De overheid heeft ons vierkant de rug toegekeerd

Kritiekloze dienstbaarheid burgers aan de staat is het motto

Welke voordelen biedt het Nederlandse staatsburgerschap ons eigenlijk nog? Wat doet onze overheid voor ons? Voor een woning hoef je niet bij hen aan te kloppen en ook je kind kan zomaar verdwijnen. Langzaam maar zeker wordt onze bestaanszekerheid afgebroken, terwijl onze bestuurders in luxueus Davos bedenken hoe de nieuwe wereld eruit moet gaan zien. De burger is een lastige bijkomstigheid geworden. Als onze overheid ons de rug toekeert, waarom doen wij dat dan ook niet, vraagt Ines van Bokhoven zich af.

Iedereen die de glorieuze komedie ‘The Life of Brian’ wel eens heeft gezien, kan zich ongetwijfeld de hilarische What have the Romans ever done for us?-scene nog wel herinneren. Een bijeenkomst van een anti-Romeinse verzetsgroep wordt opgejuind door hun aanvoerder, gespeeld door de immer verbaal-bijtende John Cleese, met die vraag: ‘Wat hebben de Romeinen ooit voor ons gedaan?’ De antwoorden van de niet bijster intelligente verzetsgroep lijken geen einde te kennen: zo hebben de Romeinen gezorgd voor goed onderwijs, betere wegen, veiligheid, een water- en rioleringssysteem, betere openbare hygiëne, irrigatie, gezondheidszorg – en niet te vergeten de wijn, uiteraard.

 

Het blijkt al vrij rap dat de Romeinse bezetter het zo slecht nog niet aanpakt: in plaats van het volk met geweld in toom te houden – wat overigens keihard werd gedaan als men dat nodig vond, vergis u niet – hadden de Romeinen bedacht dat het efficiënter was en meer kans op stabiel succes bood, als ze de bezette gebieden lieten profiteren van de voordelen en de welvaart die je had als Romeinse staatsburger. Als je van iedereen gewoon een tevreden Romein maakte.

 

Staatkundige chaos

Wat zijn op dit moment de voordelen van het zijn van een Nederlandse staatsburger? Hoe tevreden zijn wij? Want als we de vraag vandaag stellen, over onze huidige staatkundige chaos, doemt er een heel erg lelijk plaatje op. En onthoud daarbij: het is dus ónze overheid, niet een bezetter die ons ziet als een land dat overwonnen moet worden. Onze overheid, die van ons een democratisch mandaat kreeg om voor ons en ons land te zorgen. De vraag is niet ongerechtvaardigd: wat doet onze overheid nog voor ons? In een geweldig stuk van OpinieZ-collega Freek van Beetz komt een glashelder antwoord: vrij weinig. Dit land loopt vast, betoogt hij – en hij heeft gelijk.

 

Verdeling woningen

Zomaar een voorbeeld: het bericht dat statushouders voorrang dienen te krijgen op Nederlanders als het gaat om de verdeling van de toch al schaarse huurwoningen, zou een druppel moeten zijn die de emmer toch wel eens mag doen overlopen. Temeer omdat Hugo de Jonge, onze minister van ‘Wonen’, een dag of wat daarvoor nog iets tweette over ‘bestaanszekerheid’ van burgers, die geraakt wordt door een tekort aan woonruimte voor iedereen.

Dat is een sleutelwoordje: bestaanszekerheid. En nu weet ik niet hoe u dat ervaart, maar mijn bestaanszekerheid staat al iets van twee jaar op losse schroeven. Ik weet niet wat we kunnen verwachten, ik durf amper nog toekomstplannen te maken, ik vrees elke dag het nieuws en de krankzinnigheid van onze bestuurders, die zichzelf overduidelijk hebben wijsgemaakt dat ze niet dienen, maar eigenaar zijn. Ik snak naar wat bestaanszekerheid, en u vast ook.

 

Wachtlijsten

De wachtlijsten bij woningbouwverenigingen in ons land zijn absurd lang. Elf jaar is het gemiddelde, toonde een onderzoek van de NOS vorig jaar aan, maar er zijn ook gemeenten waar het rustig vijftien tot twintig jaar kan duren voordat je iets krijgt aangeboden. Dit land kent al woningnood sinds de jaren ’60, zoals dit liedje van Boudewijn de Groot getuigt, en dankzij het feit dat er sindsdien amper tot niet naar is omgekeken is de zaak dus inmiddels ernstig uit de hand aan het lopen.

 

Achtergesteld

Migranten en vluchtelingen trekken nu aan een vrij kort eind: er is geen ruimte meer voor ze. Gewoon niet. En dat meent men op te kunnen lossen door de woningnood van Nederlandse burgers nog maar eens te vergroten. Dankzij idiote stikstofregels, klimaatwetgeving en internationale afspraken heeft onze overheid het zichzelf zowat onmogelijk gemaakt adequaat te kunnen ingrijpen, en worden we nu geconfronteerd met een situatie waarin de Nederlandse burger in eigen land ijskoud wordt achtergesteld op nieuwkomers. De nood van de hele wereld schijnt ertoe te doen voor onze overheid; of je nu uit Oekraïne komt of uit Noord-Afrika, het maakt niet uit: men zal zich tot het uiterste inspannen om je te helpen. Want we zijn toch een menselijk, beschaafd land? We helpen iedereen zo goed mogelijk. Heel veel Nederlanders weten ondertussen beter.

 

Kritisch geluid bestreden

Want als dit nu het enige was wat spaak liep, dan was het nog wel te overzien. Maar het lijkt ondertussen alsof, zoals Freek beschrijft, het hele land aan het vastlopen is. Niets functioneert meer goed, iedereen klaagt – niet onterecht – en het enige wat we zeker weten is dat het alleen maar erger zal worden. Beloftes van vandaag liggen morgen alweer in de vuilnisbak, en niets wat onze bestuurders zeggen valt nog werkelijk serieus te nemen. Het is alles slogans en zoethoudertjes wat de klok slaat, als het tenminste niet flagrante leugens zijn die we horen. Kritiek is inmiddels ook al niet meer gewenst: met fanatisme wordt elk kritisch geluid bestreden als ‘extreemrechts’ en waar een racistische omroep als Zwart met gejuich wordt binnengehaald, probeert men de omroep Ongehoord Nederland zo verdacht te maken dat een verbod vanzelf wel zal volgen.

 

Geen empathie

Wat we nu onderhand ook wel eens zouden willen weten, is waarheen ruim 1500 Nederlandse kinderen verdwenen zijn, en erger nog: waarom die overheid van ons, die dus dat mandaat van ons kreeg, geen enkel gevoel bij dit drama lijkt te hebben. Schuldgevoel noch urgentie of empathie zijn te bespeuren – in plaats daarvan laat men zich deze week fêteren in Davos, als geweldige bestuurders en onderdeel van de Grote Hoop voor de toekomst van de mensheid.

Men gaat met ons niet in gesprek, oh nee – men dompelt zich liever onder in het beste wat de wereld aan luxe te bieden heeft, terwijl men zichzelf gelijk kan geven tijdens gesprekken met volledig gelijkgestemden die evengoed niet van plan zijn naar ons te luisteren. Uiteraard via een CO2-veroorzakende reis per, als het even kan, privé- of staatsvliegtuig en een eindeloze rij aan dure en vervuilende limousines die in een lange file staan te dampen terwijl ze wachten om hun passagiers bij de luxehotels af te zetten. Wij zitten thuis, ons af te vragen hoe we de energierekening van dit jaar moeten gaan betalen. Vakantie zit er voor velen niet in dit jaar.

 

Groene vervuiling

Onze boeren zijn hun toekomst niet zeker. Overal klinken geluiden over komende voedseltekorten – hongersnood, dus. Het landschap wordt vermoord met vervuilende windmolens en smerige zonnepanelen, die hele weilanden vullen en een verschrikking zijn om aan te zien, naast de toch al zo ontsierende elektriciteitsmasten die er al jaren staan. ‘Groen’ lijkt steeds meer te betekenen: moord op alles wat natuurlijk is. We krijgen een digitalisering die z’n weerga niet kent: het zal niet lang meer duren voordat privacy een ding van het verleden is. Alles wil men vastleggen en ‘corrigeren’.

 

Baantjes

U moet een modelburger worden, desnoods met geweld. Een eenheidsworst, net zoals onze bestuurders zijn. Alle neuzen dezelfde kant op. Ondertussen is onze elite, zoals elites dat doen, bezig elkaar te belonen met prijzen en aan mooie baantjes helpen.

 

Wetenschap is heilig

Iets wat feilloos werkt, als het gaat om ‘inlijven’: ook Robbert Dijkgraaf, ooit wetenschapper maar nu politicus-met-agenda, staat enthousiast achter het idee dat er op wetenschap ook maar geen kritiek meer dient te komen. Wetenschap heeft nu eenmaal altijd gelijk en daarmee is de kous af. Ik denk met huivering terug aan een dikke eeuw geleden, toen men ook een golf van ‘wetenschapswaarheid’ kende waar niet aan mocht worden getwijfeld: eugenetica. Want men was er heilig van overtuigd dat als de mens een kans wilde maken op een succesvolle toekomst, de zuiverheid van het nationale volk voorop diende te staan. De gevolgen waren verschrikkelijk in onmenselijkheid voor iedereen die gehandicapt of chronisch ziek was, of mentaal beperkt, of simpelweg ‘anders’, met als absoluut dieptepunt de Holocaust.

Geen kritiek op wetenschap? Wetenschap hoort van twijfel en kritiek de meest belangrijke punten te maken, in mijn ogen. Anders is het geen wetenschap, maar religie. Dan moeten we de wetenschappers geloven alsof het hogepriesters zijn van een kerk, die liever niet heeft dat wij direct kennisnemen van wat zij denken te weten. Sorry, maar: ammehoela!

 

Petitie geweigerd

Stukje bij beetje kunnen we geen kant meer op. In Davos is gesproken over hoe men onze vrijheid van meningsuiting aan banden kan leggen – in naam van de democratie natuurlijk, die men zegt te willen beschermen tegen gevaarlijke elementen. Maar ons ministerie van VWS wil geen petitie van bezorgde burgers in ontvangst nemen. Waarschijnlijk ook uit naam van de democratie.

 

De rug toegekeerd

Onze overheid heeft ons de rug toegekeerd. Vierkant. Het is niet dat men ons niet ziet, het is eerder dat men ons niet wíl zien. Wij zijn een vervelende bijkomstigheid bij hun werk, obstakels die een glanzende loopbaan in de weg staan, die de route naar de macht alleen maar belemmeren met al die eisen en kritiek. Wil je een snelle weg banen als politicus, wil je werkelijk carrière maken in die wereld, dan doe je er goed aan burgers vooral niet serieus te nemen en zoveel mogelijk te negeren – tenzij je hun stem nodig hebt. Dan is het een vereiste om te liegen, valse beloftes te doen en vervolgens een rampzalig geheugen te hebben. Burgers horen de almachtige overheid te dienen en niet andersom.

Zit ik er erg ver naast met mijn samenvatting van hedendaagse politiek?

Als onze overheid ons de rug toekeert, waarom doen wij dat dan ook niet?

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
61 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Aardig geschreven. Maar… Wanneer daalt het besef in dat Nederland geen democratie is, in de zin van volledige zeggenschap door de burger, en het ook nooit geweest is. En dat Nederland het minst democratisch is van alle Noord-Europese landen. En nog iets. Als je het steeds meer weer hebt over “de overheid”. Dan voelt geen enkele politicus of hoge ambtenaar zich aangesproken. En gebeurt er verder niks, niets, nada.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan

“Overheid” is een vaag begrip zonder enig gezicht en dus onaanspreekbaar.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Diegene die wel aanspreekbaar zijn, moet je zoeken in de kiezers op het Rutte Kartel, kijk in de familie kring, je collega’s, je buren, je vrienden.
Stel die één simpele vraag, stem jij op het Rutte Kartel. ?
WAAROM.?
Wat begrijp ik niet.?
Wat jij wel begrijp.?

Bert Panhuise
Bert Panhuise
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Maar.. de banken lopen goed; de voedselbanken bedoel ik..

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan

inderdaad roep ik ook altijd dat wij niet in een democratie leven. Een iets langere leiband dan een echte dict@tuur, maar dat is maar een ‘vernisje’ op veel gebieden. Zie het besluit ‘dat we van het gas af moeten’ en dat we niet horen wie alle kosten moet dragen. Een beetje verbouwing om je huis verder te isoleren kost inclusief nieuwe appartuur toch al gauw een halve ton. Dat zijn excessieve uitgaven die niet gepland waren. Wij kregen, toen het energielabel is ingevoerd, gewoon thuisgestuurd dat wij G hebben.
Maar hier is niemand geweest. Ik heb geen idee of ze uitgaan bij de bouw van het huis in 1973 of dat er ook al het dubbel glas bij in is meegenomen. Ons huis heeft spouw en dakisolatie van de 1e generatie. Wel dubbel glas. Maar ik ben als 60 plusser niet van plan om een halve ton spaargeld te spenderen aan een huis dat er keurig uitziet en wat ook verder niet koud aanvoelt of zo. Daar heb ik niet op gerekend.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De overheid oogst nu wat ze heeft gezaaid. En niet alleen de overheid heeft het volk de rug toegekeerd. Het volk heeft het volk de rug toegekeerd. Door de nadruk op onze verschillen, onder het mom van inclusie, is het volk verdeeld tot op het bot. Te verdeeld om nog een vuist te kunnen maken. Nederland is mijn land niet meer, de bewoners mijn volk niet meer. Als kritische ongevaccineerde blanke hetero kun je je het beste maar gedeisd houden, want je ‘medelanders’ staan klaar om je te offeren teneinde zichtbaar te deugen. Zal nog wel erger worden als er weer ‘corona’ of honger uitbreekt. Benieuwd hoe dun het laagje beschaving dan blijkt. Ik ben niet afgehaakt, maar gemarginaliseerd en achtergelaten. Kies nu voor mezelf, mijn dierbaren en wat gelijkgestemden, de rest zoekt het maar uit. Ga er geen traan meer om laten en geen greintje energie meer in steken.

H. WESTERBEEK
H. WESTERBEEK
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Precies zo!

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

eens. Beroepshalve was ik wel gevaccineerd, maar ik voel me er toch dubbel over.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De vergelijking met de Romeinen van Cleese is als geplukt uit de hedendaagse situatie hier. Men zwijgt en is tevreden. De Afghanen die een woning tevergeefs beloofd is beklagen zich meteen. De Nederlander klaagt niet want er is immers niet eens wat beloofd. Hij slikt dat ie zich als laatste in de rij bevindt. De dagelijkse propaganda dwingt de burger om te geloven dat alles voor hem gedaan wordt in een betere wereld. Als je het lang genoeg om hoort ga je het geloven ook. Zo deden het de communisten ook. Elf heerlijke jaren wachten voor en woning was een bereikte voorrecht die je in het Westen niet zou hebben. De overheid heeft eenmaal niet zoveel tijd om zich met persoonlijke zaken van de burger te bezigen want er is een hogere doel die bereikt moet worden, een wereld van gelijkheid en dezelfde kansen.
Onze bestuurders lijken op hol geslagen te zijn sinds mw. Kaag haar tafeldansje heeft opgevoerd. Voelen zij het einde naderen en willen zij in de resterende tijd zoveel mogelijke schade aanrichten die niet teruggedraaid kan worden, vraag je je af. Je zou het haast denken. Bestaanszekerheid is verheven tot een luxe niet voor iedereen haalbaar. Alles holt achteruit. De populatie stijgt enorm en terwijl de maatschappelijke kosten onbetaalbaar worden zijn er geen mensen voor het werk te vinden. Dat is een neerwaartse spiraal die gevoed wordt door steeds nieuwe ladingen goedkope werkkrachten. Terwijl dat niet eens lukt drukken zij wel negatief op onze levenswijze en cultuur. Die groep zal zorgen voor onrust als de hun voorgestelde dromen uitblijven net als op gegeven moment op de grote zwijgende groep die alles slikt. En waarschijnlijk is dat de enige mogelijkheid die nog kan zorgen voor verandering. Een onafwendbare boem!

els
els
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Wetenschap heeft nu eenmaal altijd gelijk en daarmee is de kous af.”

Tenzij de wetenschap aankomt met feiten en onderzoeken die tegen de wensen van de WEF-elite in gaan. Dan verspreid de wetenschap ineens nepnieuws.

Robbert Dijkgraaf: zonde van de man dat hij zich heeft laten inlijven bij de manipulerende, liegende overheid.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

Ik ben zo teleurgesteld in die man. R. Dijkgraaf maakte zich nog twee jaar geleden zorgen over de vrijheid van denken op de Amerikaanse universiteiten. Nu doet hij hetzelfde en dat tekent de stand van zaken voor het wetenschap. Zo wordt het wetenschap inderdaad alleen maar een andere mening.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ik ben al jaren teleurgesteld in alle D66 – achtigen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

Eens Els. Charismatische en sympathieke man die ingewikkelde dingen op een leuke manier kon brengen. Is nu ineens een ‘politicus’ die gewoon de onwetenschappelijke mantra’s herhaalt. Eeuwig zonde.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat iemand van dat niveau zich daarvoor leent, vind ik heel zorgelijk.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als oudere Nederlander kijk je vaker terug in de tijd, als boreling van voor de tweede wereld oorlog, zijn er nog al wat dingen verandert en soms lijkt het ten goede tot je die verandering beter tegen het licht houd.
Een ieder die probeert om mij te overtuigen dat WE het zo goed hebben in Nederland is niet in staat om de positieve veranderingen te benoemen.

Vanaf Wim Kok is Nederland en zijn bevolking opgeofferd aan de EU.
Balkenende en Rutte hebben de afbraak voort gezet.
Mijn vertrouwen in de regeringen in deze nieuwe eeuw, is door het demoniseren tot een absoluut dieptepunt gedaald.

Rutte, Kaag en Ollongren daar lopen de koude rillingen van over mijn oude rug,
zij verzieken mijn oude dag.

Binzrath
Binzrath
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

En verzieken over vijf jaar mijn oude dag. Als ik met pensioen ga (zal wel weer een paar jaar bijkomen) zal ik mijn spaargeld ook moeten aanspreken omdat mijn AOW wordt opgegeten door statushouders, vluchtelingen (die gaan echt niet meer terug naar het land van herkomst) en migranten. Helaas einde verzorgingsstaat, Dank je wel Rutte IV.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

ja, het onderzoek van Jan van de Beek toont dat aan. Grenzenloze verzorgingsstaat, heet dat onderzoek.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, ze verzieken onze oude dag ook. Zo voel ik het ook wel.

pascal
pascal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Onze overheid, die van ons een democratisch mandaat kreeg om voor ons en ons land te zorgen.”

LOL. Dit meent Ines toch niet echt? In 1917 stemrecht aan alle mannen vanaf 25 jr. en in 1919 aan alle vrouwen vanaf 25 jr. en toen waren wij een democratie? Met dezelfde wetboeken en het zelfde systeem (overheid) als voorheen. Dat deze overheid via stembusgang – en alleen daarmee – haar mandaat verkrijgt dat is een waarheid als een koe; alleen jammer dat men dit nimmer heeft gecommuniceerd en vrijwel niemand dit doorheeft. Net als dat het besef ontbreekt dat dienaren van de staat (o.a. politici) een staatsgreep plegen indien men tegen de volkswil ingaat zoals bij het negeren van uitslagen van referenda in 2005 en 2015.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pascal

Democratie is een rekbaar begrip. In die zin is de hele wereld democratisch.

pascal
pascal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

In een democratie vormt het soevereine volk de staat. Wat is daar rekbaar aan?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pascal

Van alles. Uiteindelijk blijven vrije verkiezingen het enige wat democratie onderschrijft. Maar verkiezingen in voormalige communistische landen werden ook voor democratisch versleten de DDR had het in haar naam. Volks republiek China wordt heus niet door het volk geleid. Zelfs Putin had het over democratische verkiezingen door het toelaten van enkele kansloze partijtjes. Hij is zelfs onpartijdig althans officieel. Onze verkiezingen zijn formeel anders maar de vorming van het kabinet maakt het stemmen overbodig. Wat is dan het verschil nog? Goed rekbaar allemaal alleen de stijl verschilt.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
pascal
pascal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een heerlijke reactie en daarvoor mijn dank. Democratie is het enige systeem waarin de burgers de baas zijn en ambtenaren en politici enkel & alleen dienaren vd staat, dus onderdanen van de burgers zijn. Dat is het grootste verschil ten opzichte van alle andere staatsinrichtingssystemen. Vandaar dat hoogverraad als onvermijdelijk wetsartikel in ons wetboek opgenomen had dienen te zijn. Stembusgang is een onvermijdelijke procedure maar vormt niet de kern van democratie want dat is bovenstaand en onderstaand adagium.

En als democratie een bestuursvorm is waarin het soevereine volk de staat vormt wat in hemelsnaam is dan de definitie van “democratisch”? (volgens mij bestaat ‘democratisch’ niet).

Naar mijn mening zijn wij in NL helemaal geen democratie maar een bureaucratie met stembusgang. Of denk jij echt dat de machthebbers in 1917/1919 (revolutiejaren) hun macht zomaar ineens met alle anderen wilden delen?

Een land dat democratie is bestaat uit de samenleving (burgerij), economisch domein en vrijwilligers; en alleen de burgers mogen stemmen. Het grafisch model van democratie wijkt af van de piramides die het grafisch model zijn van alle andere staatsinrichtingssystemen.

etc.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pascal

Ik ben het met u helemaal eens, Pascal. Verkiezingen alleen vormen nog geen democratie. De uitwerking van de verkiezingen hoort de stem van de kiezers te steunen maar door partijen uit te sluiten worden verkiezingen nietig verklaard door een deel van de kiezers te negeren. War dat betreft kennen wij maar een echte democratie in Europa, Zwitserland. Daar regeert het volk mee.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De roverheid heeft ons m.i. al decennia in toenemende mate en steeds brutaler beroofd.
Hetgeen uiteraard niet opgaat voor de geprivilegieerden en de gretige deelnemers aan de roverheids-banen-stoelendans , die worden altijd hoe dan ook beloond al faalden ze nog zo destructief en hebben ze best kwalijke zaken op hun lat.
Maar van het gros van de bevolking kun je zeker zeggen dat die is beroofd. Beroofd van toekomstperspectief, beroofd van uitzicht op een betaalbaar eigen dak boven het hoofd, beroofd van veiligheid op straat, beroofd van een eens natuurlijk ontzag voor bv politie, beroofd van een vast toereikend inkomen, beroofd van steeds meer privacy, beroofd van adequaat onderwijs, beroofd van adequate ouderenzorg, beroofd van de oorspronkelijke omgangstaal, beroofd van onafhankelijke en neutrale berichtgeving.
Te veel om alles te benoemen.
Grote vraag: heeft iemand een idee hoe een disfunctionele roverheid verjaagd kan worden en hoe een beter (zaken-)bestuur kan worden gevormd?
Want met de 77 kartelstemmen in de 2e kamer, en de zakken met geld die 1e kamerleden kunnen omkopen gaan we het nooit voor elkaar krijgen natuurlijk.
Help.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Grootste probleem is dat we ons hebben laten beroven en het nog steeds laten gebeuren. Tot een of ander besluit de druppel zal zijn die de emmer doet overlopen. Ik vrees de dan volgende taferelen, die zullen niet fraai zijn. Maar vermoedelijk wel noodzakelijk.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Hoe kunnen we afdwingen dat Kamerleden echt kunnen en mogen stemmen zonder last en ruggespraak? Zou al veel verbeteren denk ik.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De foto spreekt voor zich. Vlucht voordat het volk iets vraagt!
Kenmerkend voor huidige politici.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Elke gemeente in Nederland wordt vanaf volgend jaar verplicht asielzoekers op te vangen. Het kabinet werkt aan een wet die in januari van kracht moet zijn. ‘Gemeenten die achterblijven, kunnen we daarmee achter de vodden zitten.’ Dat zei staatssecretaris Van der Burg woensdag na afloop van de ministerraad.3 dagen geleden.

Zo een wet is er kennelijk niet voor Nederlanders die al jaren op een woning wachten.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het kabinet werkt aan een wet die…..
Dat zinnetje zegt alles.

oprechtegeus
oprechtegeus
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel goed stuk. U verwoordt precies mijn gevoelens richting de regentenkliek in Den Haag. Maar ik ben bang, dat die kliek al een aanzienlijk deel in de (geestelijke) houdgreep heeft met behulp van de MSM en dit deel zal gebruiken om een ieder die niet meewerkt te demoniseren en te terroriseren, zoals ook is gepasseerd gedurende de covid-affaire. Er is in feite nog maar één uitweg: massaal de straat op!

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Eens barst de bom onder de burger .
Bij jong en ouder die geen woning kunnen krijgen.
Status houders die geen flikker voor ons land doen behalve de zielige hand ophouder uit hangen krijgen voorrang
Geen Nederlandse burger die dit nog lang pikt.
Ik zou zeggen laat de opstand maar beginnen.
Of kraak alle lege kantoor panden en woningen.
En ambtenaren woningen.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Kees
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De overheid heeft ons vierkant de rug toegekeerd”
Dat denk ik niet, de overheid houdt ons scherper dan ooit in de gaten. Neem nu de uitspraak van Hugo. Ieder kind dat bij zijn ouders inwoont, begrijpt dat dit een hevige reactie teweeg brengt in de samenleving. Onze overheid zal niet blij zijn met hevige reacties.
Lonten die in kruidvaten aan het gloeien zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Bedenk dat reacties ook buiten het nieuws blijven om voor de hand liggende redenen.

Marcel
Marcel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Overheid de rug toekeren?
Graag, maar hoe?
Het buitenland valt af, want daar is het hetzelfde of erger.
Stemmen helpt niet, want de laatste verkiezingen zijn duidelijk gemanipuleerd en er zijn teveel mensen afhankelijk van de overheid. Die stemmen naar hun gading.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marcel

Oproepen van de overheid gewoon negeren. Doe wel je wettelijke verplichtingen, anders geeft dat zo’n rompslomp. Kijk vooral geen NPO, thermostaat niet lager als Rutte dat vraagt. Niet korter douchen. Gewoon wel de tuin sproeien als de waterdruk laag is vanwege de droogte. Geen vrijwillergswerk voor (semi) overheidsinstanties zoals musea, bibliotheken. Stem op partijen buiten het partijkartel, dus ook geen JA21!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nee Ines. Dank voor Monty Python en de Romeinen. Heb weer eens ouderwets gelachen. En ik huil om de toekomst van mijn dochter.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Revolutie!!

Henbob
Henbob
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou wel eens willen weten hoe ik de overheid de rug toe kan keren, want dan begin ik er vandaag nog mee!

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn prille jeugd opgevoed in de Archipel met de afkorting VVV.
Volk Vaderland en Vorstenhuis.
Had toen nog niet door dat het Beeldvorming was.
In omgekeerde volgorde verdween bij mij deze Beeldvorming.
Eerst het vorstenhuis met de dolle mina tegen de regels als vluchteling voorop.
Later bij mijn vrijwillig verplichte diensttijd met uitbetaling om de tien dagen, die je in de houding afsloot met de woorden “uitbetaling correct”. In de tijgersluipgang door de troep. Karaktervormend werd beweerd. “HUN” waren in Lech op wintersport [van onze centen :o) ].
Toen kwam het vaderland met haar volksverlakkerij door de regenten naar de landgenoten over zee bij hun binnenkomst in het lage landje aan de Noordzee.
Dan ook de ontoelaatbare wachttijden voor eigen landgenoten m.b.t. huisvesting.
En tot slot door mijn tolerante houding. Mijn inspiratie als kind van twee culturen om te assimileren en te integreren in Nederland. Daar was het volk als ik zie hoe “S”links alle verkiezingen verlopen.
Een Volledig Verdeeld Volk. (mijn invulling nu van letters VVV, uit mijn prille jeugd)

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nee, jij bent er voor de overheid. Niet andersom. Dat mag duidelijk zijn. De term verzorgingsstaat betekent dat de staat verzorgd moet worden. Het helpt om een stap terug te doen en naar de basis terug te keren. Een soeverein mens is de heerser over zijn lijf en zijn leden, de eigenaar van de vruchten van zijn arbeid. Als iemand anders de heerser is over je lijf en leden, plus de vruchten van je arbeid, dan ben je een slaaf. Bij een belastingdruk van iets meer dan 50%, zijn we dus iets meer dan 50% slaaf.

Dat kun je irritant vinden, maar je hebt er zelf om gevraagd. Je wilt sociale zekerheid. Je wilt infrastructuur, gratis onderwijs en bijna gratis gezondheidszorg van de staat. Daarvoor heb je je soevereiniteit weggegeven aan de staat en nu geeft de staat het op zijn beurt weg aan de EU en andere supranationale entiteiten als de WHO.

De slavernijplantage is de ultieme verzorgingsstaat: huisvesting van de staat, jobje van de staat, onderwijs van de staat, gezondheidszorg van de staat, recht & orde van de staat, voedsel van de staat. Binnenkort ook populatiecontrole via de staat.

Ik vrees dat de huidige politieke orde herdacht moet worden want dit democratie-dingetje gaat niet zo heel erg goed. Het is er ook nog niet zo lang. Over het algemeen wordt het begin van de democratie geplaatst aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat zijn een goede 100 jaar nu. Ik denk niet dat we er nog eens 100 jaar aan vastplakken.

Friesecanadees
Friesecanadees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Well said!
It is All self inflicted
My advise: get out (while you still can)

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Friesecanadees

Maar niet naar Canada. Tenzij de Trudeau creep verdwijnt.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste mevr. van Bokhoven, ik ben het helemaal eens met de strekking van uw artikel.

Ik vraag me af hoe het mogelijk is (geworden) dat we een regering én ambtelijk bestuur hebben dat letterlijk schijt lijkt te hebben aan haar eigen bevolking. Is het gebrek aan basale kennis en kunde? De meesten hebben bestuurskunde of politicologie gestudeerd? Is het echt schijt?

Wat leren ze daar in hemelsnaam. En wat leer je daar wat relevant is voor mensen die waarde toevoegen aan de maatschappij. Zoals boeren. Zoals bouwvakkers. Zoals zorgverleners. Zoals iedereen die in de praktijk bezig is met dingen die daadwerkelijk inhoud en nut hebben voor dat wat ons verbind?. Zijn ze niet enkel bezig met theorieën, spreadsheets en vooral belangenbehartigers van alles waarvan we toegestaan hebben dat de schaal zo van vergroot hebben dat we er überhaupt niets meer over te zeggen hebben. Omdat vergeten is dat geld een midel is. En geen doel?

Een paar duizend lieden bezitten meer dan de helft van alles wereldwijd. Wat voegen zij toe. Welke kennis of kunde hebben zij behalve het beïnvloeden van de politici en ambtenaren die vooral bezig zouden moeten zijn met hun eigen burgers.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Gezond boerenverstand heeft plaatst gemaakt voor ideologie. De meest ideologische verdient de grootste zak geld. Ten nadele van ons allemaal.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vraag me af wat de reactie van mensen met inwonende kinderen is, die al jaren op de wachtlijst staan voor een woning en die zien dat een vrijkomende woning bezet wordt door statushouders die in de bijstand zitten.
Wettelijk geregeld door Hugo.

NvG
NvG
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Totdat de bom barst

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wetenschap heeft inderdaad de rol van godsdienst overgenomen binnen de politiek. Nationale belangen, belangen van mensen, worden opzij geschoven. Wetenschap is het rookgordijn waarmee de elite zich van de macht meester maakt .
Mensen hebben belangen die verdedigd moeten worden, wetenschap niet.
Mensen moeten wonen, werken, een baan hebben, wetenschap niet.
Wat we nu meemaken op gebied van klimaat en corona , is misbruik van de wetenschap om mensen te onderwerpen aan een doctrine.

Bert
Bert
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inmiddels een oud liedje, maar hij blijft nog steeds te kloppen.

Armand – De Nederlander is een meelzak

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je, zoals in Nederland als minister van volkshuisvesting, verkondigd dat statushouders voorrang hebben op geboren Nederlanders zou het kunnen zijn dat de autochtone bevolking het niet langer meer aanziet om de kans te hebben als ‘Natives’ in reservaten opgesloten te worden.

Buiten de andere ‘ongemakkelijkheden’ die wij als burgers de afgelopen decennia beetje bij beetje ondergaan.

Wie had 27 maanden geleden kunnen bedenken dat een wildvreemde burger aan jou vraagt je toegangscode m.b.t. je gezondheid te tonen én je ID- kaart te controleren, onder het toeziend oog van een boa of “stille” om een theater, evenement, cafe of kroeg in te mogen.
Het was toch een vrijwillige keus om ergens niet naar binnen te mogen zonder bewijs.

“Het waren de dingen die de Duitsers deden; en toen die ons persoonlijk begonnen te raken ontstond het punt waarop de beslissing viel of je de ene kant op ging of de andere”.

Muurschildering in het foyer van het speciaal gebouwde theater voor de musical “Soldaat van Oranje” (1940-1945) in Katwijk

Joost Visser
Joost Visser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ines, TOP.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Spot on!

pedro dos
pedro dos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat je eigenlijk zegt Ines: 1789.
Je krijgt 5 sterren als je daar voor uit durft te komen.
Er is geen andere uitweg (meer)….

Rene Pascal van Poorten
Rene Pascal van Poorten
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel mooi stuk. Ik ben het er helemaal mee eens. Onze samenleving gaat richting de film The Hunger Games. Klootjesvolk in dienst en ter vermaak van de decadente politieke elite. En met een kijk op de geschiedenis: het volk dat wel netjes belasting mag betalen en niet mag meepraten wat daarmee moet gebeuren (want de politiek luistert toch niet)…….Zo is de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog begonnen en daarna de Franse revolutie. Ik zeg maar…….

MrPercussionPete
MrPercussionPete
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2089861699/rutte-in-de-cockpit-van-europa-hij-trekt-de-rol-van-merkel-naar-zich-toe

Dit is echt de limit… Het partijkrantje van de VVD heeft Rutte, de man die liegen tot een vorm van kunst heeft verheven, verklaard tot “de opvolger van Merkel” !!! Het moet echt niet gekker worden 🙂

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines,

Eén van de dingen die gebeurd zijn is dat NL-burgermans zichzelf enorm heeft kunnen verwezenlijken – naar harte lust het eigenste ikje heeft laten galloperen – vanaf begin jaren ’90.

Huurders konden gaan kopen, Torremolinos werd Bali en in plaats van de vleesfondue bezorgen die aardige Aziaten de teppanyaki binnen luttele minuten waar je het maar hebben wil.

Met de aandacht voor ‘ik’ en wat ik allemaal wel niet nodig moet hebben, is ‘wij’ wat op de achtergrond geraakt (het collectief was ook wat uit na de Val van de Muur) en zijn de mensen die zich met wij bezig moeten houden in een prettige luwte gekomen tot nadere definities van wat ‘wij’ nog precies zou moeten zijn.

Vanuit de succesvolle ikjes – of althans iedereen die zich zo kan definiëren – en vanuit de bestuurslagen waren en zijn de achterblijvers, die nu de sectoren bevolken waar de klappen vallen (zeker met een jaartje extra recordinflatie), sukkeltjes die toch niet meetellen.

Grote verrassing, het dekseltje van het wij-taalspelletje past enkel nog met geweld op het maatschappelijke potje. En daar staat u dan met de keuze om toch nog maar even te loungen in uw chillhok met jacuzi achter in de tuin, of iets te doen binnen uw socials – wel altijd oppassen voor de variabele logaritmes!

Ikjes united, alleen hebben de ikjes maar een vage notie van het hoe en waarom. En bovendien mag het niet van de mensen die ‘wij’ tot op heden herdefiniëren. Foei!

Het zal dus wel enige tijd duren alvorens tong en teelbal van wijlen gebroeders De Witt enige toevoeging aan hun gruwelkabinet kunnen verwachten.

Alleen de druk, de druk …

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Mogelijk dat we het eind van het tijdperk van de ikjes naderen en er een nieuw tijdperk aan komt. Een tijdperk van onzekerheid.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

De zekerheid van toenemende onzekerheid, en daarmee allerlei primaire reflexen – van ikjes en wijtjes – richting zekerheid, is een gegeven.

Als ikje met een gezonde aversie tegen alles wat te veel ‘wij’ wordt, heb ik èn geen behoefte aan ‘wij’ als ouwe-wijn-in-nieuwe-zakken oplossing èn zie ik al die ‘reflexen’ niet zo zitten.

Iets met de ervaringen met de Corona-bestrijding, slachtoffer-denken, de ketelmuziek uit Brussel en de addertjes in het niet zo hoge gras bij de vorige crisisoplossing.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed verwoord hoe ook IK mij voel. En mijn man zegt hetzelfde.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“….alsof het hogepriesters zijn van een kerk, …”

Een omkering is een aardig idee. Vraag is alleen: welke kant op?

Optie 1: alle kanten op. En daarmee: geen kant op. Verenigen is nodig voor omkeren. Mooi is dan een eigen munt en een (leger)macht om die munt fysiek te beschermen… Ik zie het niet gebeuren. Misschien als alles instort en men als strohalm een stroman volgt.
Optie 2: omhoog. Messiaanse hoop. Vraag is dan blijkbaar wel voor welk smaldeel van de verenigbaren die gezalfde ‘hogepriester’ mag heten 🤔.

Linn
Linn
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

De beschrijving van Ines klopt naar mijn mening.Met de gemeenteraadsverkiezingen heeft Rotterdam voor 60% de rug naar de politiek gekeerd, maar dat heeft op de fracties geen enkele indruk gemaakt. Wat ik ook schrijf of mail, nooit een reactie. Koopmans met haar bewerkte vogel griep virus en dol op maatregelen als OMT lid mag gewoon haar gang gaan, als zij het loslaat op de stad zal slechts 50% van de besmette mensen het overleven, maar als trouw aanhangster van Gates moeten er 465 miljoen dood want het is te druk op de aarde, dus Koopmans doet straks een duit in het Gates zakje. Er is fraude gefilmd met de Tweede Kamer verkiezingen, dat wordt binnenkort uitgezonden. Ook dat zal ontkend worden. De vaccins hebben ongelooflijk veel bijwerkingen door het gif wat erin zit, maar mensen blijven boosteren want de Jonge heeft gezegd dat ze veilig zijn., Pfizer en Moderna raken miljoenen doses aan de straatstenen niet kwijt(iets voor de armen van de Jonge?). Wat misschien langzaam gaat helpen de massa wakker te krijgen: CNN meldt dat de vaccins het afweersysteem kapot maakt, sommige raden van redacteuren NPO klagen dat de overheid zich te veel met de informatie bemoeit (NCTV en dergelijke organisaties), soms verschijnt er kritisch artikel in een dagblad, mensen voelen in hun portemonnaie wat het beleid van Rutte 4 is, alternatieve keuzes rijzen als paddestoelen uit de grond. Ines schrijft dat er een zuiver volk moet komen van de elite, dat gaat nooit lukken als je de immigratie ziet. Vaccinaties zijn mislukt, Rusland haakt af bij de WHO/WEF, India doet niet mee, Bulgarije haakt af, sommige Amerikaanse staten gaan hun eigen gang, de wereld regering gaat er niet komen, maar als Nederland niet massaal in verzet komt, kan het allemaal nog heel lang duren.

61
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x