Straks wordt uw gedrag gecontroleerd met de Europese digitale identiteit

Tegen de wil van de kiezer en de Tweede Kamer in


 
De komst van een EU-digitale identiteit (eID) lijkt een ‘done deal’. Het Europese Parlement vond het niet eens meer nodig er een debat over te houden. De lidstaten hebben er tenslotte al mee ingestemd, inclusief Nederland. Het laatste niettegenstaande een aangenomen motie in de Tweede Kamer om niet in te stemmen. Wat is de (achterliggende) reden van de wens tot invoering van een eID? Johannes Vervloed licht een tip van de sluier op.

Met als argument dat het toch makkelijk is als je in de hele Europese Unie terecht kunt voor het huren van een auto, het afsluiten van een verzekering, het inloggen op een website of het openen van een bankrekening, heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een digitale EU-identiteit (eID). Dat klinkt volgens de eerste indruk sympathiek, maar wat er niet bij wordt vermeld is dat een dergelijke eID – hoewel uiteraard in alle toonaarden ontkend – de Europese Commissie een werktuig in handen geeft om controle uit te oefenen op het gedrag van de EU-ingezetenen. In deze ‘digitale portemonnee’ worden alle belangrijke persoonsgegevens opgeslagen.

De eID lijkt verdacht veel op de QR-code van het Europese corona-reispaspoort. Het wordt net als de QR-code een app, een digitale wallet, met al uw persoonlijke gegevens.

 

Oneigenlijk gebruik

(Lokale) autoriteiten, verhuurbedrijven, hotels, banken en dergelijke kunnen u vragen zich te identificeren. Tot op heden is een ID-kaart of paspoort voldoende, maar als u zich in de (nabije) toekomst met een eID moet identificeren, krijgt men weliswaar niet alle opgeslagen persoonlijke gegevens, maar wel meer dan nodig voor de betreffende transactie. Oneigenlijk gebruik ligt daarmee op de loer.

 

Wet Bescherming Persoonsgegevens

De eID is daarmee in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet regelt dat persoonsgegevens van individuen alleen voor vooraf duidelijke en gerechtvaardigde doeleinden mogen worden verzameld. Deze doeleinden moeten bepalen welke persoonsgegevens worden verzameld, hoe ze mogen worden gebruikt en aan wie ze mogen worden verstrekt. Bij een identificatieplicht met een eID is dat niet langer het geval. Niet uw hele doopceel, maar wel meer dan de volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens benodigde gegevens liggen ‘op straat’.

 

Gewenst gedrag afdwingen

De Commissie krijgt met een eID bovendien inzage – ook dit wordt uiteraard in alle toonaarden ontkend – in wat de EU-ingezetenen doen en niet doen. Ik gebruik hier expres het woord ‘burger’ niet, want de EU is geen land en heeft dus ook geen burgers. Formeel gaan de lidstaten de eID’s beheren, maar we kunnen er voetstoots van uitgaan dat de Brusselse autoriteiten net als de Belastingdienst inzage gaan krijgen in de in de wallet opgeslagen persoonlijke gegevens.

Men zou met deze inzage misbruik kunnen maken om – in de ogen van de Commissie goed en slecht gedrag – te belonen respectievelijk te ontmoedigen en zelfs te verbieden. Vliegt men naar de mening van de Commissie teveel of wil men niet van het gas af of blijft men rijden in een benzineauto, dan kunnen er maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld een reductie van het individuele CO2-budget, dat, als het aan de Timmermansen van deze wereld ligt, er binnenkort gaat komen.

Een vergelijking dringt zich op met de digitale euro. Eveneens een werktuig om ‘gewenst’ gedrag af te dwingen. Ik schreef daar eerder over.

Overheden koersen onvermoeibaar af op digitale euro

 

Motie

De Tweede Kamer zag het gevaar van privacyschending en oneigenlijk gebruik en trok aan de noodrem. Er werd een motie ingediend om niet in te stemmen. Tot verbazing en woede van de partijen die de motie hadden gesteund legde de regering in de persoon van D66-staatssecretaris Alexandra van Huffelen deze motie naast zich neer. De bewindsvrouw ging in Brussel gewoon akkoord met het voorstel voor invoering van een digitale EU-identiteit.

 

Non-argument

Een Nederlandse ID-kaart en een Nederlands paspoort zijn in de hele EU voldoende voor identificatie, een Nederlands rijbewijs wordt in de hele EU al geaccepteerd en een non-resident bankrekening kan zonder probleem in een andere dan de eigen lidstaat worden geopend met overlegging van paspoort, opgave van Burger Service Nummer en inkomensbewijs. Kortom, het gebruikte argument voor de invoering van een EU-identiteit is een non-argument.

Het echte argument, de achterliggende agenda, is schimmig en past in een patroon. De Commissie ziet de ingezetenen van de EU als burgers. Het ziet zichzelf als een regering, die een federale unie, een ‘land’ à la de VS, bestuurt. De invoering van een eID is onderdeel van een (sluipend) proces om van de EU een federatie te maken. De voltooiing van de Ever Closer Union, zoals dit in het vaandel van D66 en Volt staat geschreven. De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dit echter niet. Er zijn al veel enquêtes over dit onderwerp gehouden.

En toch gaat het beetje bij beetje – sluipend, zoals gezegd – die kant op. Op de één of andere wijze slaagt een kleine minderheid, aangevoerd door D66 en Volt, erin Nederland mee te laten gaan in dit proces.

 

Andere wind

De wal zou echter het schip wel eens kunnen keren. De uitslag van de recente verkiezingen is al een duidelijk teken aan de wand. Een regering die losgezongen is van haar eigen burgers kan niet ongestraft doorregeren en beleid voeren dat door de meerderheid van de bevolking wordt afgewezen. Ondanks alle pro Rutte IV-publiciteit in de media heeft de kiezer een hard oordeel geveld. De kiezer prikte door dit media-offensief heen. Nuchter vaststellend dat zijn/haar belang niet gediend was met het beleid van dit kabinet. Er werd een duidelijk signaal afgegeven dat het anders moet, op klimaat- en stikstofgebied, maar ook met het Nederlandse EU-beleid. Aan het verschuilen achter ‘Brussel’ – het mag niet van EU – moet een einde komen.

Als BBB eenzelfde uitslag behaalt bij de mogelijk vroegtijdige verkiezingen voor de Tweede Kamer, zal duidelijk worden dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse kiezers genoeg heeft van de almaar groter wordende macht van de Europese Commissie. Men wil geen Brusselse dictatuur en al helemaal niet burger van de Europese Unie worden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
42 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn twee soorten regeringen in deze wereld.
De ene behartigt belangen van zijn burgers, vraagt daarnaar en handelt daarnaar.
Dat noemen we vertegenwoordigende democratie.
De andere weet zonder raadpleging wat beter is voor de burgers en legt hen dat op, met veel mooie woorden en ondoorzichtige ambtelijke maatregelen.
Dat is onze werkelijkheid.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De eerste variant zou ik wel eens tegen willen komen. Zo mocht het ergens bestaan, dan wil ik graag weten waar zodat ik een ticket erheen kan kopen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dat is inderdaad het ergste. Je weet niet meer waarheen, want het gebeurt wereldwijd.
‘Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe….

Roberto
Roberto
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

EFTA landen oftewel landen die geen lid zijn van de EU : Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland en vermoedelijk toekomstig EFTA land Groot Brittannië. Ook hebben deze slimme landen ook nog hun eigen munteenheid. Keuze uit maar 5 landen waar je echt kan genieten van je vrijheid.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Er zijn met de EU maar 2 keuzes, de controle staat of fascisme. Omdat we fascisme niet meer willen kiezen de boven ons gestelde voor de controle staat. Nexit!

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ook digitale tijdperk kan misbruikt worden. Maar het is niet nieuw. Achter de IJzeren gordijn bestond deze controle systeem al lang. Heel bureaucratisch met veel papier maar je had dan ook geen computers. Je leven werd tot de puntjes gecontroleerd. Elke beweging moest gemeld worden via je werkgever die je altijd had want arbeid was verplicht. Je mocht drie dagen verzuimen als je van werk swichte. Je werkgever controleerde je via functioneringsgesprek formulieren waar niet een vraag over je persoon verzuimd werd. Vakantie naar bevriende land met toestemming van de werkgever. Gelovig? Beperkte carrière kansen. Lid van de partij? Mogelijkheden. Lid met kruiwagen? Veel mogelijkheden. Lid met geld? Alles mogelijk. De communisten hebben daarbij nog veel gemist maar zij hadden dan ook geen computer. Nu hebben zij die wel.

Ben
Ben
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Michael Gorbatsjov: The EU is the old Soviet Union dressed in Western clothes!

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ben

Dat heeft ie dan goed gezien. De overeenkomsten worden steeds duidelijker maar 1:1 is het nog lang niet. Hoeft ook niet in andere tijd maar dat de democratie steeds meer een loze begrip wordt is duidelijk.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Waarschijnlijk zal de EU dus net zo hard instorten als the old Soviet Union deed in 1989.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zoals elke grote Rijk zal de EU ook instorten waarschijnlijk door decadentie en slapheid.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben nu:
– een Spreidingswet, een soort verplichte inkwartiering van migranten (we noemen ze asielzoekers om er een goed gevoel bij te hebben);
– een Verplaatsingswet die onder bepaalde omstandigheden (en de regering bepaalt zelf wel wanneer die omstandigheden ‘bepaald’ zijn) toestaat dat woningen van autochtonen worden ‘gecollectiviseerd’ voor…
– een EU digitale identiteit die het mogelijk maakt om de bewegingen die het gevolg zijn van de bovengenoemde twee wetten te monitoren.
Die afstemming van maatregelen, zou dat nou toeval zijn?

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Terwijl hier over spreidingswet gesproken wordt complimenteerde de Duitse minister van binnenlandse zaken de Tsjechen voor de effectieve bewaking van de grens met Slowakije waardoor de instroom migranten anders dan Oekrainers behoorlijk geslonken is. Het kan dus wel en het is pure onwil van onze politici om eigen grenzen te bewaken.

Milo van der Linden
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer je mensen massaal in de buitenlucht een mondkapje kunt laten dragen is het daarna een fluitje van een cent om stap voor stap rechten af te nemen.

Elgoog
Elgoog
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze zinnen zijn wat te optimistisch volgens mij: “De kiezer prikte door dit media-offensief heen. Nuchter vaststellend dat zijn/haar belang niet gediend was met het beleid van dit kabinet. ”
Mijn hele familie slaapt nog volledig en stemde op de coalitie partijen of PvdA/Groen links.

Volgens mij zijn we er nog lang niet.
BBB zal ook genoodzaakt zijn tot samenwerking met de verraders van de democratie anders komen ze net als FvD en PVV in het negeer hokje.

Tigron
Tigron
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Johannes,
Vergis u niet in de BBB en de verwachtingen daarvan.
Het is gebleken dat BBB lijntjes hebben lopen naar Bayer (Monsanto)
Kijk tevens eens naar de ingediende moties in de 2e kamer waar BBB voor, dan wel tegen heeft gestemd.
De huidige richting van de coalitie zal niet veranderen, hooguit wat subtieler.
Uiteindelijk zal het einddoel vanuit Brussel en Den Haag gehandhaafd blijven.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Tigron

Correct; De huidige koers van de EU / Brussel zal niet veranderen!

J-P
J-P
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom wordt een negatief oordeel uit de 2e kamer genegeerd. Was toen al dat er nee werd gestemd bij de euro stemming en de euro , maar toch ging Nederland (c.q. rutte) accordeon. Er wordt letterlijk niet meer naar de burger geluisterd. De Koning heeft gesproken niet de echte koning, maar rutte, o ja die denkt dat hij het is, heeft niet voor niets het laatste woord ontnomen van de koning

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

De Koning hoort niet te spreken, die is a politiek.
Maar de Koningin daar in tegen gaat vol voor de Digitale Euro lobbyen.
Leve de Republiek der vrije Nederlanden! Nexit.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn meerdere artikelen over dit onderwerp geschreven. Dit artikel gaat nog een stapje diepter in de materie en de consequenties. Waar ik nog geen mening over gehoord heb is, wat als je geen smartphone hebt of wilt hebben, dan wel weigert of geen geld hebt om kosten te maken in de vorm van een databundel. Gelijk aan een vaccinatieweigeraar zul je waarschijnlijk een label krijgen. Ik kan mij echter niet voorstellen, dat je helemaal uit het (sociale) leven wordt verbannen.

Realist1966
Realist1966
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Ik kan me helaas volledig voorstellen dat je helemaal uit het sociale leven wordt verbannen bij niet conformeren. De groep die nog niet vastgekleefd zit aan de smartphone bevat hoofdzakelijk (kwetsbare) ouderen. De mensen die ontmoedigd moeten worden om intensieve medische – dure -procedures te ondergaan, die voor statushouders broodnodige woningen bezet houden en meer kosten dan ze opbrengen. Die wegkwijnden tijdens de lockdowns, mijns inziens opzettelijk, handig voor de cijfers waarmee ze de rest van de bevolking angst aanjoegen en ze tegen elkaar opzetten.
Hoe mooi toch voor ons kabinet als die dure en nutteloze bejaarden nu door buitensluiten en isolatie sneller sterven.
Gaaf!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ík kan het me helaas ook volledig voorstellen. Het gebeurde toch ook met de idiote covid ‘maatregelen’?
Nu gaan er al stemmen op om ouderen het stemrecht te ontnemen. We kennen de verhalen over ouderen die te groot zouden wonen, en het onderzoeken van de mogelijkheid om die woningen te ‘splitsen”.
Mw. Kaag bestond het om uitgaven van boven 100,– (inmiddels de waarde van tasje boodschappen) te willen monitoren.
Mensen, wake up!

Vin1
Vin1
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Dat id staat los van het bezit van een smartphone. Een pas met een qr (oid) volstaat. Elke ambtenaar kan je hele doopceel lichten. Aankopen alleen als je dat pasje laat scannen. Heb ik het nog biet overde beveiliging van je data.
Simpel voorbeeld. Je hypotheekverstrekker/verzekeraar komt achter je medische gegevens, krijgje zomaar, zonder opgaaf van redenen, die hypotheek/lening/levensverzekering niet. Zelfde geld als je teveel vlees of tabaksartikelen hebt aangeschaft of een kidmaatschap van een skydiversclub of bv gewoon het hebben van een motorrijbewijs. De consequenties zijn eindeloos

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Bedankt voor de veelzijdige reacties. Om reden van gezondheidsproblemen door luchtvervuiling woon ik gedwongen niet meer in Nederland en beleef ik het als iets verder van mijn bed show. Omdat Nederland mijn geboorteland is, wil je toch niet dat je dierbaren dit overkomt.

willem
willem
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik moet ook aan de Euro denken, die zich geheel anders ontwikkelt dan ons is toegezegd.

Miep
Miep
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En als je geen Smartphone hebt? Dan kun je dit Europese ID toch niet eens hebben? Of vat ik het niet? Ik ben niet zo briljant namelijk, sorry, en heb ook geen Smartphone. Een zorg minder, als ik alles zo lees tegenwoordig.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En telkens als we gewaarschuwd worden voor diverse van dit soort ontwikkelingen schieten de ‘messenger’ af als zijn wappie of complotdenker.
Zolang we dat doen blijven we achter de feiten aan lopen.
Nexit!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Het begon al met een ‘neen’ van de NL burgers voor het Oekraïne referendum.
Wat er toch doorheen werd gedrukt met een van Ruttes beruchte inlegvelletjes: geen militaire hulp, geen opstapje naar lidmaatschap….enz.’ We weten waar zijn geitenpaadjes toe leiden.
Vrijwel alles wat tot op heden eerst als complottheorie werd gecriminaliseerd, is uitgekomen.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bij Tweede Kamerleden zelf dringt mondjesmaat het besef door dat Nederland (en andere EU-landen) de facto opgehouden zijn een democratie te zijn. Wanneer gooien zij nu eens demonstratief de handdoek in de ring?

Belangrijker: wanneer dringt dit besef nu eens door bij de gewone bevolking?

Vin1
Vin1
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“De wal zou echter het schip wel eens kunnen keren. De uitslag van de recente verkiezingen is al een duidelijk teken aan de wand”
Dan moeten we snel zijn. Nu al komt 80% van de wetten uit Brussel waar we dus echt geen enkele invloed op hebben want zelfs het ep wordt genegeerd. Zou zo maar kunnen dat 2025 de laatste verkiezingen worden.
Die dystopische samenleving loert al om de hoek. 4 sterren omdat er nog vele niet genoemde consequenties en risico’s zijn bij dat eid.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Vin1
Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Inderdaad, als meer dan 80% van alle wetten uit Brussel komt, dan is de eerste en eigenlijk de enige vraag die er toe doet: blijf je in de EU – en ik voeg daaraan toe de NAVO, WHO en andere globalistische bolwerken die moeten leiden tot een one-world-government waar Agenda 2030 is geïmplementeerd – of stap je daar uit en gaat je eigen weg?

Sommigen menen dat een beetje EU en een beetje NAVO mogelijkheden zijn. Maar ik vrees dat je dan op enig moment vermalen wordt tot volgzaamheid.

AAA
AAA
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vraag: ‘Wat is de (achterliggende) reden van de wens tot invoering van een eID?’
Antwoord: ‘Wantrouwen’.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ach ik heb geen smartphone en tegen de tijd dat ik met pensioen ga rij ik met mijn motor de EU uit om nooit meer terug te keren. EU -> China 2.0

Bernardo A.
Bernardo A.
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En nu maar hopen dat de boerenpartij de boel een beetje bij elkaar weet te houden en de rug recht. Ik voorzie een LPF’je.

Tigron
Tigron
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Beste Bernardo A.
De BBB is een spanningsafleider om de boerenprotesten te kanaliseren en de druk van de ketel te halen.

Jansssen
Jansssen
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

De BBB heeft met haar stemgedrag 80% van dit kabinet gesteund en ontkent het stikstof probleem niet. Klassieke wolf in schaapskleren

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank.
Alleen wordt ons gedrag niet straks gecontroleerd, dat wordt het al lang.
Het enige verschil is dat het steeds openlijker gedaan wordt. Gaslighting, manipulatie, selectieve berichtgeving, rapporten achterhouden, leugens, gekochte wetenschap, verarming eigen cultuur, negeren moties, en niet in de laatste plaats de algoritmes…..Overal camera’s, sleepnetten, steeds minder baas over eigen geld.
Het gaat ‘hen’ alleen niet snel genoeg met de ontwikkeling van een dystopie. Waar de ‘haves’ nooit genoeg krijgen van het plukken en onderdrukken van de massa, en de ‘havenots’ steeds minder mogen/krijgen, maar horig als moderne slaven mogen kruipen voor toegeworpen kruimels zoals toeslagen en z.g. reparaties. Dat laatste impliceert al dat er eerst iets kapot is gemaakt.
De dwang voor pensioenfondsen om alleen nog te investeren in ‘groene’ beleggingen heeft tot massale miljardenverliezen geleid. Daar gaat uw pensioen, verwaaid door de windmolens en verbrand op de zonneparken. Ook dat is manipulatie om uw ingelegde geld (uitgesteld loon) gewoon zonder pardon over te hevelen naar de klimaat- en energie miljardairs.
Het is inderdaad tijd voor een grote transitie. Maar wel een andere als waar men de mond van vol heeft.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Een bekende strateeg heeft ooit eens gezegd, doe nooit dat, wat de vijand wil dat je doet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren ging de Deutsche bank onderuit. Heel hard met meer dan 10 procent. Eigenlijk denk ik dat het veel ernstiger was dan men het publiek wil laten weten.
Gisteren was er een massale storing bij de ING. Men kon niet met internetbankieren bedragen overmaken.
Toeval?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als dit geen toeval is, dan is het woordje “straks” in de titel van het artikel niet van toepassing.
Ons gedrag wordt al gecontroleerd en op afstand gestuurd.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

By the way, de waarde van Deutsche Bank is de laatste 4 dagen in totaal met 25 procent verminderd.
Tot nu toe.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit land wordt steeds gekker. Ander voorbeeld: Nu gaat men het normaal vinden dat mensen elk uur of zo op een app kijken wanneer de energieprijs gunstig is voor een wasje of iets anders dat energie kost. Hoe moet dat met digitaal niet vaardige mensen? Ik ervaar Nederland als toenemend moeilijk doen. Zorgen toevoegen ipv ontzorgen.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Marien
Marien
Marien
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, dank zij van Huffelen, die dit zonder mandaat van de Kamer zelf doordrukt.

42
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x