me en daarna hadden we best een leuke wandeling met soms wonderlijke gebeurtenissen. Meneer F. zegt soms hele moeilijke Duitse zinnen maar soms gebeurt er ook iets geks zoals een hondje van een wandelaar die tegen ons begon te blaffen waarna Meneer F. zomaar uit het niets zei: “Goed volk!” En meneer P. is zwaar dement en ligt veel op bed. In het begin was hij nogal stil maar ik praat zowel tegen meneer F. als P. constant en dat werkt. Na een aantal keer wandelde ik met meneer P. in de rolstoel naar de manege en toen vlogen zijn armen in de lucht. Hij was helemaal blij en begon honderduit te praten. Meneer P. leek ineens helemaal los te komen. Door gedoe op mijn werk had ik me de week daarop vergist en was vergeten te bellen of meneer F. psychotisch was want dan zou ik ’s middags met meneer P. gaan wandelen. Meneer F. was psychotisch dus ik was voor niets gekomen moest weer naar huis en ’s middags weer terugkomen. De manier waarop ik echter te woord werd gestaan zinde mij totaal niet. Daarna gebeurde er nog een keer iets en werd ik telefonisch ook niet bepaald vriendelijk te woord gestaan.

Laatste aanpassing 28 dagen geleden door Daan van der Keur
Daan van der Keur
Daan van der Keur
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Ik heb daar vorige week iets van gezegd in de trant van: “Ik kom in mijn vrije tijd wandelen, ik vind het leuk dus waarom jagen jullie vrijwilligers als mij bij wijze van spreken weg met jullie negatieve gedrag?” “Als dit nog een keer gebeurt zou het zomaar kunnen zijn dat ik het voor gezien houd”, zei ik. Ik wens gewoon netjes te woord te worden gestaan dat lijkt mij toch vrij normaal. Dicht bij jezelf blijven noem ik dat en vooral ook anderen een spiegel voorhouden want volgens mij hebben ze zelf niet eens meer door hoe negatief en onbeschoft ze zich gedragen tegen bv., vrijwilligers zoals ik.

Edward
Edward
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Niets aan toe te voegen.
Sad but true 🙁

Jan
Jan
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Wat hier onbenoembaar blijft is de haat die de islam predikt jegens de Joden en in iets mindere mate de Christenen. De koran staat er vol mee, met oproepen de daarin zogeheten mensen van het boek te doden dan wel als inferieure mensen te behandelen.

P.
P.
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Onbenoemd. Niet ‘onbenoembaar’, al zouden velen dat wel willen.
Inderdaad is het artikel van Inez sterk, maar IS het wel ordinaire ‘haat’? Ik denk het niet. Er zit meer achter, en ‘religie’ en Godsdienst spelen daarbij een grote rol.

Hans
Hans
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kon maar ‘slechts’ 5 sterren waarderen. Indrukwekkend.

fransje Spiljard
fransje Spiljard
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een prachtig verwoord artikel…respect.
Het verhaal van Van Beetz heb ik ook gelezen en was ontroerd. Noem de namen opdat zij niet vergeten worden….zo waar en mooi.

Peter
Peter
27 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe het kon gebeuren:

Harry Harrison schreef het boek “Make Room! Make Room!” in 1966, waarvan hij ook niet dacht dat het verfilmd zou worden in de film “Soylent Green” uit 1973 die zich afspeelt in 2022.

Een experiment in de jaren ’60 van de vorige eeuw toont exact aan hoe een heel volk 90 jaar geleden werd bespeeld met de gevolgen die wij allen kennen. Er is zelfs een (verboden) boek over geschreven, iedereen had het toen kunnen weten.
Het experiment “The Wave” uit 1967, verfilmt in 1981:
De korte versie op Wiki: https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Wave
De lange versie:https://www.youtube.com/watch?v=dPTsVjnGNZ8 (duur 43 minuten)

Orson Welles kon niet vermoeden dat “1984” pas 40 jaar later uit komt.

Zappa wist het al:
“De illusie van vrijheid zal blijven bestaan zolang het winstgevend is om de illusie voort te zetten. Op het punt waar de illusie te duur wordt om te onderhouden, zullen ze gewoon het landschap neerhalen, ze zullen de gordijnen terugtrekken, ze zullen de tafels en stoelen opzij schuiven en je zult de bakstenen muur aan de achterkant van het theater zien.”
Frank Zappa

Waar gaat het om?

CHRONISCHE ANGST

“Chronische hevige angst kan leiden tot een ernstige verstoring van het normale gedrag, een gegeneraliseerde angststoornis. Een dergelijke verstoring van de “normale” angst kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) en paniekstoornis. Chronische angst kan onder andere veroorzaakt worden door cultuur, GELOOF. POLITIEK, OORLOG EN …… MEDIA”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gegeneraliseerde_angststoornis

Wat te doen op 4 mei 2024?

Dodenherdenking van onze soldaten in “onze oorlog” in Oekraine?

Henri
Henri
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende analyse, Ines. Inderdaad, de kwaadaardigheid van het regime is niet meer te harden en steeds meer mensen valt de onfrisse geur van ontbinding op. Maar kennelijk niet bij de kartelmaffia, die blijkbaar geen enkele scrupule kent om gewoon door te gaan.

Winnie
Winnie
27 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Angst door een bekrompen geest,waardoor men van alles schreeuwt en roept. Treurig treurig. Dank Ines voor dit artikel.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
27 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

” Willen we onszelf nou echt zo graag bewijzen dat we stukken dommer zijn dan we denken, omdat we maar niks weten te leren van de fouten van onze voorouders? ”
Tja, hoe leer je van fouten? Hoe voorkom je nieuwe holocausten en oorlogen en andere ellende?
Ik denk dat het om de informatievoorziening gaat. Je moet weten wat er precies fout is gegaan. Het lijkt me nogal voor de hand liggen dat er groepen in een samenleving zijn die willen voorkomen dat dergelijke fouten aan het licht komen.
Neem nu de oversterfte waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Hoe komen we er achter wat er precies aan de hand is?
Het AD kopt met: “Meer jonge mensen krijgen een beroerte: ‘Drugsgebruik speelt mogelijk een rol’”. Letterlijk staat er, meer jonge mensen krijgen een beroerte, maar ze weten niet hoe het komt.
Hoe moeten we hier ooit van leren? Zo gaat het met alle gevoelige situaties.
Onze eigen NPO en mainstream media werken hier hard aan mee. Zo komen we nooit een stap verder.

Gerrit Kassies de Vries
Gerrit Kassies de Vries
15 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals Ines van Bokhoven dit in dit artikel neerschrijft is meer dan waar. Angst is op zichzelf niet verkeerd, maar we hebben in de afgelopen decennia zo geleefd in de zogenoemde “welvaartstaat” dat we niet meer hoeven na te denken waar alles maakbaar is, we vergeten zijn zelf blijven na te denken, welvaart als een “drug” is geworden en angst feitelijk is uitgeschakeld.
Alles is goed. “Gaat u maar rustig slapen” werd er vlak voor WO II in 1938 gezegd, de regering waakt over u. Althans zo heb ik het van m’n moeder gehoord.

Persoonlijk heb ik geen last van hersenspoeling door wie dan ook. Zeker niet door “onze overheid”, tenminste als je ze zo benoemen kan. Dit zijn niet meer dan macht wellustelingen. Deze kunnen nergens meer aan deelnemen, WEF, Bilderberg enz. Als ze hun baan kwijt zijn.
Dat alles moet voorkomen worden. Alleen ze hebben niet in de gaten, dat ze met hun “spelletjes” hard maar dan ook hard bezig zijn zichzelf naar de ondergang te loodsen, totaal verblind door hun eigenmachtig leugenachtig optreden volledig ontspoord te zijn.
We zien steeds meer een kentering komen, al was het afgelopen 16 maart al. Nog gaan ze er harder tegen alles in om erdoor te drukken, omdat ze hun einde zien naderen.
Komt uit alle hoeken steeds meer tegengas, doordat hun sprookjes niet meer dan op drijfzand berusten. Je zal het gaan meemaken, dat dit kabinet gaat vallen over een “onbeduidend” iets. Waar niemand rekening mee houd zal niet de eerste keer zijn.

“Als de leugen de lift neemt en de waarheid de trap, zal de leugen eerder boven zijn, maar weet dat de waarheid er aan komt”!

“De groepsimmuniteit tegen staatspropaganda, groeit met de dag”!

Even geduld nog AUB!

Ni28
Ni28
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dodenherdenking en bevrijdingsdag worden steeds meer afgevlakt tot een globalistische feest waar van alles wordt bijgehaald zodat de oorspronkelijke essentie langzaam vervlakt. Deels is wat voor te zeggen want de driehonderd jarige oorlog wordt ook niet meer herdenkt. Alleen is de Tweede wereldoorlog nog niet zo lang geleden en de holocaust ook niet. Rutte wou de show stelen met een actuele gast want alle slachtoffers zijn tenslotte slachtoffers. Oekraïnse oorlog is verheven tot bevrijdingsoorlog van Europa terwijl het onafhankelijkheidsoorlog is voor vrije Oekraïne. Een nasleep van de Sovjet tijdperk. Rutte kreeg zijn feestje en degene die voorkeur gaf aan nationale herdenking werd verketterd. Dat men hiermee de, Russen in de kaarten speelt beseft niemand want waar de Russen om gaat is de verdeeldheid die zij hebben gezaaid door Caroline die zij niet eens kennen te noemen in het nieuws. De nuttige idioten de
den hier de rest.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Tjonge, wat zit jij er ver naast. Wat er in Oekraïne gebeurd stamt uit 2014 toen de CIA een regime change met de hulp van de EU uitvoerde op de democratisch gekozen President, die een goede verhouding voorstond met Rusland en neutraal wou blijven.

En dan ook nog “waar de Russen om gaat, is de verdeeldheid” Wie er daadwerkelijkheid verdeeldheid zaait zijn de neocons met de CIA en de usefull idiots zoals de Nederlandse regering.

Het wordt tijd, dat je eens goed gaat inlezen over wat er daadwerkelijk is gebeurd.

Ni28
Ni28
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Wat in Oekraïne gebeurd stamt niet uit 2014 maar 1917. Want zo ver moet u gaan. U heeft geen schijn van het leven daar en wat democratische verkiezingen daar voorstellen. Nul. Wit Rusland is ook een vazal van Rusland net als Oekraïne van Janukovič in zijn tijd was. Neutraliteit, laat mij niet lachen. Dat leidde uiteindelijk tot de onrusten in 2013 en wat daarna gebeurde. De EU maakte daar ook gebruik van op de Maidanplein.
Verdeeldheid zaaien heb ik op Twitter genoeg gezien met de aanval op Caroline v. d. Plas. Men deed precies war de Russen hen om gaat, verdeeldheid onder de burgers. Allemaal BBB haters omdat zij gewonnen hebben. Russen zijn meesters in diplomatie en onrust zaaien. Dat bleek nu opnieuw nadat iedereen trapte in de door hun verspreide nieuws. Ken de Russen anders worden wij een gemakkelijke prooi.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Waarom ga je niet nog een stuk verder terug, bijvoorbeeld 1187 of 1569. Natuurlijk heeft Oekraïne geen echte democratie en dat zal het ook nooit worden, daar is het de cultuur niet naar. Oekraïne steunt het nazisme en dat is absoluut geen democratie.

De onrusten werden veroorzaakt door de CIA en het in huren van schutters die op mensen en politie schoten.

Je vergeet daarbij ook nog eens dat de Russisch sprekende Oekraïners geen leven meer hadden, ze mochten geen Russisch meer spreken en daarnaast werden er ook velen vermoord.

Ik pretendeer niet dat ik de Russen ken, ik kijk naar hun handelen. De Russen wou handelen met de West-Europa en dat wou de VS niet en deed er alles aan om dat te dwarsbomen.

De EU-landen zijn vazallen van de VS omdat zij een ereschuld hebben in te lossen, de VS waren tenslotte onze bevrijders van het naziregime. Echter vergeten wordt dat het naziregime niet zonder Rusland neergeslagen kon worden.

Ni28
Ni28
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Als u niet weet wat in 1917 gebeurde dan is het moeilijk om verder iets uit te leggen. Want tien is de communistische ellende begonnen. Oekraïne steunt geen nazisme als zodanig. De vooroorlogse pro-nazi groeperingen hoopten het communisme te keren en de beweging is toen
gesplitst en er bleef een groep over bij de nazi’s. Dat gebeurde ook in Polen, Slowakije, Hongarije en Bulgarije in die tijd. Heel ingewikkelde geschiedenis voor hier. Na de val van de Sovjet unie zijn de satellietlanden pro Westers in de EU en de NAVO. Dat is geen werk van de CIA maar hun eigen wil. En dat wil Oekraïne ook. Alleen is hun geschiedenis veel meer door de Russen beïnvloedt en dat maakt het moeilijker. Niemand ontneemt het aandeel van de Russen voor de overwinning van de nazi’s. Helaas namen zij hun taak over.

Bernardo A.
Bernardo A.
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Opmerkelijk verhaal. De Oekraïne was immers allang onafhankelijk van Rusland. Het grote probleem is vooral dat de NAVO steeds verder oprukt richting Rusland. Waarbij de Oekraïne net een brug te ver bleek. Kon je trouwens op wachten.

En wij hebben hier geen Russen nodig om verdeeldheid te zaaien, daarvoor hebben we al genoeg landgenoten die daar zeer bedreven in zijn.

Ni28
Ni28
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Oekraïne is voor het eerst helemaal onafhankelijk geworden na het val van de Sovjet unie. Wel geleid door pro-Russische leiders tot de val van Janoekowitsch. De satelliet landen zijn ook gelijk bij de NAVO gekomen voor hun veiligheid. Dat wilden zij zelf en dat ga je toch niet eerst de Russen die je 40 jaar onderdrukten vragen?
Er zijn genoeg mensen die de Russen hier in de kaart spelen van links en van rechts. De Russen leiden dat heel subtiel of gemeen. Net als nu met Caroline. Onderschat ze niet.

Laatste aanpassing 28 dagen geleden door Ni28
Marc Bouwman
Marc Bouwman
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als je de informatievoorziening een beetje gevolgd had, wist je dat het de Russische bevolking in Oekraine was die tussen 2014 en 2022 al met 14.000 vermoord waren door Oekrainse nationalisten, dat de Russische taal verboden werd en dat het Westen een staatsgreep heeft beraamd tegen de toen zittende Oekrains-Russische president (géén aanhanger van Poetin!). Het was hierop dat Russen binnen de Oekraine besloten de republieken Loehansk en Donetsk uit te roepen, en dat Poetin de Krim (na volksraadpleging!) bij Rusland liet aansluiten. Last but not least: het Westen heeft tegen de nadrukkelijke toezegging aan Gorbatsjov toch de NAVO naar het Westen uitgebreid.

Wat de Oost-Europese landen betreft: ook zij hebben hun rol gespeeld in de geschiedenis aldaar, vaak tegen de Russen, zoals de Oekrainse nazi’s tijdens WO II en opnieuw sinds 2004.

Ni28
Ni28
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Ik hou het maar kort.
Russische propaganda werkt succesvol.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Of politiek-correcte Rutte propaganda van jouw zijde

Ni28
Ni28
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Ja vast, zeker ben ik Rutte fan. Dan zijn jullie Poetin fans.Wij weten beide dat het onzin is.Jullie worden zo makkelijk meegezogen in Poetins fuik. Hij wil onenigheid creëren en jullie trappen erin en doen mee. Of het nu Caroline is of iemand anders maakt hem niet uit maar uitbuiten doet ie dat zeker wel. Ken de Russen! Doortrapte zielen. Listige streken waarin leugen waarheid lijkt dat is hun diplomatie.En mensen trappen met open ogen erin.

Laatste aanpassing 27 dagen geleden door Ni28
Marc Bouwman
Marc Bouwman
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ollongren zegt dat Nederlanders massaal hun vaderland gaan verdedigen in Oekraine. Doe je daaraan mee?

Ni28
Ni28
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Ollongren en anderen zeggen dat het Europese oorlog is en dus onze oorlog. Ik schreef al eerder (bij andere artikel) dat het geen Europese oorlog is maar oorlog in Europa. Nalatenschap van de Sovjet unie. Het is onafhankelijkheidsoorlog van Oekraïne tegen Rusland en daar hebben zij recht op. Je kun het steunen of niet maar noodzaak om mee te doen vind ik onzin want dan krijg je WO3. Onze gekke regering mag wat roepen maar Oekraïners moeten het zelf opknappen. Bovendien heb ik al 26 maanden van mijn leven in dienst verloren en wil zoals u niet voor schietschijf spelen. Door Sovjet unie leef ik in een andere land en toen hoorden de Oekraïners er strikt genomen ook bij.
Uw vraag heb ik niet serieus genomen toch probeer ik serieus uitleg te geven.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat een verwarrend antwoord. Je bent in ieder geval nog net géén NSB’er. Anders wordt het met die F16’s die Rutte en Ollongren aan Zelenski gaan geven. Daarmee maken zij Nederland tot doel voor Russische kernraketten. Vind jij dat die vliegtuigen geleverd moeten worden?

Ni28
Ni28
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Ik schreef al dat ik je vraag niet serieus nam en nu al helemaal niet. Met Poetin lovers ben ik zo klaar.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ok.

Bernardo A.
Bernardo A.
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Jij draaft wel heel erg door. Ongetwijfeld gedreven door een onverwerkt trauma. Die oorlog was te voorkomen door de Oekraïne als bufferzone tussen Europa (NAVO) en Rusland te houden.

En je kunt veel van de Russen zeggen, maar de Yanks vielen zonder mandaat van de VN Afghanistan binnen. En wie zaten daar nog meer, die daar niets te zoeken hadden….wij! Irak..? idem dito. Wat ik ermee wil zeggen is, dat de pot de ketel verwijt dat die zwart ziet.
Wat ik hiermee wil duidelijk maken, is dat de zaken veel minder zwart/wit liggen dan jij hier te berde brengt. Er zijn geen good guy’s. Hooguit is de een iets minder slecht dan de ander.

En als je als machtsblokken nou gewoon wat uit elkaars buurt blijft en elkaar wat gunt, voorkom je een hoop ellende en oorlog. Dat hadden wij in de Oekraïne moeten doen.

Zonder onze steun had Poetin dat land allang overrompeld. Zal zonder meer erg onfris eraan toe zijn gegaan, maar het had wel tienduizenden mensenlevens gespaard. En of je daar nou een dictator hebt die in de zak van de USA zit, of in de zak van Rusland; het is lood om oud ijzer en 2.000 km verderop. Je kunt niet het leed van de hele wereld dragen.

Realist1966
Realist1966
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Sinds de voortschrijdende vervreemding door massale (moslim)immigratie en het voortrekken van deze invallers ten opzichte van onze eigen bevolking met daar bovenop de uitsluiting vanwege corona, heb ik geen vaderland meer. Nog slechts mijn geboortegrond is over. Dat stukje zal ik verdedigen, de rest kan me gestolen worden.

H.J.
H.J.
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De sympathie voor Rutte verdwijnt als sneeuw voor de zon.
1 op de 4 personen heeft de zelfde kronkel.
De rest 3 op de 4 personen schuift hem richting kliko

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Nou, ik ben daar wat genuanceerder. Ik verdenk Ni28 echt niet van Rutte propaganda. Zo lees ik zijn/haar vele reacties op allerlei topics niet. Ik heb begrip voor een uiterst wantrouwige houding t.o.v. Rusland daar hij/zij heeft laten doorschemeren uit een voormalig communistisch land te stammen. Dan is het logisch dat je het voordeel van de twijfel laat doorslaan naar de Oekraïne.

Andre
Andre
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Als je op een kaart kijkt uit 1910 van de administratieve indeling van het gebied dat nu Oekraïne heet, dan blijkt dat dit gebied is opgedeeld in een stuk of tien provincies die dezelfde status hadden als andere provincies in het Russische Rijk.

comment image)

Oekraïne als zelfstandige politieke eenheid ontstaat pas in 1917 als de Duitsers Rusland verslagen hebben en de Vrede van Brest-Litovsk gesloten wordt. Vervolgens wordt Oekraïne weer veroverd door de bolsjewieken en gehandhaafd als politieke eenheid.
Als die twee gebeurtenissen – de oprichting door de Duitsers en de voortzetting door de bolsjewieken – niet zouden zijn gebeurd, zouden we Oekraïne alleen kennen als een historische Poolse term voor ‘grensgebied’.
Als de bolsjewieken de Oekraïense staat van 1917 weer hadden verdeeld in ‘gewone’ provincies, zou alles daarna heel anders zijn verlopen.
Er is dus wel degelijk een verband tussen 1917 en 2014.

Ni28
Ni28
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Belangrijk is om te weten welke taal daar gesproken werd omdat de Russen beweren dat Oekraïnse taal uit het Russisch is ontstaan maar Oekraïens had invloed op vroege Pools, Litouws, Hongaars en Roemeens. Oekraïens was zelfstandige taal net als Russisch en Wit Russisch. Als enige behielden zij hun taal zelfs tijdens de Sovjet unie en de komst van veel Russen in Oekraïne. Rommelig gebied met weinig eenheid maar wel dus Oekraïnse land. Van de 45 miljoen spreekt steeds 2/3 Oekraïens voor de rest zijn het Russen. Daarom wil Poetin Oekraïne niet loslaten het ligt veel ingewikkelder dan met de vroegere satellietlanden.

Andre
Andre
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

1) Oekraïens heeft een Russische grammatica waarin Poolse woorden zijn opgenomen. Op dezelfde manier als dat Engels een mengtaal is van Deense grammatica met Franse woorden.
2) Als de Duitsers niet een zelfstandige politieke eenheid hadden gemaakt van Oekraïne, dan zou die niet gehandhaafd kunnen zijn door de bolsjewieken.
3) De bolsjewieken hebben het mogelijk gemaakt dat er een grote Russisch sprekende minderheid bestond en bestaat in Oekraïne. Ze hadden het ook kunnen opsplitsen of opheffen en het geheel kunnen besturen op niveau van provincies met gouverneurs.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zo is het!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

U bedoelt Navo uitbreiding naar het oosten neem ik aan.
De ‘binnenlandse’ oorlog in Oekraïne waarbij vele slachtoffers vielen, is m.i. te wijten aan geopolitieke hebzucht van zowel Oekraïense als Russische kant.
Oekraïne was blijkbaar bereid extreme druk uit te oefenen op de Russischtaligen met hun onafhankelijkheidswens, en daarbij duizenden doden op de koop toe te nemen, Rusland zag dit als mooie aanleiding om het woongebied van ‘hun’ (russischtalige) burgers bij Rusland in te lijven en tegelijk wraak te nemen op de leugenachtige expansiedrift van de Navo. Terwijl de burgers in kwestie in de strijdgebieden gewoon onafhankelijk wilden zijn, zowel van Rusland als van Oekraïne.

Bernardo A.
Bernardo A.
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Laat ik jouw persoonlijke aversie tegen de Russen even voor wat die is. Zal je een goede reden voor hebben, maar het belemmert wel een objectieve benadering van de situatie.

De toetreding tot de NAVO (hoewel Rusland helemaal niets meer voorstelde) is begrijpelijk, maar evengoed is het gevolg dat de NAVO naar het oosten oprukt.
Evengoed wekt dat aan Russische zijde wrevel. Ook dat is begrijpelijk. Evengoed moet je als “westen” je grenzen kennen.
Dat is het punt waar jij maar niet aan wil.

Dat is een punt, waar ook ons “establishment” niet aan wil en de Oekraïners betalen de hoge prijs voor onze arrogantie.

Laatste aanpassing 26 dagen geleden door Bernardo A.
Gerrit Kassies de Vries
Gerrit Kassies de Vries
14 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Dat verhaaltje van de Russen, dat ze niet wilden dat Oekraïne onafhankelijk bleef is erg vreemd. Als ze Oekraïne wel hadden ingenomen
dan zouden ze aan Polen grenzen een NAVO lid. Poetin is er alles aan gelegen de oude Sovjet Unie weer te herstellen. Dat verhaal dat ze bang waren dat Oekraïne NAVO lid zou worden is gewoon een doekje voor het bloeden.
Dus laat Poetin maar Poet-out worden. Ook tevens de schuld van het westen. Als ze in 2014 toen de Krim werd ingenomen zich weerbaarder hadden opgesteld, alles in de hoogste paraatheid hadden gebracht aan de grenzen, was deze inval nooit gebeurd. We hebben gewoon liggen “slapen”. Nou ach en wee roepen lijkt me nogal hypocriet. Kom zeg!

H.J.
H.J.
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Inderdaad Bernardo A.
Je slaat de spijker vol op zijn kop.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Hoe dan ook, toch een interessant draadje.

74
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x