De kolonist die door het leger geweigerd werd

Over de nieuwe Israëlische regering in wording

Titelfoto bij artikel De kolonist die door het leger geweigerd werd Simon soesan opiniez

Foto: Jeruzalem, Oude stad

De nieuwe regering van Israël, die nu in de maak is na de val van de regering Bennet/Lapid in juni, gaat er vreemd uitzien. Religieuze fanaten, een anarchistische oproerkraaier, bajesklanten en een bonte verzameling figuren met een strafblad of verdacht van allerlei strafbare feiten. Het maakt Netanyahu niets uit, zolang ze hem maar trouw zijn. Weerspiegelt dit de wensen van het volk of breekt er een opstand uit? Voor de economie betekent zo’n regering in ieder geval een ramp, schrijft Simon Soesan.

Jaren terug, nog voor de geboorte van onze zoon – die al 33 jaar oud is – moest ik voor reservedienst een kolonisten-nederzetting bewaken. Hoewel ik niet kon begrijpen waarom achtenveertig man vier families moesten beschermen, deed ik mijn plicht zonder kritiek: ik was in het leger en je doet wat je gezegd wordt – zolang het legaal is.

 

Uitgescholden

Al op de eerste dag werden we op onze wachtpost bezocht door enkele vrouwen met heel veel kleine kinderen. Dit waren de mensen die wij moesten beschermen, dus ik dacht dat ze misschien een kop koffie of een sandwich kwamen brengen. Helaas, in plaats daarvan werden we uitgemaakt voor vuile nazi’s en kregen plastic zakjes met urine naar ons gegooid. Het was wel even wakker worden, maar er werd ons uitgelegd dat deze mensen nou eenmaal zo waren: tegen elke vorm van bestuur die God niet boven alles stelt. Nog geen twintig jaar later was mijn zoon in dienst en moest ook hij voor een paar weken een nederzetting bewaken. Ook hij werd uitgescholden en kreeg, behalve zakjes urine, ook zakjes met stront naar zich toegeworpen.

 

Ben-Gvir

Eén van de bekendste leiders van deze “heuvel-jongeren”, zoals ze genoemd worden, is Itamar Ben-Gvir. Het leger weigerde hem in dienst te nemen (hij zou “te gek om los te lopen” zijn). Hij werd internationaal bekend toen hij de opstand tegen premier Rabin leidde en erin slaagde het embleem van de Chevrolet van premier Rabin af te breken, waar hij trots mee op de foto en film ging, belovend dat hij niet alleen bij de wagen, maar ook bij de premier kon komen. Twee weken later was Rabin dood en Yigal Amir, de veroordeelde moordenaar, vertelde dat Ben-Gvir hem boos de volgende mededeling had gegeven: “Je was me voor!”

Gedurende de jaren daarna bleef Ben-Gvir in de problemen komen met de wet en werd hij diverse malen veroordeeld, voornamelijk voor opruiing en anarchisme.

 

Netanyahu wil zijn baan terug

Dit alles heeft Netanyahu er niet van kunnen weerhouden om Ben-Gvir onder zijn vleugels te nemen. Zoals al eerder vermeld heeft Netanyahu twee redenen om opnieuw premier te willen worden: ten eerste wil hij zijn proces geannuleerd zien. Netanyahu is in staat van beschuldiging gesteld vanwege fraude, oplichterij en vertrouwensbreuk en staat terecht. Ten tweede wil hij een goede plaats in de geschiedenisboeken krijgen, iets wat hem erg bezighoudt.

Netanyahu weet dat hij nooit in gewone verkiezingen gekozen zal worden. Daarom maakt hij al twintig jaar lang deals met rechtse en religieuze partijen, waarbij vooral budgetten van ons belastinggeld onder hen verdeeld worden. Nationale prioriteiten spelen geen rol in deze deals: alleen het verzekeren van Netanyahu’s baan als premier is belangrijk.

 

Trouw

Omdat zijn resultaten laten zien dat hij geen trouw toont aan partners maar wel trouw van hen eist, verlaten meer en meer getrouwen zijn gezelschap. Wanneer Netanyahu een partner ontdekt die te slim of te populair is, komen er opeens geruchten over deze partners betreffende grensoverschrijdend gedrag in omloop, waardoor die partners of ontslag nemen of ontslagen worden. Hierdoor bestaat er geen nieuwe generatie van toekomstige leiders in de Likoedpartij: iedere bedreiging voor Netanyahu’s leiderschap wordt deskundig geëlimineerd.

Netanyahu houdt niet van populaire of slimme mensen om zich heen: liever omringt hij zich met personen die zich – netjes gezegd – niet al te best kunnen uitdrukken en vaak domme dingen zeggen, zodat hij er als ‘verantwoordelijke ouder’ serieus bij afsteekt.

 

Strateeg

Ook bij onze laatste verkiezingen liet Netanyahu zien dat hij een uitstekend politiek strateeg is: van tevoren verzamelde hij de rechtse en religieuze partijen om zich heen (met beloftes van veel geld naar hun budgetten), terwijl centrum-links bezig was met hun diverse ego’s en het afkraken van verschillende van hun leiders. Netanyahu maakt het allemaal niets uit: of je door de politie onder verdenking staat, of je in de gevangenis hebt gezeten, of je veroordeeld bent – zolang je hem maar trouw belooft mag je erbij zijn.

Zo ook Ben-Gvir, die schijnbaar minister van Nationale Veiligheid gaat worden en nog extra functies erbij gaat krijgen zodat hij, in plaats van door de politie gezocht, nu de politie kan zeggen wat ze wel en niet mogen. Alsof de gekken het gesticht gaan leiden.

Alsof?

Hij beloofde in een tv-interview dat hij een ieder, die soldaten uitscheldt, stenen naar ze gooit of ze bespuugt, zal oppakken. Of dat ook zijn Stormtroopers betreft betwijfel ik.

 

Veroordeeld

Zoals gezegd gaat de nieuwe regering er vreemd uitzien: rabbijnen die een psychologische hersenspoeling eisen voor homoseksuelen en geen formeel onderwijs voor de religieuze kinderen willen (talen, rekenen etc. zijn volgens hen onnodig, alleen het bestuderen van de Bijbel is belangrijk), een minister van Financiën (of Binnenlandse Zaken) die tweemaal veroordeeld is voor verduistering en fraude (als minister) en daarvoor eenmaal een aantal jaren in de bak heeft gezeten, diverse anderen die onder politieonderzoek staan voor fraude, afpersing en belastingontduiking en dan nog een grote groep die zich verbaal uitdrukt op een manier, die zelfs een dronken matroos niet lukt.

 

Belasting

We kunnen ons nu beklagen over dit lot, maar daar geloof ik niet in. Ik geloof dat we moeten leren wat er fout is gegaan bij de laatste verkiezingen. Of we moeten accepteren dat de meerderheid van ons volk dit soort typetjes aanbidt. Economisch is dit niet te doen: zodra de meerderheid van de burgers geen belasting betaalt, geen dienstplicht vervult, niet hoeft te werken en ook nog bijna gratis woont, komt er een moment dat de hele staat Israël, precies zoals de stad Jeruzalem op dit moment, failliet kan gaan. Ook verwacht ik een opstand van de belastingbetalers die ‘hun’ geld niet geïnvesteerd zien in dingen die hen aangaan.

 

Meemaken

We gaan het meemaken. Nee, niet afwachten. We leven (nog) in een democratie. En als het moet, gaan we keer op keer stemmen totdat er een grote meerderheid is.

Van iets.

Duidelijk is dat een grote groep in ons land zich niet laat leiden door bajesklanten, religieuze fanaten en oproerkraaiers. Hoe dit zich allemaal zal ontwikkelen gaan we de komende tijd meemaken.

U als publiek, ik als activist.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ligt het aan mij of zijn er opvallend veel overeenkomsten tussen Netanyahu en Rutte?

Realist1966
Realist1966
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Lijkt inderdaad de Nederlandse regering wel.

Han
Han
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Mijn eerste gedachte halverwege t artikel, nobrainers om zich heen verzamelen om maar aan de macht te blijven

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik zie inderdaad opvallende paralellen met Nederland.

Thomas
Thomas
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen kan uitrekenen dat er best een regering mogelijk is zonder ultra’s. Maar dan zullen Likud en de overige seculiere partijen hun afkeer van elkaar moeten overwinnen en weer gaan samenwerken. Dan is de bedreigde democratie voorlopig weer gered. Zijn er hier niet twee schuldig?
Het is triest dat de ultra’s, die zo weinig gemeen hebben met de zionisten die Israel hebben gesticht en opgebouwd, zo machtig zijn geworden.

AAA
AAA
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Raad van zakkenvullers: “de juiste zakken kiezen” 😄.

M.visser
M.visser
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Typisch Anti-Bibi verhaal als je zelf niets hebt met een rechtse regering.
Accepteer dat de meeste Israëliërs het zat zijn om vermoord te worden door Palestijnen. Lees in de Bijbel waar de grenzen van Israël liggen. Hoe zou het toch komen dat 600.000 Joden in 1948 60.000.000 moslims de baas bleven?

Theo Prinse
Theo Prinse
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Israel kan geen betere minister-president dan Netanyahu krijgen

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x