De nieuwe Poolse versie van de Holocaust

Israëlische scholierenreizen naar Auschwitz gestaakt

Polen probeert al geruime tijd zijn Holocaust-geschiedenis te herschrijven met als doel om de Polen puur als slachtoffers van de Duitsers te portretteren. Het uitdragen van deze visie werd ook opgelegd aan educatieve reizen van Israëlische scholieren naar Polen. Israël beëindigde daarop deze reizen en de stille getuigen van deze niet te bevatten vernietigingsoorlog worden nu in Duitsland bezocht. De Poolse regering probeert het Poolse aandeel in de Holocaust onder het tapijt te vegen, schrijft Simon Soesan vanuit Israël.

Al jarenlang gaan Israëlische scholieren van middelbare scholen een week naar Polen, als onderdeel van het Holocaust- onderwijs in ons land. Ze bezoeken dan Warschau en diverse concentratiekampen. Hun ervaringen daar moeten bijdragen tot hun Zionisme. Kinderen, geboren in Israël, hebben er geen idee van hoe het leven voor Joden in de Diaspora was en is. Daarom is de reis naar Polen een belangrijk onderdeel in het opbouwen van hun levensvisie.

 

Dodenmars

Toen de Duitsers in 1945 begrepen dat hun oorlog een verloren zaak was, deden ze alles om de bewijzen van hun wandaden te vernietigen: gaskamers werden opgeblazen en soms werden complete kampen, zoals Treblinka, vernietigd. In Auschwitz besloot men een groot deel van de gevangenen weg te halen: ze mochten in de kou en sneeuw kilometers lopen, wat de bijnaam de “dodenmars” kreeg, daar een groot deel van de gevangenen crepeerde in de kou.

De naam “Mars des Levens” werd niet alleen de naam voor de jaarlijkse mars tussen Auschwitz en Birkenau, maar ook voor de reis van de Israëlische leerlingen naar Polen. Deze groepen worden begeleid door gewapende Israëlische veiligheidsmensen, omdat ook in Polen het gewelddadige antisemitisme nog lang niet voorbij is. Ikzelf heb ervaren hoe wij in Warschau rondgeleid werden door de overblijfselen van het ghetto en bespuugd werden door Poolse burgers.

 

Nieuw narratief

Polen heeft in de laatste jaren geprobeerd het verhaal van Polen in de Holocaust te veranderen. Polen wil gezien worden als slachtoffer van de Duitsers die minstens net zo zwaar geleden hebben als de Joodse slachtoffers. Het nieuwe Poolse narratief wil de wereld doen geloven dat Polen geen deel had in het afslachten van Joden.

Even voor de duidelijkheid: Polen werd gewelddadig bezet door de Duitsers die – tot de dag van vandaag – geloven dat Polen arbeiders zijn en voor hen moeten werken. En er zijn genoeg verhalen en bewijzen dat ook in Polen mensen zich verzet hebben tegen de Duitse bezetter.

 

Pogroms

Maar terug naar de verhouding tussen de Poolse burgers en hun Joodse medeburgers: nog voor de Duitse bezetting waren er honderden pogroms door Polen tegen de Joden. Erger nog: ook meteen na de oorlog werden Joden die terugkwamen uit de hel afgeslacht en beroofd door de Polen (de geschiedenisboeken staan er vol van).

Een voorbeeld kan ik u geven uit de eerste hand. Een meisje van zeventien kwam terug uit de hel: met haar familie werd ze naar diverse kampen gestuurd, tot ze nog alleen met haar moeder over was in Auschwitz. Haar moeder verloor ze in de Dodenmars. Zelf ontsnapte ze, uitgehongerd, onder de luizen en ziek, en vond haar weg terug naar Krakow, waar ze vandaan kwam. Daar aangekomen klopte ze aan bij buren om hulp te vragen. De buren hingen haar twee weken lang aan haken, verkrachtten haar en lieten haar op een veldje voor dood achter. Het meisje werd gevonden en naar Israël gesmokkeld, waar ze later trouwde en een gezin stichtte.

Een van haar zonen werd helikopterpiloot in het leger, waar ik hem tegenkwam. Hij werd een boezemvriend van mij tot de dag van vandaag. Zijn moeder begeleidde destijds president Chaim Herzog (vader van onze huidige president) bij zijn historische bezoek aan Auschwitz en Krakow. Ze overleed enkele maanden geleden.

 

Eisen Poolse regering

De Poolse regering eist nu van Israël dat de scholierenreizen naar Polen anders moeten worden aangepakt: geen veiligheidsmensen uit Israël, zeker niet gewapend en de reisleiders die het verhaal vertellen moeten Polen zijn, die de nadruk moeten leggen op het feit dat Polen een slachtoffer was. Uiteraard weigert Israël dat. Volgens het Poolse narratief waren er geen Poolse bewakers in de kampen. Noch werd er samengewerkt tussen de Polen en de Duitsers. Deze ontkenning van geschiedkundige feiten is niet aanvaardbaar voor Israël.

De Poolse regering heeft ons van haar kant laten weten, dat de groepen niet welkom zijn als we ons niet aan hun eisen aanpassen. Daarom heeft Israël per direct de scholierenreizen naar Polen gestaakt, wat in mijn ogen een juiste beslissing is.

Er zijn nog genoeg kampen in Duitsland te zien, al zijn de meeste niet meer intact. De gaskamer in Dachau vertelt zijn eigen verhaal, de ‘slagerij’ in Buchenwald (waar levende Joden aan vleeshaken aan de muur werden gehangen om langzaam in stukken te worden gehakt) zegt meer dan genoeg en ook Bergen-Belsen met de massagraven vertelt een triest verhaal.

 

Abbas

Hoewel de Duitse Bundeskanzler Scholz afgelopen woensdag amper reageerde op het door de – in Holocaust-ontkenning gepromoveerde – Mahmoud Abbas geuite “Israël heeft 50 Holocausten begaan”, is het in Duitsland nog mogelijk de feiten van de Holocaust te bestuderen, hoe hard en zwaar die ook zijn.

Maar Polen wil graag alles ontkennen: de duizenden Polen die in de kampen werkten, de duizenden Polen die op eigen initiatief Joden verkrachtten, beroofden en vermoorden. Mag niet gezegd worden in Polen. Tegelijkertijd komen de Polen in duizenden naar Duitsland om huizen op te knappen.

Want werken kunnen ze, dat wisten de Duitsers allang.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is de echte oorzaak van de eeuwige Jodenhaat? Ik heb van alles gelezen maar begrijpen doe ik het nog altijd niet.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Iemand haten om zijn afkomst is tamelijk irrationeel. Wat is haat en waardoor wordt het veroorzaakt?
Het is altijd handig om daar rationeel over na te denken.
Als je iemand haat omdat hij je iets aangedaan heeft zit daar wel een logica achter. Dan is het ook iets persoonlijks.
Iemand haten die je niet kent, nooit gezien hebt is gewoon irrationeel.
Ik denk dat die haat je bewust wordt aangepraat met een vooropgezette bedoeling. Het zijn dan ook mensen die zich makkelijk laten manipuleren.
Maar dat kan mijnheer Goebels u beter uitleggen dan ik.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Elke uitleg zal persoonlijk zijn natuurlijk. Wat ik niet begrijp is dat het eeuwen lang kan duren. Er is kennelijk geen wil om dit te veranderen. Maar waarom? Goebels is er niet meer misschien Geubels? Maar dat wordt weer een grap. Wij zullen het kennelijk nooit weten en dat maakt het nog gekker.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Haat wordt aangepraat van generatie op generatie. Ik denk dat geloof hier ook een sterke invloed op heeft. Dan bedoel ik niet geloof als religie, maar geloof in je ouders. De opvoeding die ouders aan hun kinderen geven. Daar begint het mee. Het kind krijgt een cultuur mee. Die is echt niet aangeboren.
Zo krijgt iedere regio zijn eigen cultuur.

hendrikush
hendrikush
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Kijk eens naar de Islam; de haatprediking tegen ongelovigen en de jihad als moordrazzia.

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  hendrikush

Ik vermoed dat jaloezie ook een grote rol speelt, zeker bij de Islam maar ook wel enigszins in het Westen. Het Joodse volk is een slim volk wat altijd veel gepresteerd heeft (20% van de Nobelprijzen staan op naam van Joden). Wat presteren de buurlanden van Israël in vergelijking met Israël?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is duidelijk maar hoe is zo diepe haat ontstaan?

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zo’n 50 jaar geleden las ik een boekje vd schrijver K.Kwiet “van jodenhoed tot gele ster”. Dat heeft aan actualiteit denk ik weinig verloren behalve de gebeurtenissen afgelopen 50 jaar.
De jodenhoed werd al in de middeleeuwen verplicht oa op het iberisch schiereiland.
Maar voor die tijd, sinds de romeinen, was dat al zo. De voornaamste oorzaken zijn mi de “zuster-religies” te weten christendom (kijk naar van agt) en islam die op vage uitgangspunten jodenhaat preken. Dat is nog steeds zo en worden ze ook gepreekt door links/groen/communisten/socialisten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Maar er moet een reden zijn voor zo diepe haat. Jaluzie, wrok?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Alles wat je kunt bedenken, Ni28.
Kijk naar het binnen enkele decennia welvarend en vruchtbaar geworden Israël, met enorme inspanning uit het dorre land getoverd, en vergelijk dat met omringende landen.
De haat gaat ver terug, omdat bv de katholieke kerk de joden verwijt Christus te hebben vermoord. Denk ook aan de samenwerking (collaboratie zo je wilt) van Rome met Duitsland in de oorlog. Joden zijn altijd vol handelsgeest en ijver geweest, en vaak zéér succesvol, ook op het gebied van bankieren en wetenschap. Bang om door hen overvleugeld te worden, gaat men dan over tot haat, afgunst, en ad ultimo tot vernietiging.
Zoals de holocaust, maar tot op de dag van vandaag door bepaalde groeperingen. Zelfs in NL.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan zelf geen Pools lezen, dus ik kan de precieze Poolse discussie niet navorsen. Maar dit artikel wekt de suggestie dat de Poolse regering zichzelf als slachtoffer van de nazi-bezetting beschrijft en (daarmee) de verantwoordelijkheid voor de eigen misdaden jegens joden wil ontkennen.

Ik vind niet dat het een logischerwijs uit het andere zou moeten volgen: Polen als slachtoffer van de nazi-bezetting beschrijven sluit niet automatisch verantwoordelijkheid voor eigen misdaden uit. Ik vraag mij dan ook af of dit de bedoeling van de Poolse regering is.

Wat ik in dit artikel mis, is het gegeven dat Polen inderdaad slachtoffer van de nazi-bezetting was, en wel op twee manieren:
1. het land werd bezet, onderworpen en op talloze manieren letterlijk vernietigd
2. er werden drie miljoen etnische Polen vermoord

In de westerse geschiedschrijving werd in de jaren 1970 nog melding gemaakt van de moord op drie miljoen Polen en drie miljoen Russen. Auschwitz startte als uitroeiingskamp voor gevangengenomen Russische militairen!

De aantallen in concentratiekampen vermoordde mensen bedragen niet zes miljoen (dat waren de joden) maar veertien miljoen!

Dat de Poolse regering bewapende Israëlische begeleiders weigert vind ik alleen maar logisch: zij zijn geen Poolse burgers.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Bij de Poolse grens eindigde het Pro en Anti Duitsland niet.
Ik heb als Nederlandse Fuselier in Duitsland een deel van mijn diensttijd moeten vervullen en tijdens een weekend tripje met het peloton in 1959 Bergen-Belsen bezocht.
Een aanrader voor een ieder die twijfelt wat Nazi’s hebben betekend voor de Joden.

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Het lijkt me alleen maar logisch dat Israel zelf zijn burgers gewapend wil beschermen. Zij hebben van de geschiedenis geleerd en niet ten onrechte, ik noem slechts Munchen 1972 en het gekaapte vliegtuig in Entebbe. De lijst is eindeloos dus de (rk) poolse regering op hun “blauwe” ogen vertrouwen?? ligt mi niet voor de hand.

Martha
Martha
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank U voor dit verhaal, Simon Soesan.

Een verdrietig verhaal, zoals alle verhalen over de Holocaust.
Over het onzegbare….

“Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen
en herhaal ze honderd malen
alle malen zal ik wenen”.

Leo Vroman.

Zo ook Uw verhaal.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De geschiedenis veranderen is helemaal van deze tijd. Elke groepering voelt zich op dit moment in de geschiedenis blijkbaar geroepen om daders tot slachtoffers te verklaren.
Ziek.

Henri Ghysen
Henri Ghysen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het Jodendom is de oudste monotheïstische godsdienst ter wereld, die al 5000 jaar moet concurreren met tot het jaar nul uitsluitend polytheïstische godsdiensten. De Joden werden om die reden door de andere religies als “buiten de orde” beschouwd. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de jodenhaat. De opkomst van het christendom na het jaar nul bracht een heel andere “concurrentie” met het Jodendom met zich mee: de Joden zouden immers Jesus hebben vermoord!

Ben
Ben
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Denk dat het probleem veel groter is deze gebeurtenis laat zien.

Een essentieel punt dat niet vergeten moet worden is dat Polen een land is dat steeds verschoven als het gaat om het gebeid waar ‘Polen’ betrekking op heeft.

wat er in Polen gebeurd over het herschrijven is ook waarom er nu een grote oorlog want Rusland stelt dat zij ergens rechtop heeft terwijl als je terug gaat in de tijd klpt dat ook niet.

Daarnaast heb je in het westen ook zaken die uit hun verband worden getrokken of zelf bewust verkeerd neergezet vooral de slavernij wordt verkeerd uitgelegd. omdat het tot slaaf maken gedaan is door de zwarte medemens en die nog steeds doet tot op de dag van vandaag. De blanken hebben niet tot slaaf gemaakt, die hebben gehandeld waarbij zij de slavenhandelaren goederen gaven die dermate veel waarde hebben dat er en slaaf voor geruild kan worden. op het moment was de persoon al slaaf en afhankelijk van de grillen en grollen van zijn eigenaar. Iets dat resulteert in dat hij verruild werd.
Alle afstammelingen van de slaven leven nu in het westen. Doordat ze in het westen leven hebben de afstammelingen goede opleidingen en levensstandaard. Alles juist omdat ze afstammelingen zijn van de tot slaaf gemaakte voorouder door zijn zwarte medemens.

Het problemen met de Joden is dat ze een gebied hebben dat aangewezen is door de VN. gewoon land afgenomen van andere mensen en dat is een staat geworden. Dit geeft veel verzet, net als dat in Nederland het geval is met het beloofde aan de Molukkers dat Nederland zou zorgen voor een eigen staat, de Molukken.
Deze mensen hebben tot op heden niets, zijn naar Nederland gehaald omdat er binnen afzienbare tijd eigen land zou komen en worden door al dat woke gedoe vergeten.

Iedereen wil graag zijn eigen pad schoon hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ben

U heeft veel punten, maar v.w.b. Israël zie ik het toch anders. Een dorre, droge, ongecultiveerde reep land, waar de Joden van de hele wereld behalve de arabieren naartoe mochten om er een veilige staat te stichten en waar maar heel weinig Arabieren leefden. Die er ook tot op vandaag gewoon kunnen wonen en werken. De Joden hebben het land met bloed, zweet en tranen tot een welvarende en vruchtbare staat gemaakt. Arabische stammen hebben zich daarop verenigd tot ‘de palestijnen’ om de Joden te vernietigen. Tot op de dag van vandaag, met hulp van NL belastinggeld.
Zouden de palestijnen hun agressie beheersen en met Israël constructief gaan samenwerken zonder bloedvergieten, zouden zij ook binnen enkele decennia een welvarend en vruchtbaar land hebben.

De afstammelingen van slaven hebben zelf nooit katoen geplukt, en de huidige blanken hebben zelf nooit slaven gehouden. Klaar met die onzin die alleen over gratis geld gaat.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De vice president van Nederland anno 2022 sponsort, deze Arabische groepen zich Palestijnen noemende.
Ik moet dan altijd aan München denken.
Hier verloor de Arabier zijn masker.

Jan deJong
Jan deJong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ben

Ben
in de laatste alinea geeft u aan dat de Joden land toegewezen hebben gekregen dat was afgenomen van andere mensen. Van welke mensen bedoelt u; de Romeinen, de Byzantijnen, de Ottomanen, de Britten, of misschien de Palestijnse Joden, die woonden er ook al eeuwenlang. Overigens was er al een groter gebied door de voorloper van de VN, de Volkerenbond oftewel the League of Nations als nieuwe Joods Tehuis ( staat ) aangewezen.

En Nederlandse overheden ( vanaf 1947 ) hebben inderdaad aan o.a. de Molukkers beloftes gedaan die ze later weer introkken.

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ben

Hmm zoek eens naar de Balfour verklaring, de VN bestond nog niet. De engelsen hadden het begin vorige eeuw samen met de fransen het voor het zeggen. Toen de turken na afloop vd 1st wereldoorlog eruit waren geschopt is het gebied verdeeld. Aan de grenzen kun je nog zien dat ze met een lineaal getrokken zijn. Inmiddels is de VN verworden tot een Israel hatende club. Kijk alleen maar eens naar al die eenzijdige resoluties.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Eens. De VN kan men niet meer serieus nemen.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x