De vlucht naar voren van Wopke Hoekstra

Wanhoopsdaad of opzetje met Rutte?

Het was even in de ogen wrijven toen Wopke Hoekstra afgelopen vrijdag voor breaking news zorgdeHij vond dat er best langer over mocht worden gedaan om de stikstofdoelen te bereiken. De afgelopen maanden heerste er een doodse stilte rondom zijn persoon. Ondanks de duikvlucht van het CDA in de peilingen na het vertrek van Pieter Omtzigt, was Hoekstra nauwelijks in de media te bekennen. Robert Raupach vraagt zich af welke motieven er achter de uitspraak van Hoekstra zitten.

Het interview in het Algemeen Dagblad sloeg in als een bom. De verhoudingen tussen de regeringspartijen leken ineens op scherp te staan. De shock was waarschijnlijk het grootst bij zijn coalitiegenoten, ook al waren die de avond ervoor op de hoogte gebracht door Hoekstra. Dat maakte de verontwaardiging er niet minder om. Gestoken als door een wesp reageerden Van der Wal, Kaag, Rutte en de linkse oppositie, aangevoerd door Klaver. Voor Hoekstra is er hierna geen weg meer terug, wil hij nog enige geloofwaardigheid behouden en de partij niet geheel vervreemden van zijn achterban. Als hij na het Kamerdebat waarin hij de steun van de CDA-fractie kreeg niet durft door te bijten, betekent dat zijn politieke einde als partijleider.

 

Moreel failliet

Maar eerst moet me een flinke irritatie van het hart. Naar aanleiding van de uitspraken van de CDA-leider was er een Kamermeerderheid te vinden voor een spoeddebat tijdens het zomerreces van de Tweede Kamer. Laat het eens bezinken dat een interview wél weet te zorgen voor het terugroepen van de Kamer tijdens de vakantie, terwijl de echte problemen in het land – dat overspoeld wordt met migranten, waar gezinnen geteisterd worden door toenemende financiële zorgen en kinderarmoede wegens torenhoge inflatie en exploderende energieprijzen – blijkbaar niet de moeite waard waren voor een spoeddebat. Het voeren van een stevig foei-gesprek met een dissident vinden de coalitiepartijen dus belangrijker dan een breed debat over de problemen waarmee burgers kampen. In dat laatste geval gaat vakantie voor, blijkbaar.

 

De draad kwijt

In de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen raakte het CDA keer op keer de draad kwijt. Minister Hugo de Jonge lag tijdens de coronacrisis door zijn uitblinken in onkunde, vermengd met een flinke dosis arrogantie, behoorlijk onder vuur, zelfs in eigen gelederen. Diezelfde De Jonge was tegelijkertijd verwikkeld in een strijd met Omtzigt om het lijsttrekkerschap, wat uitmondde in een grote farce en een openbare blamage voor de partij. Uiteindelijk sprong Hoekstra vanuit de coulissen op het podium en ging als lijsttrekker de verkiezingen in. De rust was echter van korte duur tot de inmiddels befaamde ‘functie elders’-scoop, waarna de wegen van Omtzigt en het CDA zich scheidden. Toen pas bleek de populariteit van het kritische Kamerlid ten opzichte van de twee hot shots Hoekstra en De Jonge. De partij nam een duikvlucht, terwijl Omtzigt virtueel de grootste van het land zou worden als de verkiezingen vandaag plaats zouden vinden.

 

Terug naar de basis

Eind vorig jaar kon het CDA nog maar op de steun van minder dan 5% van de boeren rekenen. In het kielzog van de twee grotere regeringspartijen lieten de christendemocraten zich meeslepen in een beleid, dat indruist tegen alles waar een vitaal deel van hun achterban voor staat. Vroeger was het CDA dé boerenpartij, maar inmiddels zijn zij voorbijgestreefd door BBB en zelfs de PVV en FvD komen met een vertegenwoordiging op boerenprotesten af om steun te ronselen. Met lede ogen moest Hoekstra aanzien hoe zijn traditionele basis zich van hem en de partij verwijderde en voor een alternatief koos, dat wel opkomt voor hun belangen.

 

Realisme

Ook al gaat het om een wanhoopsdaad van Hoekstra om zichzelf en zijn partij te redden, het zijn natuurlijk realistische woorden die hij uitsprak. Een herstart van het stikstofdossier is precies wat er moet gebeuren. Vooropgesteld dat Nederland handelt in lijn met andere Europese landen en dat, als er dan al actie ondernomen moet worden, dit gebeurt op basis van werkelijke data en niet op aannames vanuit een theoretisch model. Maar het liefst gaat deze ‘crisis’, waar men zich geheel zelf in heeft gerommeld door linkse druk en fanatieke activisten, gewoon de prullenbak in.

 

Uit de schaduw

Het negeren van zijn kiezers heeft het CDA in deze benarde positie gebracht. Nu is dat sowieso het slechtste recept voor succes, maar wellicht komt men nog net tijdig tot inkeer. Het CDA mist een duidelijk profiel en is verworden tot een meeloper van de VVD met als enige doel regeringsdeelname. Ten koste van heel veel. Is dit een begin voor Hoekstra om weer op eigen benen te gaan staan en profiel te herwinnen? Een eerste stap is in ieder geval om uit de schaduw te stappen en weer een eigen mening te ventileren.

 

Wachten op Remkes

Tijdens het debat dinsdag werd er een wapenstilstand tussen de coalitiepartijen afgekondigd. Men kwam met elkaar overeen dat er wordt gewacht op het rapport van stikstofmediator Johan Remkes. Tot dan – en dat kan ook alleen in de politiek – wordt het conflict ‘bevroren’. We doen dus even of er niets aan de hand is. Voor Rutte zit hier overigens wel een opening om zich los te rukken van Kaag, als hij een beroep doet op Remkes’ loyaliteit als VVD-dinosaurus.

 

Opzetje?

Het zou me zelfs niet eens verbazen als de knuppel van Hoekstra in het hoenderhoek een een-tweetje is tussen hem en de leider van die andere in een zware identiteitscrisis verkerende partij. Een poging om samen met Mark Rutte de regie terug te pakken van D66 en hun eigen huid te redden met de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen in zicht. Beiden hebben zich enkel en alleen omwille van machtsbehoud ingewikkeld afhankelijk gemaakt van de partij van Kaag en haar minions Paternotte en Sjoerdsma. De prijs die ze daarvoor moeten betalen voelen zij nu dagelijks met het breder toenemende gevoel van ontevredenheid in de samenleving en de ene crisis na de andere.

Rutte zal trouwens er geen seconde over twijfelen om minister Van der Wal te laten vallen omwille van het behoud van zijn eigen positie. Het Duitse woord Bauernopfer zou in dat geval dan wel zeer toepasselijk zijn.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Robert Raupach via zegmaarrob.backme.org

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er zal ook na nieuwe verkiezingen niets veranderen. Zelfs (hopelijk) als BBB, FVD, PVV Haga, Ja21, met Omzicht samen een regering vormen veranderd er niets.
Want:
De mars door de instituties is gelaagd. De voormalige ‘hipppy’s’ trekken inmiddels overal aan de touwtjes. In alle bestuurslagen en diensten in NL, Justitie, Politie, de Rechtelijke macht, de Universiteiten, NGO’s. De N.P.O. de M.S.M, de E.U. V.N, W.E.F. enz enz enz.
Ze doen er alles aan om zo’n regering te laten struikelen.
Ze zullen alleen beleid steunen dat uit HUN koker komt. De socialisten en marxisten brengen u Woke, Build Back Better, digitale controle, beperking van meningsuiting, Islam enz. De Euro en Dollar zijn reeds op elkaar afgestemd en even waardeloos, wwaarmee de weg naar een digitale ‘wereld’ munt is geplaveid. Ook de revolutie uit de jaren 70 zal haar eigen kinderen eten.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Ad bos
Ad bos
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Meeeeeer dan 100 % eens Jos . 🌹🙏

Dino51
Dino51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Mooie samenvatting die ook helaas correct is maar de meerderheid in NL is het met de huidige situatie niet eens en wil af van het woke linkse beleid wat door een schreewende minderheid wordt gepushed. Lijst Omzigt met BBB en enkele rechtse partijen het nieuwe sociale accoord van Omzigt uitvoeren. Stop de asielinstroom (Deens model) en uit de Euro stappen om zelf te beslissen over onze rol binnen Europa.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Een verandering kan niet van Nederland alleen komen als het al zou gebeuren. Europa is door en door verziekt.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Klinkt leuk. Maar wat links bereikt heeft staat haaks op wat mensen willen. Niemand wil “you own nothing”. Anders had de Sowjet Unie nog bestaan. Qua Woke is er een luid krijsende minderheid. Maar geen draagvlak.
Het linkse wanbeleid levert een rottingsgeur op en met de € en de $ is het einde oefening. Financieel wanbeleid XXL.
Deze winter zal streng zijn en een massale onvrede in beweging brengen. Het gist al stevig en er is nog weinig lont nodig om het kruitvat te laten exploderen.

CDA heeft een grote mond opgezet.
Het is nu doorpakken, of met het verlies van het laatste restje geloofwaardigheid ten onder gaan.
Nu de keutel intrekken = einde CDA.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Klopt als een zwerende vinger. De stekker moet er NU uit. Anders hebben ze met ‘gespreksleider’ Remkes wéér uitstel van executie, hetgeen uiteraard gewoon de bedoeling is. Om op het nippertje nog dwangwetten in gang te zetten.
Het maakt ook niets uit of we dan een tijdje geen bestuur hebben. Erger dan dit rariteitenkabinet kan het niet worden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is m.i. geen 1-2tje tussen CDA en VVD.
Rutte heeft ergens een afslag naar links genomen, dat zal hem wel persoonlijk voordeel opleveren. Voor NL is het alleen maar nadelig gebleken. Het CDA was te happig op hun zg. ‘verantwoordelijkheid’ nemen om weer in een kabinet Rutte te gaan zitten, met als gevolg dat ze daar nu de vruchten van plukken. Rutte maakt blijkbaar alles in zijn omgeving kapot, niet alleen bufferministers, maar ook de coalitiegenoten.
Jaren geleden las ik een interview met hem in een krant (weet helaas niet meer waar) waarin hij na een bezoek aan de VN vertelde dat hij ‘huiswerk had meegekregen en dat ging hij nu uitvoeren’ of woorden van gelijke strekking. Toen verbaasde het mij al dat een NL premier opdrachten krijgt van de VN, en het is me daarom altijd bijgebleven. En… zie waar we nu staan.
Ik vrees dat de kar intussen zo ver in de stront steekt, dat elke poging hem eruit te trekken het wegzinken zal bespoedigen.
Een geheel nieuwe kar bouwen zal noodzakelijk zijn, daarvoor zal flink gehakt moeten worden en zullen op alle ministeries veel spaanders rondvliegen.
Het wachten op Remkes is natuurlijk alleen maar weer een ‘parkeergarage’ voor problemen. Zoals ze met alle problemen doen. Commissies, onderzoeken, liefst langdurig en onder de radar. Met verve door Rutte met semantische woordspelletjes ingezet: proces (joeh) Remkes, geen bemiddelaar zoals eerder aangekondigd maar ‘gespreksleider’, staatsrechtelijk op het randje wat Hoekstra deed (niet)…
Ondertussen proberen ze nog even gauw met stoom en kokend water allerlei dwang erdoorheen te jassen. En dan nog het mantra: ‘in dit huis gaan we zo niet met elkaar om’ maar wel voor het oog van het volk weigeren een nieuw kamerlid de hand te schudden. I rest my case.

Els
Els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt: vijf sterretjes voor deze reactie

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Els

Thnx. Was het maar niet nodig.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Beste Niets is wat het lijkt,

En toch is het zo als het zich voordoet: Momenteel maken we op heel veel vlakken, na dit eerder ook al op vele vlakken herkend te kunnen hebben, mee dat onze vroede vaderen – het roer van het schip van staat daadkrachtig in de knuistjes – een ‘Kleren van de Keizer’ momentje hebben.

Staan ze er dan echt lullig blotig op, of is de zinsbegoocheling met een korte actie, een leger de main of het Fingerspitzengefühl van de drs. te redden? En junkies zoeken altijd naar een quick fix, zeker als ze altijd al door hadden dat de berg shit die ze veroorzaakt hebben qua oplossen een heeeeeel veel langere en veel minder leuke weg is.

Nu dienen politici – ook al wordt dat aan deugdelijke zijde verschrikkelijk moeizaam ontkend – altijd populisten te zijn. Immers, geen stemmen; niets te vertegenwoordigen; niets te besturen.

Dit inzicht lijkt nu de heer Hoekstra en de zijnen (hij zal het heus niet zelf bedacht hebben) ingedaald te zijn en wel op een dusdanige wijze de tijd van wat mokkend muurbloemen aan de kant voorbij is en het vege politieke lijf van man en partij gered moet worden.

Wat dan weer 180 graden anders is dan de opstelling voorheen. Een koud en guur pad in het vooruitzicht stelt. En waarbij het warme bekende bed met feeërieke vooruitzichten, soepele fopjes, wederzijdse erkenning van de deugdzamen en het betere Farizeeër-werk, waar onze christendemocraten toch een grote reputatie in opgebouwd hebben, immer lonkt …

Ik wens Wopke cs alle voorspoed toe in hun Werdegang, maar die meneer die mij bij op het station altijd vriendelijk om een muntje vraagt is er in al die jaren ook niet veel verder mee gekomen.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Rutte’s huiswerk is het kapot maken van Nederland in opdracht van de werkelijke machthebbers achter organisaties als de VN, WEF, etc. In die opdracht lijkt hij glansrijk te slagen. Je ziet het ook aan zijn keus voor ministers: mensen die volkomen op de verkeerde plek zitten en daar zonder enige kennis van het vakgebied de boel de nek omdraaien. Van de Wal heeft geen idee wat stikstof(oxide) is. Hugo de Jonge weet niets van vaccins noch huizenmarkt. Van de Burg op asiel zaken: quote: ”Hoe meer asielzoekers hoe beter”. daar ga je geen problemen mee oplossen natuurlijk.

Ook ontbreekt de wil om problemen op te lossen totaal. De aardbevingsschade in Groningen is helemaal niet moeilijk op te lossen, het is een kwestie van geld aan gedupeerde Groningers geven om hun huizen te laten repareren. Het kan alleen maar pure onwil zijn dat dit al meer dan tien jaar voortsleept, want hoe moeilijk kan dat nu zijn.

MEL
MEL
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Inderdaad wat betreft Groningen, aardbevingsteschadegoeden worden aan de verkeerden uitgekeerd, aan mensen met minieme schades en postcode gerelateerd, soms betreft het verschil één straat.
De echte schadegevallen verkeren in grote nood.
Een voorbeeld van dit totaalverval van ons land momenteel!

Wim
Wim
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Interessante gedachte dat plannetje van Rutte en Hoekstra. Zou kunnen. Maar hoe mensen kunnen denken dat het CDA met Hoekstra nog te redden valt is mij onduidelijk. Hoekstra is een zelfingenomen en over het paard gesmeten yup met o,o feeling met het echte leven.
Ook Omtzigt gaat het land niet redden, net zo min als de BBB dame. Kijk maar eens naar hun stemgedrag in de Kamer: pro EU, geen oog voor de coronazwendel en geen kwaad woord over de oorloghitsers in het Oekrainedossier.
Ook vals van de auteur van dit stuk om te suggereren dat de steun van FvD en PVV voor de boeren slechts is om stemmen te winnen.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Wim,dat ben ik helemaal met u eens!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Ik vind het eveneens niet heel erg objectief beschreven, dat ‘stemmen ronselen’ door PVV en FvD. Alsof de kartelpartijen, trouwens álle partijen met D66 voorop, dat niet zouden doen. Maar de auteur mag dat vinden natuurlijk. Verder uitstekend geschreven.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Het ziet er naar uit dat Hoekstra faalde. Proberen mensen terug te winnen door ze hoop te geven kan soms slagen. Als je een paar dagen later die hoop weer laat vervliegen door je rug niet recht te houden, ben je die mensen voor eens en voor altijd kwijt. En je verliest stemmers, die toch al wat twijfelen.

Dat Omtzigt en BBB het land niet gaan redden ben ik met je eens. Geldt ook voor JA21. En er komen flinke uitdagingen. Ik denk dat alleen een stevige alliantie met een 10-puntenplan de zaak kan redden. Volgens mij hebben we nu wel 10 crises, dus ze kunnen er mooi een 10-crisispuntenplan van maken.

Naar mijn verwachting gaat het komend winter faliekant fout in Europa, door tekorten aan o.a. gas. Mogelijk rantsoenering + zware prijsstijgingen. Daar zijn alle lijders in de EU inmiddels doodsbang voor en ze beginnen al met waarschuwen. Wat Hoekstra nu niet lukt gaat een volksopstand komend winter wel lukken. Mijn verwachting is, dat deze winter gevolgd wordt door een zware economische crisis. Het consumentenvertrouwen is nu al gevaarlijk laag en dan moet “de pret” nog beginnen.

En dan heb je inderdaad een nuchter zakelijke regeringsploeg nodig, die zo snel mogelijk orde op zaken stelt.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Over stemgedrag gesproken, een motie van het lid Eppink over uitspreken dat de deadline van 2030 voor het behalen van stikstofdoelen “niet heilig” is – dit nav de uitspraak van Wopke Hoekstra – is door het CDA unaniem afgewezen. Maw, de stikstofdoelen zijn wel heilig.
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2022Z15705&did=2022D32863

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als zijdelings betrokkene…nee. Als burger van dit land, geboren in een dorp wat een haven met toegang tot de Zuiderzee had maar inmiddels midden in Noord-Holland ligt ben ik betrokken bij zoiets fundamenteels als de productie van voedsel en de inrichting van ons land.

Ons land, dat enkel bestaat in haar huidige vorm doordat wij koppig en hardnekkig dé natuur ónze wil hebben opgelegd. Alle keren als dat mislukte kenmerken we als rampen, de laatste in 1953. Voor die tijd waren er veel en veel meer.

Onze unieke ligging in een vruchtbare rivierdelta (die eigenlijk baat zou hebben bij een overstomingen) in combinatie met onze inventiviteit en doorzettingsvermogen maakte het, door de eeuwen heen, mogelijk een leidende rol te spelen in innovatieve productie van gewassen. Maakte het ontstaan van één van de meest geavanceerde havens ter wereld mogelijk. Zodat iedereen in het achteland voorzien kon worden van hun behoeften.

Dit hele stikstof ‘probleem’ is op zijn best een ideologisch en model probleem. Voor u gebracht door het cabaret van dienst.

Den Helder
Den Helder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en Kaag zijn gewoon een soort gouverneurs van resp. EU en VN. In werkelijk álles blijkt dat hun loyaliteit daar ligt en niet bij onze bevolking. Probleem is alleen dat diezelfde bevolking hen de 1e en 2e partij van het land heeft gemaakt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Den Helder

Eens met uw ‘gouverneurs’ EU en VN.
Maar dat de bevolking hen tot regenten gekozen heeft ben ik niet met u eens.
Kiezers zijn de afgelopen decennia dusdanig belazerd ná verkiezingen, dat ze de moeite niet meer nemen en alleen het ultralinkse (ook VVD tegenwoordig) deel met geronselde machtigingen van opa en oma gaat stemmen. En onze op school geïndoctrineerde jongeren uiteraard. In dat opzicht is het een wonder dat NL eigenlijk rechts stemde. Rutte als de alleenheerser die hij per saldo blijkt te zijn sluit rechts uit, dus…..

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als het om eigen huid gaat heeft iedereen de tijd beschikbaar. Het volk doet er niet toe. Redden wat teď redden valt voor CDA. Spelletje met Rutte lijkt mij niet aan de orde gezien de lange gezichten en hufterige gedrag van Rutte. Maar met de formatie na de verkiezingen weet je nooit. Remkes zal waarschijnlijk met een oplossing komen waar iedereen zich aan kan klampen om geen gezichtsverlies te lijden. Dan kan deze horror kabinet gewoon zijn desastreuze werk voort te zetten als kabinet 4.5

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Remkes kan m.i. helemaal niet met een oplossing komen, want voor een kunstmatig gecreëerd probleem om de boerenstand (en de vissers en de tuinbouw, en de grote bedrijven) weg te krijgen is er uiteraard ook geen andere oplossing dan het ‘probleem’ helemaal van tafel te vegen.
Hij is alleen ingezet als (weer maar eens) parkeergarage. Zo lang mogelijk traineren zodat het kartel ook zo lang mogelijk tijd heeft om met allerlei dwangwetten te komen.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goede column. Inderdaad, de problemen in het land, daar komen ze niet voor terug.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als minister of staatssecretaris moet kennis over de portefeuille, die je beheert, noodzakelijk zijn. Luister naar verschillende inzichten van wetenschappers, zodat je zelf beoordelen kunt ipv wat jouw ambtenaren je voorschotelen. Uit alles blijkt, dat deze ministers en staatssecretarissen geen enkele notitie hebben van wat een land nodig heeft en alleen met hun eigen carrière bezig zijn. Geldt trouwens ook voor het merendeel van de kamerleden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ze luisteren en lezen m.i. best wel al die andere wetenschappers. Maar ze hebben er hooghartig gewoon maling aan, die worden belachelijk gemaakt (gepensioneerde wetenschappers, dixit Patersnotje) of hun rapporten komen in de onderste la (kameraad Tjeerd). Want alleen wat in hun straatje (lees: opdracht WEF, EU, VN) past komt boven drijven in beleid, als je dat nog zo kunt noemen.
Gretig geholpen door de NPO en de ‘kwaliteitskranten’.
Half Nederland slaapt in deze periode in een tent, maar immigranten in een tent dat zint de machtknakkers niet, dat is niet zichtbaar en zielig genoeg om hun importdwangneurose te bevredigen.
Artsen zonder Grenzen, nog zoiets, halen de import per schip in bulk voor de afrikaanse kust op, en worden nu als extra dwangmiddel (ex EU Sargentini) vooral in de media te hulp geroepen om de instroom vooral op te laten lopen en die immigranten snel (zonder goede check) door te laten stromen.
Vele extra centra worden zo afgedwongen, structureel, want de import móet blijkbaar doorgaan. Daar kan niet anders als een heel griezelige agenda achter zitten.

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x