Dit kabinet maakt ondernemers kapot

Hoe kan het beter?

Titelfoto bij artikel Dit kabinet maakt ondernemers kapot Hans van tellingen opiniez

Foto: ©️ Hans van Tellingen

De eergisteren uitgelekte kabinetsplannen lijken heel wat. Koopkrachtreparatie. Hulp voor de minima. Her en der een iets lager tarief voor loonbelasting. Op het eerste gezicht prima. Zeker die verlaging van de loonbelasting. Maar de overige plannen lijken schone schijn. Een column van Hans van Tellingen.

De rekening komt bij de ondernemers te liggen, met name bij de MKB‘ers. Degenen die sowieso al vreselijk geleden hebben onder de maatregelen van de afgelopen tweeëneenhalf jaar. Want (voor zover niet failliet): de retailers, kappers, horeca-uitbaters en evenementbedrijven krabbelen dit jaar iets op. Maar zitten vaak nog steeds slecht in de slappe was. Sterker nog: zij hebben vaak torenhoge schulden.

 

Minimumloon omhoog?

En wat besluiten Kaag & Co? Het minimumloon moet fors omhoog. Terwijl juist deze bedrijven sterk afhankelijk zijn van ‘praktisch geschoolde medewerkers,’ die vaak niet meer dan het minimumloon ontvangen. Het verhogen van het loon van deze medewerkers heeft een enorm negatief effect op de bedrijfsvoering. Dat kan zomaar het zetje zijn naar -alsnog- een faillissement. En daar houdt het niet op. Mocht de ondernemer toch winst weten te maken, dan heeft deze pech. De vennootschapsbelasting, dus de belasting op winst, gaat ook fors omhoog. En daarmee wordt de buffer voor de komende jaren, die er ook wat grimmig uit lijken te zien, weggevaagd.

 

Loon-prijsspiraal

Ellende alom dus. Want de kosten stijgen steeds meer. En door de gestegen loonkosten gaat de inflatie alleen nog maar meer omhoog. Een loon-prijsspiraal gaat ontstaan. En de economie verslechtert nog verder.

Daarbij, door hogere lonen wordt ook de concurrentiepositie van het bedrijfsleven aangetast. En omdat ook ZZP’ers worden benadeeld in de nieuwe plannen, is ook dat slecht voor de flexibiliteit van de arbeidsmarkt en tast ook dat de economie in negatieve zin aan.

Terwijl het ook anders kan. Want de lonen moeten niet per se omhoog, maar de belastingen moeten wél fors omlaag. En om te beginnen (en in ieder geval) de belastingen op energie.

 

Verlaag de belastingen

Nu is het uiteraard mogelijk om huishoudens te ondersteunen met subsidie. Teneinde de stijgende energieprijzen te compenseren. Of als hulp bij de aanschaf van essentiële levensmiddelen. Maar is dat wel een goed idee? Niet echt. Het betreft namelijk een socialistische reflex. Die altijd zal leiden tot meer regelgeving en meer ambtenaren. Veel beter is het om de belastingen te verlagen. Te beginnen met belastingen op energie.

 

Het is namelijk zo dat met elke huidige prijsstijging van de energiekosten de overheid meeprofiteert, doordat de belastingen in een percentage zijn uitgedrukt van de werkelijke kosten. Sterker nog, daarna wordt dat hogere tarief ook nog eens met BTW vermeerderd. Lagere BTW of zelfs geen BTW betekent dan ook fors lagere inflatie. En als ook de andere belastingen op de energie worden verlaagd, dalen de energiekosten nog meer.

 

En dus een lagere inflatie

Dat is fijn voor autorijders en voor huishoudens met hoge gas- en elektriciteitsrekeningen. Maar het gaat om veel meer dan dat. Lagere energieprijzen betekenen ook lagere productiekosten bij de bedrijven. En dus óók lagere prijzen in de winkel voor producten. Met als gevolg een lagere inflatie. Dat is beter voor de economie. Maar óók voor de portemonnee van (ook) de minderbedeelden. Als dan ook nog de BTW op essentiële etenswaren wordt verlaagd of zelfs naar nul procent gaat, dan wordt het leven nóg betaalbaarder.

 

Wie betaalt dat?

Welnu, in eerste instantie lijkt de overheid minder belastinginkomsten te genereren op deze wijze. Maar de schade die wordt voorkomen (faillissement van bedrijven, persoonlijke faillissementen, mensen aan de bedelstaf, honger, veel meer uitkeringstrekkers, et cetera) is vele malen groter. Het is nu even investeren voor de overheid, maar uiteindelijk worden de vruchten geplukt van de belastingverlagingen. Die in ons aller voordeel zijn. Van de minima, de middengroepen, de hogere inkomens, maar met name ook de MKB’er. De ruggengraat van de samenleving. De grootste werkgever van de maatschappij. Zo’n vierenzestig procent van de werknemers werkt bij een MKB-organisatie. Ondernemers zijn de grootste financier van de overheid qua belastinginkomsten.

 

Cursus economie voor Kaag

Misschien is het verstandig dat onze minister van Financiën eens een cursus economie doet. Want zij lijkt niet te worden gehinderd door kennis van deze basisprincipes van de economische wetenschap.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
41 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Smelik
Jan Smelik
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Voor wie het nu nog niet ziet (of wil zien): onze overheid maakt BEWUST ons land en economie kapot. Het kan niet toevallig zijn dat deze ministersploeg zoveel onkunde bij elkaar bezit. Van der Wal op Stikstof, waar zij niets van weet behalve dat ze het regeerakkoord links of rechtsom moet uitvoeren. De onvolprezen Hugo de Jonge die de woningmarkt het laatste zetje over de rand de afgrond in geeft. De onwil om de Groningse aardbevingsschade op te lossen, Idem de Toeslagaffaire. En het is onwil. Er zijn 500 ambtenaren aangenomen om de claims af te wikkelen. Er zijn 50.000 slachtoffers. Dus iedere ambtenaar moet er slechts 100 afhandelen. Stel dat hij er per geval een hele dag over doet per geval, dan is dit dus in 100 werkdagen opgelost. Dus 20 weken, nog geen 5 maanden.

Van de Burg op asielzaken. Quote: ”Hoe meer asielzoekers hoe beter”. Duidelijk toch? Kaag, geen idee van financiën. Ollongren op Defensie, hoe verzin je het. Dit is geen ploeg die hard werkt en het beste voor heeft met ons, dit is een WEF-ploeg die dit land totaal vernietigd.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Het lijkt of onkunde tot kunst is verheven. Helaas is de korte geheugen van de kiezer hetzelfde lot beschoren.

will
will
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kunst is onkunde,……alles maar dan ook alles moet kapot..de zielige hollanders vinden alles goed.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  will

Het volk waar ik vandaan kom gaat ook niet meteen op straat maar hier slaat het werkelijk alles.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Onkunde, samen met cruciale vergeetachtigheid veinzen, wegwerken of gewoon niet verstrekken van informatie, wegblijven bij debatten op je portefeuille, dát is pas tot kunst verheven.
De roverheid met de topambtenaren blinkt er steeds meer in uit.
Voor wie de parlementaire enquête Groningen een beetje volgt: wijs naar elkaar, naar voorganger of opvolger en verder herinner je het niet. Case closed.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Net zo lang lullen totdat het verwatert. Parlementaire enquêtes eindigen altijd met de uitspraak ‘wij hebben van geleerd’. Een andere crimineel zou zo uitspraak wensen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Helemaal mee eens. Er moet een kwaadaardige agenda achter zitten, anders kan ik in ieder geval zulk krankzinnig en ook nog eens contraproductief beleid niet plaatsen. Contraproductief voor de bevolking c.q. het land. En dus zal het wel gunstig voor een globaal machtsmedium zijn, die iets grimmigs voorhebben met de aarde.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

” En de economie verslechtert nog verder. ”
Volgens mij is het een naar binnen gedraaide spiraal geworden. We kunnen er alleen wat aan doen als we zeggenschap hebben over onze eigen middelen.
Kijk hoe de boeren dwars gezeten wordt door buitenlandse regels.
Onze overheid is de zetbaas van de EU.

Ik verwacht er niet zo veel meer van hoor. Vraag me af wat er gaat gebeuren als er gestemd moet worden. waarschijnlijk treedt er dan een of andere noodwet in werking.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Laat ik even mijn laatste opmerking verduidelijken.
Als er straks verkiezingen zijn, zal er zo massaal op andere partijen gestemd gaan worden dat ze dat niet kunnen toestaan. Mogelijk dat er dan een noodwet komt die een volslagen partijwisseling in de macht zal voorkomen.
We zien al dictatoriale trekjes zoals gemeentes die gas bij de verkeerde aanbieder kopen waar gerechtelijke vervolging plaats zou kunnen gaan vinden. daar wordt over gesproken.

Antoinette
Antoinette
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Of deze hele energiecrisis moet ervoor zorgen dat er een opstand uitbreekt, zodat er een noodtoestand kan worden uitgeroepen. En tja, dan kunnen er geen verkiezingen komen, want de noodtoestand.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Daarom denk ik dat ze nog zo lang mogelijk rekken, vóór die verkiezingen moet immers elke kritiek en opstand gesmoord worden, of zijn, of kunnen. M.b.v. hun noodwetten, die moeten daarom nu met stoom en kokend water doorgevoerd worden.
Waarom het belijd (geen typo) in NL nog zo veel krankzinniger is dan elders?
Rutte voert de VN/WEF agenda uit en NL is als proeftuin gekozen.
Klein land, slap links bestuur, strategische ligging, goed bereikbaar vanuit alle richtingen, dociel volk dat alles onderdanig pikt.
Ideaal om de afbraak aanpak uit te rollen en te kijken wat er gebeurt, en intussen het land te laten volstromen met mensen van elders.
Ontwrichtingstactiek.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De MKB is de gebeten hond. Winkels gaan in vervolg prijzen omhoog schroeven om de schade te beperken en de consument betaald uiteindelijk de rekening. Koopkrachtreparatie is dan sigaar uit eigen doos. En de ouderen zullen vast ook nog inleveren dat kan met Rutte niet anders. Klaar met dit kabinet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja Ni28, maar de ouderen hebben toch vlg. het beleid van de roverheid de sterkste schouders? Die dragen nl. al decennia de zwaarste lasten, omdat men er in den Haag (en bij de NPO) van uit gaat dat de ouderen allemaal een Zwitserleven inkomen hebben. En wie dat niet heeft, ach, AOW met geen of nauwelijks pensioen is voldoende voor een karige boterham en 1 x per jaar nieuwe pantoffels, toch? En trouwens die woningen die ze bezet houden, daar moeten ze ook maar uit. Waar ze dan naar toe moeten. Och, dat zoeken ze maar uit.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De ouderen zijn vooral een makkelijke slachtoffer. Met de rolstoelen naar de Binnenhof zal niet snel gebeuren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Je hebt een punt daar. Ouderen zijn helaas vaak fysiek niet meer in staat om aan demonstraties deel te nemen, zelfs als ze niet hulpmiddelen-gebonden zijn.
Want lang staan, lopen (of rennen als de romeo’s komen), zwakke blaas, noem maar op.
Wie heeft er een goed idee hoe ouderen toch kunnen protesteren?

Joost Visser
Joost Visser
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En dat heeft toch geholpen dat vreedzaam protesteren de afgelopen twee jaar. Wat was Rutte c.s. bang van dat protesterende volk.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

U heeft gelijk, maar nietsdoen dan? Ons als schapen naar het offeraltaar laten voeren?
Ik weet ook niet hoe we wél een wal kunnen vormen om het schip te keren, hoor, maar als vreedzaam protesteren tegen onrecht niet meer helpt, dan………

Antoinette
Antoinette
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De consument betaalt ALTIJD de rekening.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Als de laatste en grootste in de schakel. Helaas.

H.J.
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit Linkse Rutte Kartel, maakt ALLES kapot.
Door het zaaien van angst en tweedracht, is er geen tegenstem meer.
Nederland is helemaal kapot gemaakt, het Rutte Kartel laat onze eigen bevolking kapot gaan en ze spinnen garen bij de Miljoen gelukszoekers en de Miljarden Euro’s die richting Oekrainen en de gelukszoekers gaan.
Maar eens komt het de afrekening, uit welke hoek dan ook maar eens komt hij.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

En Zelenskij maar intussen zijn villa in Toscane voor €50.000 per week verhuren. Rutte krijgt wel korting want die stuurt onze belasting geld naar Oekraïne.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Ni28
H.J.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hij is gewoon een vazal van SCHAB.
Maak Nederland kapot en maak Europa kapot.
Simpel dat is het werk van de WEF sympathisanten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Weet je dit zeker Ni28? Want in dat geval zou het misschien wel een idee zijn er Oekraïners die nu hier zijn, te laten kraken.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat ligt eraan hoe zij tegen Zelenskij aankijken. Misschien zoals wij Rutte aankijken of juist niet. Wie weet?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Doet er niet toe.
Het kan toch niet zo zijn dat hij wekelijks rijker wordt van de verhuur aan rijkaards, terwijl zijn eigen volk bij ons moet worden ‘opgevangen’ terwijl het al piept en kraakt in alle voegen.

H.J.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Volgens de Pandora Papers, wordt zijn vermogen geschat 1,3 Miljard US Dollars.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het is geen arme comedian on ieder geval.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

En waar komt dat vandaan?

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1)Uiteraard wordt het MKB nog verder belast. Winkels van baksteen zijn niet globalistisch, internet winkels wel omdat ze geen specifieke regionale of nationale kenmerken uitdragen.
2) Belastingverlaging voor modaal haalt bijna niets uit want hun afdracht bestond bijna alleen uit ziektekostenpremie en aow.
3) Hoezo voorkomen van faillissementen? Juist het verder aanwakkeren van een crisis is goed voor de verdere uitvoering van de Great Reset .
4) Volgens mij zullen al deze maatregelen leiden tot kostenverhoging en dus afname van de consumptie en dus tot banenverlies. Het lijkt erop dat de Min. van Financiën goed heeft opgelet bij de economieles – maar die kennis precies verkeerd om toepast.
Had u anders verwacht?

Eddie
Eddie
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat het geen onkunde is, maar welbewust beleid. Elke financiële speelruimte van het plebs moet verdwijnen, in het kader van “gelijkheid” en “you will own nothing, but you will be happy”.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eddie

Ik ken wel b.v. afrikaanse gemeenschappen die ‘have nothing, but are happy’.
Het verschil is wel dat die mensen geboren zijn in niets hebben, en in een gebied wonen waar ook weinig of niets voor geld te koop is.
Als hier de grote verarming toeslaat onder ‘het volk’ in een land waar ze gewend zijn dat vrijwel alles te koop is, maar niet (meer) voor hen…….

Hkr
Hkr
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen de ondernemers, maar alles wordt kapot gemaakt. En het laatste paragraafje klopt ook niet. Kaag hoeft maar 1 cursus te volgen: hoe word ik als ambtenaar weer omgevormd naar een mens.
Eigenlijk zo ongeveer dit hele kabinet dat opgetuigd is met kletsmajoors, niet gehinderd door enige kennis en inzicht.
Ons land heeft behoefte aan vakmensen. Vaklui die hun sporen hebben verdiend met iets neerzetten, wat tot verbetering heeft geleid.
In mijn beeld moet een kabinet bestaan uit mensen, die hun carrière achter zich hebben liggen en vervolgens een aantal jaren nog hun kwaliteiten in dienst van het land willen stellen.
Dus niet in de regering als opstapje, maar als afsluiting.
Dan krijg je realistisch beleid.
Dan verkrijg je loon naar werken als resultaat en is er tevens ruimte voor ondersteuning aan mensen, die minder mogelijkheden hebben. Ieder dient bij te dragen naar vermogen. Pas dan bereiken we samen iets. Het zal nooit 100% passen, maar wel vele malen beter dan nu. En we moeten stoppen met het oneigenlijk bevoordelen van theoretisch tov de praktische werkers.
Zonder productie hebben alle bedenkers helemaal niets. Het moet een samenspel zijn.
Maar ach het zal wel een utopie zijn, want misbruik zit niet alleen onderin met liever lui dan moe, maar ook bovenin met graaien en misbruik maken van de minderen.
In alle lagen vinden we dat, maar deze overheid bevorderd dit wangedrag door het beleid dat ze voeren. Ze hebben er geen verstand van en moeten stappen.

Antoinette
Antoinette
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En wat als het nou juist de bedoeling is dat ons land kapot gemaakt wordt?

Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Dan past plotseling alles heel mooi in elkaar en is er geen sprake meer van onkunde maar van een goed geplande agenda die internationaal wordt uitgerold en die er toe moet leiden dat de middenklasse verdwijnt en het MKB opgeslokt wordt door de Amazon’s van deze wereld.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Niet alleen dat, let maar eens op het opkopen van landbouwgrond door de miljardairs! Zelfs de voedselrantsoenering willen ze controleren.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Oh ja, de technocratie zal leiden tot een soort slavernij 2.0 in de zin dat een paar dozijn heersers miljoenen mensen controleren. Misschien was dat in zekere zin altijd al zo, maar nu zetten ze wel vaart achter hun niet meer zo geheime agenda.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

WRR onderzoekt al het traject van ‘voedselbonnen’. Tip van mij: gewoon kijken hoe dat in de eerste jaren na WW2 geregeld werd. Geen verder onderzoek nodig.

Sjoerd
Sjoerd
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, maar niet compleet.
Wat mist is nog dat de voorgenomen box 3 belasting ervoor gaat zorgen dat je als ondernemer of zzp-er geen pensioen meer kunt opbouwen. Je wordt straks namelijk dubbel belast! Eerst inkomstenbelasting betalen over je inkomen, en daarna box 3 belasting over het spaargeld voor je pensioen! De vermogensaanwasbelasting is daarbij wel helemaal het toppunt! Belasting moeten betalen over papieren waardetoename, de liquiditeitsproblemen zijn voor de ondernemer! Maar ja, onze politieke en bestuurlijke elite bestaat vrijwel volledig uit mensen die altijd en eeuwig ambtenaar en/of politicus zijn geweest. Dus zolang die groep niet wordt weggestemd gaat er niks veranderen!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Sjoerd

Ja, ze moeten weg. NU. Maar hoe gaan we dat in vredesnaam doen als volk?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De beste maatregel zou zijn bij de EU aandringen op potverdorie VREDESonderhandelingen! We horen alleen maar oorlogsretoriek (Ollongren: geen bovengrens aan NL hulp aan Oekraïense oorlogskas) terwijl ons land, NIET in oorlog steeds sneller richting afgrond gaat.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En wie wint de eerstkomende verkiezingen ? Juist. Lachebek Rutte. Want Wilders en Baudet zijn immers te “radicaal”. En dat wil je als beschaafd land toch ook niet hè ? Nee hoor… De VVD ! Dat is “veilig en vertrouwd”.

41
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x